Søg i 1200 opslag:

26/10/2023

Amarone-kopi med kvalitet til lav pris!

Igen en uge, hvor Meny viser, at de vil noget med vin. Der er såmænd ikke så mange rigtig gode tilbud, men hvem kan sige nej til Gran Bericanto (79,95), en  tør Amarone-lookalike fra Berici bakkerne øst for Verona? Vinen er godt nok lavet på merlot (+ andre druer). 

Italien er stærk i Meny denne uge, som også byder på en god pris på Casalforte Ripasso (59,95) samt den finere Costa Bussia Barbera (79,95) samt diverse Barolo,(fra 110) og barbera vine -samt Wanted Zin fra Puglia (55 v 2). 

    Men der er også god tysk rød Kloster Eberbach (99,95) samt den flotte Rauenthal Riesling fra samme fine vingård samt en god pris på Nugan's daglige Oz vine. 

Bedste KØB: Gran Bericanto Riserva - Costa Bussia Barbera Alba
Godt KØB: Barolo "Ilaria Sartirano" - Victoria Haut-Médoc - Kloster Eberbach rød/hvid - Nugan 3.Generation rød/hvid - Casalforte Ripasso - Wanted Zin - Valdouro 10 år Port

uge44/2023

Gran Bericanto Riserva... 79,95

2018 Colli Berici, Italien

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 2.november 

Berici ligger øst for Verona, men er ofte et godt køb, da vinene slet ikke er så kendt som naboerne Soave og Valpolicella. 
    Vinen laves mest af merlot (og andre) delvis på tørrede druer -derfor en heftig alkohol på 15%, så du får en Amarone'agtig vin, men til den tørre side med "blot" 4 g/l restsødme. 90p fra Falstaff og 5* + godt køb fra Rydberg i DinVinguide. Vent en vin med overdådig bouquet -efter 5 år- magtfuld, pænt lang smag mned vis finesse. 
    Vinen kommer fra det store kooperativ Cielo (3000 ha), men kun en lille del sælges som Berici fra bakket område syd for Vicenza, som også er UNESCO verdensarv (foto). Vinen gror dog mest på noget fladere vinmarker neden for bakkerne. Vinene herfra kan ligne Colli Euganei, men har ikke helt så fint ry. 

Barbera d'Alba "Costa Bussia"... 79,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 2.novembere 

Årgang kan være 2020. En rigtig god barbera i moderne stil. Mørk,intens bærduft, fyldig, men afrundet med frugt til at balancere frugtsyren. God nu kælderkold til en krydret gryderet. 
      Costa di Bussia er en vingård ved det gode Bussia bjerg, et af de mere kendte Crus i Barolo, med 11 hektar vin, som ejes af Paolo Sartirano, som også har vinhuset Sansilvestro, som du også ser i Meny. Alle vinene kommer fra marker omkring det fine Bussia. 

Barolo "Ilaria Sartirano"... 110,-

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 2.november
2019. Har ikke smagt denne vin, som kommer fra Sansilvestro, som også leverer Costa Bussia, dvs. generelt god vin. Måske 2.vin fra Bussia? Men fair pris for Barolo fra specialist i netop denne vin. 

Victoria, Haut-Médoc... 99,95

2018/19 Cru Bourgeois
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 2.november 

Min lokale Meny har 2018, men annonceret i 2019, som jeg nok vil foretrække for sin frugt. En vin med karakter. Jeg har altid elsket navnet (som formentlig også har fans blandt dronningetro engelskmænd!) mere end vinen, som før havde nogle tørre tanniner, der fik mig til at respektere vinen mere end elske den. 
      Det søde lille slot ejes af den rige familie Richard , som ejer det fine Barbe i Bourg, som også ses i Meny. Victoria er 20 hektar vin på grænsen mellem Vertheuil og Saint Estèphe. Der er lidt grus, men mest "kold" limsten, der giver en fastere vin, der kræver tid. 

Kloster Eberbach rød/hvid... 99,95

2021 Rauenthal Riesling Trocken eller 2019 Spätburgunder Rheingau 

Godt KØB + **** (4/5)Shop.Meny, indtil torsdag 2.november

Rauenthal har historisk ry for at levere nogle af Rheingaus og Tysklands bedste riesling vine med marker som Baiken og Gehrn. Hvid tør, mineralsk riesling har god aroma, syre god længde, helt tør, men forbavsende rund. God nu, bedre om 2-3 år. Vinen er cuvée på knap så kendte parceller i selve  Rauenthal (ialt blot 100 hektar). 
    Den røde tørre Spätburgunder er fra skråninger i hele Rheingau, men nok især i det celebre Assmannshäusen. Ikke smagt, men andre får en letdrikkelig, frugtig vin med god aroma, tør, men ret blød smag. En god pris på tysk rød fra anset vingård. 
    Kloster Eberbach stammer fra 1116, hvor der blev oprettet et kloster (med vin til at sikre det daglige brød) for Augustinerordenen på Rhinens højre bred.  Kloster Eberbach ejer i dag stadig nogle af de bedste vinbjerge i Rheingau og Tyskland. 
    Historisk har vinene skuffet, men er på vej op -men stadig til rimelige priser. Klostret optræder i både filmen "Rosens navn" og "Games of Thrones". 
    Til samme pris også Riesling (let sødlig, 3*). Meny har ofte fra samme vingård Baiken Spätlese 2021 (174,95, 92p/Falstaff), en superb vin. 

