Søg i 1200 opslag:

22/09/2023

Flot Brunello, superb Chile og fransk med 40% i Føtex

Føtex er i topform igen efter et par måneder i hængekøjen med mange spændende tilbud, der fortjener opmærksomhed. Og vi kommer faktisk det meste af Jorden rundt -inkl. 2 dage med franske vine! 

Og så er der en række gode italienere, især måske Brunello Poggia Forte (109) og Vanità rød og hvid (45) samt Righetti Ripasso (69). For fans af australsk vin er Lehmann værd at købe (79).  

    Og en god pris på den nye Portia fra Ribera del Duero (69). Et nyt hus med flotte vine til fair pris (og en imponerende bodega!). Vinen har mere dybde og længde end den ellers gode Baron de Ley (55), hvor også hvid kan anbefales (55). 

    Bedre endnu er Chile's T.H., en meget flot vin fra særligt parcel (79). Både rød og hvid er i top. 

Bedste KØB: Portia "10 meses" Ribera del Duero - Vanità rød/hvid - Undurraga "T.H." rød/hvid - Brunello Poggio Forte - Gemma Barolo - Trapiche "Pure" rød/hvid/rosé - Baron de Ley Rioja Reserva

Godt KØB: Ripasso + Amarone Righetti - Baron de Ley Rioja hvid/rosé - Cava Perelada Brut - Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid - Wolf Blass rød/hvid/brus - Ironstone reserve zinfandel/chardonnay

Fransk med 40% (indtil lørdag): Rhone Louis Bernard øko - Mercey Hautes Cotes de Beaune - Grands Champs Bordeaux - Vieux Gadet Médoc - Gravières de Marsac Margaux. Godt KØB: Louis Bernard diverse Rhone - Fournier Touraine sauvignon - Tertre du Moulin St Emilion 

Uge 39/2023

Portia "10 meses", Ribera del Duero... 69,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

En mørk, magtfuld, men ganske elegant vin, ikke crianza, men lagret 10 måneder i små egefade. Afrundet, flot og lang. 
    Ribera del Duero var engang området med sublime, kostbare vine (og så en masse skuffelser). I dag laves store mængder vin, langtfra alle i superklassen. Denne er i den bedre ende, 2020 har fået bl.a. 92p/JamesSuckling. 
    Portia er en ret ny bodega med 160 hektar vin og imponerende kælder med 3 grene designet af arkitekten Norman Foster. Det ejes af Faustino Rioja, men nyder vis selvstændighed. 

Vanitá, rød/hvid... 45,- 

rød nero d'avola eller primitivo, hvid pecorino, Italien

Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

2 røde: Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og blødere, men mindre karakterfuld Primitivo fra Puglia. 
     Samt en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. I dag laves vin i hele Syditalien. I december 2019 blev majoriteten overtaget af en amerikansk fond, Platinum. 
      Farnese leverer god kommerciel vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex,  indtil torsdag 28.september

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019,  mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p og 2019 91p. Andre smagere er helt enige. Så mange points koster normalt dyrt! "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin. 

  

Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 som et af mange af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (andre er bl.a. Erràzuriz). Huset var hurtig med eksport til USA, og allerede i 1975 solgte Erik Sørensen Vin Undurraga, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin.

I 2007 begyndte de igen at lave gode vine -og "T.H."(Terroir Hunter) er blandt de bedste, fra navngivne vinmarker, tapet i små mængder, typisk omkring 15.000 af hver, antal anført på etiket! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. 

Brunello Poggio Forte, Montalcino... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Var på tilbud i foråret til 129, så til 109 et topkøb. Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino.

Gemma Barolo... 109,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Set i 2019.  Gemma er god (ikke stor) Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.

      Kun få Barolo tifosis kender Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af Amarone & Co. 
     Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.

Ripasso Classico Righetti... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka indtil torsdag 21.september
Jeg har nydt ripasso'en et par gange for sin runde fylde og positive frugt, der fører til en nydelig pæn eftersmag.

Amarone Classico Luigi Righetti... 109,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Jeg har kun købt Righetti et par gange siden 90erne og fundet den uinspirerende, frugtig og kraftig snarere end bred. rig, men let sødlig frugt uden en god Amarones frugt og koncentration. Men prisen er meget lav for amarone. 
      Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også vingården, men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone.

Trapiche "Pure" rød/hvid/rosé... 45,-

Rød eller rosé malbec, hvid sauvignon, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

      "Pure" er den rene vin uden egelagring, der kommer fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd), en times kørsel syd for Mendoza by (foto).  

