Søg i 1200 opslag:

30/09/2023

En duft af Sassicaia + en klassiker fra New Orleans

Føtex er næsten i flyverskjul i denne uge (Men Brugsens væld af tilbud kan også tage vejret fra mig!), så jeg har lagt Føtex sammen med discount kæderne -så du trods alt får serveret et par rigtig gode køb! 

Sjovest er nok den søde Southern Comfort likør (99 i Føtex), som har en aroma af Bourbon Street i New Orleans!
Men Montessu (99) er også interessant, en vin fra lidt eksotiske Sardinien på carignan druen, som tilmed har en lille duft af exklusive Sassicaia.

    Er der gæster på vej, kan du mangle en flaske brus. Og Føtex tilbyder Wolf Blass Yellow Label (49), nydeligt tør og behagelig (fås også som god rød og ok hvid), mens Graham Beck (99) fra Sydafrika har mere klasse uden dog at overgå crémant eller Champagne. 

    I Lidl er der en god Pinot Noir fra New Zealand (54,83 v 6), mens Coop365 byder på ganske ok Organic økologisk fra Chile (39) samt en brugbar Zinfandel fra det sydlige Italien (45). 

    Netto ligger også i dækning, men har en god pris på Chivas 12 år whisky (149), men der er næsten mere spræl i Southern Comfort whisky likør (99) i Føtex. 

Bedste KØB: Pinot Noir Hawke's Bay - Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut - O-Organic rød/hvid/rosé
Godt KØB: Montessu Isola de Nuraghu - Wolf Blass "Yellow Label" rød/hvid - Graham Beck Brut/rosé - Notte Nera Zinfandel - Southern Comfort likør - Chivas 12 år whisky

uge 40/2023

Pinot Noir Hawke's Bay, kr/fl v 6: 54,83

6 fl: 329, New Zealand (tappet i Tyskland)
Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, torsdag 5/10-tirsdag 31/10

Pæn farve for pinot (læs: ret lys!), indbydende frugt, middel fylde, rund og behagelig -typisk Kiwi Pinot i den indbydende ende, som faktisk er et reelt og godt alternativ til den dyre Bourgogne. 
    Hawke's Bay ligger pænt langt mod syd på Nordøen og er nok bedst kendt for rødvine, ikke mindst pinot. 
    Vinen er del af De Luxe, en ny serie vine fra Lidl, som har etiketter med billeder af den anerkendte engelsk kunstner Gary Bullock (foto).

Montessu, Isola de Nuraghu... 99,-

Godt KØB + **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 5.oktober

Sardinien. Godt køb for noget med en duft af Sassicaia i sig! San Guido i Bolgheri (kendt for bl.a. Sassicaia) har i 10 år arbejdet på Sardinien med kooperativet Santadi. Vinen er baseret på druen carignan, med lidt cabernet og syrah. En ganske smuk, men ret enkel og ligefrem vin med overdådig frugt og rund fylde. 2020 fik 90p/WineEnthusiast, 2018 fik 90p/Spectator.   

Wolf Blass "Yellow Label", rød/hvid... 49,-

rød cabernet eller shiraz , hvid chardonnay, South Australia

Godt KØB + **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 5.oktober
Arketypisk australsk vin, som leverer meget vin til prisen. Den hvide er rigtig god, ren aroma, tør, middel fylde, lidt syre -en god madvin. Foretrækker cabernet for shiraz (men har ikke smagt denne i mange år). Men cabernet'en er en klassiker, med nydelig frugt (blomme, solbær) og solid, afrundet fylde. 

Wolf Blass "Yellow Label" sparkling brut... 49,-

Bedste KØB + *** (3/5) Føtex, indtil torsdag 5.oktober

Godt brus til en konfirmationsfest. Samme pinot og chardonnay som Champagne, blød og tør smag (men en let sødme fornemmes i eftersmagen). Bruset laves på tank og overføres på tryk til flasken. 

Graham Bech Brut/rosé...  99,- 

Cap Classique, Sydafrika, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil 5.oktober

Rigtig godt brus fra Sydafrika på Champagne-metoden. Lige dele pinot og chardonnay -både hvid og rosé. Kun smagt den hvide, elegant, sprød og frisk, med positiv Champagne'agtig aroma og pæn længde. Helheden virker tør trods dosage 9 g/l. 
      Graham Beck er et af de bedre mærker i brus fra Sydafrika, selvom han bor i det varme Robertson (80% af druerne er fra eget domæne). Men lang lagring på flaske -med rester fra 2.gæring på flaske- giver aroma og friskhed. Faktisk i klasse med god crémant eller mindre Champagne. 

