Søg i 1200 opslag:

03/09/2023

Flot Chile blend og topkøb i Mosel!

Du finder flere rigtig gode køb i discount butikkerne i denne uge. Billigst er Riesling "St Michael" fra Mosel (25 kr v 6 fra torsdag i Lidl), men bedste vin er Carolina's fine Gran Reserva til blot 49 i Rema1000. 

Fås som god cabernet, men synes, at Assemblage (malbec/cabernet) er marginalt bedre -men begge er gode til 49 (Rema1000). 

    Ferien er slut, og det ses tydeligt i, at alle discount kæderne for første gang siden foråret har bidraget til ugens test. 

    Rema1000 har vinfestival og har andre gode køb. Tysk vin er ofte på mine læber i disse år, og August Kesseler's riesling fra Rheingau er altid god. Men de har også en Tesch riesling (begge 69 i Rema1000), som jeg ikke har smagt, desværre! 

    Netto har kun få tilbud, men Mucho Más rød fra Spanien er et topkøb (199 for 6 fl, Netto), mens Coop365 har både Siglo Saco crianza (39) og den klassiske Tanqueray Gin (109 i Coop365). 

Bedste KØB: Mosel Riesling Feinherb - Carolina Gran Reserva rød/hvid - August Kesseler riesling - Villa Borghetti rød/hvid/rosé - Mucho Más 
Godt KØB: Tesch riesling "Queen of White" - Pasqua Ripasso - WOW syrah + riesling - 
Siglo "Saco" - Tanqueray 43,1% gin

Mosel Riesling Feinherb, kr/fl v 6: 24,83 

6 fl: 149. Klüsserather St Michael
Bedste KØB + *** (3/5),   
Præsenteres som Feinherb -halvtør- men jeg vil nærmere sige let sødlig! Men ellers er helt ok til en ekstremt  god pris. 
Nydelig riesling fra Mosel, dvs. sprød, aromatisk med lidt fersken og citrus, ikke helt klar, også lidt grøn syre afrundet af let sødme. Men helheden er god -især til prisen! 
      Mosel er p.t. billigere Dr Pauly, med druer fra Mosel -bedre og dyrere- og fra skråningerne omkring Klüsserath, en rigtig god, meget lille vinby mellem Piesport og Trier. 
      Vinen leveres af Pamona Kellerei i Bernkastel, som jeg ikke kender. Men kan se, at det deler adresse med Peter Mertes, som er et af de store firmaer i Tyskland. 
Til samme pris Cabernet Sauvignon Chile (6 fl: 149, 2*?), ikke smagt i nyere tid desværre. 

Carolina Gran Reserva, rød/hvid... 49,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september

En  klasse over den almindelige Carolina, som lagres i egefad, typisk 8 måneder. Begge røde fra  Cauquenes i Maule
Assemblage (80% malbec, 20% cabernet, uden kunstvanding). Ganske stærk, men ret blid, åben kødfuld duft med let krydderi, pænt lang. Flot nu, nok bedre om 1-2 år. Cabernet er lidt mere urtet, men også rigtig god, ret fast i smagen, så et år mere vil gavne vinen.  
Den hvide sauvignon har mere dybde end den almindelige, men er for mig ikke bedre.  

    NB: forveksles ikke med almindelig Carolina Reserva, som sælges til samme pris (49, 3*, rød/hvid), helt korrekte vine, men "Gran" er bedre. 

August Kesseler riesling Rheingau.. 69,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september 

Special Selection Original er umiddelbart åben, med overdådig frugt. god mineralitet og svag sødme, holdt i balance af fast syre. Begge vine laves fra gode parceller, men ofte unge vinstokke. Ingen eg -gæring og lagring sur lie i stål. 
    August Kesseler er en ambitiøs vingård i det fine Rheingau, hvor et undt team leverer vine, der har både klasse og charme. 
      Jeg er ganske glad for Meny's Peter & Peter og drikker også gerne Lidl's Klüsserath riesling og Dr Pauly fra Føtex og Bilka. Men med Kesseler er vi i superklassen -til en rimelig pris. 

Tesch riesling "Queen of White", Nahe.. 69,-

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september 

Tyskland og druen Riesling er "in" i disse år, og det hele går så hurtigt, at få om nogen kan følge med! Således Tesch, en fin gammel vingård ved Nahe, biflod til Rhinen tæt på Rheingau. 

    I 1996 overtog den unge dr Martin Tesch familiens 300 år gamle vingård. Der var 30 hektar vin, men han skar det ned til 14 hektar ved at skære alle de dårlige marker væk. I dag er han oppe på 20 hektar, men i topklasse. 

    Foruden egne vine leverer han også mere prisbillige vine som denne, der dog er ganske flot (bl.a. 91p/JamesSuckling). Har desværre ikke smagt den, men den lover godt -tør, sprød, ren og aromatisk med lige en dråbe sødme til at mildne den fine syre. Godt køb. 

