Søg i 1200 opslag:

27/12/2022

Crémant og billig italiener giver mest brus for pengene!

Vil du ikke betale 200 kr for god Champagne, er Crémant et rigtig godt køb. I år harden dog fået konkurrence af bobler fra Sydafrika. Og så er der også en billig italiener til nytårsraketten!

Brugsen/Kvickly, Føtex og Lidl leverer nytårets bedste køb i Crémant, som er rigtig gode Champagne-kopier. Spier Cap Classique kan matche ganske dyre bobler fra Italien og USA. 

      Italien viser med en billig Scanavino brut, at de kan andet end god Asti og Prosecco. Selvom de har den gode (men dyre) Ferrari!  

Bedste KØB: Giersberger Crémant Alsace - Cremant d'Alsace Lidl - Calvet Crémant - Crémant Moillard Bourgogne - Spier "Cap Classique" - Asti Allini Spumante 
Godt KØB: Dulong Crémant -  Lugny Crémant Bourgogne - Charles de Fère Magnum - Trapiche Sparkling Casillero del Diablo "Devil's Brut" - Amaluna sparkling - Graham Beck Cap Classique hvid/rosé - Wolf Blass Red Label - cava Gran Baron - Vallformosa "Origen" øko - Arestel Cava - Prosecco Villa Marcello - Scanavino Spumante Brut/Moscato Dolce - Prosecco "le Arche" - Prosecco Allini Magnum - Moscato d'Asti Fontanafredda - Gemma Moscato d'Asti 

Crémant -tættest på Champagne! 

Crémant er groft sagt Champagne lavet i et andet område (Frankrig). De er ofte tæt på og får også gæring på flaske som Champagne. Alsace og Bourgogne er i reglen bedst. Her er det samme (kølige) klima (de samme druer) chardonnay og pinot. Men uden navnet Champagne er prisen den halve. 

Giersberger Crémant Alsace... 55,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31.december

En god crémant: Positiv aroma, fint brus, ret og ligefrem, ikke stor, men uden den grønne syre, som præger meget cremant i dag. En meget lille sødme runder vinen af -bedre end meget billig Champagne, jeg har smagt. Alsace har et tørt klima, og det gør deres brus meget pålideligt, modsat en del Champagne. 

     Vinen er tappet af kooperativet i Ribeauvillé. Til samme pris også hvidvine,(4* + godt køb). Pinot Gris er god, som også pinot blanc. Riesling skuffede forrige år, men tror på vinen. 

Crémant  d'Alsace, Lidl... 59,-


Godt KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 31.december
En rigtig god crémant til en rigtig god pris. Rig aroma, fint brus, små bobler, tør, ren -ikke stor, men nydelig længde
      Denne udgave af Lidl's Alsace kommer fra det gode kooperativ i Westhalten, som altid har haft godt ry for sin crémant, mens vinen laves i samarbejde med kooperativet i Bennwihr. Basis er pinot blanc med lidt noir og gris. Lagret 2 år før salg. 

Crémant Calvet, Brut/rosé... 50,-
Bordeaux rosé eller hvid, brut (tør)

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31.december

Etiketten er meget flot for en basis-cremant. Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. 
      Den hvide har en ren duft uden større karakter, men er frisk og appetitvækkende. Brut er ikke specielt tør. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349, brut hvid og rosé (tør) eller demi-sec (sød)

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil lørdag 31.december

Formentlig identisk med Calvet herover -men stadig ok køb. 
Rosé er ren og ligefrem, fint brus, nydelig ren aroma, lidt dosage (restsødme) trækker ned for mig, (men gør andre glade!), den tørre brut er ok, nydeligt brus, ren aroma, måske lidt kort (druerne er cabernet og semillon), god syre og pæn eftersmag. God allrounder, så til prisen skal jeg ikke klage -og det gør studenterne næppe heller! 

