Søg i 1200 opslag:

05/12/2022

Ugens Vine: 21 julevine fra 29 til 150 kr!

Vi nærmer os støt Juleaften i takt med at lågerne åbnes i julekalenderen. Supermarkederne vrimler med tilbud (ja Føtex overtrumfer med 38 sider tilbud på vin mv!). Så at vælge 30-40 tilbud har været svært -men det er lykkedes at begrænse antallet til sølle 21! 

Ugens mest egnede vin til julemaden er måske Baron de Ley Gran Reserva (75 i Bilka), mens den bedste vin som helhed nok er Il Grigio Chianti (Føtex, 2 fl. 149) eller min favorit, Ladoix 2017 fra Bourgogne (139 i Irma). 
      Priserne starter ved 29 kr (ja, den er helt ok) og slutter ved 150. 
      Sidste uge var Italien bagest i feltet, men denne uge er vinene stort set delt ligeligt mellem Italien, Spanien, Overseas (Chile, Sydafrika osv) og Frankrig + lille balance i form af 2 superbe Portvine, bl.a. en meget rost 2015 Vintage Port (99 kr).

Vine under 50 kr

Savanha Mariella's rød/hvid/rosé... 29,-

*** (3/5), Coop365, indtil onsdag 7.december 
Denne vin er formentlig identisk med Savanha vinene i Brugsen, selvom de ikke bærer titlen ”Mariella”. Rød med pæn fylde og frugt (”Juicy”, saftig kaldes den) af druerne pinotage, cinsaut og shiraz, rosé og hvid (mest af chenin blanc) er begge tørre, men ren i smagen. 
      Den mangeårige leverandør Spier står også bag disse basisvine. Ingen eg, tapning i Danmark. 

Hecula Organic, Yecla, kr/fl v 6: 33,17
6 fl: 199, øko. *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men vinen er for fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af husets mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk. Synes ikke helt vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men tiden har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald fik 2019 5* i Gastro sept 2021.

Trapiche "Pure" rød/hvid... 40,-

Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina

**** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

”Pure” er ren, gæret druevin uden egelagring, som lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. 
Rød malbec fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  Kritikerne kan også lide den -20201 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.       Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados.      
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonien. Ikke smagt, men andre fra området har god frugt og blødhed. Slet ikke ulig en blød Bourgogne. 

Cava Codorniu "Clásico", kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Codorniu er historisk den første cava (udtal: gah-vá) af alle, til 44,50 er brut et rigtig godt køb (tror den er mindst lige så god som Faustino cava (69, Bilka, 3*), som Rioja-huset henter nær Codorniu). 
       Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. I dag laves 45 millioner flasker cava af druer, en del formentlig hentet uden for Katalonien.  Seco er akceptabel, men som semi-seco kun egnet til kransekage. 

Lirac "les Grands Cyprès", Cru du Rhone...  45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.december
Lirac har æren af efter Chateauneuf at være nr 2 ”rød Cru” i det sydlige Rhone længe før Gigondas, Vacqueyras og de andre. Grenache og syrah vinstokke gror delvis på rullesten. 
      Meget flot med meget rig frugt i næsen, solid fylde og styrke, men får lidt friskhed fra en god mineralitet -flot ung, formentlig bedre om et år eller to.  Egnet til krydrede retter. Server kælderkold. 
      Set i 2020 (2021 er nok på vej). Tappet af Meffre, et stort hus i det sydlige Rhône med rimeligt gode vine. 

Tofterup Organic rød/hvid... 49,95
Rød Tempranillo-shiraz, hvid macabeo-sauvignon, Spanien
**** (4/5), Meny, indtil lørdag 31.december

En god julevin! Tofterup henter denne økologiske rødvin i en kælder i Mancha: "Frugtig og umiddelbar med masser af røde blommer, kirsebær og krydderier i smagen. Pænt balanceret, meget imødekommende med en saftig afslutning. Flot til prisen" -bedste køb fra Rydberg i Ekstrabladet. 
Den hvide er ikke smagt, formentlig kold gæring og lidt neutral smag, hjulpet lidt af sauvignon aroma. 

Vine 50-70 kr

Pagus Bisano, Ripasso Valpolicella... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.december

En god julevin! Jeg bliver ofte imponeret over amarone, men det varer kort, da vinen ofte er for sød for mig. Så faktisk kan jeg egentlig bedre lide ripasso (hvor en ung frugtig rød er "passeret" over amarone kvaset), som har lidt mere fylde end de ofte lette rødvine fra Valpolicella. Denne er helt, med ren frugt med kun snert af krydderi og sødme.


Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 55,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Trapiche tapper 100.000 fl. Hver dag! Alligevel er vinene gode -basisvinen er drikbare, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-45 kr) svære at slå. Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller.       
      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker.

MontGras "Antu" rød/hvid... 59,-

Cabernet-Sauvignon, syrah eller chardonnay, Chile
***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december
Antu er rigtig god vin og har fået ny etiket. Men kvaliteten er lige så god. Vinene får typisk 88-93p/100 af gode guider. De kommer fra enkeltmarker i områder gode til hver drue, og af hver laves typisk 50.000 fl/år. 
      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2018 fik 93p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  Chardonnay er fra det kølige Itata. 
      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris -for mig er vinene bedre end Ironstone, Gnarly Head, "1924" osv. 

Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 59,-

**** (4/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 8.december
En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.
      Gemma har et stort domæne -30 hektar- men huset har stort salg og må som andre købe ind fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  og dolcetto. 

