Søg i 1200 opslag:

09/10/2023

Ugens Vine: efterår = Portvin

Det bedste tegn på efteråret -for vinelskere- er tilbud på Portvin. Og stort set alle kæderne byder på god Portvin under 100 kr. Men kun én er valgt til ugens bedste vinkøb -2015 Cockburn's Late Bottled Vintage.

Til blot 79,95 i Meny får du rigtig meget Portvin foruden 91p og 93p/100 fra anerkendte kritikere. 
    Ellers er det en uge, hvor Frankrig dominerer med hele 9 af ugens 17 tilbud, mens "Den ny Verden" er helt fraværende med undtagelse af Red Note fra Sydafrika (33,17 i Brugsen). Frankrig byder på både superb Bordeaux, der viser, at det legendariske område også kan konkurrere på prisen (Bouteilley til blot 40 i Coop365 og La Croix des Vignes til 99 i Føtex). Der er også hele 4 vine fra Rhone foruden ok crémant og en sjælden hvid Vouvray fra Loire. 
    Der er mere brus fra Italien (Prosecco til 45), mens Spanien byder på superb Priorat og Rioja. 
    I alt er vurderet 125 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge tilbud fra Kvickly og Superbrugsen, Føtex, Bilka, Meny, Netto, og Coop365. Tilbud fra Lidl og Rema1000 opnåede ikke deltagelse i listen.

    Alle vine er tappet nær grostedet, så vidt vides, om andet ikke er nævnt. 
NB: Ugens Vine er næste uge på efterårsferie, men er stærkt tilbage i uge 43. Neb i løbet af ugen kommer der omtaler af et par gode vine!  

uge 41/2023

7 vinkøb under 50,- 

Radio Boka rød/hvid/rosé... 29,- 

rød tempranillo, hvid verdejo, rosé tempranillo/bobal, Spanien 

** (2/5),  Coop365, indtil onsdag 11.oktober

Ugens billigste har en populær smag! Den hvide verdejo er nok bedst med sin aroma af æble og fersken og pæne syre, som afrundes af 6,8 g/l restsødme. Vinen er ikke Rueda, men druen trives i dag i mange områder af Spanien -og giver ofte rigtig god vin. 2022 får 86p/Guía Peñoín. 
      Der er mere sødme i den røde tempranillo (11,6 g/l), men den får alligevel 87p/Peñin i årgang 2019. Rosé ikke smagt, men burde være frugtig og uden for meget sødme (5,6 g/l).
      Mærket er et af de mest solgte fra danske-ejede Hammeken i Spanien og får nydelige ratings. Men de har alle en lille sødme, som nok generer mig mere end andre (især i den røde). 

Spier "Red Note", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Pinotage-Shiraz, Sydafrika (tappet i Danmark)
*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.oktober

Mørk, kraftig, fed, med åben rig frugt. Ganske god. Spier leverer store mængder vin til Danmark, de fleste dog i en lidt fersk middle-of-the-road stil. 

      Den røde node er lidt anderledes, da hoveddruen er pinotage, nationaldruen, som er et 100-årigt ægteskab mellem Bourgognes pinot noir og Rhone-druen cinsault.

    Pinotage har mest været brugt til industrivin, men fra gamle, lavt ydende vinstokke kommer nu interessante vine med en egenartet stil -som dog her er blødgjort med Rhone-druen syrah. Normalprisen 120 er latterlig, men til 33 et fremragende køb. 

Les Dauphins, rød/rosé/hvid, kr/fl v 6: 33,34

6 fl: 200. rød grenache-syrah, hvid grenache-viognier, rosé, IGP
*** (3/5), Meny, indtil torsdag 12.oktober 
Regulær ung rød frisk Rhone-type, glat og let frugtig med lidt krydderi -en ok landvin- rosé ikke smagt, men vent ikke meget frugt og friskhed. Den hvide heller ikke smagt, men 60% hvid grenache og 40% viognier lover rigtig godt! Nok en frugtig, blød tør hvid. Og en hyggelig fransk bistro'agtig etiket. 
      Dauphin = kronprins, og en fransk kronprins ejede engang en god del af Rhone-dalen nord for Orange. Vinen kommer fra et 2. grads kooperativ i Tulette, som dækker et større antal kooperativer med ialt 12.500 hektar og et salg op mod 100 millioner liter/år, hvoraf en god del dog sælges videre til andre huse. Så dette er seriøs masseproduktion! 

Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 40,-

Bedste KØB + **** (4/5), Coop365, indtil onsdag 11.oktober

Set i 2020. Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er godt 100 kr (WineSearcher). Ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux på 80% merlot, åben rig frugt og middelfyldig, rank, tør smag med ikke ringe elegance. Lidt tilbageholdende, men god til mad i dag. 
     Årgang er superbe 2020 i min lokale 365Discount, som er god nu for rig frugt, som i løbet af 3-4 år vil blive til god bouquet. 
      Prisen er meget lav, for vinen ligger hverken i Margaux eller Pomerol, men blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. Jean Guillot har designet de tanke, hvor mosten gærer og lagrer indtil tapning. 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

*** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12.oktober

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. Vinene er tæt på Mucho Más (45 i Netto) og Guv'nor i Brugsen (ofte 40 på tilbud). 
      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. 

Côtes du Rhône "Andéol Salavert"... 40,- 

*** (3/5), 365discount, indtil onsdag 11.oktober

Jeg har frejdigt tilladt mig at sætte Brugsen's Rhone med etiketten "Notre Dames des Treilles" (i forvejen et svært navn). Jeg har ærligt talt ikke smagt etiketten fra Fakta, men det er samme importør og kommer fra samme hus Salavert, dvs. Meffre, så vinen er måske identisk med la Chasse, også i Brugsen!  
      En basisagtig Rhone, men god til prisen! Middel fylde, let krydret frugt, fast rundhed, men uden længde. Et stykke fra 4*, men godt vinen har skruelåg.

Prosecco "le Arche", Spumante... 45,-

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 13.oktober
En god prosecco til en god pris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig. En enkel spumante, der som Asti får brus i ståltank og tappes under tryk. 

3 vinkøb 50-70,- 

Calvet Vouvray.... 55,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 13.oktober

Halvtør, pæn frugt med lidt citrus, rimeligt fyldig med lidt restsødme, nødtørftigt skjult under syren. Slet ikke tosset til et glas i utide. 
    Calvet er et stolt, historisk navn, men i dag netop kun -et navn. Giganten GCF bruger det til vine fra alle områder i Frankrig fra Bordeaux over Rhone til Bourgogne og Alsace. De fleste er tappet i de gigantiske kældre i Bordeaux (Eschenauer).  
    Vouvray er en charmerende lille by ved bredden af Loire i udkanten af Tours. Her laves nogle af Frankrigs bedste hvidvine i alle variationer fra bidende tør til ædelsød. Calvet er en udpræget basisvin, men slet ikke ringe -og til 55 et rigtig godt køb. 

Rhone Pierre-Henri Morel... 59,-

**** (4/5), Superbrugsen, Kvickly og Irma, indtil torsdag 12.oktober

Den almindelige Rhone fra Morel, stjernen Chapoutier's vinhus i det sydlige Rhone. Kender "storebror" Signargues, som er rigtig flot. Denne er stadig ganske fyldig og bærfrugtig, fast, pænt lang og nydelig. 
    Jeg har ikke i maaaaange år smagt en dårlig vin fra Chapoutier. Den giver Guigal  (til 70-100 kr!) kamp til stregen. Tror næsten Morel vinder! 

Dulong Crémant de Bordeaux, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, brut, brut rosé (tør) eller demi-sec (sød)

**** (4/5), Superbrugsen, Kvickly og Irmaindtil torsdag 12.oktober

Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned (for mig, men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til prisen skal jeg ikke klage -og det gør konfirmanderne næppe! 
      Dulong ejes af giganten GCF, der leverer Calvet (Bilka og Føtex), Alexis Lichine (Netto), Louis Bresson (Meny), Eschenauer og sikkert mange andre. Dulong har en vis tradition for bobler, da huset i en årrække var ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant! Druerne er typisk for Bordeaux cabernet og semillon snarere end pinot og chardonnay, som får brus efter den klassiske Champagne metode.