Villa Borghetti rød/hvid/rosé ... 39,- 

rød Bardolino eller Puglia, rosé Bardolino Chiaretto, hvid Pinot Grigio, Italien
Bedste KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september

Den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -foretrukket for den kedsommelige Puglia "La Passo" (kan få selv en pizza til at døse). 
     Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Fås også som en letbenet rosé Chiaretto
      Den hvid pinot grigio til samme pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. 

     Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. Pasqua er et af de historiske huse ved Verona, som stadig ejes af familien Pasqua. De er vokset ganske voldsomt de senere år -husker dem, da det var Skjold Burne, der solgte vinene. I dag laves omkring 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine.
     Huset er et besøg værd, hvis du en dag tør vove dig til Norditalien! Rundt om kælderen -ganske flot- er der en smuk park.

Pasqua Ripasso... 59,- 

Valpolicella, godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september

Samme Pasqua som ovenover, men en af deres traditionelle vine. God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. 

Wow, Washington, syrah eller riesling.. 50,-

Columbia Valley, Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september (aft. Globus)

Mount Wow er et bjerg, som i godt vejr kan ses fra Yakima i staten Washington. Det ligger i Mount St Rainier nationalparken og ligner det bedre kendte St. Helens en del -men er vistnok ikke sprunget i luften endnu!  Og så er det et fængende navn til en vin. Håber den har wow-effekt! 
      Jeg omtaler sjældent vine tappet i Danmark, da kvaliteten sjældent er god, og formentlig nok filtreret mere end én gang for meget, så vinene virker ferske og lidt flade. 
    Vi er godt 1000 km nord for Californien, og klimaet er køligere, men tørt og varmt om sommeren. 
    Syrah er en letdrikkelig, rimeligt fyldig vin, afrundet og frugtig, tør, men med lidt druesødme. Kun smagt én gang 
    Riesling ikke smagt, men måske identisk med lignende vin, som Irma solgte for nogle måneder siden. Og den var tør, frugtig og frisk. Hvid Wow fik 4* fra Rydberg i Ekstrabladet (marts 23). 

Zaccagnini "Tralcetto" rød... 75,- 

Montepulciano d'Abruzzo, **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 9.september

Med det lidt kitschede udstyr komplet med bånd og lille træpløk kan vinen ikke være andet end turist sprøjt, vel? Men vinen er faktisk ganske seriøs, en klassisk Montepulciano med rund fylde og rig frugt. Men ok, uden dybde -men det er også en del år siden, jeg smagte den sidst. 2019 fik 86p/WineEnthusiast. 
    Komemr fra ganske stor, familieejet vingård i det centrale Abruzzo. 

Sandhills Sauvignon Blanc... 59,-

*** (3/5), Marlborough, New Zealand, Rema1000, til lørdag 9.september  

Kender ikke leverandøren, men vinen er god, med positiv aroma, sprød friskhed, men ikke forfinet. Godt køb til 50, ikke til 59, desværre. 

Mucho Más tinto, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199. Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 8.september

Den røde glæder mig ved rund kraft, ren smag og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra la Mancha, det hede, tørre område syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Vinen viser, hvorfor Spanien er tæt på verdensmester i god kvalitet til lav pris. 

    Vinen laves af et af Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex/Bilka og Guv'nor (Coop).

      Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har været mest kendt for Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". 


Siglo "Saco", Navarra crianza... 39,-

Godt KØB + *** (3/5)Coop365indtil onsdag 6.september  

"Siglo Saco" var i nogle år den mest solgte Rioja i Danmark, måske pga. sækken, der gjorde flasken nem at genkende. Nu er den tilbage -men som Navarra (hvor familien Manzanos er 3. størst), ikke Rioja.
      Siglo var et mærke fra huset Age, et af de historiske huse i Rioja (Siglo = århundrede). Siden blev det solgt til Pernod-Ricard (pastis og bl.a. Jacob's Creek), som for nogle år siden solgte til Manzanos fra Navarra, som i løbet af de sidste 10 år også er blevet et stort hus i Rioja. 
      En nydelig vin, poleret og civiliseret med tilpas frugt og ren, afrundet eftersmag. Den mangler måske lidt personlighed, men hvor meget kan du forlange til 39? 

Tanqueray Dry Gin 43,1%... 109,-

Godt KØB + **** (4/5)Coop365, indtil onsdag 9.september 

En lækker gin med ren smag, rig aroma -og med 43,1% alkohol perfekt til en G&T (eller Dry Martini osv). Alt for meget gin holder desværre 37,5% og vil udtynde en færdig cocktail. 
       Tanqueray er en af de historiske ginmærker (1838) og nok det mest solgte ginmærke med årligt 36 millioner flasker. Nu om dage destilleres den som mange fancy ginmærker i Skotland -helt ok, da London Gin må destilleres overalt (også i Danmark), blot den er tør. Falstaff giver den 91p/100.