Søg i 1200 opslag:

29/10/2023

En omvendt shiraz og herlig hvid fra Østrig

Zarihs er en sjov vin, som laves i Spanien af en australsk klon af en fransk drue, opkaldt efter en by i Iran. Og... ja, lavet med råd fra australsk vinmager født i New Zealand af en dansk mor! 

Rema1000s østrigere fra Sant Thias er herlige vine med fyrig friskhed og god aroma, som tilmed fås til en rigtig god pris (55). Jeg kan også meget godt lide Zarihs, en omvendt shiraz fra Spanien (99). 

    Antaño er også spansk og er til den middelmådige side -til gengæld kan du får crianza og den normalt dyrere reserva til samme pris (5). Ikke topkøb! 

    Lidl har en typisk, fast Chianti Riserva Corte alle Mura (41,50 v 6) samt en arketypisk middelfyldig zinfandel Cimarosa (33,17 v 6). 

    Svagest står Netto med 2 faste (gode) gæster i disse spalter, Montgras De Vine (40) og spanske KingPin (40) samt en crémant, der med en anden etiket fås noget billigere i storesøster Føtex 

    Coop265 har i denne uge deres eget opslag -her er der mange gode tilbud

Bedste KØB: Sant Thias hvid/rød - Corte alla Mura Chianti Riserva 
Godt KØB: Zarihs by Borsao - Maynard 10 år Port - Cimarosa Zinfandel - Kingpin rød/hvid - De Vine reserva rød/hvid 

uge44/2023

Zarihs by Borsao, shiraz, Campo de Borja... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 4.november

Zarihs er en sjov vin, som laves i Spanien af en australsk klon af en fransk drue, opkaldt efter en by i Iran. Og... ja, lavet med råd fra australsk vinmager født i New Zealand af en dansk mor! Mere internationalt bliver det næppe! 

    En ganske magtfuld vin med intens aroma, masser af frugt og krydderi. God, ikke stor vin. Vinen kunne fås sidste år i Bilka til 89, men er også godt køb til 99, selvom den ikke just er topkøb.
    Det spanske kooperativ Borsao har fået en australsk klon af syrah druen fra den "flyvende vinmager" Chris Ringland, australier født af dansk mor i New Zealand. Chris mest arbejder i Oz, men rejser ofte til Spanien, når høsten Down Under er forbi om sommeren. 
      Importør Løgismose henviser til en række australske 100p Parker vine fra Ringlands hånd (men det er efterhånden 15 år siden, hans Barossa shiraz fik 100p!). Men han er også en travl herre! 
      Vinen får pæne karakterer, typisk omkring 91p/Peñin og WineEnthusiast i nyere ågange. Klonen blev plantet i 2002, men mængderne er små, så tapningen må ofte suppleres med almindelig syrah til årligt ca. 100-150.000 flasker årligt. 

Sant Thias, hvid/rød... 55,-

Hvid grüner veltliner, riesling eller Gemischter Satz (blend), rød pinot noir, Østrig
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 3.november

Den grønne veltliner er virkelig god og har DAC (appellation) Weinviertel, et af de gode områder for veltliner. Tør, frisk og sprød, masser af sød frugt (men kun restsødme 1g/l), rig aroma (pærer, citrus og fersken), egentlig ret enkel, men alt hvad du kan ønske sig til en omgang muslinger eller grillede rejer. 

     Riesling har lidt mere ren frugt, men stor friskhed, næsten helt tør og ganske appetitvækkende -meget bedre i år end ældre år, jeg har smagt. God vin til lys forret. Den røde er blevet pinot noir, ej smagt, mens Gemischter Satz (blend af flere druer) er en tilbagevenden til fortidens blends af mange druer. Mere aromatisk, blødere stil (men kun smagt én gang). 

    Vingården ejes og ledes af ægteparret Harald og Daniela Frank, direktøren Johanna and vinmager Katrin Frank.  Vingården ligger Hernbaumgarten og er et hav af vinstokke, især grüner veltliner. Byen ligger ved foden af de østlige Alper, nær grænsen til Tjekkiet. Klimaet er køligt og tørt, perfekt til vin og for mig bedre end f.eks. Burgenland, hvor veltlineren ofte mangler sprødhed og stil. 

Antaño Rioja... 59,-

rød reserva eller crianza, Spanien 
*** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 3.november
Vinen kan slet ikke matche f.eks. Baron de Ley eller el Coto til omtrent samme pris, men jeg har kun smagt Antaño et par gange. Der kan på webben ses en "normalpris" på 109,95, hmmm, mens Nemlig.com tager 70 for crianza. I Spanien er prisen ca. 35-40 kr for crianza og 50-55 kr reserva. Da prisen på de 2 vine er identisk, er årsagen måske, at vinene udgår. Dvs. de har fået tid på flaske. Reserva er bedste bud af 2 ret middelmådige vine. 
    Vinene leveres af García Carrion, det største vinhus i Europa (bl.a .Don Simon, Pata Negra, Jaume Serra mv). Rioja laves i ny kælder med kapacitet på hele 50 millioner fl/år. Stordrift har ikke altid fordele. 

Maynard's 10 år tawny Port... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 3.november

Walter Maynard, der lægger navn til vinen, solgte sin første vin fra Oporto i 1652 og er stamfader til Zeller familien, tidl. ejer af Quinta do Noval. I dag ejer de huset Baron de Vilar, der leverer denne vin, som (måske) er identisk med Menéres 10 år, som sælges af Føtex og Bilka. En god 10-årig med indbydende bouquet, dybde og pænt lang smag med en del sødme. 


Corte alla Mura, Chianti Riserva, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249. Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 2-4/11  
Riserva skal være lagret mindst 38 måneder (i stedet for 3-9 måneder (efter region), men vinen behøver ikke lagre i eg eller på flaske -kan faktisk have tilbragt hele sit liv i stål -indtil tapningen i sidste uge! Normalt vil vinen dog være lagret en tid i eg og på flaske. Husker vinen som middelfyldig, med god duft, noget lukket og med en rank, fast krop med middelfylde og pæn eftersmag. En god madvin. 

Cimarosa Zinfandel, kr/fl v 6: 33,17 

6 fl: 199. Godt KØB + ** (2/5), Lidl, indtil torsdag 30.november

Lidl's tysk-tappede Cimarosa vine gør ingen fortræd, men er ikke mindeværdig. Holder meget af den hvide chenin, mens den røde zinfandel er så behagelig, som kun en ligegyldig og anonym californier kan være. Pæn styrke, lille bærkrydderi, blød -absolut forglemmelig. Til prisen godt køb. Smagt 4 gange (og kan endnu huske smagen). 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 40,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 3.november

Druerne tempranillo og syrah fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. 

    Flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé... 40,- 

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 3.november

"De Vine" er rigtig god til prisen, men ikke meget mere, for mere kvalitet gå i Føtex (og på tilbud) købe "Day One" eller Antu (50 er god pris). 
      Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio. 

Moulin de Gassac, syrah eller sauvignon... 60,-

**** (4/5), Netto, indtil fredag 3.november
Bestemt ikke Netto-pris værdig! Netto køber den fra Løgismose, som henter denne hos Daumas-Gassac (små mængder dyr vin fra egen vingård), men henter millioner af flasker fra små vinbønder i nærområdet, dvs. det øvre Languedoc. En ganske ok vin -rustik, fyldig rød, tør, frisk hvid.

    Netto har også et problem med prisen på Crémant de Bordeaux Alexis Lichine (65, 3*), formentlgi identisk med Calvet crémant i Føtex (50) og Dulong (Brugsen).