Søg i 1200 opslag:

01/09/2023

Vidunderlig Argentinsk og Prosecco "Classico"!

Igen kan du få en vin fra Sydamerika i superklassen til nærmest rystende lav pris. Trapiche er et stort firma, men kan også levere kvalitet -og både Parker og andre har overgivet sig til Medalla, som fås i denne uge til blot 59 kr i Bilka. 

Kæden har også 40% på italiensk vin (og 20% på spiritus), og et par vine er da værd at købe, hvis du går efter de få vine, der sjældent er på tilbud. En flot hvid Arneis (53,40) er måske bedste bud. 

    Og så har Bilka tilbud på Prosecco Asolo (69), som du måske bør lære at kende. Ja, det er Prosecco, men en bedre Prosecco, som du næsten kan kalde "Prosecco Classico", da Asolo sammen med Valdobbiadene og Conegliano er de bakkede lave Alper, hvor Prosecco stammer fra. I dag gror den stort set overalt fra Padua til Trieste! 

    Og så har Bilka en ok pris på den fine Corte Manara Amarone og (igen-igen) Faustino V Rioja (49,83 v 6). 

Bedste KØB: Trapiche "Medalla" rød/hvid - Faustino V Rioja Reserva - Poggio Forte Montalcino* - Gemma Arneis*
Godt KØB: le Arche Prosecco "Asolo" - Corte Manara Amarone - Banrock Station Reserve rød/hvid - Barbera "Bricco Angelini"* - Vino Nobile Riserva Vecchia Cantina* - Singleton 12 år Whisky*

 uge36/2023  *: rabat Italien/Spiritus indtil lørdag 2/9. Andre tilbud indtil torsdag 7/9

Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

Trapiche's basisvin er drikbare, "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-50 kr) superkøb. Medalla er fra de bedste marker og langt bedre og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år). En bagatel for hus, som tappeer 100.000 flasker. Hver dag! P.t. er prisen 79 i Føtex, så pas på! 

      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2019 fik 91p/WIneEnthusiast, 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. 

    Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker med ordene: "A sharp and austere profile...the oaking feels very subtle and the aromas and flavors integrated, respecting the varietal character and coming through as serious, elegant and fresh. It's tasty and has good balance." Både 2020 og 21 fik 91p/100 fra lokale Descorchados. 

le Arche Prosecco "Asolo" superiore... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

En bedre Prosecco fra et af de klassiske Prosecco områder, Asolo i de lave Alper stik nord for Treviso og Venedig, Engang fandt man kun prosecco druen (glera) i dette område, i dag gror glera i det meste af Veneto og østpå mod Friuli. Produktionen er fulgt med op. Den almindelige Arche prosecco er ganske god, men denne skal være bedre og må være godt køb! Check tappedato på bagetiket (vinen skal som al Prosecco nydes inden for 1-2 år). 

Til samme pris Cava Faustino (69, 2*), en sødlig cava fra huset i Rioja. Vinen laves dog -som næsten alle andre- i Katalonien, og druerne kan komme fra det meste af Spanien. For dyr. 

Corte Manara Amarone... 159,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

Manara er en god vingård i Classico, et par nøk op fra le Arche, Lamberti & Co. 
      Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16 %), med koncentreret bær, ganske elegant og med ganske svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til efterårets vildt. Ikke smagt i nye år, men kan se, at 2018 fik pæn ros af Jancis Robinson.  
      Vingården Manara er familieejet siden 1950, men begyndte først at tappe selv i 1990erne. Den  ledes af 3 brødre og ejer blot 12 hektar i Classico, så en god del må nok hentes fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i ca. 3 måneder før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år. Den blev for 4 år siden valgt som årets julevin i Vinbladet. Den koster 24€ på vingården, 180 kr.

      Til samme pris kan du få Grand Vin Ginestet (159, 4*, Bilka), Bordeaux fra eftertragtede områder som Pomerol, Margaux, Pauillac og St Emilion. Slet ikke pengene værd, men flot udstyr. Men kun et par af vinene er tappet på vingården ("Proprieté"), så vent ikke topvin! 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 119,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 7.september
Slet ikke klase som Manara herover! Men ok Amarone-kopi for begyndere. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som bliver vammel efter det første glas! Men prisen er lav (selvom du kunne få den til 89 for 2-3 år siden). 


