Søg i 1200 opslag:

08/09/2023

Superkøb blandt de billigste vine i denne uge!

Igen i denne uge nåede vi ikke helt 20 superkøb, men til gengæld er de 17 udvalgte svære at komme uden om. Og så er priserne lave -vi kommer helt ned på 25 kr, mens den dyreste koster blot 79 kr. 

For Vinkenderen er dette både godt og skidt. Det er rart ikke at betale for meget (hvad du har gjort de seneste år og stadig gør). Men det har fået især Brugsen til at gå målrettet efter god, billig vin. Hele 8 af 17 vine er fra Coop. 

    William Hardy og Trivento koster normalt omkring 100 og er topkøb til 50. Nu er prisen omkring 40, mens Signos er en vin i 150 kr klassen, som nu fås for 69.  Og andre kæder følger efter, så godt de kan.  

    Men det er lidt synd, at vi ikke ser topkøb i dyrere vine, for vil du ikke af og til give lidt ekstra, hvis du kan være sikker på både superkøb og en særlig oplevelse af en vin? 

    Men der er stadig masser af spændende vine i denne uge, hverken med rødvin,  hvidvin eller bobler! 

    I alt er vurderet 138 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge er der tilbud fra alle de kæder, jeg følger, inkl. Lidl, Coop365, Rema1000, Meny og de andre. 

    Alle vine er tappet nær grostedet, så vidt vides, om andet ikke er nævnt. 

uge 36/2023

9 vinkøb under 50,-

Mosel Riesling, kr/fl v 6: 24,83

6 fl: 149. Klüsserather St Michael "Feinherb"

*** (3/5), Lidl, torsdag 7/9-lørdag 9/9 
Præsenteres som Feinherb -halvtør- men jeg vil nærmere sige let sødlig! Men ellers er helt ok til en ekstremt  god pris. 
Nydelig riesling fra Mosel, dvs. sprød, aromatisk med lidt fersken og citrus, ikke helt klar, også lidt grøn syre afrundet af let sødme. Men helheden er god -især til prisen! 
      Mosel er p.t. billigere Dr Pauly, med druer fra Mosel -bedre og dyrere- og fra skråningerne i de små byer omkring Klüsserath, en god, lille vinby mellem Piesport og Trier. Vinen leveres af det meget store hus Peter Mertes. 

Spier "Title Deed", kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.september

Spier's polerede, kommercielle vine er mest tappet i Danmark med lige én filtrering ekstra. Denne har lidt mere -uden at  matche Private (49,83 v 6). Men rigtig meget vin til 33 kr! 4*/6 af Rydberg i Spritnyt (nov2022). 

       Kraftig, med ganske nydelig frugt med bær og krydderi, middel længde med lidt syre. Vinen er et typisk Bordeaux-blend med merlot dominans + cabernet, malbec og petit verdot.  Den hævdes at være lagret 13-17 måneder i eg, men der virker utroligt til denne pris.
      Etiketten er domineret af en bid af dokumentet, der viser, at Spier er grundlagt 1692. 

Mucho Más tinto, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. *** (3/5), Netto, indtil fredag 8.september

Glæder mig ved rund kraft, ren smag og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Vinen viser, hvorfor Spanien er tæt på verdensmester i god kvalitet til lav pris. 

    Vinen laves af et af Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex/Bilka og Guv'nor (Coop).

      Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har været mest kendt for Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". 

William Hardy, shiraz eller chardonnay... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.september (tappet i England) 

Langt bedre end Crest og de andre, faktisk nærmest uforskammet god til 39! Ja, faktisk tæt på at være normalprisen 99,95 værd. 
    William Hardy var vinmager gennem 40 år og medlem af stifterfamilien. Den røde shiraz er fra Limestone Coast syd for vinhovedstaden Adelaide -et rigtigt godt område- og det præget vinen, som er en stor vin, men ingen fedladen flødebolle! God frugt, blåbær og krydderi, men holdt i skak af lidt syre.
      Den hvide chardonnay kommer også fra et køligt område, Langhorne Creek syd for McLaren Vale og Adelaide. Vi er nær havet, som tager toppen af varmen! Ganske rig, ren aroma med lidt melon og citrus, middel fylde, pæne syrer, middellang smag. Jeg ved ikke, om der er eg i vinen, men det smages til alt held ikke. 5* i Vinbladet og Vinavisen. 

