Søg i 1200 opslag:

09/12/2022

Brugsen: Herlig Rhone, god oversøisk -og så en dram!

Sig nærmer tiden! Julevinen skal vælges. Og som altid har Superbrugsen og Kvickly nogle meget overbevisende kandidater. Rasteau og Gigondas er begge klassisk flot Rhone, mens Trivento og Spier stiller op for den "Ny Vedden" -og gør det godt! 

Jeg har et "positivt" problem: der er for meget at vælge mellem! Men jeg elsker Rhone vinene og har meget godt at sige om Rasteau (udover den hyggelige etiket!).  Men glem ikke vinene fra Argentina, hvor ikke mindst Trivento Golden Reserve er utrolig flot til 89. Men nogle vil foretrække Spier's gode vine -både PS og "5" er overbevisende sammen med alt det andede! 

     Og så er der et lille tema om whisky, hvor jeg skræller alle de dyre fancy fra og går direkte til klassikere som irske Jameson over Black Label til den formidable Talisker fra Isle of Skye. 

Bedste KØB: Rasteau Léon Perdigal - Gigondas "Roc des Dentelles"* - Trivento rød/hvid - Trivento Golden Reserve - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid - Spier 2 hvid + 5 rød - HandCraft rød/hvid California  
Godt KØB: Coccinelles Rhône øko - Mud House Marlborough sauvignon blanc - Jameson Whiskey - Johnie Walker 12 år whisky - Talisker 10 år 45,8% Malt whisky - Dalwhinnie 15 år Malt whisky

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 11.december
Cru Rhone set i 2020. Potent grenache-vin med masser af frugt og bær, men også tannin, der giver lidt balance. Rasteau var oprindelig "nabo til Cairanne" -men i dag er Rasteau måske bedre kendt. Vinen leveres af Caves des Papes.        
      Føtex & Co har formentlig samme vin -men desværre ofte for dyr- under etiketten Auguste Malbec, men jeg foretrækker Brugsens hyggelige etiket.      
      Rasteau var oprindelig en Portvinstype, mens den røde vin blot var Rhone. I dag ses den stærke Rasteau stort set kun lokalt.  

Coccinelles, Rhône øko...69,-
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 11.december

En overmåde sympatisk vin, som ikke fænger hos mig. Smagt i '17 og '18 og synes den mangler lidt kød på skelettet -middelfyldig, fast, nydelig frugt, men ikke helt hjemme -synes den er lidt tør. Den kan minde lidt om Lirac mod nord, men finder den ikke helt så god. 
      Domænet gør ellers alt rigtigt, så giv den en chance -'20 er meget ung, så  giv den et år eller to mere. Coccinelles er fransk for mariehøns, som trives på dette familiedomæne, som har været økologisk siden 1978. Sølvmedalje og meget andet.

Gigondas "Roc des Dentelles"...  119,-*

*: med Coop-app, bedste KØB ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 11.december

Gabriel Meffre leverede i mange år Irma's "Plan de Dieu", en daglig Rhône + Vaudieu fra Châteauneuf, begge tappet på Vallensbækvej i Brøndby. Disse vine er væk, Meffre ligger stadig på samme adresse i Gigondas, og vinen fra hjembyen er mere end ok. 5* af Rydberg i Ekstrabladet og formentlig identisk med den almindelige Meffre udgave, som fik 91-93p/WineAdvocate. En afrundet, stærk vin med indbydende krydret duft og mineralsk tone i eftersmagen, som dog først kommer frem efter nogle minutter i glasset.

      Til samme pris Amarone Pagus Bisano (129, 4*), en god, lettere, men nydelig amarone. 

Og lidt fra "Den ny Verden"

Trivento Reserve, rød/hvid.... 50,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina
Bedste KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 21.oktober

Bortset fra torrontès har jeg sjældent købt hvidvin fra Argentina (men ofte nok smagt dem professionelt og hos venner). Men her er en vin, der får mig til at købe: 
Trivento's hvide malbec lyder spændende. 345 medarbejdere var samlet til en "hack-athon" for at finde på nye vine. Resultatet blev denne vin, hvis første årgang -2019- gav 350.000 flasker, hvoraf del er allokeret til Danmark. En tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre -ej smagt, men er nok bedre end chardonnay'en. Den røde malbec er altid god. De sorte druer høstes tidligt og får de sorte skaller (der giver farven) fjernet inden gæringen, som er kølig (10 gr!) og lang. 
      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil 31.december

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil. 2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin og så god som 2017 og 18 (begge 91p/Parker). 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid, kr/fl v.6: 49,83

6 fl: 299, rød og hvid blend, Sydafrika, normalpris 139,95 (tappet i Danmark)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 11.december

Julevinen kunne være denne 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage med 12 måneder i eg,  en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 2020 ikke smagt. 

       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Ekstrabladet og Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. Tappet i Danmark (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web. 