Faustino V Rioja Reserva, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, rød Reserva, fås også som hvid og rosé (3*)

Bedste KØB + **** (4/5),  Bilka, indtil torsdag 7.september

God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Romertal "V" står for Reserva, lagret på eg (18 måneder) og flaske. Hvid har ikke gjort indtryk på mig, mens rosé er ok uden at kunne matche den røde (og kunne fås til 27 kr i Bordershop i foråret). 

Banrock Station Reserve rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Australien (tappet i England)

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

Foretrækker personligt "de Vine" længere nede, men rigtig mange holder af Banrock. Behagelige kommercielle vine fra varmt klima -men i dag nok særligt gode køb gr. Kinas tårnhøje told på vin fra Australien. 
      Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, ikke helt tør (6 g/l) -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station (foto) er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien.

Selaks, New Zealand...  69,-

hvid Sauvignon, rosé, New Zealand
*** (3/5), Bilka, indtil torsdag 7.september

Alle Selaks vinene er korrekte uden at imponere -omtrent som Kim Crawford, som har samme ejer (og ligner Selaks i alt undtagen pris). 
      God sauvignon fra Marlborough med sprød friskhed og nydelig aroma, rigtig god pinot gris (fra Gisborne) med fylde og ren aroma, men også med lidt syre, der gør den interessant, mens chardonnay og rosé ikke er smagt, desværre.
At jeg smagte Selaks så tidligt som i 1980erne, fortæller ganske meget om min alder!
       I "min" tid var huset meget lille, specialiseret i müller-thurgau og havde aldrig hørt om sauvignon! Tilmed er huset endnu ældre, grundlagt så langt tilbage som 1934 af Marino Selak, søn af indvandrer fra Kroatien. I dag er fokus landets vinstok nr ét, sauvignon (som laves af Crawford). 

Rabat indtil lørdag på Italien og Spiritus

Poggio Forte Montalcino... 59,40

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 2/9 (efter 20% rabat)

En af de få italienere, som er sund fornuft at købe senest med Bilka's 40% rabat. En baby-Brunello af en sangiovese klon, men blidere end storebror Brunello og med kun et års lagring før salg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både pizza og bøf. Ikke smagt i nye år, men kan se, at BT gav 5*/6 til 2015. 

      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. Fås også som Brunello (119,40 efter rabat). 

Arneis Langhe, Gemma... 53,40

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 2/9 (efter 20% rabat)

Gemma er et ret nyt Barolo-hus. Deres Barolo er ikke i top, men rimelig i pris, mens de andre vine ofte er rigtig gode -som denne hvidvin på den fine hvide drue arneis.  
Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (synonym er Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Barbera "Bricco Angelini"... 59,,40

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 2/9 (efter 20% rabat)

En god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.

      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud. Silvano's søn, Luigi Piacentini leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -30 hektar- men huset sælger væsentlig mere og må som andre købe ind fra mindre vinbønder. 

    Du kan med fordel også købe de mere unikke Gemma vine, hvis du kan finde dem, f.eks. den hvide Arneis eller den finere Colarej Barolo

Vino Nobile Riserva, Vecchia Cantina... 75,60

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil lørdag 2/9 (efter 20% rabat)

Vino Nobile er en "super-Chianti", adskilt af en landevej fra nabo Brunello. Faktisk var "Den ædle Vin" indtil 1950erne også dyrere end Brunello! Nobile (inkl. Riserva) er bedste vin, Rosso Montepulciano er næstbedst, mens den 3. bedste vin sælges som Chianti. At få Nobile riserva (som skal lagre 2 år i eg) til 60 er interessant. Set i 2015 (90p/Falstaff), rigtig god. Kælderen er ved at få rigtig fine ratings, men er ikke i top. Vecchia Cantina er det lokale kooperativ med 700 medlemmer, som har en god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG" (DOC + garantita). 

Kan du finde Magnum i Chianti eller Montepulciano, så check pris -med 40% ofte ekstremt lav pris (Magnum koster ofte ekstra). 

Singleton 12 år malt whisky.. 183,02

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil lørdag 2/9 (efter 20% rabat)

Den på markedet i klassen 229-400 kr, så dette er en god pris (men til 199 i Bilka i juni)! Tapning kan variere, men der ses mest Dufftown, en Speyside i Glenlivet-stil, måske lidt fyldigere. Check selv ud -den skal være lagret i Sherry fade, så måske en smule sød.