Søg i 1200 opslag:

04/10/2023

Flotte spanske topvine i Coop

Spanien er på vej mod toppen, lige som Italien stadig langt op i 80erne blev set som en vinmæssig dværg. Brugsen har allerede flot udvalg, men med Losada og Tosalet fra Irma er de svære at komme udenom. 

Losada (79) på druen mencia er med sin frugt og friskhed meget langt fra Spaniens ry for sværvægtere, mens Tosalet (74,50 v 2) smager som en fransk Rhone på steroider. Fuld fart på frugt og styrke! 
    Dette er 2.del af Brugsens tilbud, se 1. del her
    Der blev ikke sidst plads til den sympatiske Cuvée Dissenay (49,50 c2) med en god rød pinot noir og en glimrende rosé. Og heller ikke den Rhone'agtige Black Blaze GSM og andre gode tilbud. Brugsen er svær at komme uden om. De har faktisk for mange tilbud (læs ikke dette, Coop!). 

Bedste KØB: Losada Bierzo - Tosalet Priorat 
Godt KØB: Tosalet ”Carignan” - Black Blaze G.S.M - Cuvée Dissenay rød/hvid/rosé - Chapoutier Rhone - Chiaro Zinfandel

Losada "mencia", Bierzo... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

2019. Jeg holder meget af mencia, en ret ny stjerne blandt Spaniens druetyper, som giver en vin så langt fra de tunge, solmættede (ofte lidt trættende) sværvægtere, Spanien er kendt for! Vinen kan ligne en Beaujolais med mere kød og styrke (14,5%). Set i 2019 med 5* og godt køb fra Rydberg (forfatter til Spansk Vin) samt 91p/GuíaPeñin.
      Overdådig aroma, moden, men med mineraler, sød frugt og endog blomst -middel fylde, afrundet, lang, men med friskhed i nydelig lille syre. Nydes nu -evt til tapas, kalveculotte o.l. Vinen er moden nu, hvor den unge frugt er blevet til bouquet -servér ved ca. 18 grader.  
      Druen trives i det relativt kølige Bierzo (vi er ikke langt fra Sct. Jacobs grav i Compostela i det våde, kølige Galicien). Losada er en glimrende privat vingård med gamle vinstokke og en ung, begavet vinmager -alt er perfekt

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 74,50

2020, 2 fl: 149, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober
Gamle vinstokke, men ung (2020) vin og moderne stil. Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. En meget drikbar vin på den kommercielle måde, som i 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. 

      Priorat syd for Barcelona er et afsides og næsten mytisk goldt område opkaldt efter et kloster, som blev opført på et sted, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). Området er helt afskåret af høje klipper fra resten af Katalonien og har et tørt og ekstremt klima. 
      I mange år levede området af at lave messevin og kopier af Port og Sherry. Men i 80erne opdagede unge vinmagere, at de gamle lavt ydende vinstokke -Garnacha og Carignan- kunne levere stor bordvin -slet ikke ulig topvine fra Rhone-dalen i Frankrig. Resten er historie, og i dag er Priorat ikke kun det dyreste område i Katalonien, men blandt de mest mondæne i Spanien (med priser, der passer, 2000+ kr for l'Emita).       
      Siden er velhavende vinfolk fra hele Spanien (og Frankrig osv) rykket ind i det ugæstfrie, afsides område ved Tarragona, hvor der nu er 2000 hektar og 5+ millioner fl/år. De gamle garnacha og cariñena vinstokke er suppleret med bl.a. cabernet.     
     Tosalet laves af Hammeken, som måske er det største dansk-ejede vinhus uden for Danmark, med 20 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Tosalet, Priorat ”Carignan”... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober
Topudgaven fra danskejede Tosalet er 100% samsón (lokalt for carignan). Flot, men ikke merprisen værd (og slet ikke normalprisen på 500!). Udbytte på blot 7 hl/ha (hvor italienerne og tyskerne rask væk høster 10 gange mere) og lagring 18 måneder i nye franske egefade. 
      En kraftkarl på 15,5%, fastere end amarone, med en overdådig rig bouquet. Imponerende vin. 2013 var trods 93p/WineSpectator lidt træt, men jeg har håb til 2017 med 92p/GuíaPeñin. 6-7 år er en perfekt alder for disse sværvægtere, som modsat Amarone er tørre og rene med flere nuancer i aroma. 


