Søg i 1200 opslag:

10/12/2022

Discount: God ripasso, Rioja og Bordeaux med sjovt navn

Lidl står stærkt blandt discount kæderne i denne uge med en flot Duero og en Ripasso, som du ikke finder i bøgerne. Men ved kodebrydning af bagetiketten kan du se, at den kommer fra det gode kooperativ i Negrar. 

Og så er der også andre kandidater til årets julevin -en amarone til lav pris samt en god Rioja Reserva

     Ugens dyreste vin i discount butikkerne er le Crock fra Bordeaux, som ikke er god til svær og kål. En flot vin, men bestemt ikke et topkøb (siger jeg, der elsker klassisk Bordeaux). 

     Du har måske bemærket, at det er længe siden, du har set vin fra Aldi i denne klumme. Du har ret -det er også længe siden, jeg har set et godt tilbud fra denne kæde. Nu siger vi helt farvel til kæden i Danmark. Håber dog, at  de andre kæder vil fortsætte med gode tilbud.

Bedste KØB: Ripasso og Amarone Righetti -  Indomita Gran Reserva rød/hvid - Neo Ribera del Duero Ripasso "Valli Verona" - Rød Aalborg 
Godt KØB: Faustino V Rioja Reserva - Vistaña rød/hvid - Carolina Gran Reserva (især Assemblage) - Lysholm Linie Akvavit


Ripasso Righetti, classico.... 55,- 

Amarone , Righetti, classico.... 99,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.december

En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (blot 5,5 g/l). God til prisen, som er ekstremt lav for amarone fra hus i regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella er i stand til at sælge så meget amarone!). Og Righetti er faktisk helt ok -for begyndere og os uden for mange penge! 

Faustino V Rioja Reserva... 55,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 16.december
Du skal i Føtex for at få den laveste pris -49,50, hvs du køber 2 fl.
God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 

Carolina "Vistaña", rød/hvid... 25,- 

Rød cabernet-sauvignon og merlothvid chardonnay, rosé, Chile

Godt KØB + ** (2/5), Rema1000, søndag 11.12.-lørdag 17.12.

Udpræget basisvin, men rigtig godt køb til 25. Der er lidt grønt i den røde cabernet, som jeg dog tror mere på end merlot. Hvid chardonnay mangler karakter, men positive noter i smagen. Rosé ej smagt. 

Carolina, Gran Reserva, rød/hvid... 59,- 

Rød cabernet-sauvignon og Assemblage malbec/cabernethvid sauvignon, Chile
Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, søndag 11.12.-lørdag 17.12.
Et par af Carolina's bedre vine! Assemblage 2019 er mest malbec fra Cauquenes i Maule, uden kunstvanding, med 8 måneder i eg. Ganske stærk, men ret blid. Cabernet er mindre frugtig, men samme solide fylde -og vil have godt af et par år på flaske. For hvid drikker jeg lige så gerne den normale reserva (tilbud 50).   

Le Crock, St Estèphe... 199,- 

***** (5/5), Rema1000, søndag 11.12.-lørdag 17.12.
Formentlig 2017, en klassisk flot vin, men ikke topkøb, desværre! Bl.a. 93p/WineEnthusiast, 89p/Spectator og 90p/WineCellarInsider.  Hvis 2017, så forvent en smuk, fyldig vin med intens frugt, stadig lidt ung, nok bedre om 2-3 år. 
     Jeg har altid holdt meget af Crock. Et ganske sært navn, som måske har navn efter en krog (!), som sad ved floden, så skibe kunne lægge til her. Nogle mener, at krogen blev til Crock, som igen har lagt navn til spillet crocket! 
     Slottet ligger perfekt tæt på floden i St.Estèphe, faktisk på samme skråninger som Montrose 2.Cru. Det meget smukke slot har siden 1903 været ejet af familien Cuvelier, som også ejer 2.Cru Léoville-Poyferré
      Vinen laves af gamle vinstokke, lige dele cabernet og merlot med en balance af petit-verdot, som trives på det meget dybe grus. Vinen har været meget pålidelig i mange år, på niveau med bl.a. Phélan Ségur, Pez og Lilian-Ladouys, dvs tæt på 5.Cru. Men ofte er prisen lavere, da vinen endnu ikke er så kendt. Derfor ikke topkøb i Rema1000!

