Søg i 1200 opslag:

15/09/2023

Herlige vine fra smukke Lisboa

Portugal er desværre en sjælden gæst i danske vinglas. Ret beset burde vin fra Portugal høre til de bedste i Verden, men der er desværre få topvine. 
    En af de kæder, hvor du kan få vine fra Portugal, er Bilka, hvor ugens tilbud er den herlige Porta 6 fra Lisboa. 

Porta 6 (39,50 v 2) er prydet af herligt billede af tyske Haupa (som også kan fås som plakat). Her ses en af de danske sporvogne, der forlod København i 1973 (men nu eer tilbage som letbane), men stadig kører rundt i Alfama og omegn! 
    Bilka har nogle få andre gode tilbud. Stellenhof er en god pris (33,17 v/6), men glasset er tungere end vinen, der trods styrken er besyndeligt letbenet! Så hellere italienske Nero Grande (45), selvom den heller ikke er det store ses. 
    De bedste tilbud er faktisk fra Skotland -J&B Rare (89) samt den formidable Talisker 10 år Single Malt (249) med hele 45,8% styrke! 

Bedste KØB: Porta 6 Lisboa rød/hvid/rosé - 
Godt KØB: Ripasso Righetti - Nero Grande rød/hvid/rosé - Stellenhof rød/hvid - J&B Rare Whisky, Talisker 10 år Malt 
uge 38/23

Porta 6, Lisboa rød/hvid/rosé., kr/fl v 2: 39,50

2 fl: 79, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 28.september

Fra bakkerne omkring Lisboa, Portugal. Vinene er i dag med skruelåg, så smagen er ret ung. I reglen bør mængden af svovl reduceres kraftigt, når flasken er lukket med skruelåg. Stadig er den røde god, tilpas fylde, rund, bløde tanniner, lukket næse, men man fornemmer aroma af bær og blomme. Druerne er bl,.a. castelao (tempranillo) og touriga nacional. Får fine noter af kritikere, bl.a. 16p/20 fra lokale Grandes Escolhas i 2019/20, mens 2019 fik 16p/20 fra Vinum. 

      Den hvide (på blend med bl.a. moscatel) er også god, ren og frisk med indbydende næsten tropisk frugt. Rosé ikke smagt. 
    I dag har vinene skruelåg, noget helt unikt i Portugal, hvor man normalt sværger evig troskab til korken (en vigtig eksportvare!). 
     Vinen kommer fra Vidigal, som i 80erne -traditionen tro- lavede tør, trist, livløs vin.  Huset blev for 20 år siden overtaget af dansk-portugiseren Antonio Mendes Lopes, som vi kender fra hans ViniPortugal. Etiketten er maleri af den tyske kunstner Laupe og prydet af gamle danske sporvogne fra 60erne, som stadig kører rundt i Lisboas gader, bl.a. ved "Dør nr 6". 

Ripasso Classico Righetti... 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka indtil torsdag 21.september

Jeg har nydt ripasso'en et par gange for sin runde fylde og positive frugt, der fører til en nydelig pæn eftersmag

    Husets vine blev solgt af Sigurd Müller og var ganske populær på restauranter i 00erne. 
    Righetti ligger midt i Classico området og ejes af 3. generation af familien Righetti. Her ligger også en lille vingård , men druer købes ind til det meste af produktionen, som er koncentreret om ripasso og amarone. 

Kingpin rød/hvid, Spanien... 39,50

2 fl: 79, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 28.september

Druerne tempranillo og syrah (+ måske lidt cabernet) fra Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges som bordvin og har ikke årgang, men huset oplyser, at vin fra køligere (finere) områder indgår i vinen. Vinen "lagres med eg", dvs typisk med egechips i tank eller egestave i tanken under gæring/lagring. Vinene ligner Guv'nor i Brugsen, synes jeg. 
      Uanset hvad er Kingpin både en smuk etiket (der er dygtige designere i Spanien!) og en flot rødvin med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo. Tør, men rund, fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke i klasse med den røde. Foto: Husets museum er original arkitektur. 

Nero Grande rød/hvid/rosé... 45,-

Rød Zinfandel, hvid Fiano-Chardonnay, Rosé, Puglia

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 21.september

Vi er under nettopris, for Netto's pris var 50 i august! Kun smagt rød, som sikkert vil glæde mange. Fornemmede en ganske lille sødme i smagen, men kan se, at Rydberg har givet vinen 5* (årg. 22) i Spritnyt. Den hvide er delvis på lokale fiano druer og burde være ok med lidt frugt og syre under blødheden? Fra Femar nær Rom og i smag nok tæt på Epicuro Z-Zinfandel (Brugsen) og Masseria Trajone (Irma) fra samme Femar. Antico Ceppo i Meny er fra Lazio, hvor Femar har sit hovedsæde. 

Stellenhof rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17
Rød cabernet, pinotage, hvid chardonnay, rosé, Sydafrika (aftapept i Danmark)         

Godt KØB + ** (2/5), Bilka, indtil fredag 21.september

Jeg har prøvet denne "single vineyard" vin nogle gange. Flere venner er glade for denne let sødladne, stærke (15%) rødvin, som dog (trods en lille sødme) er ret slank i smagen. Men ikke mig. Jeg trøster  kig med, at vinen i glas nok smager bedre end vinen i pap/plastikpose. Rosé og hvid ikke smagt. 
      Foir mig er etiketten det bedste -men den er også flot! 

Talisker 10 år, 45,8% Single Malt Whisky ... 249,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil fredag 21.september

Denne 10-årige fra Isle of Skye er med 45,8% noget stærkere end normalt og er som helhed den mest roste single Malt under 12 år. Meget rig, let Islay'agtig, men dog blidere og ganske fyldig smag. Den kan virke afskrækkende på begyndere, men ca. 1/5 nede i flasken opdager man, hvad man er gået glip af i alle disse år -en meget aromatisk, fyldig malt med lag på lag af afrundet tørv og velsmag. 

Så langt Bilka's bedste spiritus-tilbud, som også omfatter bl.a. Hennessy VS Cognac (249, 3*), Havana Club "Maestros" (249, 3*) samt 2 nye rom mærker, jeg ikke kender, Puntacana og Goslings (199, 3*?). 

J&B Rare Whisky... 89,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil fredag 21.september
Justerini & Brooks er det pompøse navn på en vinhandel i den fine St James Street, som vist nok stadig ligger på samme adresse som i 1745. Men i dag er mærket del af giganten bag et væld af mærker inkl. Gordon's gin. En letbenet whisky, ganske behagelig, ikke ulig Ballantine's fra samme firma. En meget lav pris (har set den til op mod 200!). 

Til samme pris også Stolichnaya Vodka (89, 3*), ikke længere russisk, men destilleret i Letland, mens manden, der tog navnet fra Rusland, betaler skat i Luxembourg. Typisk russisk vodka.