Søg i 1200 opslag:

23/09/2023

Spansk topscorer til blot 59 kr!

Du må ikke klage, når du kan få en spansk topscorer med hele 92p fra gode Peñin til blot 59 kr. Men ellers er der ikke meget discount at finde i de mange discount butikker i det danske land! 

Lidl's Paraje Hurones med 92p (59) er ugens bedste køb i discount sektoren, men deres Primitivo Peuceta (33,17 v 6) er også ok. 

    Coop365 har de udmærkede Indomita fra Chile (lidt af et fund til 35), mens Netto og Rema1000 leverer gode vine til priser, som ikke er discount! Både le Arche og Noble House (40) har været tilbudt til lavere priser i Netto's søsterkæder, men er dog stadig gode køb. 

    I Rema1000 giver Rudi Rüttger Riesling god kvalitet til prisen (65) ligesom August Kesseler's flotte Schlossberg Riesling (99). men vi er pænt langt fra discount i pris! 

Bedste KØB: Paraje los Hurones - Primitivo Peuceta - Indomita rød/hvid 
Godt KØB: Undivided rød/hvid - le Arche rød/hvid - Noble House riesling - Rudi Rüttger Riesling 100cl - Kesseler Lorcher Schlossberg riesling - Coto de Imaz Rioja - Chivas Regal whisky 
uge 39/2023

Paraje los Hurones, Castilla & Leon... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, søndag-lørdag 24-30.september

Jeg kan se, at anerkendte Peñin har givet 92p/100 til denne vin, så her har du et fund til prisen. Ikke smagt, men vent en vin med overdådig duft af modne druer, fylde og pæn længde med tanniner skjult under frugtenVinen er lavet på tempranillo (lokalt Tinta del País) lidt nord for Duero floden nær den gamle hovedstad Valladolid. Så vi er tæt på Ribera del Duero, måske i Cigales, ikke helt sikker. 

    Paraje betoder "stoppested" og antyder et særligt sted eller vinmark (Pago, Paraje o.l.), men når vinen kommer fra spanske Lidl, så er vi nok oppe på store mængder! Mener "Huron" er et afde mere sjældne dyr, måske en mår. I det indre af Spanien finder du ofte dyr, du ikke ser andre steder. 

    Lidl har spanske dage, så et ok sted at finde tapas i en fart, bl.a. oliven, olie og frosne churros (jeg foretrækker den rygende varm!). Også Vega Cadur Brandy Reserva (36%, 99). Har ikke smagt denne spanske coñac, men frygter for, at den er lidt for ung. Men fair pris. 

Primitivo "Peuceta", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Bedste KØB + *** (3/5), Lidl, torsdag-lørdag 28-30/9
En nydelig primitivo med frugt og fylde og uden unødvendig sødme. Tappet i Puglia. Kender dog ikke firmaet, som ligger vest for Bari. 

Indomita rød/hvid... 35,-          
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid sauvignon, Chile
Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 27.september

Helt enkle vine til rigtig god pris, velsmagende og med nydelig frugt. Pinot'en var testvinder (4*) i BT. Har kun smagt den hvide sauvignon, som var frisk og sprød. Vingården drives bæredygtigt -"sustainable"- som det stolt nævnes på etiket. Vinen er dog (endnu) ikke økologisk. 


Undivided Pinot Noir eller Chardonnay.... 49,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 27.september

Sydfransk udgave af Bourgognes 2 druer: Chardonnay er pæn og nydelig Bourgogne-kopi i en kølig udgave, totalt træfrit, som jeg kan lide den, diskret aroma, middel fylde, pæn syre i eftersmag. Druerne kommer fra Oc, dvs. Languedoc-Roussillon, og den kølige del af dette område er Limoux og omegn, så druerne er nok herfra -og det samme gælder nok for druerne til rødvinen:
      Rødvinen smager af sort pinot. Farven er middel -som al Bourgogne- duften er ren hindbær med lidt solkrydderi (men slet ikke som i f.eks. Oregon eller California!), smagen er ret let, men ved iltning bliver den længere. Nydes kælderkold -en meget drikkelig vin!'