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den -2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff..   
      Den hvide har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. Men både hvid og rosé er flot køb til 45.

Baron de Ley, Rioja Reserva... 55,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb. 
Jeg drikker egentlig lige så gerne denne som den noget dyrere Gran Reserva, selvom denne er mere "fløjlsagtig" og fed, men måske knap så bærpræget. 85% Tempranillo + 10% unik maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. Set i 2018 med 91p/Guía Peñin. 
    Ley er rigtig stor, men skiller sig ud ved, at alle vine er fra eget (store) domæne. Huset bor på 400-årigt gammelt benediktinerkloster i Alavesa

Baron de Ley Rioja hvid/rosé... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Den hvide lagrer sur lie og er rigtig god, frisk med ren aroma. Druerne er hvid garnacha og ret unikt hvid tempranillo, der giver en vin med mere aroma. 

    Den lyserøde er ren garnacha, hvor saften kommer uden presning ("Lagríma"). Lagrer også sur lie indtil tapning. Testvinder i en smagning, for mig god, diskret aroma, men nydelig, fyldig, ganske frisk. Nydes ung til en salat. 

Cava Perelada, brut... 55,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Brut har fint brus med små bobler, nydelig aroma, god frugt og ren, tør smag med lille syre. 
      Perelada er et stort, veldrevet familiehus med kældre syd for Barcelona og navn efter smukt slot nær Roses tæt på grænsen til Frankrig. Men druerne kommer ganske legalt nok fra hele Spanien. Reserva betyder lagring mindst 18 måneder før salg, længere end standard-cava. 

Peter Lehmann "Portrait" rød/hvid... 79,-

rød shiraz Barossa, hvid riesling Eden Valley, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Peter Lehmann grundlagde dette ikoniske hus i 1980 efter mange år hos Saltram. Hans Stonewell er en klassiker, og han fik tilnavnet "Baronen af Barossa". Han døde i 2013, og huset ejes i dag af familien Casella, som har tjent formue på biligvinen Yellow Tail fra det hede Riverina. Lehmann drives dog selvstændigt, og vinene er ganske anderledes -typisk Barossa! 
     Indbydende vine, behagelige unge. Den røde shiraz er magtfuld, ret krydret/frugtig og blød, mens den hvide riesling er elegant, aromatisk, ret let (11%) og til den tørre side (3,91 g/l). Begge kan gemmes nogle år. 

Wolf Blass Red Label, rød/hvid/brus... 45,- 

Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, Brus pinot noir-chardonnay, Australien

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Helt uskadelig vin, som jeg ikke gider drikke. Rød har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 
      Brus på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder ret sød -18-20 g/liter. Kun smagt én gang, nydelig duft, men mangler længde og friskhed. 

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 79,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 28.september

Lidt trættende i længden. Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 
    Jeg har aldrig rost Ironstone, sært, da jeg i reglen er glad for familieejede vinhuse, og Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 


Føtex+ tilbyder californiske "The Golden Zin", zinfandel (35 med Føtex+, 2*), smagt én gang, kommerciel og ordinær dansktappet vin.

40% på fransk vin fredag-lørdag

Rhone Louis Bernard øko... 29,40

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex kun fredag-lørdag 22.-23/9 (efter 40%) 

Har kun studeret en enkelt guide eller to, men kan se, at Louis Bernard's vine får samme rating som den langt dyrere Rhone fra Guigal (p.t. 135, men på tilbud sidste år til 69). Til 29,40 må Louis Bernard være et af de bedste køb i dag, og så er vinen endda økologisk! 
      Bernard rød har middel fylde, god frugt med fine bær og krydderi, lidt blomme i smagen og ren, afrundet eftersmag med lidt fasthed gr sin ungdom. God madvin. 

Lirac, Auguste Bessac... 69,-

Godt KØB + **** (5/5)Føtex kun fredag-lørdag 22.-23/9 (efter 40%) 

En klassisk Rhône fra et af de områder, du kan kalde "Crus", fordi de har deres egen appellation -der står ikke Rhône på etiketten -det forudsættes bekendt. 
      Lirac har aldrig fået samme ry som Châteauneuf du Pape på den anden side af floden. Vinene er dog gode -denne er typisk med solid fylde, men også en intens frugt og en mineralsk friskhed og tørhed, som kan overraske. 2016 er flot nu. 
     Du kan få en kraftigere, mere frugtig, men mindre fin Plan de Dieu fra Bessac til samme pris, mens du må af med 65,40 for Rasteau, som er endnu kraftigere og tæt på Vacqueyras. Alle får 5*. 