Spier "Creative Block", rød/hvid... 79,-

Rød 5 Bordeaux-blend (5 druer), hvid 2 (sauvignon/semillon), Sydafrika
Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.december

Rød 2016 er cabernet, merlot + lidt petit-verdot, malbec -ialt5 druer, som navnet antyder- typisk Bordeaux blend.  En ganske flot vin, pæn aroma af tobak, solbær mv, afrundet og mild, med 6 år bag sig får den 5* for sin modenhed. 88p fra WineEnthusiast (fandt en masse tannin?), men her stoler jeg lidt mere på  Tim Atkin’s 91p 
       Den hvide er på 2 druer, 90% sauvignon + lidt semillon. Ingen eg, men lagring "sur lie" i 6 måneder -2019 var meget aromatisk med hyld og stikkelsbær (type New Zealand eller Casablanca). 2020 er måske bedre -5* + bedste køb i Ekstrabladet med ordene: "Hyldeblomst og græs i duften. Meget intens med en pæn koncentration. Velbalanceret med modne bærnoter og citrus i smagen. Fin sprød afslutning".
      Sydafrika lavede sin første vin i 1655, og Spier (1692) er dermed en af landets ældste vingårde. Her er et smukt gammelt hus, hotel mv. Vingården ejes i dag af familien Enthoven, mens vinen laves af den sympatiske Frans K. Smit. Og han har travlt -vingården er vokset voldsomt de senere år, ikke mindst med Coop som kunde (deres web kan også ses på dansk!). Huset ejer 170 hektar vin og får druer fra yderligere 450 hektar, som laves til vin i hypermoderne kælder.  

HandCraft rød/hvid, California... 50,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, California (tappet i Tyskland)
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 11.december

HandCraft til 50 kr er topkøb for anstændig vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet!  På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når der sælges 10+ millioner liter/år.       
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Prisen 59 hjalp måske lidt.

      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.                                                                                                   Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok hed Indelicato. Firmanavnet blev hurtigt ændret til Delicato, og familien ejer stadig huset, som ejer 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown og mere basisagtige vine som "1924".                    De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset).  

         Clarkson zinfandel er en letbenet sværvægter fra Californien, som også fås som chardonnay. Kun smagt én gang (6 fl: 299, 3* for rød). Tappet i Danmark.

Mud House, Marlborough sauvignon blanc... 59,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 11.december

Hyld og tropisk frugt, fyldig og sprød typisk Marlborough sauvignon, som du kan lide eller lade være. Nydes ung (her 2019) og kølig, gerne til asiatisk inspireret mad. Rosé er ok, men for letbenet.  
      Har kun smagt "Mud" 2 gange, men den minder om Waipara Hills (samme ejer og adresse). Og den må du ofte betale 100 kr for (tilmed en officiel latterlig normalpris på 169). Begge mærker hører under Accolade, et af Verdens største vinhuse. Huset er mest kendt for Australien (bl.a. Hardy, som Coop også sælger), men også bl.a. Robert Mondavi (Californien) og er et af de 2-3 største i Kiwi-staten New Zealand. 
      Waipara Hills og Mud House ligger i selve Marlborough og skal have en vis selvstændighed -og jeg har fundet vinen bedre end f.eks. Selaks og Kim Crawford samt "moderfirmaet" Nobilo, som her i 2022 er blevet købt af giganten Gallo

Klassisk Whisky: en Juledram!

Jameson Irish Whiskey... 99,-

Triple Distilled Blend 
Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil søndag 11.december

For mig er Jameson lige en klasse over Tullamore, og så er den af uransagelige grunde ofte billigere. 
      Det er en rigtig god whiskey til begyndere - Den er rig og ren i aroma, let (typisk for irsk), men ren og lang i smagen. Så kom ikke og sig, at al billig whisky smager af det samme! 
      Men måske er jeg forudindtaget, da jeg har været på tur på det gamle destilleri i Bow street, Dublin? Her får man smagt hele porteføljen, hvor denne standardudgave smages ud mod Chivas Regal og klarer sig rigtig godt! 

      Som næsten al irsk whiskey er Jameson blend af malt og grain, distilleret 3 gange for en lettere smag. 

Johnie Walker Black Label "12 år"... 149,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december

En rigtig god pris. Foretrækker denne 12 årige for Chivas Regal (179, også god pris!). Bl.a. 92p/WineEnthusiast og andre medaljer de seneste år.  

Talisker 10 år, Single Malt 45,8%, 100 cl... 299,-

Godt KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil 31.december
(= 209,30/70cl).  Talisker er det eneste destilleri på den barske ø, Isle of Skye, som ligger ud for Skotlands nordvestlige kyst. Øen er siden 1995 forbundet med fastlandet med en bro, og tusinder besøger den vilde ø, som byder på nogle af de smukkeste bjergområder i Skotland. 
      Destilleriet ligger ned til vandet. Denne single malt 10 år er blandt de fineste, og den har lidt af Islay's tørv og medicin, men i en blidere, smuk udgave -og trods de 45,8% alkohol er den overraskende blid.  Som Coop skriver: "Talisker Single Malt 10 er modig whisky, der kræver modige whisky-drikkere. Men hvis du tør, får du en unik smagsoplevelse, der åbner helt nye døre for, hvordan whisky kan smage". 
      Isle of Skye er i øvrigt også kendt som stedet, hvor den berømte whiskylikør Drambuie skal være opfundet. 

      Coop tilbyder til samme pris Dalwhinnie 15 år, Single Malt 43% (100 cl 299, 5* + godt køb)
Den blideste og mest lækre malt, ret let trods sine 43% alkohol med overdådig bouquet efter 15 år i eg. Den er røget, lang og kompleks, men rund og flot. 
      Coop tilbyder til samme pris
 Cragganmore 12 år  (100 cl 299, 4*), også god malt i en kommerciel stil.