Søg i 1200 opslag:

07/12/2022

Bilka: herlig Bordeaux, Alsace og gammel Port

Saint Estèphe er en af de meget kendte små kommuner i Médoc, som leverer vidunderlig vin som Cos d'Estournel og Montrose. Men også en lang række knap så kendte slotte, som med en dygtig vinmager kan levere rigtig god vin -som La Croix des Vignes, der til blot 99 er lidt af et topkøb. 

En klassisk Bordeaux kan kræve lidttilvænning. Du vil få en meget smuk bouquet, som vokser i glasset. En vin med pæn længde, som måske vil skuffe først, men viser sig tæt på fuldkommen med mad. 

      Bilka har også andre gode køb. Dette er del 2 af ugens tilbud, hvor gode dagligvine som Trapiche kan anbefales sammen med Riesling Grand Cru fra det fine bjerg Brand. 

Bedste KØB:  La Croix des Vignes St Estèphe Alsace Grand Cru Traber - Offley Colheita Port
Godt KØBMontGras "Day One" rød + Amaral hvid - Presidential colheita 2000 Port - Trapiche rød/hvid - Tanunda rød/hvid

La Croix des Vignes, St Estèphe... 99,-
2017, bedste KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 8.december

2017 er ikke topår, men vinen er god og tappet af en ejer med ambitioner! Mørk, nydelig duft med pæn dybde, middel fylde, god længde, god karakter og bredde i smagen -flot nu, formentlig bedre om 2 år. 

      Holder meget af vinen, som for nylig har fået 5* af Rydberg i Ekstrabladet. 
      "Croix des Vignes" kommer fra Lestage-Simon, nabo til St Estèphe (og Sociando Mallet). Vinen kommer fra parcellet Moutinot i St Estèphe. 
       Vingården ledes af danske Merete Larsen (foto), som har været på Lestage i mange år, siden hun forlod Belgrave 5.Cru. Hun leder også det store Cartillon og andre ejendomme i Médocalle ejet af  ”Grands Crus de France”.       
      Et pompøst navn for 10-12 slotte, som ejes af det knap så ansete Grands Chais de France, som har tjent penge på konsumvin som JP Chenet (og Cromwell whisky og det, der er værre). 
      Men ejer Dietrich ønsker måske at ryste det dårlige ry af sig, for han laver faktisk ofte særdeles god vin på de slotte, som familien ejer (også la Baume i Languedoc (som jeg ofte køber i Brugsen) og helt aktuelt en Bourgogne som Ladoix (topkøb til 139 i Irma). 

Alsace Grand Cru, Traber...  99,-

Riesling Brand eller Pinot Gris Glockelberg, Frankrig
Bedste KØB + **** 
(4/5), 
Bilka, indtil torsdag 8.december

Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé og leverer rigtig god, men måske ikke topvin. Begge Grands Crus er blandt de mest kendte og historiske i Alsace. 

Riesling laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, takket være granit under tyndt lag jord, som let varmes op. En tør, magtfuld vin med rig aroma og blød, men tør smag. Årgang 2016 var ugens bedste vin i Ekstrabladet.  
      Gloeckelberg (foto) er en specialitet i kælderen, men også en af de Grand Cru skråninger, jeg endnu ikke kan huske at have smagt. 
      Skråningen ligger lidt længere mod nord ved Rodern ikke langt fra Haut-Koenigsbourg. Blot 23,4 hektar. Navnet betyder "Klokkebjerget", og vinen har været kendt siden middelalderen. 
      Oprindelig gewurz, men i dag mest pinot gris, som har en del sødme, men også fin syre og et langt liv. Måske topkøb. 

MontGras "Day One" eller Amaral, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

En rigtig god pris, men faktisk billigere i Føtex, 45 kr, en rystende pris indtil 23.december). 
Day One er p.t. ikke perfekt til juleanden, men smager godt! Kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 
     Hvid Amarachardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder (for hus, der leverer 7 mill. fl/år!). Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand.

Trapiche rød/hvid, kr/fl v 6: 33,17 

rød syrah eller malbec, hvid sauvignon, Argentina
6 fl: 199godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.december 
Trapiche er et historisk hus, som var pioner for Argentina i Danmark, hvor jeg solgte den i 1970erne! Dette er basisvinen, som er ganske god, især til prisen. Den hvide er ikke smagt, men både syrah og malbec er uovertrufne til 33, selvom de blegner ved siden af Pure og Oak Cask. 

      Bilka tilbyder også Orso d'Oro (6 fl: 299) -en kraftkarl på 15%, blandet er et væld af druer fra Syditalien. Har ikke smagt den og bliver lidt afskrækket af en unaturligt høj normalpris og latterlig tilbudspris. 

Tanunda, cabernet-merlot, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.december 

En meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og flot til prisen. Fås også som ligegyldig hvid. Flasket i England. 

Offley Colheita Port... 119,-

set i 2001 og 04, Bedste KØB  + ***** (5/5), Bilka (partivare). 
Egentlig ret utroligt, ikke? Årgang annonceres ikke, men jeg har set den i 2001 -21 årig tawny- og 2004 (tappet i 2022). 
      Offley er del af Sogrape-gruppen lige som Sandeman, men Offley har til alt held en vis selvstændighed. Det er et af Portvinens historiske huse, som fik sin berømmelse under legenden baron Forrester (hvis jagthytte i bjergene over Pinhao er blevet til pousada hotel). Vinene er gode standardvine uden større dikkedarer, men de gamle tawnies er mere end ok, lige Vintage Boa Vista, som ofte er godt køb. 

Presidential colheita 2000 Port, i trækasse... 199,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december 

1990 smagte jeg for nogle år siden, en rigtig god Port med rig bouquet, ret sød, men lang. Mærket er et af flere fra C. da Silva, et mindre kendt Portvinshus, der leverer god tawny til en rimelig pris. Årgang 2000 er yngre, men formentlig tæt på.