Søg i 1200 opslag:

06/10/2023

Klassisk Bordeaux og andre gode køb!

Ugens bedste i Føtex er en tør, fast vin med masser af karakter og en duft, som vokser i glasset. Ikke en populær smag, slet ikke til dig, der foretrækker en fuldfed sødlig zinfandel fra Italien.

 Du vil nok bedre kunne lide Tanunda's Triathlon (50), som dog også tiltaler mere kræsne ganer, samt spanske Kingpin (40), hvor både rød og hvid er topkøb. 
    Ellers er der ikke meget at hente i Føtex (i forhold til Brugsen), men prøv også Tanunda's Premium Cuvée, en lokal Champagne-kopi med virkelig kvalitet. 
    Føtex har 40% på italiensk vin indtil lørdag, her er Vigorello måske det bedste køb  (119,40). 
Bedste KØB: La Croix des Vignes St Estèphe - Tanunda "Triathlon" - Faustino I Gran Reserva - Kingpin rød/hvid - San Felice "Vigorello"
Godt KØB: MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé - Tanunda "Premium Cuvée" Brut
uge 41/2023


La Croix des Vignes, St Estèphe... 99,-
2017, bedste KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 12.oktober

2017 er ikke topår, men vinen er god og tappet af en ejer med ambitioner! Mørk, nydelig duft med fin modenhed og bredde i bouquet. Middel fylde, god længde, ikke for tør, god karakter og bredde i smagen -skal nydes inden for 2-4 år.  Holder meget af vinen, som har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 

      "Croix des Vignes" kommer fra Lestage-Simon, nabo til St Estèphe (og Sociando Mallet). Vinen kommer fra parcellet Moutinot i St Estèphe. 
       Vingården ledes af danske Merete Larsen (foto), som har ledet Lestage, siden hun forlod Belgrave 5.Cru. Hun leder også det store Cartillon og andre ejendomme i Médocalle ejet af  ”Grands Crus de France”.       
      Et pompøst navn for 10-12 slotte, som ejes af det knap så ansete Grands Chais de France (GCF), som har tjent penge på konsumvin som JP Chenet (og Cromwell whisky og det, der er værre). 
      Men de penge lugter ikke, så ejer Dietrich laver stadig bedre vin på de slotte, som familien har købt for penge tjent på konsumvin! 


Tanunda "Triathlon"... 50,-

Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 12.oktober

Triathlon er markant bedre end Tanundas billigste og vel lige så god som Matthew's Road, men i en anden, blødere stil. Vinene 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 
        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 
Du kan også til denne pris få Tanunda's basisvine, som er helt banale. 

Faustino I Rioja Gran Reserva... 99,-

2011,  Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 12.oktober

Faustino I står  på vinkortet i "min" lokale restaurant (i Spanien) til samme pris som Muga Selección Especial. Som står til 399 i Bilka. Så Faustino I er et superkøb i Føtex (og endog p.t. billigere endnu i Bilka). Especial er i sidste ende nok bedre end Faustino, men også 6-7 år yngre.
.        Faustino I har en dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10-12 år. Både 2010 og 11 har fået 93p/Guía Peñin, mens 2010 fik 94p/WineEnthusiast og 90p/Tim Atkin.   

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 12.oktober

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 40,- 

Chile, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 12.oktober
"De Vine" er rigtig god til prisen, men ikke meget mere -du skal købe "Day One" eller Antu, som på tilbud kun er lidt dyrere. Og du kunne få "Vine" til 33,17 i foråret. 
      Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Føtex har 40% på italiensk vin fredag-lørdag 6-7/10. Der er der næppe mange topkøb. På foetex.dk fandt jeg dog: 


San Felice "Vigorello", Toscana... 119,40 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil lørdag 7. oktober

Prisen har på tilbud været omkring 150 siden foråret, så dette er en rigtig god pris! En mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 
      Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange overså Vigorello, en vin af samme sangiovese + cabernet osv, som i 1968 var den første "supertoscaner" fra Classico området. 

    I dag er blend'et mere avanceret, med 35% af den unikke pugnitello drue, engang anset for uddød + 65% Bordeaux-druer, lagret 2 år i små egefade. EN overdådig, fast og intens vin. 

    Der er kun få andre vine af interesse, men prøv evt Amarone Righetti Magnum 150 cl (209,40) og evt .Cantina Vecchia Magnum (især Chianti og Rosso). Check også Franciacorta Spumante, som ikke ses på web længtere, desværre! 


MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 139,-
***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 12.oktober

Storebror til den fine Antu, men også noget dyrere (og bedre), men stadig tæt på fund, når den globale pris på Ninquén er langt over 200 kr.  
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg + alt det, som en god vinmager kan tilføje i form af malolaktisk gæring i eg og minimal filtrering. 
       Bør nok gemmes et par år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020, der begge fik 92p/Tim Atkin. 

Tanunda "Premium Cuvée" Brut... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 12.oktober

Stadig et godt køb- fint brus i en indbydende kommerciel stil, positiv aroma, tør, frisk og ren. Druerne er 55% chardonnay og 45% pinot fra Eden Valley, en lidt køligere del af Barossa. Vinen koster 120 kr flasken i Australien, så 99 er en god pris. Men ikke topkøb, da den blev solgt for 1-2 år siden til 69-79.

Masi "Campo Fiorin", Verona... 75,-

rød, hvid Masianco, rosé, Italien

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 12.oktober
Rød er bedst. En ok pris på en kendt vin, der er behagesyg på den gode måde, men du kunne få den for 2 år siden til 50 (!) og i foråret til 60. Så bestemt ikke godt køb! Den røde Campo er en uforskammet kommerciel vin med afrundet fylde og positiv frugt. Årgang 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider (som er tættere på 85-87p). Den hvide er frugtig og let, så for mig er 90p/Parker til 2020 måske lidt for højt. 

      Masi er en meget stor, men god producent, som har æren af at være den første, der solgte den forkætrede (og ofte hadede) ripasso i 1964 under navnet "Campo Fiorin" (denne kvalitet bærer i dag navnet Campo Fiorin Brolo).

California pinot noir/chardonnay... 99,-

Sincere rød, Buttery hvid, California (dansk tapning?)
** (2/5), Føtex, indtil torsdag 24.august
Hvor er denne vin tappet? Står ikke på etiketten trods lovens krav. Eneste nævnt er importør Husted, som sælger den til såvel Føtex som Bilka.  
Var måske engang fra  Napa, men i dag har den blot "California" oprindelse. Typisk moderne supermarkedsdesign. Kun smagt rød (én gang), nydelig letbenet med lidt hindbær i næsen, lovlig mørk for pinot, men ok bærkarakter. Hvid chardonnay skal være smøragtig -så jeg lader glasset stå og husker på, hvorfor jeg for 28 år siden meldte mig ind i ABC (Anything But Chardonnay). Den officielle pris skal være 150 kr, men den pris er aldrig set.