Kopke 2011 Colheita Port... 149,-

**** (4/5), Rema1000søndag 11.12.-lørdag 17.12.

Et ok køb, som dog ikke er nær så interessant som for et par år siden, da du kunne få en 20-årig Kopke til 199. En nydelig vin med frugt/nødder i duften og pæn, lang smag. Men ikke bedre end god 10-årig. 

      Kopke stammer tilbage til 1638 og anses af mange for det ældste Portvinsfirma af alle -men bortset fra de mange år er Kopke et moderne firma, som ejes af den spanske bank, Sogevinus, som også ejer Burmester (Irma), Càlem (Coop365), Feuerheerd (Føtex) og andre.  


 

Indomita Gran Reserva rød/hvid... 39,-          
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid sauvignon, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 14.december

Cabernet fra lune Maipo med  fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. 2020 får 88p/Descorchados.
        Den røde pinot og den hvide sauvignon trives ved "Cool Climate", og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Pinot '19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag. 2021 får 89p/Tim Atkin. 
Calem Port, tawny eller hvid.. 50,-          
*** (3/5), Coop365, (indtil onsdag 7.december), Fakta, indtil onsdag 14.december
Ganske ok basis Port, ung og sød med lidt vag frugt. Men formentlig hverken værre eller bedre end lignende vin fra Burmester, Feuerheerd, Barros eller andre fra samme tappebånd. 

Neo Ribera del Duero... 59,-

crianza, bedste KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 31.december

Et tegn på den krise, Spanien oplever ikke kun pga covid-19. Vinen blev for få år siden solgt for 150+ kr!  Den unge 2019 er flot, med overdådig frugt og nydelig lang, afbalanceret smag. Stadig ung, men med sin balancerede kraft en god madvin. Nok bedre om 2-3 år. 
      En pålidelig vin, som år efter år får 90-92 p/100 af Peñin, Spaniens mest kendte vinguide. 2016 fik 5* i Ekstrabladet af Rydberg (som også er forfatter til ”Spaniens Vine”).
      Neo er en rigtig god lille vingård med 12 hektar, grundlagt i 1999 af 3 venner, der har rock såvel som musik til fælles. 

       De er ambitiøse, men har også humor til fælles -og glæden ved tegneserie -som denne figur Mazinger Z, en figur i japansk tegneserie, som i fuld figur vogter indgangen til den intime, men fine og moderne kælder.. Se denne lille film om vingården

Ripasso Valpolicella, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, fra søndag 11-lørdag 17.december
Dyb farve, masser af sød frugt i duft og smag, middel fylde, blød, fine noter af kirsebær og lakrids, men vinen er ingen tung frugtbombe, men tør og rimeligt præcis. En alsidig julevin. 
      Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar. Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Snapsen til Jul

 

      Høker Snaps (2*, 49, Rema1000) er en tynd 32% snaps fra Aalborg, suk! 

Lysholm Linie Aquavit... 95,- 

Godt KØB + *** (3/5), Coop365 og Netto, indtil onsdag 14.december

En  fair pris for denne blide snaps (aktuel pris i Meny er 110). Lidt karamel i næsen, men også vanilje og en afrundet smag, hvor man dog fornemmer de 41,5% i smagen. Bedre end jeg husker den, men ingen match for rød Aalborg og O.P. Prima, og slet ikke de 95p/100 værd, som WineEnthusiast gav i 2016.
      Den laves i Norge på samme fabrik som Rød Aalborg (dansk by syd for Norge!) såvel som Gl Dansk Bitter Dram (som måske burde kaldes G.Norsk, ak ja!). Herefter hældes den på egefade brugt til Sherry og sned med skib til Australien og retur, dvs. den har passeret Linien -Ækvator- 2 gange.