6 vinkøb 70-100,- 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 74,50

2020, 2 fl: 149, **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

Gamle vinstokke, men ung (2020) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. En meget drikbar vin på den kommercielle måde, som i 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. 
      Priorat syd for Barcelona er et afsides og næsten mytisk goldt område opkaldt efter et kloster, som blev opført på et sted, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). I dag er Priorat ikke kun det dyreste område i Katalonien, men blandt de mest mondæne i Spanien (med priser, der passer, 2000+ kr for l'Emita).       
     Tosalet laves af Hammeken, som måske er det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark, med 20 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Cockburn's LBV 2015 Port .... 79,95 

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 12.oktober
En flot Portvin, sød, lækker, rig duft, god lang smag, som gør den egnet til moden ost og dessert med f.eks. svedske. En god LBV, dvs. Late Bottled Vintage. Cockburn er et af de mest kendte Portvinshuse, som i dag ejes af Symington (der også ejer Smith Woodhouse, DOWs og andre). 2015 har fået 91p/Spectator og hele 93p/WIneEnthusiast

Faustino I Rioja Gran Reserva... 95,-

2011,  ***** (5/5)Netto, indtil fredag 13.oktober

Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant (i Spanien) dyrere end Murrieta Reserva. Som står til 249 i Bilka. Så Faustino er et topkøb, lidt dyrere i Bilka og Meny (med den særlige 75-etiket). Murrieta bliver måske marginalt bedre end Faustino, men også 4-5 år yngre.

.        Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin.

La Croix des Vignes, St Estèphe... 99,-
Bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 12.oktober

Set i 2017, ikke topår, men vinen er god og tappet af en ejer med ambitioner! Mørk, nydelig duft med fin modenhed og bredde i bouquet. Middel fylde, god længde, ikke for tør, god karakter og bredde i smagen -skal nydes inden for 2-4 år. 
      Holder meget af vinen, som har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 
      "Croix des Vignes" kommer fra Lestage-Simon, nabo til St Estèphe (og Sociando Mallet). Vinen kommer fra parcellet Moutinot i St Estèphe. 
       Vingården ledes af danske Merete Larsen, som var vinmager på Belgrave 5.Cru, i mange år. Hun leder også det store Cartillon og andre ejendomme i Médocalle ejet af  ”Grands Crus de France”.

Vacqueyras, Pierre Henri Morel... 99,-

***** (5/5), Superbrugsen, Kvickly og Irma, indtil torsdag 12.oktober

Tilbud i Irma var 119, så til 99 et topkøb (og international pris er 197). Ikke stor, men poleret, middel kraftig, afrundet og pænt lang. I stil som en god 'Neuf, men slet ikke den bedste Vacqueyras jeg har smag. Morel var navnet på ex-direktør for Chapoutier i Tain l'Hermitage, men bruges i dag stort set til vine fra det sydlige Rhone. 

Cattin Grand Cru, frit valg... 99,-

Riesling eller Pinot Gris Hatschbourg, Alsace Grand Cru

***** (5/5), Superbrugsen, Kvickly og Irma, indtil torsdag 12.oktober

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de gode, men mindre kendte er Hatchbourg nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. 

      Ret tung jord, meget egnet til pinot gris og gewurz. Men jeg vil foretrække den tørre riesling (92p i 2018) frem for pinot gris (som jeg ellers satte højt i ældre årgang). Jeg tror nye årgange er bedre -2020 får 92p/WIneEnthusiast. 

1 vinkøb over 100,- 

Brunello Poggio Forte, Montalcino... 119,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 12.oktober

Kunne fås indtil torsdag i Føtex til 109, men 119 er stadig en lav pris for ok Brunello. Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  

    Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino.