Søg i 1200 opslag:

04/12/2022

Meny: Herlig Bordeaux, god øko-spanier

De er kommet flere interessante vintilbud i Meny op mod jul. I denne uge er to klassiske vine fra Bordeaux i top. Recougne er en mangeårig favorit, og jeg har da også besøgt det charmerende slot et par gange -og beundret den flotte vin, som fås til 60 kr i topåret 2019, som har fået 91p af god guide. 

En ældre Grand Cru St Emilion til 99 ser du ikke ofte, og Ascumbas er rigtig god. Du skal heller ikke glemme den økologiske spanier fra brødrene Tofterup samt den herlige Ragose Ripasso fra Valpolicella.  

Bedste KØB: Recougne Bordeaux Ascumbas Grand Cru St Emilion - Tofterup Organic rød/hvid - Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid

Godt KØB: Le Ragose Ripasso - Lirac Olivier & Lafont - Alsace Wiebelsberg Grand Cru  

Recougne, Bordeaux Supérieur...  59,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 8.december

En vin til os, der foretrækker kvalitet og pris frem for et dyrt navn. Vinen måler sig med ganske meget Saint Émilion og Pomerol (og jeg elsker etiketten med det røde segl midt på). Navnet kommer fra latin, ”Terra Recognita”, så selv romerne har måske rost vinen herfra!   
      Set i den fine årgang 2019 med hele 91p/WineEnthusiast, men uanset årgang en mørk, kraftig og fast vin, men aldrig hård, præget af moden merlot, rig parfume og god længde. Den er flot efter 5 år, men kendt for at kunne leve 20 år. 
      Slottet ligger i Fronsac -i øvrigt ikke langt fra det fine Mayne-Vieil, dvs. heller ikke langt fra Pomerol- men kommunegrænser gør, at vinen må nøjes med et beskedent ”Bordeaux”.

Ascumbas, Grand Cru St Emilion... 99,95

2016, Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.december 

Ikke smagt og årgang kan variere. Men virker lovende og en god pris for Grand Cru -i Tyskland og Frankrig er prisen 120-150 kr. Formentlig en afrundet vin med god fylde og åben rig drueduft. En god merlot, men tvivler desværre på ,at den er bedre end Recougne, suk! 

      Slottet er nyt (2013), men har sit navn efter det ældgamle navn, som havde før munken Aemilius bosatte sig her for små 2000 år siden! I 2013 blev ét parcel på 5 hektar købt af Jean-Pierre Gintrac. 70% merlot og 30% cabernet. Vinen laves traditionel med lagring i små egefade.
      Slottet ligger i den sydlige del af området på let sandjord. Generelt ikke anset for bedst, men en af naboerne er La Fleur Morange, som er ny Cru Classé.  

Tofterup Organic rød/hvid... 49,95
Rød Tempranillo-shiraz, hvid macabeo-sauvignon, Spanien
Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 31.december

Tofterup henter denne økologiske rødvin i en kælder i Mancha: "Frugtig og umiddelbar med masser af røde blommer, kirsebær og krydderier i smagen. Pænt balanceret, meget imødekommende med en saftig afslutning. Flot til prisen" -bedste køb fra Rydberg i Ekstrabladet. 
Den hvide er ikke smagt, formentlig kold gæring og lidt neutral smag, hjulpet lidt af sauvignon aroma. 

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... kr/fl v.3: 86,33

3 fl: 259, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.december
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Både 2015 og 2017 fik 90p/100 af RobertParker. 

Belpasso, Allegrini, kr/fl v 2: 75,- 
2 fl: 150, **** (4/5)Meny, indtil torsdag 8.december
Engang var Allegrini en rigtig god, men lille vingård i Valpolicella. I dag er det et stort hus, der udover vin fra egne marker henter masser af vine ind, som dels laves i andre kældre ("Corte Giara) eller laves i egne kældre som denne. 
       Vinen er fra Veneto -dvs. et stort område- men druerne kendes fra Valpolicella  -corvina (40%), corvinone (20%) rondinella (20%) + 20% cabernet og merlot. En lille del (15%) får let tørring. Vinen lagrer et lille år på store egefade før tapning. 
     Ikke smagt, men vent en ripasso-type i stil med Annaberta's Canaja eller Jairo. dvs. stærk, rund og frugtig, men knap så elegant som Masi's Campo Fiorin eller Ragose herover! 