      Crémant Lestissac Bordeaux (2 fl. 119, 4*, Superbrugsen og Kvickly) er måske samme vin, andre mærker fra giganten GC. Dulong har dog en vis tradition for bobler, da huset i en årrække ejet af Freixenet, den spanske cava-gigant! 

Crémant Moillard, Bourgogne, Brut, rosé eller demisec... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil fredag 31.12. 
I dag er kun navnet tilbage af det stolte familiehus, som efter nogle kedelige år under Sauvestres dubiøse ejerskab er blevet bedre - men mere end ok til denne pris. Rosé smagt én gang -faktisk ok- mens AOV (dec.20) giver brut 6* med ordene: ”Nektarin og litchee, fyldig rund og behagelig mousse. Fin afstemt syrebalance af lime. Et ganske let mineralsk præg der giver vinen lidt klasse, uden at det bliver en mediativ oplevelse, men svært at finde bedre vin til prisen.” I dag er vinen en anden -årgang 2019. Men sikkert helt ok. 

Crémant Raoul Clerget, Bourgogne... 65,- 

**** (4/5), Fakta, indtil fredag 31.12. 
Ikke smagt, men minder nok slående om Moillard herover (og Martenot/Føtex herunder!), andre fra samme GCF. 

     Francois Martenot Crémant (69, Føtex og Bilka) er formentlig samme vin, blot lidt dyrere. Samme hus, samme adresse, samme område. 


Lugny Crémant de Bourgogne.. 79,95

Brut Blanc de Blancs, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil lørdag 31.12.
Et ok Champagne-alternativ... Positiv frugt af chardonnay og lidt lagring, fine bobler, ren smag med kun en snert sødme til sidst. Lugny's crémant kommer- modsat mange- fra egne marker, og det betyder i reglen bedre druer. Og Lugny er en god lille by i Bourgogne lidt nord for Mâcon. Men drikker lige så gerne Giersberger fra Alsace til 59. 


Charles de Fère Brut, Magnum... 120,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31.december

Huset åbnede 1980 i Fère, en lille by mellem Reims -Champagne- og Paris, blot 10 km fra Champagne's vinmarker! Vinene var ikke meget ringere end Champagne (men til anden pris!). 

      I dag er huset del af Boisset og rykket til Nuits, så sortiment er udvidet med crémant de Bourgogne.  Den almindelige er ganske ok, måske lidt ringere end crémant (eller Champagne), men ren og frisk. Men den flotte flaske hjælper til! 

Brus fra "Den ny Verden"  

Når emigranter kom til "Den ny Verden", var der ingen vej tilbage. Så de lavede deres egne udgaver af hjemlandets vine -også Champagne. 
De kan være ganske dyre, ikke mindst i det dollarstærke USA. Men Chile er langt bedre køb -og nu kan du også få Cap Classique, Sydafrikas udgave af Champagne. 

Spier "Cap Classique" Brut ... 50,- 

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.12. 

Sydafrika. Ganske tæt på Champagne i stil og smag -men markant blødere. "Classique" er, som navnet antyder, den klassiske Champagne-metode. Årgang 2019 var bedste køb i Ekstrabladet (30/9 22).Lækker duft lidt dybde, æble og lidt nybagt ristet franskbrød. Fine bobler og en kompleks og fyldig frugt med en lidt syre.

  

Trapiche Sparkling, kr/fl v 2: 39,50

2 fl: 79, Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil lørdag 31.december
Chile. Slet ikke Champagne -eller metode- men samme chardonnay + semillon og den sorte malbec. Lav pris og ok, når tapning er frisk .  Duften er nydelig med let sødlige toner, smagen lidt sød for brut (11 g/l). Mangler friskhed, men ok til at nyde sammen med raketten! 
Til samme pris Trapiche Oak Cask rød/hvid (2 fl. 79, godt KØB + 3*). Årgangen er blevet 2021, lidt unge, men meget pålidelige vine. 

Casillero del Diablo "Devil's Brut"... 50,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.12. 

