Søg i 1200 opslag:

10/12/2022

Julens Top 20 -de bedste vintilbud

Kun to uger til jul, men bare rolig -det er slet ikke så svært (hmmm) at finde vin til and og svær. Og slet ikke i denne uge, hvor jeg har udvalgt 20 vintilbud fra 25 til 139 kr! 

Hermed ugens 20 bedste vintilbud i de danske supermarkeder... 

Rioja og Amarone samt ripasso er et klassisk valg til julemaden, men prøv også gerne Tosalet fra Priorat og Mazzei's fine Zisola, en nero d'avola fra Sicilien. 

I denne uge er godt halvdelen af vinene fra "Overseas", dvs. (især) Argentina og Chile samt Sydafrika og (2 sindssygt billige) vine fra Australien. 

I Europa dominerer Spanien, som jo leverer essensen af vin til kål og svær. Men Italien er godt med, mens Frankrig må nøjes med 2 vine, begge fra Bourgogne -ekstremt gode køb for dette dyre område.  

Alle vinene er tappet i vinområdet, om andet ikke er nævnt. 

Vine under 50 kr


Carolina "Vistaña", rød/hvid... 25,- 

Rød cabernet-sauvignon og merlothvid chardonnay, rosé, Chile

Godt KØB + ** (2/5), Rema1000, søndag 11.12.-lørdag 17.12.

Udpræget basisvin, men rigtig godt køb til 25. Der er lidt grønt i den røde cabernet, som jeg dog tror mere på end merlot. Hvid chardonnay mangler karakter, men positive noter i smagen. Rosé ej smagt.

Wolf Blass Red Label, rød/hvid, kr/fl v 2: 34,50

2 fl: 69, Rød Shiraz-Cabernet, hvid Chardonnay-Semillon, Australien
Bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 15.december
Wolf Blass ville lave vine, der "gjorde stærke mænd svage og svage kvinder stærke". De 2 "Red Label" lever ikke op til det næsten  MeToo-korrekte ønske, men Wolf er væk og Accolade ejer mærket. 
      Vinene er uskadelige, den røde har krydret fylde -men pæn frugt- den hvide er tør, frisk og uskadelig -men mange vil sætte stor pris på begge. 

Wolf Blass "Red Label" sparkling, kr/fl v 2: 34,50

2 fl: 69Chardonnay Pinot Noir Extra Dry, Australien, bedste KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 15.december
Supeerkøb gr pris, ikke smag! Lavet på Champagne druerne chardonnay og pinot, med 2. gæring på tank, ikke på flaske som cava eller Champagne. Lidt flad aroma, men pænt brus og let syre, som balancerer sødmen nogenlunde ("Extra Dry" betyder i disse inflationstider sødlig). Men god til kransekagen! 

Canta Mañanas, Ribera del Duero eller Rueda.. 39,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15.december

De charmerende hane-prydede etiketter er en morgensang fra hanen -"Canta Mañanas". Vinen i flasken kender du måske fra Condado de Oriza i Irma. Alle laves af Pagos del Rey, del af Felix Solis, et af Spaniens største vinhuse. 
      Simpel rød og hvid, men gode til prisen! En frugtig, ganske frisk Rueda -men nyd ung!- baseret på den fine verdejo, men vist nok også lidt viura, der giver friskhed, men ikke så meget karakter. Den røde er en fyldig, frugtig tempranillo fra Ribera del Duero, men i en ung, frugtig udgave uden de store dikkedarer. 

Trapiche "Pure" rød/hvid... 40,-

Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina

**** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

”Pure” er ren, gæret druevin uden egelagring, som lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. 
Rød malbec fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  Kritikerne kan også lide den -20201 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.       Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados.      
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonien. Ikke smagt, men andre fra området har god frugt og blødhed. Slet ikke ulig en blød Bourgogne. 

Barbera d'Asti "Tre Vescovi", kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15.december

Slet ikke ueffen til julemaden! 14 % styrke, kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lagring i store egefade. Vinen er storebror til Sorí dei Mori. Superiore betyder ikke det store (mindst 12,5% alkohol og et år i store egefade). Nebbiolo er kongen  i Barolo (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag. Men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera.

