Søg i 1200 opslag:

17/09/2023

God Rhone i Meny, men...

Rhone leverer nogle af de bedste vine fra Frankrig, som ofte er bedre køb end de kostbare vine fra Bourgogne. Gigondas er ofte en af de bedste, og Olivier & Lafont er tæt på topkøb. 

Jeg kan ikke rigtig give Meny et plus for topkøb, for der er ingen i denne uge. Meny har dog mange gode vine til fair priser, som Dr L Mosel (59,95) og Rhone-vinene fra Lirac Roger Sabon (99,95), Gigondas (119,95, tæt på topkøb) og Princes' Rhone. Og så er der endnu flere spændende vine i de bedste Meny butikker.  

    Men Meny har desværre også sin rigelige del af Appassinero og andre italienere, der er mere specielle end mindeværdige inkl. blends af dagligvin fra hele Italien med Mona Lisa etikette i anledning af 510 året. Ikke en vin, jeg vil ofre penge på, desværre! 

Bedste KØB: -
Godt KØB: Lirac by Roger Sabon - Roi de Passage Rhone - Gigondas "Olivier & Lafont" -  Dr L Riesling Mosel - Tofterup Organic rød/hvid - Brancott Sauvignon Blanc - Aus rød/hvid 

Lirac by Roger Sabon, Rhone... 99,95

Godt KØB + **** (4/5), Menyindtil torsdag 21.september

Set i 2021. Sabon er mest kendt for den gode Chateauneuf, men han har st'ørre domæne i naboen Lirac. Denne formodes dog -som den røde Rhone- at være lavet af druer fra naboer. 2021 er ung, men meget lovende. En ret fast Rhone med god, ung frugt i næsen og god længde. 2021 er ikke rated, men 2018 fik 92p/WineEnthusiast. 

Roi de Passage, Cotes du Rhone... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 21.september
Jeg har ikke stor tillid til vine lavet i samarbejde med en celebrity -heller ikke når det som her er en fest! Hyldest til Cassidy, dressurhest for Cathrine Laudrup-Dufour. Men 60 kr er ganske fair, da vinen laves af det pålidelige kooperativ Princes. Formentlig identisk med den normale Vieille Vigne -og den koster også 60 på tilbud. En ung (2022), fyldig Rhone fuld af frugt.  

Gigondas "Olivier & Lafont"... 119,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 21.september

2020. Et ret nyt, stadig lille vinhus, som arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. 2016 fik 93p/WineEnthusiast, lidt vel højt, mens 2020 fik 91p/JamesSuckling. En flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi.  

Dr L Riesling Mosel... 59,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 21.september

Sprød, frisk, rig aroma, let, men en lille sødme fylder munden godt ud, pænt lang i smagen. Ikke smagt i nye år, dog.
   Vinen var pionér for god Mosel Riesling. Druer og vin blev købt ind til  vinen, der fik navnet "Dr L" -siden fulgte andre efter, bl.a. Dr Pauly, Molitor osv.
    Dr L blev populær og af denne vin sælges pænt over 1 million fl/år, 10 gange salget fra Loosens egen vingård - altså i USA alene!- plus en pæn sjat til andre lande som England, Tyskland osv. Og Danmark. 

Tofterup Organic rød/hvid... 49,95
Rød Tempranillo-shiraz, hvid macabeo-sauvignon, Spanien
Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 21.september

Tofterup henter denne økologiske rødvin i en kælder i Mancha: "Frugtig og umiddelbar med masser af røde blommer, kirsebær og krydderier i smagen. Pænt balanceret, meget imødekommende med en saftig afslutning. Flot til prisen" -bedste køb fra Rydberg i Ekstrabladet. Den hvide er ikke smagt, formentlig kold gæring og lidt neutral smag, hjulpet lidt af sauvignon aroma. 

Til samme pris den pålidelige Cono Sur "Bicicleta" (49,95, 3*, rød/hvid/rosé, flere varianter). 

Brancott Sauvignon Blanc... 59,95

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 21.september

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt med let sødme, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk trods en lille restsødme i slutningen. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Trods millionerne er vinen faktisk god og et godt køb. Kenderne er delte -2020 fik 89p/Spectator, men kun 85p/WineEnthusiast (som ikke var vild med sødmen). 

      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 

de Bortoli "Aus" rød/hvid/rosé... 40,-

shiraz, chardonnay eller rosé, Riverina, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Meny, indtil torsdag 30.september

Kan bedre lide Bortoli's Heathcote, som har personlighed. Aus er en af basisvinene fra det store næsten 100-årige hus grundlagt af indvandrere fra Norditalien. Den røde beskrives som ret lys, men fyldig og blød. Den hvide er pæn og nydelig uden særlig karakter -ikke min smag. Men god pris! 
      Bortoli er et af de største huse uden for de 3 giganter (Treasury, Accolade og Pernod), som sidder på 80-85 % af markedet). Huset leverer konsumvin fra det hede, tørre Riverina, men har også vingårde i køligere områder som Yarra -og Heathcote i bjergene nord for Melbourne. 

Petite Connétable sauvignon... 99,95

*** (3/5), Menyindtil torsdag 21.september

Set i 2021. Et mærke fra det velkendte Chateau de Sancerre, samme sauvignon, men hentet i Anjou og Touraine. Slottet var i generationer ejet af Marnier-Lapostelle (af Grand Marnier fame), men er i dag ejet af Terrena/Orchidéa, nok det vigtigste kooperativ i Loire dalen, som især kendes for Ackerman og Donatien-Bahuaud. Ikke smagt vinen, men finder den lidt dyr. Men det må komme an på en prøve, suk! 

Pelissero, Barbaresco eller Langhe... 139,95

**** (4/5), Menyindtil torsdag 21.september

Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den gode 2018 årgang, med en lidt køligere stil. Tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -tror på den om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 
     "Long Now" er mix af nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. Ca. 15.000 fl/år. Drikkes snart.