Søg i 1200 opslag:

16/12/2022

Meny: Klassisk Rhone til Jul

De mørklødede vine fra Rhone er klassiske ledsagere til den danske julemad. Og her har Meny et par gode bud i form af en prisbillig Ju Ventoux og en superflot Chateauneuf. 

 Vinene fra det sydlige Rhone er præget af druen grenache, som giver en vin med masser af krydderi, alkohol og fedme, som kan matche både rødkål og sprøde svær. 

     Husk at køle vinen lidt ned Juleaften, så fungerer vin og mad bedre sammen på en aften, hvor der hurtigt kan blive varmt i stuen! 

Bedste KØBJu Ventoux
Godt KØBTofterup Organic rød/hvid - Olivier & Lafont Rhone rød/hvid + GigondasChateauneuf du Pape Roger Sabon - Pelissero Barbaresco + Long Now - Macon-Chardonnay Beluses

Tofterup Organic rød/hvid... 49,95
Rød Tempranillo-shiraz, hvid macabeo-sauvignon, Spanien
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 31.december

Tofterup henter denne økologiske rødvin i en kælder i Mancha: "Frugtig og umiddelbar med masser af røde blommer, kirsebær og krydderier i smagen. Pænt balanceret, meget imødekommende med en saftig afslutning. Flot til prisen" -bedste køb fra Rydberg i Ekstrabladet. 
Den hvide er ikke smagt, formentlig kold gæring og lidt neutral smag, hjulpet lidt af sauvignon aroma. 


Ju, Ventoux, kr/fl v 2: 55,-

2 fl: 110, bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil fredag 23.december

2019. Det vindomsuste Mont Ventoux kan ses i hele Rhone-dalen og kendes som et af de ikoniske bjerge i "Tour de France". Her gror en vin, engang letbenet, lys vin uden frugt eller stil, en fattig kusine til de andre vine fra Rhone. 
      Det har ændret sig, som denne vin viser -en middelkraftig vin med ren, præcis aroma med lige tilpas krydderi, en fast, men rund smag af middel længde. 89p/WineEnthusiast: "Twists of sun-dried garrigue lend smokiness to plump but pristine black cherry and plum in this bold, fruity red. Edged by touches of char and camphor, the juicy, opulent wine finishes on a sizzle of warmth. Best now–2025". 
      Fra kooperativet Princes. som henter de fleste druer fra vinmarker uden for Chateauneuf, hvor kælderen ligger. 

Olivier & Lafont, Cotes du Rhone... 59,95

rød/hvid, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil fredag 23. december

Rød grenache (75%) med lidt mourvèdre og syrah -mørk, intens aroma, fyldig, men egentlig afrundet og pænt lang. Smage egefri, og eg vil også være synd! 
       Hvid på viognier med en smule andre druetyper -meget frugtig, tør, præcis, ganske elegant -herlig vin til en salat. Til 60 kr er disse to vine rigtig gode køb!
      Vinene kan matche domæne vine, selvom (Baptiste) Olivier (foto) og (Gérald) Lafont ikke har eget domæne. De er vinmagere, som kører rundt i Rhône og laver vin i andres kældre. 
      Min erfaring med huset er begrænset, men jeg har generelt fundet den almindelige Rhône + særlige cuvées med AOP Rhône forholdsvis mere imponerende end de langt dyrere vine fra f.eks. Châteauneuf.

Gigondas "Olivier & Lafont"... 125,- 

2019 Rhône, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil fredag 23.december

Et ret nyt, stadig lille vinhus, som arbejder med mest mindre vinbønder. Generelt meget frugtige, tilgængelige vine, som sjældent ser eg -som denne fra grenache (70%), som lagrer et år i cement. Synes nok, at 93p fra WineEnthusiast er en entusiastisk vurdering, men det er flot grenache, hvor de 15% alkohol er godt skjult under masser af urter og krydderi. 

Chateauneuf du Pape Roger Sabon... 199,95

2020 Olivets, godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil fredag 23.december

92-94p/Parker: "Very flattering to taste... 2020... Olivets boasts layered, nuanced aromas of fresh flowers and ripe raspberries. Full-bodied and rich, yet silky, this blend of 80% Grenache, 10% Cinsault and 10% Syrah finishes long, with just a touch of warmth. Delicious CdP for early drinking."
      Jeg har en svaghed for denne vin, som var en af de første store Neuf vine, jeg smagte i 70erne (mener det var 1967, men det er længe siden!). Men husker en klassisk spraglet etiket, ikke denne (for mig) lidt ferske etiket. Men en flot vin nu -frugt- eller om 3-5 år, for længde og bouquet. 

Pelissero, Barbaresco "Nubiola" eller Langhe "Long Now"... 129,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil fredag 23.december
Pelissero er et 38 hektar privat domæne i Treiso, en af de små landsbyer i Barbaresco, som med nabo Barolo er den mest kendte vin fra Piemonte. Domænet ledes af Giorgio Pelissero (foto).
      Barbaresco er fra den fine 2016 årgang, typisk tør, tannisk, men med god bund og fylde samt attraktiv frugt -den skal nok blive god om 2-5 år.  Nubiola kommer fra en række mindre skråninger. 
      "Long Now" 2017 er et projekt fra forskellige vingårde -nebbiolo og barbera -100% fra Barbaresco, men da 50% barbera blandes i nebbiolo kan vinen ikke kaldes Barbaresco. Lagret 12-18 måneder i små egefade er det en attraktiv vin med både frugt og længde -mere afrundet end Barbaresco. 2017 er også godt år. Ca. 15.000 fl/år. 

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil fredag 23.december

Har ikke smagt "Beluses", men mange andre fra kælderen, det store kooperativ i Lugny. Kooperativet her fusionerede i 1994 med kælderen i Chardonnay, som -måske- har lagt navn til druen chardonnay. Beluses er en skråning her. Formentlig en god, frugtig og frisk chardonnay. 

Famous Grouse Scotch Whisky... 89,95
**** (4/5), Meny, indtil fredag 23.december

3-4 "slave" whiskies er lidt bedre end andre, bl.a. Teacher's, Ballantine's -og Famous Grouse -også en god pris (99 er ugens tilbud i Netto!). De er afrundede og frugtige, men uden den voldsomme karamelsødme, som kan ødelægge en del blends -og igen ikke for sprittede til ikke at drikke ren89p/Whisky Advocate.