Faustino V, Rioja Reserva... 55,-

Bedste KØB **** (4/5), Netto, indtil fredag 6.oktober

Nåede du ikke 50 (Brugsen indtil torsdag), er "nettopris" også god, for i USA koster 2016 hele $20 (ca. 140 kr + tax!). Fås også som hvid, god men ikke klasse som rød. 
God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. 2016 får 90p/Spectator: "Juicy and well-spiced, this medium-bodied red offers compact layers of mulled cherry, loamy earth, mocha and iron, with creamy tannins. Subtle and elegant". 

    Føtex tilbyder en "valuebox" med én Gran Reserva og 5 Reserva (349, 3*). Ikke så gunstigt som den "gamle" valuebox (med 2 Gran/4 Reserva) til 299. Og personligt ville jeg hellere have købt reserva til 50 i Brugsen i torsdags! 

O-Organic, rød/hvid/rosé... 39,- 

økobedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 4.oktober 

Den hvide sauvignon er glimrende, tør, frugtig, ren og sprød -sådan i stil med New Zealand, blot lidt blidere. Rosé på cabernet og syrah er god, tør og frugtig, tør, men med frugtsødme og syre. Den røde carmenère har jeg ikke så stor tillid til, selvom den kommer fra det fine Colchagua. Vil tro, at vinen ligner Adobe Organic, som sælges i Coop's andre butikker. 

Notte Nera Zinfandel... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Coop365indtil onsdag 4.oktober

Skruelåg og ret let flaske, så langt væk fra de vægtløft flasker, som vin fra Syditalien ofte tappes på. Kun smagt én gang i festligt lag, men kan se, at Rydberg i Ekstrabladet gav en ældre årgang 5* + godt køb: "Mørke bær og krydderier i duften. Pæn intensitet og sorte kirsebær, lakrids, peber og vanilje i smagen. Simpel men vellavet vin med en pæn krydret afslutning".

Mateus rosé, Portugal... 45,-

*** (3/5), Coop365, indtil  onsdag 4.oktober

 Du kunne i juni få vinen til 35, men 45 er også en god pris. Mateus har været en vin for begyndere, men i løbet af de 80 år er vinen gradvis blevet stadig mindre sød end dengang! 

    Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig (15 g/l), der balanceres ok af boblerne. Let drikkelig terrassevin til et glas i utide. 
      Etiketten prydedes af ejerens Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd! 

     Mateus gjorde Sogrape til Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.

       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (Crosby Stills & Nash og Hollies), Jimi Hendrix og gennem næsten 25 år for dronning Elizabeth II. Om vinen hjalp hende til hele 70 år på tronen ved jeg dog ikke!

Southern Comfort whiskey likør... 99,-

35%, Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 5.oktober

En legendarisk likør, født 1874 i New Orléans, hvor "der er et party på ethvert gadehjørne". Den skulle have været Janis Joplins favorit, så jeg var glad for den i min ungdom! 
    Mange år efter er jeg ikke helt så begejstret -en sød whiskylikør med nydelig duft af fersken og orange, alkoholen er næppe mærkbar under sødmen. Men 99 er en rigtig god pris. 
    Sælges på reklamen: "SoCo & Pizza -1 del Southern Comfort, 1 pizza". Sådan!    

    Skaber Heron brød sig ikke om de sprittede whiskies, som han kunne få i Bourbon street (eneste sted i USA, hvor man må drikke på gaden!). I dag ser likøren lavet i Europa med en moderne (men ikke pænere) etiket. Holdt meget af den gamle med tegningen af et lille palæ og hjuldamper på Missisippi floden. Måske vildledende når likøren er lavet i Europa...

Føtex tilbyder også Tullamore Dew irsk whiskey (99, 2*), som for mig er bedre til kaffe end til at drikke. 

Chivas Regal "12 år" Whisky.. 149,-

Godt KØB *** (3/5), Netto, indtil fredag 6.oktober (også i Rema1000 indtil 30/9)

I min ungdom var Chivas den dyre whisky -sådan er det ikke længere, men 149 er typisk duty-free pris! Johnie Walker Black er mere min smag, men seriøse Tastings gav den 91p i 2019 med ordene: "A palate-pleasing blended Scotch that offers notes of delicate spices and chewy toast... a supple, vibrant, dry-yet-fruity light-to-medium body and a smooth, captivating, medium-length finish that shows accents of toasted pound cake, spiced frosting, and mocha finish". 
    Netto tilbyder også Johnie Walker og Ballantine's whisky (109), men den får du billigere i Meny.