Søg i 1200 opslag:

27/10/2023

Superkøb fra Sydafrika, Chile, Spanien og meget mere!

3 formidable vine fra Spier, som dog overgås af superflotte vine fra Chile, der igen får konkurrence fra herlige vine fra Spanien, Italien og Frankrig. Brugsen er ikke til at overgå i disses måneder! 

Superbrugsen og Kvickly indbyder til festfyrværkeri af superkøb -foruden dagens (rigtig mange) tilbud også en Juleavis med endnu flere tilbud, som først udløber til nytår.  

    Spier leverer velsmag til god pris, men med First Stone (66,50 v 6) får du en stor vin (den koster 200 i Tyskland), og med "Creative Block" (79) er Spier også svær at komme udenom.  

    Men igen er Chile bedst med en formidabel biodynamisk Signos (69) og en overdådig Terrunyo carmenère (89). 

    Tosalet fra Priorat fås også til uhyggelig pris (66,50 v 6), mens Crémant de Bourgogne fra Moillard (69) igen sætter Meny og Føtex effektivt på plads. 

    Så er der knap plads til at nævne flotte vine fra Italien samt den sjældne Dream riesling og pinot fra Moldova (35). Men der er endnu flere topkøb, som må vente til et senere opslag! 

Bedste KØB: Spier "Creative Block" rød/hvid - First Stone - Creative Block - "V" vintage - Emiliana "Signos" rød/hvid - Terrunyo carmenère - Clay Creek rød/hvid - Tosalet Priorat - Crémant Moillard Bourgogne - 
Godt KØBDiablo rød/hvid - Dream Pinot Noir/Riesling - Chianti Classico "Storia di Famiglia" - Lacheteau Sauvignon - Tauro Salice Salentino - Terre della Brunda Brindisi Riserva - Villa Annaberta "Canaja Gold" - Epicuro "Z-elebrate" 16%

uge44/2023

Spier fra Sydafrika

Spier "First Stone", kr/fl v.6: 66,50*

6 fl: 399*, Stellenbosch, *: kan mixes i kasse med Tosalet, Diablo og Epicuro-Z/16%
bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

En af de rigtig gode vine fra Spier, som er tappet på vingården (her er prisen 127 kr + moms!). Den koster over 200 kr syd for grænsen! 
     Kommer fra selve Stellenbosch, dvs ret køligt klima. 60% merlot, 40% cabernet fra 15-17 årige vinstokke. Lagret i franske egefade (55% nye) i 15 måneder. 
      En civiliseret vin i californisk stil med indbydende bouquet, middel fylde (trods 14,7% alkohol), men stærk, pænt lang -den vil gøre rigtig mange mennesker glade. Kan gemmes et par år, men bliver næppe bedre. 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

Spier's 2 "Creative Block" har mere personlighed end normalt fra Spier og er superkøb til 79. 
      Den røde 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec og en del eg -typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon/10% semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".

Spier "Yellow Wood", rød, hvid, rosé... 59,-

økologiskGodt KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

Yellow Wood er en af Spiers bedre vine. Den røde er Bordeaux-blend på malbec, merlot og cabernet med lidt eg -afrundet, fyldig, men ret blid, mens den hvide er på chenin og viognier -meget frisk og frugtig, tør- mens den lyserøde er tør, lavet på shiraz, men ej smagt. Vinene er tappet i Sydafrika. 
      
Spier har så mange etiketter, at jeg ikke fatter, hvordan de hitter rundt i dem. Og nye kommer til hele tiden, som du ikke finder på Spiers egen web! 
     Coop er største kunde hos Spier -men især af vin på tank, ikke flaske! Vinene får lige en filtrering ekstra, lidt sulfitter + en meget flot designet etiket. Næsten alle vine er tappet i Danmark og formentlig lavet specielt til Danmark.

Spier "Vintage", rød/hvid/rosé... 45,-

Kræver Coop-app, Rød cabernet-blend, hvid blend, rosé (tappet i Danmark)

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9. november

"V vintage" er endnu en Spier serie, formentlig en klasse over Vintage Selection og Signature, men under Yellow Wood. Tror jeg! Men både rød og hvid giver meget for pengene! Rød er meget kommerciel med masser af fylde og sød frugt i duft og smag, afrundet blød smag. Den hvide ikke smagt, men Rydberg er tilfreds i DinVinguide: "Blend af chardonnay, chenin blanc og viognier. En fyldig meget ligefrem og frugtig vin som især til prisen fungerer flot. Simpel men med en fin frugtig afslutning." Rose er tør, men ikke smagt.

