Søg i 1200 opslag:

08/12/2022

Meny: God rød fra Portugal + Chile (som altid)

Rødvin fra Portugal skuffer alt for ofte. Her laves rigtig god vin, men der er langt mellem dem -og de er ofte dyre, især sammenlignet med naboerne i Spanien. Men Meny har en god vin. 

Men stadig er Chile ugens bedste vine -også i Meny, der tilbyder de flotte 20 Barrels fra Cono Sur. 

Andre gode vine er Riscal fra Rioja og Barbe fra Bordeaux... Helt igennem godkendt, men desværre slet ikke tilbud så attraktive som konkurrenterne i Føtex, Irma og Brugsen. Desværre.  

Bedste KØB: Timbre Douro ReservaCono Sur "20 barrels" rød/hvid
Godt KØB: Brancott Sauvignon Blanc - Barbe 2018 Cotes de Bourg - Princes Rhone rød/hvid - PinTinto Garnacha - Riscal Rioja Reserva

Barão "Timbre" Douro Reserva ... 59,95

2020. bedste KØB + **** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.december

Husker vinen (ældre år med anden etiket) som klassisk Douro, dvs. meget mørk, intens frugt, kraftig, mere afrundet end mange, men stadig med en del tannin. Sikkert god til juleanden -giv den lidt luft og server den kælderkold. 
      Du har sikkert smagt husets Portvine mere end én gang -de sælges af flere kæder (Maynard's i Rema1000), Menéres i Føtex, Netto osv. og Barão de Vilar i Meny. Rødvinen laves af præcis de samme druer (4-6 forskellige, bl.a. tinta do roriz, tinta cao, touriga osv). 

     Ofte rigtig god Port til en rimelig pris, som kommer fra den dygtige vinmager, Alvaro van Zeller, som startede på Quinta do Noval, som dengang var ejet af familien, som har lavet Portvin i 14 generationer, en sjælden rekord. 

Cono Sur "20 barrels" rød/hvid... 99,95

Pinot Noir, cabernet-sauvignon eller hvid chardonnay, Chile

Bedste KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.december

I starten var ”20 Barrels” den bedste vin fra (godt gættet)... 20 fade! Dvs 6000 flasker. I dag tappes -af pinot’en alene- 100.000 fl/år. Et tegn på, at huset er vokset! Men 100.000 fl. er stadig en bagatel for et hus, der årligt tapper 30 millioner fl/år. 

      Huset har 2 vine i klassen over de 20 fade, som dog ikke er merprisen værd. Til 100 kr får du vin, som kan matche langt dyrere vin fra Californien (og Frankrig). 

      Pinot noir -er Cono Sur's specialitet fra det kølige Casablanca. Vinen gærer i åbne kar som i Bourgogne, men der er noget mere eg (85% ny fransk eg til 80% af høsten). Robert Parker er begejstret og giver vinen hele 93p/100.
      Cabernet-sauvignon er også meget flot fra Maipo, magtfuld og lækker. 2017 fik 92p af Parker. Chardonnay fra Casablanca er ret frisk, fyldig og lang, men mangler det sidste for mig. 2018 får dog 91p/Parker. Aktuelle årgange er nok nyere. ikke aktuelle årgange af vinene. 

Barbe 2018, Cotes de Bourg... 79,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.december

Denne Bordeaux smager af rigtig meget til 100 kr. Men blegner desværre i forhold de tilbud, du finder rundt om i Føtex, Irma og Brugsen.
     Vinene fra Bourg er ofte gode, men de vil altid være den fattige fætter, der ser op til aristokratiet i St. Émilion (basisprisen i St Émilion og Haut Médoc er dobbelt så høj)! Slottet er et af de rigtig mange gode i Bourg, som ejes af vinhandler-familien Richard (som også ejer Victoria, som Meny også sælger). 
      Vinen laves med omhu og er flot i årgang 2018. Meny snakker en del om lagring i eg, men det er nu kun 10% af høsten, som er lagret et år i egefade -men sådan har det altid været. 