Casillero del Diablo "Devil's Collection".... 39,-

rød cabernet-shiraz mv, hvid sauvignon mv, rosé grenache mv, mousserende brut, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.september

Også en nærmest ulovligt lav pris for en faktisk ganske anstændig vin fra Chile (selvom den ikke er normalprisen 110 værd). "Reserva Especial" og blends på flere druer: 
     Den røde på Bordeaux-druer + syrah er en god, fyldig sag fra det ret kølige Rapel nogle timer syd for Santiago. 
     Den hvide er meget frugtig, stikkelsbær og lime, på druerne sauvignon, chardonnay og traminer. Har ikke smagt rosé, et typisk Rhone/Provence blend på cinsault, grenache mv. 
      Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Winelab, EB, BT mv) -meget bedre end f.eks. brus fra Trapiche og Lindeman's. 


Siglo "Saco", Navarra crianza... 39,-

*** (3/5)Coop365indtil onsdag 6.september  

En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 39? 
"Siglo Saco" var i nogle år den mest solgte Rioja i Danmark, måske pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst), ikke Rioja.
      Siglo var et mærke fra et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek), men nu ejes det af Manzanos fra Navarra og Rioja. 

Trivento Reserve, rød/hvid.... 40,-

rød Malbec, cabernet, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
**** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.september

Trivento leverer rigtig gode vin. "Reserve" får typisk omkring 90p af lokale Descorchados (malbec har endda fået 92p de seneste 2 årgange).  
Trivento's hvide malbec er en tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Laugel hvid Alsace, kr/fl v 3: 43,-

3 fl: 129, Riesling, pinot gris, pinot blanc eller sylvaner, Frankrig

*** (3/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.september

Riesling er formentlig identisk med Helfrich, som du skal betale 55 for i Føtex. 
    4 ok, men simple Alsace vine trods etikettens "Cuvée Selectionnée". Laugel er del af Arthur Metz, igen del af GCF-gruppen, ejet af netop familien Helfrich. Familien var i 80-90erne var tæt på at ødelægge markedet for Alsace med en masse grønne, umodne vine. I dag synes vinene bedre, men bestemt ikke top. Riesling nok bedste, men den hvide pinot er også ok. De andre desværre aldrig smagt.

Carolina Gran Reserva, rød/hvid... 49,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september

En  klasse over den almindelige Carolina, som lagres i egefad, typisk 8 måneder. Begge røde fra  Cauquenes i Maule
Assemblage (80% malbec, 20% cabernet, uden kunstvanding). Ganske stærk, men ret blid, åben kødfuld duft med let krydderi, pænt lang. Flot nu, nok bedre om 1-2 år. Cabernet er lidt mere urtet, men også rigtig god, ret fast i smagen, så et år mere vil gavne vinen.  
    Den hvide sauvignon har mere dybde end den almindelige Reserva (også 49 og derfor ikke så godt køb). 

6 vinkøb 50-70,-

Pfaffl "Weinmacher" rød/hvid/rosé... 50,-

rød zweigelt, hvid riesling, rosé (mest zweigelt), Østrig 
**** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.september

Heidi & Roman Pfaffl (bror og søster) leder med familien en 150 hektar vingård i Weinviertel en times kørsel nordvest for Wien og er på få år blevet lidt af en stjerne i Østrig. Druetypiske, friske vine med god aroma og frisk syre til rimelige priser. Men de 2 søskende vil mere -og har lavet denne serie vine til Coop, baseret på indkøbte druer (Weinmacher = vinmager). 
    Kun smagt den røde, som er let, frugtig og rigtig god sommervin, sådan lidt i stil med Beaujolais. 4* fra Rydberg. Riesling burde næsten være bedre, takket være klimaforandringerne -vent en tør, aromatisk vin med god syre og længde. Har fået guld på Mundus Vini. 
    Har ikke set den aromatiske Grüner Veltliner, men mon ikke den også står på hylderne? Zweigelt og andre lokale druer er ikke smagt, men nok let og enkel.