Amerika: Superbe køb

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 69,- 

pinot noir (og måske cabernet) eller hvid chardonnay-roussanne, øko +  biodynamisk, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Den aktuelle 2021 fik 93p/JamesSuckling samt 5* af Rydberg i SpritNyt med ordene: "En del urtede noter i duften. Saftig og let i udtrykket med jordbær, hindbær og strejf vanilje. Imødekommende og næsten som saftevand på den gode måde."

    Den hvide er blend af chardonnay og unikke roussanne fra Rhone. En fyldig men ganske frisk vin med overdådig frugt. 2021 fik 92p/JamesSuckling og 5* af Rydberg.

    Måske også Cabernet fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago. 2018 fik 93p/Descorchados, 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg.

Terrunyo "Peumo vineyard" carmenère... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

Denne vin på Chiles "nationaldrue" kan overgå langt dyrere vin fra Californien såvel som Europa. I USA er prisen 60$, ca. 400, så prisen i Coop er ekstremt lav. Vinen kommer fra et af de parceller, som giganten Concha & Toro har valgt til deres ypperste vine -her mark 27 i Peumo i Cachapoal.  År efter år i top, 2021 får hele 97p/Descorchados. 
    Ca. 100.000 flasker tappet -en bagatel for et firma som Concha & Toro, som mere kendes for billig vin som Sunrise (30, 2*, ikke topkøb), Frontera og den bedre Casillero del Diablo (alene af carmenère laves 4 mill. fl/år!) osv.  
      2019 Carmenère får 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponeret er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". 

Clay Creek rød/hvid... 59,-

rød Zinfandel Old Vine, hvid Viognier, Lodi California
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

Clay Creek er blandt de blot 10-15% fra Californien, som rent faktisk er tappet Over There, og det smages i form af mere frugt og bid i eftersmagen -slet ikke ringe, og tæt på fund til 59. 

     Jeg har kun smagt den røde én gang, men husker den som typisk fuldblods zinfandel i den mere blidere ende, dvs. styrke og længde, men med det vilde i kontrol! Men svær at slå til 59. 
     Har ikke så meget tillid til den hvide viognier, men giv den en chance -denne drue ses stadig meget sjældent fra Californien. 
     Kender ikke vinhus, men vinen skal komme fra Lodi familie, som har lavet vin siden 1924. Så det kan næsten kun være Delicato familien, som leverer store mængder god vin til lav pris, bl.a. HandCraft. 

    HandCraft fås også (59, 4*), rød og hvid, hvor pinot noir er ganske god i en nem stil. 
    Mindre sjov -for mig- er Mills Lake rød/hvid California  (39, 2-3*), dansk tappet, en lidt tung, klodset rød, som dog nok skal finde fans. Hvid er uden interesse (kun smagt 2 gange). 

Diablo rød/hvid, kr/fl v 6: 66,50

6 fl 399*, kan mixes med Tosalet, First Stone og Epicuro Z-16%, Rød cabernet-sauvignon eller Red Blend "666", hvid sauvignon eller golden chardonnay, Chile
Godt KØB + **** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.

Sort humor! En sort cab eller en rød "Dark" til Mørkets Fyrste, Djævelen! 

      "666" syrah-malbec er lagret 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! Dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? 5* i Ekstrabladet. 
      Den sorte cab bliver (årg. 18) rost af Henrik Oldenburg (17p/20) med ordene: "ikke så dyster og uhyggelig, som navnet antyder, men mørk og dyb, og yndere af egetræ, kokos, røg, tobak, engelsk lakrids og vanille skal nok få deres lyst styret. Den er også saftig, med frugtige hilsener fra solbær og hyldebær, den er tæt og syresvag og let drikkelig."
    Den hvide Crystal sauvignon er ikke smagt, men rost af Rydberg i DinVInguide med 5*. Nok en sprød, superfrisk og aromatisk hvid i New Zealand stil. 
     Fås også som Chardonnay "Golden", som er lagret på æg-formede beholdere af stål og cement. Med sin lille sødme ikke en vin, jeg vil bruge penge på. 

OPI barrel selection rød/hvid... 50,-

cabernet sauvignon, malbec eller chardonnay, Argentina

*** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

For enhver anden vin ville denne være superkøb, men når du kunne få den 33% billigere i foråret, så må den undvære dette prædikat. Kender bedst malbec, som er fløjlsagtig kraftig, med indbydende duft og lang, poleret eftersmag. Kommerciel, men ikke ligegyldig! Måske er cabernet knap så overbevisende, men jeg har brug for nogle flasker for at være sikker. Chardonnay er også ganske ok, men har ikke smagt den.

Europa: topkøb

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, kan mixes med Diablo, Spier First Stone og Epicuro Z-16%
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly, indtil søndag 31.12.

