Søg i 1200 opslag:

04/12/2022

Føtex: 38 sider med vintilbud!

Supermarkederne leverer så gode tilbud op til jul, at man ikke skulle tro, at der var krise eller russisk Putinisme! I denne uge overgår Føtex dog dem alle med ikke kun en lille tilbudsavis -men ekstra 38 sider tilbud på vin & co! 

Jeg er glad for Trapiche fra Argentina, hvor Medalla er svær at slå til blot 55 kr. Prøv også den ny Pure Pinot Noir fra Patagonien, et område, som har været kendt for såkaldte "Bourgogne-dræbere". Men dengang var Bourgogne ikke så god som i dag!  

Glæd sig over Montgras vinene fra Chile, som alle er rigtig gode -ikke mindst de flotte Antu vine fra særligt gode parceller. Men glem ikke Wolf Blass' Gold Label chardonnay, som viser, at Australien også kan levere en Bourgogne-dræber

Og så er der både Rioja og Amarone & Co til dig, der vil have klassis julevin! Og naturligvis også lidt brus af de alternative typer, både tør og sød, fra både Italien, Frankrig, Australien og Sydafrika.  

De fleste tilbud varer lige til Lillejuleaften, så du har tid nok -men enkelte stoppet dog allerede torsdag. 

Bedste KØB: De Vine rød/hvid/rosé - Montgras Day One - Montgras Antu rød/hvid - Trapiche "Pure" rød/hvid - Trapiche "Medalla" - Wolf  Blass Gold Label chardonnay - Wolf Blass Silver Label rød/hvid - Faustino V Rioja Reserva - Faustino I Gran Reserva 
Godt KØB:
 Le Arche rød/hvid/rosé - Cadis Amarone - Montgras Quatro rød/hvid -Dr Pauly rød/hvid - italiensk spumante: Prosecco, Moscato d'Asti, Asti, Brachetto - Tanunda Premium Cuvée Brut - Graham Beck Cap Classique - Lysholm Linie Aquavit 

MontGras "Antu" rød/hvid... 59,-

Cabernet-Sauvignon, syrah eller chardonnay, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Antu er rigtig god vin og har fået ny etiket. Men kvaliteten er lige så god. Vinene får typisk 88-93p/100 af gode guider. De kommer fra enkeltmarker i områder gode til hver drue, og af hver laves typisk 50.000 fl/år. 

      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2018 fik 93p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  Chardonnay er fra det kølige Itata. 

      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris -for mig er vinene bedre end Ironstone, Gnarly Head, "1924" osv. 

      Montgras er markant mindre end Concha & Toro og Undurraga, men stadig leveres 7 millioner fl/år, en god del fra egne 900 hektar vin. De bedste er vel ikke helt så gode som f.eks. Melchor og andre fra Concha & Toro, men prisen er også lavere! 
      Salling gruppen har handlet med huset i 25 år. Jeg er imponeret!  

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 36,50 

6 fl: 219, Rød cabernet, merlot, pinot noir eller zinfandel, hvis chardonnay eller sauvignon, rosé, Chile 
Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Montgras leverer god Chile vin, men "De Vine" er kun lidt bedre end basisvinene, flot til prisen, men ikke mere. Men til 36,50 er "De Vine" et topkøb. Trods tekst på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 
       Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.

MontGras "Day One" eller Amaral... 45,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Day One er p.t. ikke perfekt til juleanden, men smager godt! Kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

     Hvid Amarachardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder (for hus, der leverer 7 mill. fl/år!). Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand.

Montgras "Quatro", rød/hvid... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Begge er mix af 4 druer (heraf navnetRødvin på cabernet sauvignon, syrah, carménère og malbec, dvs. 3 druer fra Bordeaux + Rhône's syrah. Mørk, kraftig, blød, med lille snert af grønt i næsen, men helt ok med mad. Kan se, at 2019 har fået 89p/100 i Spectator, meget flot til så lav pris. Den hvide er endog bedre, 50% chardonnay suppleres med viognier,  sémillon og lidt sauvignon fra det kølige Leyda. Tør, frisk, meget fin aroma -en herlig vin alene eller med mad. 

Trapiche "Pure" rød/hvid... 40,-

Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

”Pure” er ren, gæret druevin uden egelagring, som lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. Vinene er i særklasse til denne pris. 
Rød malbec fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  Kritikerne kan også lide den -20201 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.       Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados.      
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonien., som strækker sig ned til "Ildlandet". Denne gror dog mod nord ved Neuquen. Vine herfra blev i 00erne solgt som "Bourgogne-dræbere", måske lidt overdrevet. Men du får ofte meget for pengene! Ikke smagt, men andre fra området har god frugt og blødhed. Slet ikke ulig en blød Bourgogne. 


Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 55,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Trapiche tapper 100.000 fl. Hver dag! Alligevel er vinene gode -basisvinen er drikbare, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-45 kr) svære at slå. Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller.       
      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker.


Wolf Blass "Gold Label" chardonnay... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december
En vin til dig, der holder af fuldfed chardonnay med fylde og aroma uden at vinen er tung og vammel. I Wolf's univers er vi 5 trin fra bunden og ikke langt fra toppen -100% chardonnay fra det fine Adelaide Hills med gæring i små franske egefade. Vinen kan gemmes et par år. Set i 2017, men årgang kan variere.

Føtex tilbyder også Silver Label rød/hvid (59, bedste KØB + 4*), en klasse over Yellow Label og to over Red Label.  Begge fra kølige områder, begge flotte vine. 