Hammeken "Oráculo", Ribera del Duero... 199,-

**** (4/5)Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

2019. Etiketten er smuk med sit lækre globus præg! Men det skal minde os om oraklet, der taler sandhed (om end med dunkelt sprog). Vinen er storebror til Hammekens andre Ribera vine. 100% tempranillo fra 80+-årige vinstokke, fulde 2 år i egefade osv. 

      For fans af moden vin, men lige lovlig mættende for mig. Næsten sort, meget rig duft med masser af mørk frugt; magtfuld, fed. Smagt i 2010, i dag ses mest 2019, der har fået 92p/Guía Peñin (men blot 90p af WineEnthusiast). 

Black Blaze "G.S.M."... 50,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

Vinen laves i Languedoc i omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge". Du vil elske vinen lige så meget som sælgeren -for det er en vin, der ikke koster meget at lave, men som smager godt. Den kostede oprindelæig 100 kr, men lur mig, om ikke Coop stadig tjener en del på vinen til 50!  

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.2: 49,50

2 fl. 99godt KØB + *** (3/5)Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober
Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 
     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tydelig hindbær i næsen, lidt sjovere end mange fra Californien, Argentina til samme eller højere pris!

Chapoutier Cotes du Rhone... 75,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 12.oktober

Skal ikke kunne sige, om vinen er bedre end lillesøster Morel (samme kælder og ejer), for aldrig smagt samtidig. Men kan se, at Falstaff har giver både 2019 og 20 hele 90p/100. Kun smagt med etiket Belleruche (måske samme vin), som var simpel, men rigtig godt skruet sammen med rig frugt og god fylde.  

 

Chiaro Zinfandel, Puglia... 50,- 

Godt KØB + *** (3/5)Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

Ikke en vin, jeg vil øde mine penge væk på. Et godt bud er endnu en forglemmelig sværvægts sødsuppe-primitivo, som vil glæde fra første glas -og så ikke mere. Men en flot, tung flaske! Kommer fra Irma's gamle leverandør Botter øst for Venedig, som henter vinen i Puglia.  3* for prisen (normalprisen 100 er hen i vejret) mod normalt 2*.

Simple Life, rød/hvid, kr/fl v 2: 84,50

2 fl: 169, Pinot noir eller chardonnay, California

*** (3/5)Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

Målet er simple, let drikkelige vine. Mission accomplished -men ikke til hverdagspris! Den røde pinot er bedst, middel farve (justeret med en snert petite sirah), let og frisk trods styrken -slet ikke dårlig. Men ikke just en vin, du kunne drømme om at betale normalprisen 150 for! Den hvide er kommerciel, men ok, med en vis friskhed og ren aroma, men en lille sødme anses til sidst.  
      Sebastiani har lavet vin i det kølige Sonoma siden 1904, og 4. generation leverer godt 13 millioner fl/år, en bagatel ved siden af Gallo's op mod 800 millioner flasker (ja, bare mærket BareFoot sælger mere end alle Sebastianis flasker). Druerne skal komme fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi. 

Upapa rød eller Challis hvid/rosé, kr/fl v 649,83

6 fl. 299*** (3/5)Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

Du kan meget vel i al hast købt et par flasker af den hvide i den tro, at det var Chablis! Men navnet er Challis, og det er en bordvin fra Barolo-firmaet Sarottosom han henter hos andre. Den røde er god uden at brillere, lavet på cabernet og barbera -fyldig, pæn frugt, lidt tør, men god madvin. Den lyserøde på samme druer er frugtig og ren, med en ren bittertone i duften, som går igen i smagen -god madvin, som den dygtige Elsebeth Lohfert gav 89p i Vinbladet. Den hvide -ikke Chablis!- er ret neutral, som italienerne kan lide hvidvin! Jeg savner lidt frugt og sprødhed.  

Barbera d'Asti "Sarotto", kr/fl v 2: 64,50

2 fl. 129*** (3/5)Superbrugsen, Kvickly & Irma, indtil torsdag 12.oktober

Vil meget hellere have Fontanafredda's barbera (ofte endog billigere!). Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes udefra. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. kan mangle lidt frugtsyre.