Ch. du Mercey, Hautes Côtes de Beaune...101,40

2021, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex kun fredag-lørdag 22.-23/9 (efter 40%) 

Du få sjældent en drikkelig Bourgogne til 100, og selvom prisen er steget støt, er denne 2021 stadig en lille perle!  Dyb for Bourgogne, åben frugt af solbær og hindbær, middel fylde, bløde tanniner, ren og frisk! Superkøb i pinot noir! 

      Årgang 2021 er "millesimus horribilis" gr frost, lille høst, mangel på plukkere -alt hvad der kan gøre vinen dyr! Men vinene er faktisk rigtig gode, faste, med god kocnentration og længde. Har ikke smagt Mercey endnu, men mon ikke dne følger i forgængernes fine fodspor. 2019 fik 90p/WineEnthusiast.

Foto: Mercey er en stor vingård i Rully syd for Beaune. Den ejer 18 hektar i Hautes Côtes de Beaune lidt syd for Santenay. Slottet er meget flot og stammer fra 1400-tallet og er stadig ejet af en Baron Grand de Mercey, som fik titel og penge af Napoléon! Vingården drives separat af Rodet (som ejes af Boisset).

 

Fournier Touraine sauvignon ... 65,40 

Godt KØB + **** (4/5), Føtex kun fredag-lørdag 22.-23/9 (efter 40%) 
Slet ikke klasse som husets Sancerre, men ikke ringe. Knastør, men med lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Let og stilren i finish. En god ledsager til salade nicoise eller endog moules frites. Nyd den inden for et par år.
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er rigtig gode.
    Du kan også få husets Sancerre og Pouilly Fumé, men selv med 40% rabat er prisen omkring 150, så her er det bedre at vente på normalt tilbud (typisk 129). 

Grands Champs, Bordeaux... 29,40*

Bedste KØB + **** (5/5)Føtex kun fredag-lørdag 22-23/9 (efter 40%) 

Kan du få drikbar vin til 30? Ja, denne er endda god! Vinen er mørk, ganske kraftig, lidt rustik, fast og pænt lang -en typisk Bordeaux, men uden det grønne, som i 90erne gjorde Bordeaux så trist at drikke. God madvin nu, måske blødere om 2-3 år. Slottet ligger i Sainte Foy øst for St Émilion og syd for Bergerac. Vinen er tappet af det gode hus Ginestet. 

      Er prisen for lav? Ja, for du skal betale 20-25 kr mere for en sydfransker -Jamelles- på samme merlot-drue, som endda er bedre end dansktappet Maison de Chêne, p.t. på "tilbud" til 50 (6 fl. 300). Og det er latterligt! 

Vieux-Gadet, Médoc... 53,40

Bedste KØB + **** (5/5)Føtex kun fredag-lørdag 22-23/9 (efter 40%) 

Set i 2019. Médoc er historisk det mest berømte område i Bordeaux. t bevis på, at ung Bordeaux faktisk kan smage godt! 

      Dyb farve, intens frugt, god fylde og længde -med god tannin, som dog er skjult af frugten. Nyd den nu for frugten -eller gem 2-4 år.  

      Slottet ligger i det nordlige Médoc ikke mere end 13 km fra Atlanterhavet og omtrent lige så langt fra Gironde floden, dvs. med køligt klima, der kræver topår for at give modne druer. Slottet har i 100 år tilhørt samme familie. En lille overvægt til cabernet-sauvignon over merlot og formentlig ingen eg -det ville også være synd!

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 101,40

2019/20, godt KØB + ***** (5/5), Føtex kun fredag-lørdag 22.-23/9 (efter 40%) 

En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet'en. Navnet er et mærke, som kan bruges til flere vine af sælgeren GCF (som jeg ellers ikke roser). Men vinen er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

Gravières de Marsac, Margaux ... 131,40

2019, Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex kun fredag-lørdag 22.-23/9 (efter 40%) 

Føtex havde før 2014, men 2019 er af helt anden klasse -superb lige nu, men lukker ned inden et år og skal så nok have 3-5 år, før du drikker mere! Solid fylde, men også vis elegance, men især dybde i duft og eftersmag. Vinen er en af "2.vinene" fra La Tour de Mons og er også kendt som Marsac-Séguineau, som ejes af vinbøndernes egen bank, Crédit Agricole. En latterlig pris for god Margaux i dag -og bedre end de flot udstyrede Grand Vin de Margaux, Pauillac mv (alle 249 -40%) som også ses