Le Arche rød/hvid/rosé, kr/fl v 2: 37,50

2 fl: 75, rød Bardolino eller Rossogrande, hvid Garda garganega-pinot grigio, rosé Bardolino, 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 8.december
Den hvide Garda er tør og ren, til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. Foretrækker den letbenede, men rent//frugtige Bardolino, en herlig sommervin. Rosé Bardolino "Chiaretto" ("kirsebær") er typisk let, tør, ren og neutral

Cadis Amarone, Valpolicella... 99,-

Godt KØB +  ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Ikke en vin for mig, men som Amarone et godt køb. Letbenet, men rimelig typisk, kraftig, fyldig, med svesker og krydderi i duften + til den tørre side -et plus for mig! Et andet plus er,at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona. 

Faustino V Rioja Reserva, kr/fl v2: 49,50 

2 fl: 99, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31.december
God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin, 90p/Spectator), men 2016 må være på vej (91p/WineEnthusiast og Tim Atkin, 88p/Peñin).. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 99,-

2010, bedste KØB +  ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

En god julevin! Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, men en ungdommelig smag antyder at vinen udover2-3 år i små egefade også har lagret en tid i stål før tapning. 94p/WineEnthusiast, 93p/Guía Peñin, 91p/Spectator, 90p/Tim Atkin. Formentlig bedre om 3-4 år og holdbar i 10. 

Campogiovanni, Brunello di Montalcino... 169,-

***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december
"Johan's Mark" vingården ejes af det gode Chianti-domæne San Felice og leverer flot brunello, ikke sværvægter, men en meget attraktiv, relativt blød stil (mere sand i jorden). Husker ikke årgang, men det er måske 2016, som er glimrende (94p/Spectator) eller 2017 (knap så god, 90p/WineEnthusiast). 2015 fik 92p/Spectator

Dr. Pauly rød/hvid... 39,-

hvid Riesling, tør (trocken) eller sødlig (Noble House), rød Pinot Noir, Tyskland 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 23.december

En god tør riesling -intens, ren aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den let sødlige Noble House riesling er lige så god, med mere åben aroma. Også rød pinot med pæn frugt, middel fylde med lige en smule druesødme, men ren og god.

      Både riesling og spätburgunder druer kommer fra Rheinhessen, men tappes ved Mosel af Dr Pauly-Bergweiler. Huset har en god vingård her, som dog kun leverer ca. 50.000 fl/år -vil tro, at Salling-gruppen alene sælger mere af disse 3 vine! 

Italiensk Spumante sød/tør, frit valg... 50,-

Tør Prosecco Extra Dry, sød Moscato d'Asti Fiorita eller Spumante, rød Brachetto Nivasco 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Disse vine er uhøjtideligt brus. Gemma's Prosecco eer ret tør, frisk og sprød. Gemma's Moscato Fiorita har indbydende frugt og er nærmest perlende, frizzante. Asti har mere brus, og det balancerer fint med den søde smag. Brachetto Nisvasco fra kooperativ i Asti er lys rød og sød, med fint brus -god til frugt! 
      Alle får deres brus i ståltank, filtreres og tappes under tryk. 

Crémant Calvet, Brut/rosé, kr/fl v 2: 64,50
2 fl: 129, Bordeaux brut (tør)

*** (3/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Etiketten er flot, men vinen er en basis-cremant -og kun ok til prisen (solgt til under 50 sidste år). Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende.Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Tanunda "Premium Cuvée" Brut... 75,- 

Godt KØB + ****  (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Smagt 2 gange for 3 år siden: Rigtig godt brus i en indbydende kommerciel stil, positiv aroma, tør, frisk og ren. Druerne er 55% chardonnay og 45% pinot fra Eden Valley, en lidt køligere del af Barossa. Vinen koster 120 kr flasken i Australien, så 69 er en god pris. 
      Den er væsentlig bedre end Jacobs Creek, Lindemans, Trapiche og andet oversøisk brus - i stil med god crémant, men lidt federe i stil. Check evt. flaske for årgang og tappedato. Bør næppe blive mere end 5 år gammel.  

Graham Bech Brut/rosé...  95,- 

Cap Classique, Sydafrika, Godt KØB + ****  (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Rigtig godt brus fra Sydafrika på Champagne-metoden lavet på lige dele pinot og chardonnay -både hvid og rosé. Kun smagt den hvide, elegant, sprød og frisk, med positiv Champagne'agtig aroma og pæn længde. Virker mindre tør end Jacquart herunder trods samme 9 g/l dosage. 

      Graham Beck er et af de bedre mærker i brus fra Sydafrika, selvom han bor i det varme Robertson (80% af druerne er fra eget domæne). Men lang lagring på flaske -med rester fra 2.gæring på flaske- giver aroma og friskhed. I klasse med crémant eller mindre Champagne. 

Lysholm Linie Aquavit... 95,- 

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 8.december

Ikke min snaps, men bl.a. WineEnthusiast gav i 2016 den 95p! Hmm). En mild snaps med lidt karamel i næsen, men også vanilje og en blid smag, hvor man dog fornemmer de 41,5% i smagen. Bedre end jeg husker den, men ingen match for rød Aalborg og O.P. Prima.  
      Den laves i Norge på samme fabrik som Rød Aalborg (en by ikke så langt fra Norge!) såvel som Gl Dansk Bitter Dram (knap så dansk, ak ja!). Herefter hældes den på egefade brugt til Sherry og sned med skib til Australien og retur, dvs. den har passeret Linien -Ækvator- 2 gange.