Chile. Den mousserende Brut på Champagne-druerne chardonnay og pinot noir er simpel, men god, tør og ren, med lidt æble og frugt (5* i Ekstrabladet mv) -meget bedre end f.eks. Trapiche eller bruset fra Lindeman med gul og rød etiket.  

Emiliana "Amaluna" sparkling brut... 79,-

Godt KØB + **** (4/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.12.

Chile. Også denne får bruset på Champagne metoden, men med noget kortere lagring med bundfaldet -6 måneder. 80/20 pinot og chardonnay fra det kølige Casablanca. Den aktuelle udgave har fået 90p/James Suckling, mens en ældre udgave fik 87p/Parker. Pænt brus, indbydende frugt, ganske fyldig, men med fin syre og middellang smag -nyd nu, mens vinen er frisk. Pæn dosage 10g/l.   


Graham Bech Brut/rosé...  99,- 

Cap Classique, **** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31.december

Sydafrika. Rigtig godt brus på Champagne-metoden lavet på lige dele pinot og chardonnay -både hvid og rosé. Kun smagt den hvide, elegant, sprød og frisk, med positiv Champagne'agtig aroma og pæn længde. Virker mindre tør end god Champagne trods samme 9 g/l dosage. Min flaske var degorgeret februar 22 -og bør i reglen nydes inden for 1-2 år. 

      Graham Beck er et af de bedre mærker i brus fra Sydafrika, selvom han bor i det varme Robertson (80% af druerne er fra eget domæne). Men lang lagring på flaske -med rester fra 2.gæring på flaske- giver aroma og friskhed. I klasse med crémant eller mindre Champagne. 

Wolf Blass Red Label... 39,- 

pinot noir-chardonnay, Australien
Godt KØB + *** (3/5)Føtex
Laves med tankgæring af Champagne druerne chardonnay og pinot. Sødmen er angivet til "Extra Dry" (ekstra tør), som i disse inflationstider betyder halvtør -15 g/liter. Uskadelige bobler med vag frugt og let sødme. Party-fizz! 

Cava -den dyre metode!  

I 1800-tallet sendte Codorniu en mand til Frankrig for at aflure kunsten af lave bobler. 
Cava blev så stor en succes, at druerne i dag hentes i store dele af Spanien, ikke kun egnen omkring Barcelona. Cava skal være lavet på Champagne-metoden, men med kortere lagring på flaske. Druerne er i reglen de lokale parellada, macabeo og xarel-lo, og vinen bør i reglen nydes inden for et år.

Gran Baron, frit valg ... 45,-

Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og  Kvickly, indtil lørdag 31.12.

Brut er absolut drikkelig, simpel, rimeligt tør, ganske frisk og frugtig. Til dessert (inkl. kransekagen kl .12) er seco bedst. Bruset er kommet i vinen ved Barcelona, men der er god chance for, at vinen eller druerne (ganske legalt) er hentet under varmere himmelstrøg i Sydspanien! Sådan smager en typisk cava (ok, men trættende i længden). Undgå semiseco. 

     Coop leverer også Jaume Serra Cava (50, 3*), jeg foretrækker Gran Baron. 

Vallformosa "Origen", øko... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil lørdag 31.12.
Vallformosa leverer god cava (som også Gran Baron herover). 

Nydeligt brus, pæn ren aroma, frisk og ren, rimeligt tør (til samme pris  også Semi-Seco og Rosado, ej smagt).
Domenech ejer dette familieejede hus (etiketens VFMS står for VallForMosa). Huset er stort, men markant mindre end giganterne Freixenet og Codorniu, men stadig et af de store, men laver måske bedre cava, da en god andel af druerne er fra egne 400 hektar, resten (det meste!) købt ind som most, ikke færdig vin. "Origin" er en reserva, lagret 2 år. Brut fik måske lidt gavmildt 88p/Guía Peñin 2021. 

Arestel, Sant Sadurni d'Anoia... 50,-

*** (3/5), Lidl, indtil lørdag 31.12.
ARSA leverer cava til Lidl i hele Europa. Denne cava (udtal: gá-va, ikke kahva!) er god, men som mangeårig etikette-fetichist finder jeg etiketten lid trist. Etiketten kunne lære lidt af dansk design! På etiketten står "Metodo Tradicionál" -et andet ord for Champagne-metoden. Meget ung og frisk stil, nydelig frugt, ikke knastør.

Italiensk: Prosecco & Co

Jo yngre, jo bedre! Det tager for lang tid at lave brus på Champagne-metoden (1 år), og inden da har Prosecco (såvel som moscato) mistet aroma og friskhed. Så italiensk brus laves med 2.gæring på tank og tapning under tryk. 

     Italien har i Trento og Franciacorta gode kopier af Champagne, men de er stadig sjældne, ofte dyre og ikke altid bedre end en god cava eller crémant fra Frankrig.   

Villa Marcello Prosecco, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil lørdag 31.december

Denne smukt udstyrede prosecco laves af Giovanni Mazzei, (se Chianti mv længere oppe). Jeg smagte den i sommer og var meget tilfreds med en aromatisk, sprød og lækker spumante til den tørre side. Skulle være ok stadig -men check evt tappedato (= L nr). Bør ikke være for gammel. Vinen fik 88p/Falstaff (i 2018). 

      Villa Marcello er et af gammelt jagtslot nær Treviso fra sidst i 1600-tallet, som gennem 200 år har tilhørt familien Marcello, en vigtig familie i Venedig. 

      Alessandra Marcello er moder til Giovanni Mazzei, der nu laver vinen fra 26,5 hektar vin. Druerne er glera (85%) og pinot blanc. Vinen har 2.gæring på tank og lagrer sur lie 60 dage før tapning under tryk. 

Scanavino Spumante... 39,-

Tør Pinot Chardonnay brut,  sød Moscato hvid eller rosé (dolce), Italien

Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 31.december

Helt ok italiensk brus til lav pris. Den tørre laves på Champagne-druerne, men er en banal, men nydelig vin med lidt æbler og citrus aroma, store bobler og tør (8 g/l) rimeligt ren smag. Testvinder med 5* i Vinbladet i august 2020. Slet ikke Ferrari, men godt køb. 
      De 2 søde laves på moscato druen, men er ikke Asti (overskudsdruer fra regionen?), god ren frugt, sød, men med brus til at balancere sødmen. Den lyserøde moscato + lidt rød brachetto til at pink'e farven op. 
      
Scanavino ligger i Piemonte og sælger også Barolo, men er bedst kendt for brus, som leveres til andre huse + en masse under egne mærker.

Prosecco "le Arche", Spumante... 50,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto og Føtex, indtil lørdag 31.december
En god prosecco til en god pris. Ikke dybt foredrag, men god sladder! Nydelig æblearoma, let sødme (hvad Extra Dry altid har), men med lille syre, der giver friskhed. OK til velkomst og glas i utide. 
      Prosecco er ved at overtage Asti's plads som Italiens mest solgte spumante. Den laves af druen glera i Veneto nord for Venedig.

Giordano Spumante, rosé/hvid, kr/fl v 2: 54,50

2 fl: 109*** (3/5)Irma, indtil onsdag 24. juni. 
 
Hverken hvid eller punk spumante appellerer til champagne tifosis, men vil nok tiltale dem med huerne! Selvom Irma kalder vinene for tørre, er de nærmere halvtørre. Men egentlig ok lavet, hvid på chardonnay, rosé på chardonnay og refosco. Ikke smagt i år, men husker fint brus og ok aroma. Bedst som aperitif eller til tapas eller pindemadder. 