    Meny tilbyder også hvid Sauvignon "Petit Connétable" (99,95, 3-4*/5). Ikke smagt desværre. 

Nugan "Third Generation"... 39,95

rød shiraz eller hvid chardonnay, Australia 

Godt KØB + *** (3/5)Shop.Meny, indtil torsdag 2.november

Nugan er et stort, uafhængigt vinhus nær Griffith i det hede Riverina, hvor intensiv kunstvanding og højt udbytte er devisen. Trods dette er denne vin faktisk helt drikbar i en simpel, krydret, fyldig stil, hvor lidt røg nok stammer fra egechips o.l. 5* + godt køb i Ekstrabladet er for mig nok i overkanten, men kun smagt i ældre årgang. Hvid nok knap så god. 

Casalforte Ripasso... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 2.november 
Vinen kommer fra Riondo kælderen i Soave, del af Collis, et 2.grads kooperativ, der dækker stor del af området mellem Verona og Padua. Ikke smagt, men gode takter loves i en middel-Ripasso. I Valpolicella er kælderen dog vest for sit kerneområde. 

Wanted Zin, kr/fl v 2: 55,-

2 fl: 110, rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 2.november

Mange vil elske den røde syditaliener med en blød fylde og krydret, let sødlig drueduft og en "fabrikeret" kort, rimeligt tør smag uden kanterHvid ej smagt. Undgå pink. 
      Etiket og design signalerer USA og Wild West, men vinen laves af  druen primitivo som modner tidligt og i rigelige mængder i Puglia, Italiens største vinområde. 
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil.  Jeg er ikke vild med massevin som denne, men må indrømme, at de er god til deres arbejde! 

Asorei Albariño, Rías Baixas... 110,- 

**** (4/5), Shop.Meny, indtil torsdag 2.november

2022. 10 kr dyrere end i sommer, men stadig ok køb. Druen albariño leverer herlig vin i Rías Baixas i Galicien nær det våde, kolde Atlanterhav. Området er delt i flere små områder, bl.a. Val de Balmès, der leverer denne vin. Har kun smagt én vin fra denne kælder (og det er 3-5 år siden). Men kan se, at Rydberg i maj har givet denne 2022 6*/6 med ordene: 
    "Strågul. Skøn duft af gul stenfrugt, æble og lime. Frisk smag af grapefrugt og Reine Claude blommer i perfekt balance med den sprøde frugtsyre fra grønne æbler og et pikant strejf af kernebitterhed. Elegant topvin på Spaniens bedste hvidvinsdrue.'' Men lidt dyr, synes jeg. 

Cremant "Maison du Crémant", kr/fl v 2: 79,50 

2 fl. 159, Bourgogne Brut, demisec eller Brut rosé
**** (4/5), shop.Meny, indtil torsdag 2.november

Vinen er egentlig ok køb, men ikke værd at gå efter, når du kan få Moillard's crémant (69) i Brugsen. Jeg har kun smagt Maison etiketten få gange, men den tappes i samme kælder som Moillard (Brugsen),  Francois Martenot (Føtex), Reine Pédauque, Chartron og mange andre fra giganten GCF. Så vent en tør, frisk og let aromatisk cremant med pæn længde og lige en lillebitte sødme til sidst, som afrunder vinen.
    Etiketten er fancy, men GCF har råd til bedre designere end de fleste. Meny har i forvejen mange GCF vine, men håber dog ikke, at Maison du Crémant vil afløse Cave de Lugny (omtrent samme pris, men for mig bedre) eller Laborde (dyrere og bedre). 

Barolo "Serralunga", Giovanni Rosso... 249,95

***** (5/5), Meny, indtil torsdag 2.november

Rosso er en middelstor vingård i Serralunga i Barolo området. Jeg har kun smagt få vine fra vingården (og aldrig kultvinen Vigna Rionda "Ester Canale"). Og desværre ikke denne Barolo 2018, der får 92p/Parker. 

Til samme pris Barbera superiore Giuseppe Mascarello (249, 4*), en meget flot barbera 2019, men for dyr. Forgænger 2018 fik 90p/Jancis Robinson. 


Valdouro "10 år", tawny Port.. 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 2.november

En god, klassisk 10 årig Port med nydelig bouquet og ret sød, pænt lang smag. Men især er vinen måske et tegn på krise i Portvinshandlen? 
      Firmaet "Valdouro" findes ikke. Men mærket er ét (af mange) fra Taylor Fladgate familien, som vel mest er kendt fra mærkerne Taylor, Fonseca og Krohn. Deres 10 årige tawny er normalt (for) dyr, så måske kanaliserer de overskydende vin ud under andre navne som dette, så den er måske identisk med Taylor eller Fonseca.