Lirac, Olivier & Lafont... 79,95

2019 Rhône,**** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.december

Markant dyrere end Lirac fra Brugsen (45,-), men også bedre. Desværre ikke topkøb!
Rød grenache (75%) + syrah. 
      Meget mørk, intens aroma af sorte bær og krydderi, stærk (op mod 15%), middel til fuld krop, fast, med del syre, men bagved en afrundet, kraftig vin. Du kan gemme den 2-4 år eller server nu kælderkold til noget andet her om et par uger.  
      Lirac er kun kendt af få, så ofte et topkøb. Bordeaux-fanatikere forveksler den endog med Listrac fra Médoc! Arrogante franskmænd går ud fra at du ved, at Lirac ligger stik vest for Chateauneuf og har 904 indbyggere (altså hele kommunen!), så ordet Rhone ses ikke på etiketten! For Lirac er et af de ældste Crus i Rhone-dalen (1947, 25 år før Gigondas blev et Cru!). 
      Vinen fra de to vinmagere Baptiste Olivier (foto) og (Gérald) Lafont er ofte gode køb. De tilhører en ny generation vinhandlere, der kører rundt til forskellige kældre og laver vin, som de sælger under eget navn.

Riesling Grand Cru "Wiebelsberg"... 79,95

2021 Alsace, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.december
Kender ikke Horstaden, som står som tapper af denne vin fra en af de større, knap så anerkendte Grands Crus pænt langt fra Ammerschwihr, hvor Horstaden bor i Grand Rue. Kan være undermærke fra stort firma? Ved det ikke. Derfor tør jeg ikke give mere end 4*, selvom vinen meget vel kan fortjene 5*. En lav pris på Grand Cru. En mineralsk, middelfyldig hvid, som formentlig har rig aroma og ren tør eftersmag.  

Crémant d'Alsace, Joseph Hubster... 69,95

Alsace, **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.december

Hubster ser du heller ikke i guiderne. Har adresse i Marlenheim og initialerne "AM". Så vinen er en af utallige fra giganten Grands Chais de France (bl.a. Arthur Metz, Laugel mv).Dvs. en ret frisk, men uprætentiøss brus uden større karakter. Men nydelig pris! 

Cono Sur "Reserva Especial" rød/hvid... 49,95

rød Syrah og Pinot Noir, hvid chardonnay og riesling, Chile

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 8.december

Cono Sur er unikt ved at producere mere pinot noir end anden rød. "Especial" vælges fra de områder i Chile, som Cono Sur mener er bedst til hver enkelt druetype. Cono Sur er den 3. største eksportør af vin fra Chile (og ejet af nr 1, Concha y Toro). 

Pinot noir  -kommer fra San Antonio, et nyt område nær Stillehavet med ganske køligt klima. Middel fylde, meget frugtig, pænt lang -ukompliceret, men rigtig god! 90p/100 i lokale Descorchados, 91p/JamesSuckling. Syrah, **** (4/5) -fra Limari, et nyt område med køligt klima. Limari er faktisk ørken, hvor der knap eer væde nok til kaktus! Men nu er der også plantet vin. Lagret 11 måneder i eg. Middel dyb farve, udpræget rød frugt i næsen, middel fylde, lidt urtet, men afrundet og lang. Ikke helt i top, synes jeg -måske er vinstokkene stadig for unge? Chardonnay, **** (4/5) -fra det kølige Casablanca nær havnebyen Valparaiso. Middel fylde, pæne syrer under et blidt lag af eg. Meget bedre end de kommercielle sødladne chard'er, men ikke helt min stil. Riesling, ***** (5/5) -den første gode vin jeg har mødt fra Bio Bio, det sydligste område i Chile. Her var før konsumvin. Herlig duft, frisk og ren, på den tørre side uden at være helt tør. Flot! 

Montagny 1.Cru, Laborde... 179,95
hvid eller rød, ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 8.december

En hvid chardonnay, jeg har tillid til. Noélie Laborde er godt nok ikke domæne, men tæt på. Et navn, som Knud Kjellerup købte i Rully i Bourgogne efter salget af Østjysk Vinforsyning. 
      Bestemt ikke topkøb, men god Bourgogne, som jeg håber at smage en dag. Montagny er et lovende område med ry for at kunne levere vin, som i en god vinmagers hænder kan minde ikke så lidt om Meursault. N.B: