Søg i 1200 opslag:

15/12/2022

Føtex: Italiensk julevin + perfekt Port til mandelris!

Klassikere som Brunello og Amarone fylder pænt i Føtex denne uge, men glem heller ikke en god sent tappet Vintage Port til ris à l'amande, som fås for blot 79. 

Nardi leverer god Brunello, ingen sværvægter, men smuk elegance -til juleanden er Manara's Amarone dog bedre samt Picentini Ripasso, hvis budgetet skal holdes. 

Bedste KØBNardi Brunello "Selva" - Offley LBV Port 

Godt KØBManara Amarone - Silvano Piacentini rød/hvid - Tanunda Grand Barossa shiraz/riesling - Ironstone reserve rød/hvid - Smih Woodhouse Lodge Port - Martenot Cremant Bourgogne - Chivas Regal 12 år whisky

Føtex har også en hel avis med vintilbud op til Jul. Disse tilbud kan ses her
Jeg nævner blot den fine Trapiche Pure (40) og den superbe Medalla fra samme hus (55). Antu (59) samt nogle lidt anderledes brusvine, som vil pynte på en nytårsaften. 


Nardi Brunello "Selva"... 139,-*

*: med FøtexPlus-app, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december
Rigtig god julevin og godt bud på bedste køb. Årgang ikke set. "Selva" er dek af Nardi, der var en af de første udefra til at købe jord i Montalcino. I dag ejes 80 hektar fordelt på 3 ejendomme. Datter Emilia leder vingården og leverer moderne, elegant vin. ´
      Jeg vil måske foretrække Altesino (199 i Bilka), men Selva er tæt på. 

Corte Manara, Amarone Valpolicella... 149,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23. december
Manara er en god vingård i Classico, et par nøk op fra le Arche, Lamberti & Co. 
      Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16 %), med koncentreret bær, ganske elegant og med kun meget svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til det sure og søde juleaften eller blot en mortensand. 
      Vingården Manara er familieejet siden 1950, men begyndte først at tappe selv i 1990erne. Den  ledes af 3 brødre og ejer 12 hektar i Classico. Det meste købes dog ind fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i ca. 3 måneder før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år. Den blev for 3 år siden valgt som årets julevin i Vinbladet. Den koster 24€ på vingården, 180 kr.

      Til samme pris kan du få Edizione Fantini (149, 4*, Føtex), slet ikke pengene værd, men sjov blanding af 5 druer fra Syditalien -fra Abruzzo til Puglia. Formentlig ganske seriøs, men for dyr. 

Silvano Piacentini rød/hvid... 50,-

Rød Ripasso Valpolicella, hvid Soave Classico, Italien

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 23.december
Godt køb til 59, men nu er prisen nede på 50, og den røde er faktisk ganske ok til julens svær og kål. Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende, voldsomme Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Skal have 15 måneder i store egefade, men da årgangen er 2021, er det måske mest marketing? 
 Kun smagt én gang, fornemmede en anelse sødme i slutningen, men ok. 
      Den hvide Soave ikke smagt, men bør være neutral, frisk og sprød. 
      Fås også som Amarone (129, 4*), som er mere Rubens og ikke merprisen værd. 

Tanunda "Grand Barossa" rød/hvid... 69,-

rød shiraz, hvid tør riesling, Barossa, Australia

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

God julevin og en rigtig god shiraz, god fylde, fast, masser af bær i duft og smag. 2020 har bl.a. fået 91p/Halliday -meget imponerende til denne pris. 
      Den tørre riesling er en specialitet i Barossa (som er ganske germansk på den charmerende måde!). En aromatisk, rigt duftende vin med god syre og fedme. Ikke den elegante stil, men imponerende. 2021 fik 93p/WineOrbit. 
      Har ikke smagt "Grand" vinene siden de for 2-3 år siden kunne fås til 50. Men den er også den højere pris værd. Tanunda er et historisk (1890) mindesmærke i Barossa, som for en del år siden blev købt i meget forsømt stand af familien Geber, som har restaureret de historiske kældre nænsomt. 

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 69,- 

California, godt KØB + **** (4/5, rød),  Føtex, indtil fredag 23.december

Heller ingen tosset julevin, selvom den er lidt trættende i længden. Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 

Jeg har aldrig rost Ironstone, sært, da jeg i reglen er glad for familieejede vinhuse, og Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
     Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay.       Ironstone er flot sted at besøge, hvis du (igen) kan komme til California. Vi er tæt på Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi. 

Offley LBV Port... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Set i 2015. ”Sent tappet årgang” betyder simpelthen god vin af den sorte, kraftige type, som er blevet tappet senere. Egentlig en slags blød Vintage, en temmelig god mørk vin -ikke vintage- som kan nydes nu (eller om nogle år) -mørk, fyldig, frugtig, lang smag. Ganske perfekt til ris à l'amande, 
      Offley er søsterhus til Sandeman, og vinene ligner til forveksling. Efternavnet er Forrester efter den legendariske baron James Forrester -ven med dona Antonia Ferreira- som druknede på Douro floden, da hans pengebælter med guld tyngede ham ned! Hans adelsmærke er det kort, han tegnede over Douro-dalen, som stadig ses. 

      I dag eer Offley igen sammen med Ferreira i Sogrape-gruppen, som også omfatter Sandeman og -ikke mindst!- pengemaskinen Mateus. 

Smith Woodhouse Lodge Reserve Port... 79,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Denne vin var oprindelig en gammel tawny (sådan cirka 10 år!), men er i dag en rigtig god ruby. Mørk, intens frugt, god og lang -herlig til dessert med chokolade eller en gammel ost. 

Crémant Francois Martenot, Brut eller rosé... 75,-

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 23.december

En ganske god crémant til en rimelig pris, men den blev solgt til 60 forrige år, så køb ikke for mange! Hvid brut har fint brus og ren, lidt ung aroma med lidt grønt, let og sprød, nydelig smag. Rosé ikke smagt. men får meget ros af andre.  Vinene har som Moillard fået årgang, men er typisk 2020 (eller 2021 for ny levering), dvs. helt ung, som crémant desværre ofte er. 
      Vinen kommer fra Helfrich's GCF gruppe, som leverer crémant og andet til de fleste kæder. Så denne er formentlig identisk med Moillard (Brugsen) og Maison de Crémant (Irma).  

Chivas Regal "12 år" Scotch Whisky.. 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 8.juli. 
Personligt går jeg med den sorte Johnie Walker, men mange foretrækker Chivas, som i min ungdom var den fine, dyre whisky -sådan er det ikke længere, selvom detailprisen i Danmark er omkring 270, så 149 er lav pris, omtrent samme pris som duty-free. Tastings gav den 91p i 2019 med ordene: "A palate-pleasing blended Scotch that offers notes of delicate spices and chewy toast... a supple, vibrant, dry-yet-fruity light-to-medium body and a smooth, captivating, medium-length finish that shows accents of toasted pound cake, spiced frosting, and mocha finish".