Søg i 1200 opslag:

18/09/2023

Ugens 15 topkøb -billig og god + dyr og meget bedre!


Igen i denne uge dominerer Coop totalt med hele 10 af 15 vine på listen (heraf 8 fra Superbrugsen og Kvickly, 2 fra Coop365). Naturligt nok søger Coop oven på dårlig presse og Irma skandalen at lokke flere kunder i butikken. 

Men det er næppe hele historien. For de andre har simpelthen ikke gode nok tilbud! 

Føtex kan sagtens -som de andre kæder- levere superkøb. 

    Men de har været lidt sløve de seneste uger og overladt hele markedet til Coop. Derfor har vi kun 15 mod normalt 20 vinkøb i uge 38. 

    Igen er de billige vine de bedste køb -faktisk er Alaja Jumilla til blot 25 kr (Coop365) ganske ok, mens Trapiche "oak cask" (40 i Føtex) er rigtig god, som også australske Three Good Friends (54,50 v 2) fra det fine Coonawarra. 

    Ugen byder også på vine af lidt unikke druer som Albarossa "Infinito" (59)  fra Asti og Targa Graciano fra Rioja (49,50 v 2), begge Kvickly og Superbrugsen. 

    De 3 dyre vine er alle superbe, Zisola fra Sicilien (99), Gigondas Olivier & Lafont (119,95) og Ninquén fra Chile (129). 

    I alt er vurderet 135 tilbud fra de førende supermarkedskæder i Danmark. I denne uge tilbud fra Kvickly og Superbrugsen, Føtex, Bilka, Meny og Coop365. Tilbud fra Netto, Lidl og Rema1000 nåede ikke helt frem til denne liste, selvom vin fra Rema1000 og Lidl var tæt på. 

    Alle vine er tappet nær grostedet, så vidt vides, om andet ikke er nævnt. 

uge 38/2023

8 vinkøb under 50,- 

Alaja, Jumilla... 25,-

Bedste KØB + *** (3/5)Coop365, indtil onsdag 20.september
Nærmest ufattelig lav pris! En ung Jumilla fra finca la Solana, som trofaste kunder husker fra Irma. Vinen er et mærke fra Luzón, et af de gode huse i Jumilla sydvest for Alicante. Ingen eg, så du får nok en middelfyldig, frugtig, krydret og afrundet tør monastréll, måske med lille snert af frugtsødme i eftersmagen

Hardy's "VR" rød/hvid.. 30,-

rød cabernet eller shiraz, hvid chardonnay, Australia (tappet i England)

Bedste KØB ** (2/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.september

Hardy's var mest vin blandet af Australiens mange druer. Men krav fra USA og England fik huset til at levere vine fra én drue. Jeg har kun smagt 2 (og kun én gang hver) og læner mig op ad de store smagere -men det er også længe siden, de har smagt vinene! Rød er bedst, især måske shiraz, som er tør, middel krop, krydret og kommerciel -og til 30 kr får du næppe bedre vin i dag!  

Mariella's rød/hvid/rosé... 35,-

*** (3/5)Coop365, indtil onsdag 20.september

Denne vin er formentlig identisk med Savanha vinene i Brugsen, selvom de ikke bærer titlen ”Mariella”. Rød med pæn fylde og frugt (”Juicy”, saftig kaldes den) af druerne pinotage, cinsaut og shiraz, rosé og hvid (mest af chenin blanc) er begge tørre, men ren i smagen om end uden karakter. Men hvor meget kan du forlange til 39?  
     Coop's mangeårige leverandør Spier står bag disse basisvine. Tapning i Danmark. 