Arneis Langhe, Gemma... 59,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Gemma er et ret nyt Barolo-hus. Deres Barolo er godt køb, og det gælder sandelig deres andre vine -som denne hvidvin på den fine hvide drue arneis.  
      Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Recougne, Bordeaux...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 8.december
En vin til os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn. Vinen måler sig med ganske meget Saint Émilion og Pomerol (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). 
      Set i den fine årgang 2019 med hele 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men kommunegrænser gør, at vinen må nøjes med et beskedent ”Bordeaux”.

Vine 70-100 kr

Spier "21 Gables" pinotage, kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

”21 Gables” er en af de bedste fra Coop’s sydafrikanske leverandør. Prisen er meget lav (international pris over 200!).
      Pinotage har 6-7 år bag sig og bør nok nydes nu. Vinen har navn efter de 21 gavle -meget smukke hollandsk inspirerede gavle- der er på bygningen. 2016 fik 93p/Tim Atkin (for 4 år siden) og i 2020 5* i Ekstrabladet.  

 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Set i 2018/19. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb". 2016 koster i USA  $ 27 (170 kr + moms). Set i årgang 2018 eller 2019 med 92p/100 i Spectator. Ganske imponerende til denne pris! 

      Grigio er en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti!     
     Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 2015 fik 3 glas i Gambero Rosso. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000. 

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 75,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
En perfekt julevin! Set i 2015 og 16. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta, som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2015 fik 5* + godt køb hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. Både 2014 og 2015 fik 91p/Tim Atkin. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 99,-

2010, ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

En god julevin! Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, men en ungdommelig smag antyder at vinen udover2-3 år i små egefade også har lagret en tid i stål før tapning. 94p/WineEnthusiast, 93p/Guía Peñin, 91p/Spectator, 90p/Tim Atkin. Formentlig bedre om 3-4 år og holdbar i 10. 

Rozès 2015 Vintage Port... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 8.december

Vintage Port er i teorien den ypperste vin fra én stor årgang og vil ofte koste 200-500 kr. Derfor er denne vin et rigtigt godt køb. Kan se, at prisen i USA er 250 kr. Plus moms!  
     91p/Parker: "Balanced, fresh and lovely, this is a Port that is drinking decently now, but it can obviously benefit from more age. It is a pleasure—aromatic, sensual and beautifully constructed. It finishes with chocolate and some tannic pop. It won't be the longest of long-haul wines, but it is well priced and pretty great in its youth". 2015 har også fået 92p/100 af begavede Vinbladets Elsebeth Lohfert og WineEnthusiast. Svært at slå til 99! 
      Jeg vil enten nyde den nu (evt med ris à l'amande en aften i december) eller gemme den til 2025-30+. Lad flasken stå op nogle dage et køligt sted og dekanter evt vinen gr bundfald. 

Rozès er som Noval (AXA) i fransk eje. Huset var længe ejet af LVMH (bl.a. Moët med Dom Pérignon, Louis Vuitton mv), men blev i 1999 købt af Vranken-Pommery, et andet Champagne-firma med mærker som Heidsieck Monopole, Pommery, Demoiselle og andre.

Brugsen tilbyder også Rozès LBV 2013 Port (79, 5*), også meget flot vin. 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 99,-

**** (4/5),  Netto, indtil fredag 9.december
Set i 2019. En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet'en. Navnet er et mærke, som kan bruges til flere vine af sælgeren GCF (som jeg ellers ikke roser). Denne vin er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

Vine over 100 kr

Offley Colheita Port... 119,-

set i 2001 og 04***** (5/5), Bilka (men set i Føtex til samme pris; partivare). 
Egentlig ret utroligt, ikke? Årgang annonceres ikke, men jeg købte den lørdag i 2001 -21 årig tawny- og så 2004. 
      Offley er som Sandeman del af Sogrape-gruppen, men Offley har til en vis selvstændighed. Det er et af Portvinens historiske huse, som fik berømmelse under legenden baron Forrester (hvis jagthytte i bjergene over Pinhao er blevet til pousada hotel). Vinene er gode standardvine uden større dikkedarer, men de gamle tawnies er mere end ok, lige Vintage Boa Vista, som ofte er godt køb. 

Ladoix, Domaine Marguerite Carillon...  139,-

2017, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december

Ladoix er så tæt på fund, som du kan komme klassisk Bourgogne i dag. Området er ganske lille og ligger ved Corton, og Ladoix har såmænd del af denne Grand Cru. Vi er neden for skråningen, men stadig en ganske flot vin, klassisk pinot noir i en blidere stil, egnet til at nyde ung. 88p/WineEnthusiast. 
      Foretrækker denne vin for Chorey (249 i Brugsen). Marguerite Carillon har intet at gøre med Carillon i Puligny, men er et af domænerne, kreeret af Helfrich fra giganten GCF (som bl.a. også ejer Moillard, Pierre André, Moingeon, Francois Martenot mv). Har ikke tillid til négoce vinene, men domæne vinene er en anden sag! 


Nardi Brunello "Selva"... 149,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Årgang ikke set. Mærket "Selva" ejes af Nardi, der var en af de første udefra til at købe jord i Montalcino, og i dag ejes 80 hektar fordelt på 3 ejendomme. Datter Emilia leder vingården og leverer moderne, elegant vin. Rigtig god vin og godt bud på bedste køb.