Søg i 1200 opslag:

05/12/2022

Bilka: Lækre vine fra Italien, Spanien -og masser af brus

Herlige vine fra italien, som viser, at Puglia ikke leverer al vin fra Italien, som du næsten kan tro, når du ser hylderne i supermarkedet! Herlig barbera, Barolo og en flot arneis + superb Brunello og Chianti. 

Men Bilka har også spændende Rioja og Duero fra Spanien + brus fra både Spanien, Italien, Sydafrika og naturligvis Champagne! 

Bedste KØB: Il Grigio Chianti Classico Riserva - Barbera Bricco Angelini Nardi Brunello "Selva" - Sardonia "Sardón" - Hecula Organic - Cava Codorniu brut - 
Godt KØB: Arneis Gemma Nebbiolo Ruja Gemma - Vanitá rød/hvid pecorino - Masi "Campo Fiorin" - Sardonia "QS" - Baron de Ley Rioja Gran Reserva - Rioja Bordón Reserva - Arche Prosecco "Asoli" - Graham Beck Cap Classique - Champagne Jacquart "Mosaïque" - Jacquart Grande Rosé

 

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 75,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

For RobertParker er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb". Den koster i USA  $ 27 (170 kr + moms). Både årgang 2018 eller 2019 har 92p/100 i Spectator. Ganske imponerende til denne pris! 
      Grigio er en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! 

      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 2015 fik 3 glas i Gambero Rosso. Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000. 
      San Felice er en af de større, men rigtig gode vingårde i den sydlige del af Classico. Classico er hjertet i Chianti med 7000 hektar, hvoraf San Felice ejer 140 hektar vin. Alle husene danner en lille by med eget luksushotel, 2-3 restauranter, pool osv. Forsikringsselskabet Allianz har ejet det gennem en menneskealder og ført huset til tops.

Barbera "Bricco Angelini", Alba, Gemma... 59,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 8.december

En rigtig god barbera! Bricco betyder skråning, og den kommer fra Angelini, som ligger i Monforte i selve Barolo og ejes af Gemma. Ganske kraftig, masser af bærfrugt, peber og krydderier, afrundet, med pæn lang smag.
      Gemma ligger i Monforte i Barolo og ser meget nydelig ud. Silvano's søn, Luigi Piacentini leder domænet sammen med vinmageren Giorgio Barbero. Huset har et stort domæne -30 hektar- men huset har stort salg og må som andre købe ind fra mindre vinbønder. Barolo Giblin er deres bedste barolo, resten er bl.a. barbera  og dolcetto. Huset er for et par år siden flyttet til store moderne kældre, der passer til de mængder vin, der sælges, ikke mindst i Danmark. 

Arneis Langhe, Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Gemma er et ret nyt Barolo-hus. Deres Barolo er godt køb, og det gælder sandelig deres andre vine -som denne hvidvin på den fine hvide drue arneis.  
      Overdådig aroma med lidt mandel, æbler og krydderurter. Middel fylde, god frugt med lidt syre til sidst,ok længde. Drikkes ung -og helst sammen med mad som grillet laks, kylling i sauce o.l.  Druen har historisk været blandet i den røde Barolo (og kaldes også Barolo Bianco!) for at give mere aroma og elegance. Denne metode blev siden forbudt, og så forsvandt druen. Næsten!

Nebbiolo "Ruja", Gemma... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, indtil torsdag 8.december
En ”Barolo Junior”. Den er god, synes jeg. Middeldyb, fin aroma af hindbær og læder, middel fylde, markante tanniner og tørhed, men egentlig pænt rund i eftersmagen -stadig især en madvin. 
      Ruja er en skråning i selve Barolo. Vinen sælges ikke som Barolo, men det lidt større Langhe. Navnet Barolo kræver 3 års lagring (heraf 2 år i eg), mens Ruja kun er lagret et år (og 75% slet ikke i eg) og sælges derfor som Langhe.
  

Barolo "Colarej", Gemma ... 129,- 

Bedste KØB  + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 8.december
Jeg er ingen Barolo tifosi, men ser kvalitet i denne vin, især til 100 kr! Colarej er særlig mark, som ligger i Serralunga, en af de gode kommuner i Barolo. 


Nardi Brunello "Selva"... 149,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Årgang ikke set. Mærket "Selva" ejes af Nardi, der var en af de første udefra til at købe jord i Montalcino, og i dag ejes 80 hektar fordelt på 3 ejendomme. Datter Emilia leder vingården og leverer moderne, elegant vin. Rigtig god vin og godt bud på bedste køb.

Vanitá, rød eller hvid pecorino, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, rød Nero d'avola Organic eller Primitivo, hvid Pecorino Abruzzo

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Røde: Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien, g en mere krydret  stærk primitivo fra Puglia. Begge er mindre søde end mange. 
      Den hvide Pecorino er til gengæld næsten helt tør. duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid. Pecorino drue må ikke forveksles med osten af samme navn, en unik drue fra Abruzzo stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 

Masi "Campo Fiorin", kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

En god pris på denne "Fiorin", hvor WineSearcher har global snitpris på 107 kr! 
      Masi sælger "Blomstermarken" som "superveneto", men vinen er for mig uforskammet kommerciel på den gode måde, middel fylde, indbydende duft af mørke kirsebær og lidt krydderi over lidt mineralsk friskhed, pænt lang smag, tør, afrundet -egentlig god til næsten al mad, men også behagelig alene, takket være 13% alkohol (ikke meget for vin i dag). 2018 fik gavmilde 89p/Parker, som ofte ligger lidt lavere end andres guider. 
      Til samme pris Hvid Masianco på pinot grigio, meget frugtig, sprød og frisk, nydes ung -god madvin. 88p fra Parker i årgang 2020, som har fået 90p/JamesSuckling. Hvid er Venezie landvin, dvs. fra druer, der kan komme hele vejen til Trieste!

Amarone, selection Silvano Piacentini..... 129,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Personligt drikker jeg lige så gerne Silvano's Ripasso (59 i Netto), men mange vil foretrække denne svulmende Rubens'agtige Amarone. Når det er sagt, kan jeg se kvaliteten i vinen, som er magtfuld, meget frugtig med kirsebær, tørret frugt og svesker. Smagen er dog pænt tør og lang. 
Normalt lidt dyrere end den normale Valpolicella fra denne 82-årige herre.
      Jeg kan egentlig bedre lide denne middelfyldige, tørre, frugtige vin end de amaroner. En ganske udmærket vin til en and -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 
      Silvano Piacentini (foto) er født i Valpolicella området i 1938 og kom tidligt ind i vinhandel -især med salg og marketing. I 2000 stiftede han PWS (Premium Wine Selection), som er blevet et af de store huse og leverer end god del af Salling-gruppens italienere med Gemma (Barolo)  og Arche i spidsen. 

Flot vin fra Spanien

Quinta Sardonia "Sardón"... 75,-

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Set i 2018, 90p/Guía Peñin, men måske kan du finde den lidt friskere 2019, 92p/Peñin). 

      Meget dyb; rig aroma af bær (kirsebær mv) og lidt blomst, middel til stor fylde, pænt lang -afrundet og ligefrem. Nydes gerne kælderkold. 

      Vinene ligner Ribera del Duero i alt og ligger da også mellem Ribera og den lokale storby Valladolid  og er derfor kun landvin fra Castillo & Léon. Førstevinen Quinta Sardonia "QS" er godt køb til 249. 

Baron de Ley, Rioja Gran Reserva... 75,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Set i 2015 og 16. En poleret, fløjlsagtig, lækker vin, god fylde, pæn længde, rig bouquet -jeg kan lide både gran reserva og Baron de Ley generelt. Der er bedre Rioja, men Ley er altid flot, pålidelig -og meget velsmagende. 
      Gran Reserva er tempranillo druer fra finca'en i Cenicero i Rioja Alta (modsat hvad der står på Bilka's web), som lagrer 2 år i små egefade (lige dele fransk og amerikansk eg) og mindst 3 år på flaske. Og så skiller den sig ud ved, at hele høsten er fra eget domæne. 2015 fik 5* + godt køb hos Ekstrabladets Rydberg, der om nogen har forstand på spansk vin. Både 2014 og 2015 fik 91p/Tim Atkin. 

Rioja Bordón, Reserva... 55,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Middeldyb; indbydende let krydret duft med toner af nød og urt; middel fyldig, pænt lang -en kommerciel, god Rioja uden dybden i Gran Reserva 2015 fik 5* i Ekstrabladet (af Rydberg, forfatter til "Spansk Vin").

Hecula Organic, Yecla, kr/fl v 6: 33,17
6 fl: 199, øko. Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Set i 2020. Navnet Hécula -Herkules på spansk- antyder stærk vin! En mørk, kraftig bulderbasse, fyldig, men afrundet med fint krydret duft. Vinen laves på den ofte stramme monastréll drue, men vinen er for fanatikere måske for civiliseret og kommerciel. 
      Hécula har gennem 20+ år været en af husets mest kendte og er fra årgang 2018 blevet økologisk (ret nemt i de tørre, vindomsuste bakkedrag syd for Alicante). Synes ikke helt vinen lever op til ældre årgange (med bl.a. 90p/Parker), men tiden har måske gjort mine vinminder rosenrøde! I hvert fald fik 2019 5* i Gastro sept 2021.


Castaño "Colección", Yecla "Old Vines".... 55,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Storebror til Hécula, samme drue, men ældre vinstokke og med lidt eg -og knap så godt køb. Varm, kraftig, krydret, men på en ren måde, frugtig, fast i smagen -godt alternativ til sødladne amarone-lookalikes -og med sin faste smag en perfekt julevin. 
     Castaño er et familiefirma, som totalt dominerer Yecla mellem Alicante og Murcia ved den spanske middelhavskyst. Druen er monastréll som i Alicante, samt lidt cabernet. 

Brus fra hele Verden! 

Cava Codorniu "Clásico", kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Codorniu er historisk den første cava (udtal: gah-vá) af alle, til 44,50 er brut et rigtig godt køb (tror den er mindst lige så god som Faustino cava (69, Bilka, 3*), som Rioja-huset henter nær Codorniu). 
    Familien sendte i 1871 en mand til Reims for at aflure, hvordan man lavede Champagne. De lokkede en franskmand med hjem, som i 1872 lavede 3000 flasker brusvin -og den første cava var født. Siden har huset (som i dag ejes af kapitalfond, men har familien med i ledelsen) ikke set sig tilbage -i dag laves 45 millioner flasker cava af druer, en del formentlig hentet uden for Katalonien.  
Smukt slot og imponerende kældre (foto) i klassisk modernista stil, tegnet af Josep Puig & Cadafalch (1898), som siden 1976 har været historisk monument. Seco er akceptabel, men som semi-seco kun egnet til kransekage. 

le Arche Prosecco "Asoli" superiore... 69,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 8.december
Har ikke smagt denne vin, der kommer fra et af de klassiske Prosecco områder (siden 2008 er området 10-dobler og produktionen er fulgt med. Den almindelige Arche prosecco er faktisk god, men denne skal være bedre og må være godt køb! 

Graham Bech Brut/rosé...  99,- 

Cap Classique, Sydafrika, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Lidt billigere i Føtex (indtil jul). Rigtig godt brus fra Sydafrika på Champagne-metoden lavet på lige dele pinot og chardonnay -både hvid og rosé. Kun smagt den hvide, elegant, sprød og frisk, med positiv Champagne'agtig aroma og pæn længde. Virker mindre tør end Jacquart herunder trods samme 9 g/l dosage. 

      Graham Beck er et af de bedre mærker i brus fra Sydafrika, selvom han bor i det varme Robertson (80% af druerne er fra eget domæne). Men lang lagring på flaske -med rester fra 2.gæring på flaske- giver aroma og friskhed. I klasse med crémant eller mindre Champagne. 

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 169,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 8.december

Brut er en god Champagne, som har lidt raffinement, elegance og længde. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 

     Jeg har gode minder om Jackie, som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 

      Huset har 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen et godt ry og får 3* af Juhlin. 

      Fås også Jacquart Grande Rosé (189, 5*), godt køb og merprisen værd.

Champagne Stadil "Non Moi"... 299,-

***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 8.december -prisen er faldet med 50 kr, men er stadig lidt for høj. Vinen laves af lille vingård i omegnen af Reims. Ikke 1.Cru ol. Men dog lavet med omhu. Men stadig mere design end vin!