Le Arche rød/hvid... 40,-
hvid Garganega-Pinot Grigio Garda, rød Rossogrande

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 30.september

Rød Rossogrande er en let Ripasso-type på lokale corvina, molinara og rondinella, ok frugt og let sødme i eftersmagen. I den hvide Garda får Soave's garganega lidt vægt fra chardonnay. Begge er rigtig gode tørstslukkere, lette og friske -gode til en sommerbuffet. Med lidt held finder du også stadig den lyserøde Bardolino, tør og frisk. 

Noble House rød/hvid... 40,-

Riesling medium eller rød Pinot Noir, Rheinhessen Tyskland 

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 28.september

Dr Pauly henter vinen i Rheinhessen langt fra hjemmet ved Mosel - behagesyg vin på den gode måde. Solgt i foråret til 33-35 kr, så ikke topkøb. 

Hvid er god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige har rigere aroma, men også god friskhed trods sødmen. 

Du kan nok også stadig finde den tørre riesling -næsten bedre- eller rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god. 

Capolavaro "Selezione", kr/fl v 6: 28,17

6 fl: 169, ** (2/5), Netto, indtil torsdag 29.september

De fleste danskere foretrækker vinen med en lille sukkerknald i, og sådan har det været i generationer, uanset om jeg i reglen ikke bryder mig om sød vin, i særdeleshed ikke sød rødvin! Så derfor er Capolavaro Danmarks mest solgte mærke i vin, som ses i alle Sallings kæder, fra Netto til Bilka. 
      Har kun smagt et par af vinene et par gange (i supermarked og hos venner), da det er en vin, jeg aldrig vil betale for. Capolavaro skal få dig til at tænke på mesterværk, men ordet capo får nu mig til at tænke på en mafiaboss.
      Mærket ejes af Globus Vin -et af Danmarks største vinfirmaer- og fås i mange udgaver, som alle har en lille sødme til fælles. Undgå bag-in-box, hvor sødmen kræver mere svovling og filtrering, hvis du vil have vinen. Vinene er tappet i Danmark. 

Rudi Rüttger Riesling 100cl... 65,- 

Trocken Kabinett, Pfalz, Tyskland 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 30.september

(ca. 49 pr 75cl). Har kun hørt godt om denne tørre Riesling Kabinett, som jeg dog aldrig har smagt. Men andre er glade -og ærligt talt -hvor meget riesling får du til 44,67 pr 75cl? Druerne høstes modne og giver en ganske aromatisk, tør hvidvin, ren og frisk, beregnet til at nyde ung, Et par danske smagere har givet denne 2021 hele 91p. Måske lidt vel rigeligt.  

Rüttger er et privat vinhus i Neuleiningen, en malerisk lille by i det nordligste Pfalz ikke langt fra Worms. Familien har groet vin her siden 1643. For nogle år siden kom den unge Rudi Rüttger hjem efter endt uddannelse fra Klosterneuburg i Østrig. Men han har været en omvej omkring bl.a. Marlborough i New Zealand. Vinene er i dag meget moderne, sprøde og tørre. 

El Coto de Imaz, Rioja Reserva... 79,- 

El Coto de Imaz, Gran Reserva... 99,- 

Godt KØB + **** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 30.september

Vinene er blevet dyrere på tilbud og er ikke længere bedste køb -især når du sammenligner med storesøster Baron de Ley, der fås i Bilka/Føtex til markant lavere pris på tilbud (og smagere meget tæt på). 
Begge er dog stadig ok køb i en meget indbydende og lækker stil, fløjlsagtig fyldig Rioja, som simpelthen smager godt. Der er lidt mere dybde og bouquet i "Gran". 
    Huset Coto ligger i Oyón i Alavesa og har samme ejer som Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer rigtig meget vin til pengene, p.t. dog især Ley, ikke Coto, desværre! 
Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.
      Rema1000 sælger også El Coto Crianza (59,-, 4*). Her vil jeg give de 20 kr ekstra for Reserva. Men allerhelst i Lidl for at købe Paraje de los Hurones (59). 

