Søg i 1200 opslag:

01/09/2023

God dagligvin, godt brus og andet i Føtex...

Jeg ser rigtig mange gå efter de sødlige frugtbomber fra den italiensk støvle, når jeg er rundt i supermarkederne. 

Hver sin smag -jeg går hellere med en vin som Porta 6 fra Lisboa. Og ikke kun fordi huset har en dansk ejer! 

Quatro fra Chile er en anden perfekt dagligvin (59) som også de Vine (39), og de er værd at købe i en uge, hvor el Niño er hærget Chiles vinmarker. Der kommer måske ingen vinhøst i 2024, men vi har før hørt klager fra bønder, og der er pæn tid til høsten i marts! 

    Jeg lægger den fine riserva il Grigio i kælderen et par år (79). Og husk Tanunda's fine brus Premum Cuvée på chardonnay (79). En flot mousserende vin, der kan måle sig med lille Champagne. 

    Men ellers må jeg indrømme, at der er langt mellem topkøbene i Føtex denne uge. Lidt trist! 

Bedste KØB: Il Grigio Chianti Classico Riserva - Porta 6 Lisboa rød/hvid

Godt KØBMontgras "Quatro", rød/hvid - Montgras "de Vine" rød/hvid - Trapiche "Medalla" rød/hvid - Tanunda "Premium Cuvée - Tanunda Triathlon rød 

 uge36/2023  

Porta 6, Lisboa, rød/hvid/rosé... 39.-

Bedste KØB + *** (3/5), Føtexindtil torsdag 14.september

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Den røde smager rigtig godt, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, med indbydende aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, som dog ikke altid er enige! F.eks. får 2020 både 92p/Decanter og 84p/CellarTracker, hmmm! 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt.
     Vinen kommer fra Vidigal, som i 80erne -traditionen tro- lavede tør, trist, livløs vin.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes, som vi mest kender fra ViniPortugal. Etiketten er prydet af gamle danske sporvogne fra 60erne, som stadig ses i Lisboas gader. 

Storm i Chile truer vinhøsten

I Chile er det forår, men også en tid, hvor vejrfænomenet el Niño hærger. Voldsomme storme og regn (350 mm på en uge, mere end hvad de får på et helt år!). Nogle mener, der ikke komemer vinhøst i år, men den slags eer før hørt fra bønder i andre lande, så lad os nu se! 

Montgras "Quatro" rød/hvid... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14.september

Quatro er (som navnet antyder) er et mix af 4 druer. Første årgang af vinen var 1998, men vinen er bedre end nogensinde i dag. Set i 2020/21. Ikke topkøb, da tilbud sidste år var under 50. 
     Rødvin på cabernet sauvignon, carménère og malbec (80%) +  Rhône's syrah (20%). Mørk, kraftig, blød, åben frugt i næsen. Nye årgange har fået høje karakterer (2021 91p, 2020 90p/Descorchados), flot til så lav pris. 
    Den hvide er endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

    Til samme pris Castaño Colección Jumilla (59, 4*), også helt ok, men topkøb til 40 ikke 59. 

MontGras "De Vine" rød/hvid/rosé... 39,- 

Chile, godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 14.september
"De Vine" er god til prisen, men ikke meget mere -så vælg hellere Amaral eller "Day One" fra samme hus, hvis du kan få dem omkring 50.  
      Men til 39 er "De Vine" et topkøb. Trods teksten på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, men jeg foretrækker næsten de hvide, som er sprøde og friske, også chardonnay og især sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.


Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 14. september

Endog lavere pris end september tilbud på 79! Den røde Grigio -nu i 2020- er en overbevisende Rieserva, som du dog bør give 1-2 år på flaske. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb", 
      Grigio er en af Sallings gamle favoritter og en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. . 

      Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren. 2020 fik 92p/WinesCritic, 2016 92p/Parker, mens 2015 bl.a. fik 3 glas i Gambero Rosso. 

San Felice "Vigorello", Toscana... 159,- 

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 14. september

Købte den i Føtex sidste år til 110, og prisen var 149 sidste uge i Bilka. Stadig fair pris, men køb hellere 2 flasker i "lillebror" Grigio herover! Men en mørk, rig, dyb lang vin med lag på lag af balsamisk frugt, som skjuler en markant syre. 
      Antinori fik stort ry for Sassicaia og sendte nogle år senere Tignanello på markedet, et egelagret blend af sangiovese + druerne cabernet og merlot. Vinen fik så meget omtale, at mange overså, at vingården San Felice allerede i 1968 lavede Vigorello, en vin af samme sangiovese + cabernet, merlot og petit-verdot mv, lagret knap 2 år i små egefade. 

    Til samme pris Calvente Castillejos (159, 4*), rød fra Granada. For dyr, men lækker reserva-type. Har dog set domænets crianza Guindalera til 55-60 kr i Bilka for nylig. 


Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 79,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 14.september

79 er stadig god pris, og vinen er lækker, men har købt den til 59! Trapiche's basisvin er drikbare, "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-50 kr) superkøb. Medalla er fra de bedste marker og langt bedre og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år). En bagatel for hus, som tappeer 100.000 flasker. Hver dag! 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2019 fik 91p/WIneEnthusiast, 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. 

    Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Måske lidt store ord, men flot er den! 

Til samme pris Calvet  Provence rosé (79, 3*), lidt for dyr. Endog dyrere er 1924 rød/hvid California (99, 2*), lagret i Bourbon egefade. Slet ikke min smag. 

Tanunda "Premium Cuvée" Brut... 79,- 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14.september

Rigtig godt brus i en indbydende kommerciel stil, positiv aroma, frisk og ren. Chardonnay fra Eden Valley, en lidt køligere del af Barossa. Vinen koster 125 kr flasken i Australien, så 79 er en rigtig god pris. 
      Vinen kan matche lille Champagne og overgår det meste brus fra Den ny Verden som Jacobs Creek, Lindemans, Trapiche og andet oversøisk brus -men ikke bedre end god crémant som Føtex' Giersberger. 


Tanunda "Triathlon"... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 14.september

Triathlon er markant bedre end Tanundas billigste og vel lige så god som Matthew's Road, men i en anden, blødere stil. Vinene 2 blends af 3 druer (derfor navnet Triathlon). 
        Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
    Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. 

    Lidt vel dyr, men stadig ok pris Helfrich Riesling Alsace (55, 3*) samt Barefoot California (rød, hvid, pink, 55, 2*), ok rød, men ellers uden større interesse. 

Uno "1", Appassimento rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 41,50
6 fl: 249. Rød nero d'avola Sicilia, hvid og rosé Italien (tappet i Danmark)
** (2/5), Føtex, indtil torsdag 14.september

Et varmt klima + restsødme er dødbringende for smagen af vin. Den røde har 9 g/l restsødme -rigeligt for blødsøden vin- rosé og hvid  lidt mere. Restsødme generer mig ikke, hvis vinen har nok syre og friskhed, f.eks. i tyske vine, hvor en snert restsødme er ok for mig. Kun smagt rød Uno én gang. Umiddelbart for meget marmelade og for lidt vin. Vil ikke ofre penge på den.