Brancott Sauvignon Blanc... 59,95

New Zealand, godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil 15.december

Tør, dufter af græs, rig tropisk frugt med let sødme, fyldig, men lidt aggressiv i sit udtryk trods en lille restsødme i slutningen. Brancott kalder sig "estate", men det meste købes fornuftigt nok udefra, da der alene af denne vin sælges 12.000.000 flasker årligt! Og i det lys er vinen faktisk både god og et godt køb. Kenderne er delte -2020 fik 89p/Spectator, men kun 85p/WIneEnthusiast (som ikke var vild med sødmen). 
      Brancott hed tidligere Montana og var det første hus til at sælge såvel sauvignon som pinot noir fra New Zealand (1979 -ældre er salget af god vin i New Zealand ikke!). Det har i mange år været ejet af franske Pernod-Ricard, som også ejer bl.a. Jacob's Creek og Orlando i Australien. 

Cellier des Princes, Rhone rød/hvid... 59,95

Rød Rhone "Grande Reserve", hvid Rhone "Selection"

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.december

Kooperativet Cellier des Princes leverer mange gange mere ydmyg Rhone som denne -moderne, fyldig vellavet rød på grenache. Og meget mindre Chateauneuf. Men en god vin til rimelig pris. Også ganske frisk tør hvid.

Romagnoli "Caravaggio", Emilia... 99,95

**** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.december

Den berømte lombardiske maler Caravaggio er kendt for "Bacchus", men det er nu et andet værk, der præger denne etiket. Ganske mørk, rig duft; kirsebær, skovbær, fyldig, fast syre + en lille snert af sødme til sidst. Men stadig en god madvin og helt ok til grill bøffen. Af druerne croatina, barbera og merlot groet i Emilia. En del af høsten er fra senthøstede druer, og en del af høsten lagrer i små egefade. 

      Vinen skal have fået 99p/100 af Luca Maroni 3 år i træk (!). Jeg køber ellers ikke vin med høj Maroni-score (selvom han var en pålidelig kritiker engang, suk), men vinen er god. 2017 har også fået 85p/100 af Decanter (svarer måske til 99p/Marone?). Og 2 glas (af 3) i Gambero Rosso. 

      Fås også som hvidvin, ikke smagt. 

Turris Ripasso, Valpolicella... 79,95
**** (4/5), Meny, indtil torsdag 15.december
Jeg smager jævnligt vine fra kooperativet i Negrar, men ikke denne vin. Men den lover godt, og vinen er sikkert et godt køb, selvom prisen er steget lidt siden sidste år. 

PinTinto Garnacha, Cariñena, kr/fl v 3: 33,33

3 fl: 100Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 15.december
Jeg var slet ikke klar over, at den entreprenante Hammeken også sælger vin fra Aragón, men han har faktisk et par stykker, som dog ikke ses på husets web. 
      Druen grenache er basis i enhver Rhone -og Chateauneuf- men druen kommer oprindelig fra de hede, tørre bakker i Cariñena. Druen udgør 80-100% af den billigste vin fra de kooperativer, der dominerer området. Har ikke smagt vinen, men mon ikke den smager som de andre -en simpel, ret blød vin med let krydret frugt og en rund, men lidt kort eftersmag.

Marques de Riscal, Rioja Reserva... 99,95

Godt KØB + ***** (5/5), Meny, indtil torsdag 15.december

En ikonik rødvin, den oprindelige klassiske Rioja i Bordeaux-stil, skabt i 1858 af Riscal sammen med vinmager fra Bordeaux. Du kunne få den til 83 kr (v køb 6) for et par måneder siden, men 100 er stadig en god pris. Vinen koster omkring 150 kr i de fleste lande, selvom huset leverer mere end 5 millioner fl/år alene reserva'en. 
      Ganske fast, lidt lukket næse, men indbydende og rig, middel til stor fylde, pænt lang smag. Men... den mangler lige et par år for at være helt i top. Giv den 2-4 år. 2017 fik hele 94p/Guía Peñin og 92p/Tim Atkin.