Ripasso Valpolicella, kr/fl v 2: 49,50

2 fl. 99Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, fra søndag 11-lørdag 17.december
Dyb farve, masser af sød frugt i duft og smag, middel fylde, blød, fine noter af kirsebær og lakrids, men vinen er ingen tung frugtbombe, men tør og rimeligt præcis. En alsidig julevin. 
      Lidl lægger navn til vinen, som er tappet af "Valli di Verona" på en adresse i Verona, som viser sig at være det respekterede kooperativ i Negrar. Vinen er måske ikke den bedste herfra, men bedre end mange! 

Faustino V Rioja Reserva, kr/fl v 2: 49,50

2 fl: 99, Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 15.december

God Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et par år på flaske vil kun gøre vinen bedre. Set i 2015 (89p fra bl.a. Peñin og Atkin) og koster 70-80 kr i Spanien. 
     Faustino er noget med romertal! V er Reserva, lagret på både eg (18 måneder) og flaske, men ikke så fin som Faustino I (Gran Reserva), men dyrere og bedre end Faustino's crianza og VII og IX, som ikke har fået eg. 

Vine 50-70 kr

Baron de Ley, Rioja Reserva... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 15.december

En flot moderne Rioja med nydelig fylde og indbydende duft med pæn dybde og intensitet. Mere lækker end aristokratisk, men bedste køb. 85% Tempranillo + 10% af den unikke maturana og 5% graciano -to af de sjældneste druer i Rioja. 18 måneder i eg + 1-2 år på flaske. 
      Set i 2017, som har fået 91p/100 af både Tim Atkin og Guía Peñin. Husets vine er generelt rigtig gode og fås til meget rimelig pris. Men 50 kr er næsten for lav, synes jeg! Alle vinene er fra egen (store) vingård, ret sjældent i Rioja. 


Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 55,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Trapiche tapper 100.000 fl. Hver dag! Alligevel er vinene gode -basisvinen er drikbare, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-45 kr) svære at slå. Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller.       
      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker.

MontGras "Antu" rød/hvid... 59,-

Cabernet-Sauvignon, syrah eller chardonnay, Chile
***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december
Antu er rigtig god vin og har fået ny etiket. Men kvaliteten er lige så god. Vinene får typisk 88-93p/100 af gode guider. De kommer fra enkeltmarker i områder gode til hver drue, og af hver laves typisk 50.000 fl/år. 
      Syrah er fra det lune Colchagua og er yppig, men fast, med god længde (2018 fik 93p/Descorchados). Cabernet er fra det endnu mere kendte Maipo, mens carmenère er fra topområdet Peumo i Rapel.  Chardonnay er fra det kølige Itata. 
      Den meget dygtige chefvinmager Santiago Margozzini (foto) kan være stolte af disse 3 vine, der viser, at Chile i dag kan lave vine så gode som dem fra Californien -blot til anderledes rimelig pris -for mig er vinene bedre end Ironstone, Gnarly Head, "1924" osv. 


Macon Azé ”la Burgondie”... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15.december
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde. 
En lise oven på de firkantede, lidt klodsede chardonnay’er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Jadot, men tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen. Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet.

Neo Ribera del Duero... 59,-

crianza, bedste KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 31.december

Et tegn på den krise, Spanien oplever ikke kun pga covid-19. Vinen blev for få år siden solgt for 150+ kr!  Den unge 2019 er flot, med overdådig frugt og nydelig lang, afbalanceret smag. Stadig ung, men med sin balancerede kraft en god madvin. Nok bedre om 2-3 år. 
      En pålidelig vin, som år efter år får 90-92 p/100 af Peñin, Spaniens mest kendte vinguide. 2016 fik 5* i Ekstrabladet af Rydberg (som også er forfatter til ”Spaniens Vine”).
      Neo er en rigtig god lille vingård med 12 hektar, grundlagt i 1999 af 3 venner, der har rock såvel som musik til fælles. 

Viña Zorzal, kr/fl v 2: 59,50
2 fl 119, rød garnacha, hvid chardonnay, økologisk Navarra
***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 14.december

Herlig ung garnacha med masser af frugt og krydderi, samt en udmærket chardonnay med mere friskhed end mange. Zorzal er en ret ung (1985) vingård, hvor sønnen Mikel Sanz i 1998 opdagede en gammel forsømt mark med 100-årig garnacha, som nu er genoplivet.
      Jeg holder meget af denne charmetrold. Og kendere er også begejstret. Både 2018, 19 og 20 har fået omkring 90p af den ledende spanske guide, Peñin.


Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 2: 74,50

2020, 2 fl: 149, bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 14.december

Gamle vinstokke, men ung vin (2020) og moderne stil, som er ganske egnet til klassisk julemad! Meget lig en blødere udgave af stærk SydrhôneIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. Vinen slutter med blød syre. En meget drikbar vin på den kommercielle måde, som i 2020 er belønnet med 90p/Guía Peñin. 
      Priorat syd for Barcelona er et afsides og næsten mytisk goldt område opkaldt efter et kloster, som blev opført på et sted, hvor en gedehyrde mente at have set en trappe op til Gud ("Scala Deï"). Området er helt afskåret af høje klipper fra resten af Katalonien og har et tørt og ekstremt klima. 

Vine 70-100 kr

Spier "Creative Block", rød/hvid... 79,-

Rød 5 Bordeaux-blend (5 druer), hvid 2 (sauvignon/semillon), Sydafrika
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Rød 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec -ialt5 druer, som navnet antyder- typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + lidt semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".
      Sydafrika lavede sin første vin i 1655, og Spier (1692) er dermed en af landets ældste vingårde. Her er et smukt gammelt hus, hotel mv. Vingården ejes i dag af familien Enthoven, mens vinen laves af den sympatiske Frans K. Smit. Og han har travlt -vingården er vokset voldsomt de senere år, ikke mindst med Coop som kunde (deres web kan også ses på dansk!). Huset ejer 170 hektar vin og får druer fra yderligere 450 hektar, som laves til vin i hypermoderne kælder.  

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil 31.december

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil. 2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin og så god som 2017 og 18 (begge 91p/Parker). 

Amarone , Righetti classico.... 99,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka og Netto, indtil torsdag 15.december

En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). Prisen er ekstremt lav for amarone fra hus, der bor i selve regionen. 
      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella som helhed er i stand til at sælge så meget amarone!). 

Mazzei "Zisola", nero d'avola... 99,-

Sicilia, ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december

Samme Mazzei har i knap 20 år lavet vin på Sicilien og ejer smukt slot og vingård i billedskønne Noto. Zisola er ren nero med meget lidt eg -en superflot, meget frugtig og fyldig vin, der kan nydes ung. Kender ikke Irmas årgang, men mon ikke den kan matche 2019, som Parker giver 91p?

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 99,-

2010, ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

En god julevin! Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, men en ungdommelig smag antyder at vinen udover2-3 år i små egefade også har lagret en tid i stål før tapning. 94p/WineEnthusiast, 93p/Guía Peñin, 91p/Spectator, 90p/Tim Atkin. Formentlig bedre om 3-4 år og holdbar i 10. 

Cono Sur "20 barrels" rød/hvid... 99,95

Pinot Noir, cabernet-sauvignon eller hvid chardonnay, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.december

I starten var ”20 Barrels” den bedste vin fra (godt gættet)... 20 fade! Dvs 6000 flasker. I dag tappes -af pinot’en alene- 100.000 fl/år. Et tegn på, at huset er vokset! Cono Sur tapper 30 millioner fl/år.       
      Til 100 kr får du vin, som kan matche langt dyrere vin fra Californien (og Frankrig).       
Pinot noir -er Cono Sur's specialitet fra det kølige Casablanca. Vinen gærer i åbne kar som i Bourgogne, men der er noget mere eg (85% ny fransk eg til 80% af høsten). Robert Parker er begejstret og giver vinen hele 93p/100.      
Cabernet-sauvignon er også meget flot fra Maipo, magtfuld og lækker. 2017 fik 92p af Parker. Chardonnay fra Casablanca er ret frisk, fyldig og lang, men mangler det sidste for mig. 2018 får dog 91p/Parker. Aktuelle årgange er nok nyere. ikke aktuelle årgange af vinene. 

Vine over 100 kr

Ladoix, Domaine Carillon...  139,-

2017, bedste KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december

Ladoix er et fund i klassisk Bourgogne og pinot noir. Ladoix er ganske lille og ligger ved Corton Grand Cru. Vi er på fladere jord, men stadig en flot vin i en blidere stil, tæt på moden nu. 2017 fik 88p/WineEnthusiast.
      Foretrækker denne vin for Chorey (249 i Brugsen). Marguerite Carillon har intet at gøre med Carillon i Puligny, men er domæne kreeret af Helfrich fra giganten GCF (som bl.a. også ejer Moillard, Pierre André, Moingeon, Francois Martenot mv). Har ikke tillid til négoce vinene, men domæne vinene er en anden sag!