Ung (2020/21) moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. 2020 med 90p/Guía Peñin. 
      Priorat syd for Barcelona er et afsides og næsten mytisk goldt område opkaldt efter et kloster, som blev opført på et sted, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). Området er helt afskåret af høje klipper fra resten af Katalonien og har et tørt og ekstremt klima. 
      I mange år levede området af at lave messevin og kopier af Port og Sherry. Men i 80erne opdagede unge vinmagere, at de gamle lavt ydende vinstokke -Garnacha og Carignan- kunne levere stor bordvin -slet ikke ulig topvine fra Rhone-dalen i Frankrig. Resten er historie, og i dag er Priorat ikke kun det dyreste område i Katalonien, men blandt de mest mondæne i Spanien (med priser, der passer, 2000+ kr for l'Emita).       
      Siden er velhavende vinfolk fra hele Spanien (og Frankrig osv) rykket ind i det ugæstfrie, afsides område ved Tarragona, hvor der nu er 2000 hektar og 5+ millioner fl/år. De gamle garnacha og cariñena vinstokke er suppleret med bl.a. cabernet.     
     Tosalet laves af Hammeken
, som måske er det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark, med 20 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Crémant Moillard, Bourgogne... 69,-

Brut Vintage eller brut rosé eller demisec 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12. 

En attraktiv crémant til en rigtig god pris fra det ellers ganske kostbare Bourgogne! Ejer GCF leverer nok samme vin under navne som Maison du Crémant (Meny) og Martenot (Føtex/Bilka) -til noget højere pris!  
I dag er kun navnet tilbage af det stolte familiehus, som efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab er blevet bedre: ”Nektarin og litchee, fyldig rund og behagelig mousse. Fin afstemt syrebalance af lime. Et ganske let mineralsk præg der giver vinen lidt klasse, uden at det bliver en mediativ oplevelse, men svært at finde bedre vin til prisen.” -AOV i 2019. I dag er vinen nok årgang 2020 eller 2021.

Dream pinot noir/riesling/rosé, Moldova... 35,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november (tappet i Danmark)

Vinene er fra Moldova, i fredstid blot en times kørsel fra vingården Shabo i Ukraine. Vinene fra Moldova har (haft) fint gammelt ry. Vinene er tappet i Danmark og burde være helt ok, ikke mindst den hvide riesling, som har lille sødme og frisk syre (5* fra Rydberg  Ekstrabladet). Den røde pinot noir får 3* af Rydberg i Ekstrabladet: "Simpel frugtig pinot noir med sødmefuld rød frugt og krydderier. Kort i smagen med en let tørhed". 

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader. Denne Classico er ofte rigtig god. 2017 91p/Falstaff, men har ikke set kritikere siden.  
     Cecchi har haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig toscanere til de store kæder.

    Brugsen sælger også den økologiske Chianti Organic (50, 3*), ganske typisk Chianti i civiliseret stil, men mangler koncentration og frugt, som du får i Classico'en. 

Lacheteau Sauvignon, Touraine... 59,-

Godt KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

Ikke smagt, men sikkert rigtig god til prisen med ren aroma, lidt bid og sprød friskhed -mere diskret end sauvignon fra New Zealand, men måske mere tilfredsstillende i længden! 

    Fra de køligere vinmarker syd og øst for Tours ved Loire. Har navnet "Secret", og det er rigtigt vi ser ikke vine herfra så meget som før -sådan lidt i stil med Sancerre, blot bedre køb! 

Italiensk charme! 

Il Tauro, Salice Salentino... 45,-

til samme pris Brindisi Riserva "Terre della Brunda"

Godt KØB + *** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

Nydelig med krydret duft og blødhed- baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Foretrækker marginalt Tauro for Brindisi'en (lidt mere primær frugt?), men kan tage fejl. 
      Leveres af Botter, som ikke ligger i Puglia, men ikke langt fra Venedig i Norditalien. De har dog også afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på området, der leverer dem. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 


Villa Annaberta "Canaja Gold", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 9.november

Ældre årgang af storebror til Canaja, som laves af Annaberta, en af Brugsens trofaste leverandører nær Bardolino ved Garda-søen. Denne vin laves af samme Corvina og Rondinella druer og skal være tørret før gæring. Den er på grænsen til det vulgære i sin Ripasso-stil, men holder balancen og byder på nydeligt krydderi i duften (kirsebær) og rund eftersmag med tilpas struktur. 2016 fik 5*/Vinavisen, ældre år ros fra Rydberg i Ekstrabladet.

Epicuro "Z-Elebrate" 16%, kr/fl v 6: 66,50*

6 fl. 399*: kan mixes med Tosalet, Spier First Stone og Diablo.  
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 31.12.
Storebror til den normale Epicuro "Z". Kun smagt én gang -markant mere behagelig end en anden Puglia med 18%, men stadig en sværvægter på lette ben, masser af bær og frugtsødme, men eftersmagen er tør.