Prosecco Allini, Spumante Extra Dry, Magnum... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 31.12. Fås også på 75 cl: 59 (4*, normalpris). 
Ligefrem, uforpligtende brus, lidt æble, citrus, let, god syre maskeret af lille sødme -på den store flaske en sjov afslutning på corona-året, når raketterne skal fyres af. Prosecco laves i bakkerne nord for Venedig og nydes ung.
***** (5/5), Meny, indtil 31.12.
100% chardonnay, flaskelagret 2 år før salg. Ganske sprød, frisk og stilren, pænt lang smag -så god som Champagne og et ganske godt køb til denne pris. 
Det er ofte Ferrari, du får stukket i næsen, når du kommer med Champagnen. "Se selv, vi kan lige så godt i Italien". 
      Og den er lige så god som Champagne, men... Måske knap så sprød og frisk. Og ofte lige så dyr! 
      Ferrari's mål var at lave en Champagne i Italien, og han valgte det relativt kølige Trento mellem Garda søen og Sydtyrol. Første årgang var 1902, og salget er vokset fra 9000 fl. til adskillige millioner (+ en masse dyrere udgaver). 3. generation Lunelli henter druer fra 500 druedyrkere + eget domæne. 

Italiensk: Asti og Moscato!

Her er de søde på moscato (men kik efter den lyse røde Brachetto, som er sjov at drikke). Et godt bud på en vin til kransekagen kl. 12. 
Det meste er Asti, og de andre ligner Asti. Lav i alkohol med brus fra 2.gæring på tryktank. 
      Vinene har en intens aroma af muscat druen (bær), lav alkohol (6-7%) og en del sødme, som dog balanceres lidt af bruset. Moscato d'Asti har mindre brus -mange foretrækker denne stil.  

Asti Allini, Spumante ... 35,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 31.12. 

Asti kaldes ofte "saftevand for voksne" eller "børne-Champagne" gr lav alkohol (6-7%). Nydeligt brus, intens aroma af druer og en snert blomst, fin sødme, som dog holdes lidt i skak af boblerne -meget let at drikke og en god ledsager til kransekagen.
      Den boblende Asti laves af alle store vermouth huse som Martini, Gancia til Cinzano. Med deres kunnen er Asti så tæt på industri, som du kommer i vin. Druen er moscato, som høstes ret tidligt, laves til sødlig hvidvin, som med ekstra sukker og gær får en hastig andengæring på tank og tappes under tryk, så bruset bevares. 
      Af samme årsag har jeg aldrig fundet stor forskel fra hus til hus (med et par undtagelser). P.S: alder gør en forskel -vinen skal nydes ung, mens den har sin frugt. 

Martini Asti eller Prosecco, Spumante... 50,-

**** (4/5), Netto, BilkaMeny (kun Asti), indtil lørdag 31.december
Martini som navn med passer godt ind på bardisken nytårsaften! Men huset ligger midt i regionen og har lavet Asti siden starten i 1860erne. Prosecco er en nyere tilføjelse, ej smagt.  
    Asti har Italiens fineste appellation -DOCG- men det er næppe en ære, men snarere en sag for bestikkelsespolitiet. For det er en vin, der er masseproduceret i industriel skala -akkurat som Martini vermouth. 

Moscato d'Asti Fontanafredda, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil lørdag 31.12.
Måske ikke brus nok til nytårsknald, men en partybasker, som næsten alle kan lide -og vi andre tåle. Sød bærfrugt, sød smag -men med lidt brus til at gøre det udholdeligt! Og med 5-6% alkohol gør det ingen fortræd. 

      Brugsen og Kvickly sælger  også fuldt brusende Asti Fontanafredda (50, 4*), som også er rigtig god. 


Gemma Moscato d'Asti "Fiorita"... 40,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil lørdag 31.december (også Føtex, 50) 
      Jeg har sagt pæne ord om Gemma's Asti men den knap så b(e)rusende frizzante er ofte bedre. Denne siges endda at komme fra særlig skråning, Fiorita. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til frugtdesserten eller apéritif.  Vinen skal nydes ung. 

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31.december
Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (bør nydes inden for 6-9 måneder). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  
En 150 cl Magnum er flot (99, 109 i Bilka), men for meget vin af denne type, synes jeg.