Porta 6, Lisboa rød/hvid/rosé., kr/fl v 2: 39,50

2 fl: 79, *** (3/5), Bilka, indtil fredag 28.september

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Vinene er i dag med skruelåg, så smagen er ret ung. I reglen bør mængden af svovl reduceres kraftigt, når flasken er lukket med skruelåg. Stadig er den røde god, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, lukket næse, men man fornemmer aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, bl.a. 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20, mens 2019 fik 16p/20 fra Vinum. 
      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt. 
     Vinen kommer fra Vidigal, som i 80erne -traditionen tro- lavede tør, trist, livløs vin.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes, som vi kender fra hans ViniPortugal. Etiketten er maleri af den tyske kunstner Laupe og prydet af gamle danske sporvogne fra 60erne, som stadig kører rundt i Lisboas gader, bl.a. ved "Dør nr 6". 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 39,50

2 fl: 79, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 28.september

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. 

Trapiche "oak cask", rød/hvid/brus.... 40,-
Bedste KØB + *** (3/5)Føtex, indtil torsdag 21.september


Trapiche var pioner for export fra Argentina, og jeg solgte Trapiche i 1970erne (ret dyr vin dengang). Den almindelige vin til eksport er banal, men "Oak Cask" er markant bedre (og "Pure" endog bedre). 

    Malbec, en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. Cabernet ligner, men er lidt mere krydret, som jeg husker det. 
Chardonnay -ikke favorit, men denne er ganske ok uden at begejstre. Tør, ren, fyldig, men egen mangler friskhed. Sparkling er mousserende og ret beset uden interesse for andet end den lave pris! 
    Alle årgange får omkring 90p/100 af kendere som Descorchados og Tim Atkin samt Jancis Robinson. 

Targa Graciano, Rioja, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, 2021 Spanien
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 30.september
En lidt unik Rioja, da den er lavet på druen graciano, som har været tæt på at uddø trods alle kenderes bønner. Men den overlevede, og ejer Manzanos hævder at have de ældste graciano vinstokke i Rioja.
    Uanset hvad er det en herlig rødvin med rig frugt med lidt krydderi, lakrids og anis, mens smagen er fyldig, lang med fint lille bid til sidst. Vinen skal have lagret 6 måneder i eg, men det smages ikke. Stadig ung, men nok bedst inden for et par år. 

    Manzanos er en ny og ambitiøs del af Rioja, stor i nabo Navarra, men nu også vokser i Rioja. 92p fra Decanter og en pris pænt over 100 kr i England!  


Why Not? rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83 

rød og organic negroamaro zinfandel, hvid pinot grigio, Italien 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.september

Et godt køb på helt ok syditalienere tappet af begavet hus ved Garda, som dog næppe nogensinde sælges til den såkaldte normalpris på 129! 

      Rød er primitivo (under alias zinfandel) + negroamaro. Den økologiske har "kun" 14,5% alkohol (15% i den normale) fik i 2019 92p af 5StarWines: "A California influenced blend, a really big wine in terms of fruit weight and body. Very sweet berry notes, seemingly from a proportion of dried Primitivo grapes in an appassimento style. Very full, with big but smooth tannins, integrated oak notes and a fruity finish". I dag ses 2021. Den "normale" er en sværvægter, hvor 15% alkohol giver et sødt indtryk i duft og smag. 
      Den hvide er en typisk anonym, men ganske behagelig grigio fra Venedig regionen med let sødme (10g/l). 

4 vinkøb 50-70,- 

Faustino V, Rioja Reserva... 50,-

Bedste KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.september

Har lige set 2016 (som ses i Brugsen!) i USA til $20 (ca. 140 kr + tax!). 
God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 og2016 med 90p/Spectator: "Juicy and well-spiced, this medium-bodied red offers compact layers of mulled cherry, loamy earth, mocha and iron, with creamy tannins. Subtle and elegant". Fås også som hvid og rosé, der er gode, men ikke i klasse med den røde.

Three Good Friends cabernet, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109. Coonawarra cabernet sauvignon, Australia (tappet i Danmark)

Godt KØB *** (3/5?), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.september

Jeg kender slet ikke denne vin, men cabernet og det kølige, fine Coonawarra er ofte et sikkert tegn på en kraftig, meget frugtig (lidt urt oveni) vin med god længde. Og så skal den være lagret i eg, hmm. Men kan se, at "normalprisen" er 119 (men af andre solgt til 70 kr v 6). 

Albarossa "Infinito"... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.september
"Meget mørk, diskret, men fin aroma, kraftig, med mærkbar, men afrundet tannin". Den "røde Alba" er blødere end Barolo. En spændende vin, som jeg vil servere kælderkold til en kraftig gryderet med indkogt rødvinssauce. 
      I 1938 skete der et ægteskab mellem barbera med (troede man) nebbiolo-druen fra Barolo. Men nebbiolo'en viste sig at være chatus, en lidet kendt drue fra Ardèche i Frankrig. Så albarossa gik i glemmebogen! 
    Men i dag har flere opdaget, at druen kan levere flot vin, men stadig er druen ekstremt sjælden. 
    Denne kommer fra det store kooperativ TreSecoli nær Nizza i de smukke Monferrato bjerge øst for Barolo. Kælderen leverer mest moscato og barbera, men har en bred vifte, som også omfatter et par hektarer albarossa. Du skal dog af med godt 100 kr, hvis du vil købe denne vin på stedet, så 59 er en rigtig god pris! 

Ségur Haut-Médoc... 69,-

Godt KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.september

Set i 2018. En flot klassisk Médoc, som koster 170 kr i Tyskland (tilmed i mindre god årgang). En fast vin i Coop i årtier -tillykke! Den nye etiket ses fra 2018, en rigtig god årgang lige som 2019, som formentlig er på vej. Vinene har fået 89-90p/100 af Vert de Vin, ganske flot til prisen. 

      Kan nydes nu for sin frugt og fylde, men lukker nok snart ned og bliver mut og tør -og så skal den have 4-6 år. Dyb farve, indbydende bærduft med god dybde, middel fylde, en del syre, men god frugt. 

      Slottet var engang ejet af markis Segur, der lavede sin vin på Lafite og Latour + en række andre slotte. Men også ejede dette ydmyge slot nærmere byen Bordeaux (hvor familien naturligvis boede). Slottet har i mange år tilhørt familien Grazioli og ligger ret tæt på Lagune, 3.Cru. 

1 vinkøb 70-100,- 

Zisola, nero d'avola... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 28.september

Vinen var god til 149, i top til 109, men næsten foræring til 99. Mazzei (topslot i Chianti Classico) har lavet vin på Sicilien siden 2003 og ejer smukt slot (og vingård) i billedskønne Noto. Zisola er ren nero med lidt eg -en superflot, meget frugtig og fyldig vin, der kan nydes ung. Husker ikke årgang, men mon ikke den kan matche 2019, som Parker giver 92p? 

2 vinkøb over 100,- 

Gigondas "Olivier & Lafont"... 119,95

 ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 21.september

2020. Et ret nyt, stadig lille vinhus, som arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. 2016 fik 93p/WineEnthusiast, lidt vel højt, mens 2020 fik 91p/JamesSuckling. En flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi.

MontGras "Ninquén" cabernet/syrah... 129,-

***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 21.september

Storebror til den fine Antu, men også dyrere (og bedre), men stadig tæt på fund, når den globale pris på Ninquén er 240-320 kr.  
      Ninquén i Colchagua er det første såkaldte ”vinbjerg” i Chile, hvor man ellers normalt har plantet i de flade dale. 
      50% cabernet og 50% syrah med 2 år i eg + alt det, som en god vinmager kan tilføje i form af malolaktisk gæring i eg og minimal filtrering. 
       Bør nok gemmes et par år. Men allerede yppig, flot frugt (bær/blomme, lidt krydderi), afrundet, fed og lang, fast til sidst, med god længde. Set i 2021, som formentlig er lige så god som 2018 og 2020, der begge fik 92p/Tim Atkin.