Primitivo Susumaniello "Boccantino" ... 59,- 

** (2/5), Rema1000 indtil lørdag 30.september
Flasken ser flot ud og vinen smager godt. Især det første glas. Mørk, kraftig, blød -som ventet af vin med 14 g/l restsødme. Vinen får ofte 98p/Maroni -og ham har jeg ikke tillid til. Druen er primitivo (zinfandel) blandet med susumaniello, som er om muligt mere produktiv end primitivo. Navnet skal komme fra talemåden: "Susu lu somariello" -"løb, æsel, løb" -æslet får travlt med alle de druer, som skal i kælderen! 
      Vinen kommer fra schweiziske Schenk, et gigantisk (men ofte godt) firma, som i Italien har hovedsæde i Ora så tæt på Schweiz som muligt -og så langt fra Puglia, som tænkes kan!  

    Rema1000 tilbyder også LZC (rød/hvid/rosé, 50, 2*), californiske vine tappet af Globus i Køge. Har aldrig fundet vinene drikbare, men en ny Petite Sirah burde have interesse med mere fasthed end zinfandel. 

August Kesseler Lorcher Schlossberg... 99,-

riesling "Erste Lage". Godt KØB + ***** (5/5),  Rema1000, torsdag-lørdag 28-30/9 

En klassisk Rheingau riesling fra "Erste Lagen", tæt på toppen i Tyskland, dog under "Grosse Lagen", som er Tysklands fineste vinbjerge! Vent en aromatisk, fyldig riesling med rig frugt, god længde og let sødme med fast syre bagved. Flot ung, men kan leve i 10+ år. 
    Kesseler ligger i den maleriske lille by Assmannshäusen, (foto viser svævebanen og vinbjerget Höllenberg). Lidt nord for denne by ligger Lorch, hvor druerne til vinen kommer fra en af byens bedste skråninger. 
    For 100 år siden ejede vingården blot 2,5 hektar, men siden begyndte vingården at vokse, og under August dækker vingården i dag 33 hektar fra Lorch i vest til Hattenheim og Erbach i øst. 
      Vingården har fået et stort ry (4* af 5 i Gault-Millau) for både rød pinot (1/3) og hvidvin (2/3). Vingården har siden 1995 været medlem af VDP, en gruppe af Tysklands bedste vingårde, hvis flasker prydes af en vinøs ørn på kapslen.

Rhone "Richebois" 16%... 59,- 

** (2/5), Rema1000 indtil lørdag 30.september
Rhone med 16%, ak og vé! En kamp, Rhone altid vil tabe til det hede Puglia, hvor druen Primitivo uden problemer kan høstes ved 14-15% i august og 16-18% i september og levere vin, jeg helst vil undgå! 
    Tag ikke fejl -jeg vil have Rhone med 14-15% snarere end den tynde 11-12% Rhone, som jeg (alt for ofte) smagte i 70erne! Druen grenache skal op på 14%, men på 16% bliver vinen vulgær og dufter mere af alkohol end vin. Vinen er fra det ellers gode Compagnie Rhodadienne og importeret med forskellige etiketter -med "Teres Calcaires" er set på web til 80-120 kr. Latterligt. 

Chivas Regal "12 år" Scotch Whisky.. 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, torsdag-lørdag 28-30/9 

I min ungdom var Chivas den fine, dyre whisky -sådan er det ikke længere, men stadig er 149 næsten for lav pris, typisk duty-free pris! Johnie Walker Black er mest min smag, men seriøse Tastings gav den 91p i 2019 med ordene: "A palate-pleasing blended Scotch that offers notes of delicate spices and chewy toast... a supple, vibrant, dry-yet-fruity light-to-medium body and a smooth, captivating, medium-length finish that shows accents of toasted pound cake, spiced frosting, and mocha finish".