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

Medalla er en af Trapiche's bedste vine og laves i ret små mængder (under 200.000 fl). En bagatel for hus, som tapper 100.000 flasker. Hver dag! P.t. er prisen 79 i Føtex, så pas på! 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2019 fik 91p/WineEnthusiast, 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. 
    Den hvide chardonnay er tør, sprød og frisk. 2019 fik  92p/Parker, mens 2020 og 21 fik 91p/100 fra lokale Descorchados. 

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 7.september

Vinen måler sig med ganske meget Saint Émilion og Pomerol, så det er vinen til os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, ”Terra Recognita”, så selv romerne har anerkendt slottet!    

      Set i den fine årgang 2019 med hele 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 
      Slottet ligger i Fronsac ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men en kommunegrænse gør, at vinen er ”Bordeaux”, ikke Fronsac som Mayne Vieil. 

August Kesseler riesling Rheingau.. 69,-

**** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september 

Special Selection Original er umiddelbart åben, med overdådig frugt. god mineralitet og svag sødme, holdt i balance af fast syre. Begge vine laves fra gode parceller, men ofte unge vinstokke. Ingen eg -gæring og lagring sur lie i stål. 
    August Kesseler er en ambitiøs vingård i det fine Rheingau, hvor et ungt team leverer vine, der har både klasse og charme. 
      Jeg er ganske glad for Meny's Peter & Peter og drikker også gerne Lidl's Klüsserath riesling og Dr Pauly fra Føtex og Bilka. Men med Kesseler er vi i superklassen -til en rimelig pris. 

Emiliana "Signos", Single Vineyard... 69,- 

cabernet-sauvignon eller pinot noir, hvid chardonnay-roussanne, øko +  biodynamisk, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 14.september


Pinot noir fra "Rincón" ved Valparaiso nær det kolde Stillehav, et klima, som kan give pinot så god som New Zealand og Oregon -men til priser, så vi kan være med! Den aktuelle 2021 fik 93p/JamesSuckling samt 5* af Rydberg i SpritNyt med ordene: "En del urtede noter i duften. Saftig og let i udtrykket med jordbær, hindbær og strejf vanilje. Imødekommende og næsten som saftevand på den gode måde."
    Cabernet fra "Morros" marken i Maipo nær Santiago. 2018 fik 93p/Descorchados, 5* af Rydberg i EB og 17p/20 af Oldenburg.
    Den hvide er blend af chardonnay og unikke roussanne fra Rhone. En fyldig men ganske frisk vin med overdådig frugt. 2021 fik 92p/JamesSuckling og 5* af Rydberg.
    Fra Emiliana's biodynamiske 800 hektar vingård, en selvstændig del af giganten Concha y Toro. Vine fra særlige parceller i ret små mængder, typisk 15-20.000 flasker af hver. Vinene laves af  Noelia Orts (foto), en kvindelig vinmager fra Alicante i Spanien.

le Arche Prosecco "Asolo" superiore... 69,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7.september
En bedre Prosecco fra et af de klassiske Prosecco områder, Asolo i de lave Alper stik nord for Treviso og Venedig, Engang fandt man kun prosecco druen (glera) i dette område, i dag gror glera i det meste af Veneto og østpå mod Friuli. Produktionen er fulgt med op. Den almindelige Arche prosecco er ganske god, men denne skal være bedre og må være godt køb! 

2 vinkøb 70-100,-

Riesling Grand Cru "Wiebelsberg"... 75,-

2021 Alsace, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 7.september
Har ikke smagt denne vin, der er mærke vist nok fra Henri Ehrhart i Ammerschwihr. Derfor tør jeg ikke give mere end 4*, selvom vinen meget vel kan fortjene 5*. Wiebelsberg er en god, men mindre kendt Grand Cru i det nordlige Alsace. En lav pris på Grand Cru. En mineralsk, middelfyldig, tør hvid, som formentlig har rig aroma og en god syre. 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 14. september

Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. .Den røde Grigio -nu i 2020- er en overbevisende Rieserva, som du dog bør give 1-2 år på flaske. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb".Grigio er en af Sallings gamle favoritter og en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!