Søg i 1200 opslag:

25/12/2022

I år har vi brug for Champagne -her er de bedste køb!

"Når jeg sejrer fortjener jeg Champagne, efter et nederlag kan jeg ikke undvære Champagne". Sagde Napoléon, der som mange andre ikke kunne undvære Champagne. 

I år skal vi sige farvel til år ét efter Putins krig -og håbe at 2023 bliver et bedre år! Derfor har vi brug for Champagne. 

     Men er Champagne bedre end andet brus? Montaudon (99 i Netto) er for mig det bedste køb af de billige Champagner, men vel næppe bedre end en god crémant (eller Spier Cap Classique til 50 i Brugsen!). 

      Meget bedre er Laurent-Perrier (Rema1000) og Joseph Perrier (Irma), pænt over crémant -og med Vintage får du Champagne i særklasse! 

      Og god Champagne hæver sig over andet brus. Et køligt klima betyder modne druer med lav alkohol, hvide kalkskråninger giver sprød friskhed, som sammen med sund ekspertise kan levere det bedste, mest elegante brus i Verden. Af og til!   

Ugens VIN:  Joseph Perrier Vintage

Bedste KØB: Champagne Montaudon - Comte de Brismand (eller Senneval) - Philippe Fourrier - Laurent-Perrier "la cuvée" 
Gode KØB: Henry de Valbert - Louis Laurent brut - Joseph Perrier "Cuvée Royale" - Jacquart "Mosaïque" - Bollinger Special Cuvée 

Champagne Montaudon, brut... 99,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil lørdag 31.december

Denne Champagne vil tiltale mange -tør, ret let og frisk, nydelig frugt, lidt ung og kort, en ægte party-Champagne på godt og ondt. Den får ros af respekterede guider som Gilbert & Gaillard (88p/i 2019), mens en engelsk guide finder den et godt køb i Tesco til £ 25 (200 kr). Vinbladet gav den -for 3 år siden- 6*/6.  
      Demi-Sec er sød (trods navn), god til kransekage og andet gøgl. 
      Jeg elsker etiketten med det store, iøjnefaldende "M" mere end selve Champagnen. I dag er Montaudon (pga særtold, corona og andet) nok tættere på storebror Jacquart, end ejeren Jacquart indrømmer!        
      Familien Montaudon grundlagde huset i 1891, men solgte det i '00erne til Jacquart, et af Champagnes 3 store 2.grads kooperativer med ialt 2500 ha vin. 

Champagne Comte de Brismand... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, indtil lørdag 31.12.
Nydelig frugt med en anelse alder, middel fyldig og ren i smagen. Et undermærke fra HDC (Heidsieck  osv) lavet i Tours sur Marne. 

Lidl har haft et godt ry for sin Champagne, som er billig og god. Mærket (Senneval eller Brismand) ejes af Lidl, som leverer til kæden i hele Europa. Denne udgave er hentet hos Burtin, del af Lanson-BCC, som er specialist i billig Champagne. Huset er det næststørste efter LVMH (bl.a. Moët & Chandon), og leverer  og leverer 6-8 gange mere vin end Jacquart (inkl. Montaudon). Huset ejer dog kun 57 hektar vin og må næsten al vin købes udefra. Derfor vil jeg nok foretrække Montaudon!  

Philippe Fourrier, Champagne... 129,-

brut, bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil 31.12.

Jeg har ikke smagt denne Champagne, som leveres af privat vingård på 18 hektar ved Barr, en sydlig, isoleret del af Champagne, ikke langt fra Bourgogne. Området er lidt lunere her, jorden knap så kalkrig, men der laves gode vine i en indbydende stil, som mangler raffinementet i den bedste Champagne. Men den har fået 91p/WineEnthusiast, imponerende til denne pris! 

 

Louis Laurent, brut/demi.... 139,-

Brut, godt KØB + **** (4/5),  Irma og coop.dk, indtil lørdag 31.12.

En god pris på Champagne, men boblerne er ikke Laurent Perrier, men et undermærke fra et større hus (Chaudron), generelt kendt for billig Champagne. Tror mere på Montaudon herover (99 i Netto). Husker den som på niveau med standard-crémant, men det er 10+ år siden! Fik 4 glas af Politiken for 2 år siden. En letbenet, ung partyvin. Måske lidt bedre i dag gr. krise efter corona...?

Henry de Valbert,.... 139,95

Godt KØB + **** (4/5),  Meny, indtil lørdag 31.12.

Jeg kender ikke dette mærke, men kan se, at det er baseret på vingård i 1.Cru Mutigny (ved Mareuil ikke langtfra Ay), hvor huset ejer 8 hektar. Dvs. baseret på pinot noir, men en god del skal også være meunier og resten chardonnay. Formentlig en helt ok tør, klassisk Champagne. 

Laurent-Perrier "la cuvée"... 199,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000 indtil lørdag 31.12.
En klassisk flot Champagne med overdådig aroma, god længde og fint brus -lidt mere vægt end letvægterne Joseph Perrier eller Mesnil, men med samme elegance.  "LP" er historisk et af de store mærker, men hører til de bedre af disse. Ikke helt Bollinger, men for mig i en højere liga end Moët.  

Joseph Perrier "Cuvée Royale" brut...  199,-

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december
Perrier med fornavn Joseph leverer ´en enkel, men god Champagne med indbydende aroma, let, ren og sprød, -afrundet af 7 g/l restsødme. 91p/JamesSuckling, 16p/Vinum (tæt på Bolly!) + 89p/Ekstrabladet, hvor Rydberg skriver"Grønne æbler i duft. Let, frisk champagne. Vellavet med en pæn mousse. Frugtig afslutning."  

 
Joseph Perrier er ikke i familie med den let brusende Perrier vand, og slægtskabet er usikkert med navnefællerne Laurent-Perrier og Perrier-Jouet. Joseph er ofte lige så god i en indbydende, let stil ikke ulig Pol Roger eller netop Perrier-Jouet.

Foto: Huset ligger i Chalons ved floden Marne og er grundlagt 1825. I årrække var det ejet af storebror Laurent-Perrier. I dag ejes huset af Alain Thiénot, også ejer af Canard-Duchêne (som importeres af søsteren Coop) og et par firmaer i Bordeaux. Joseph Perrier sælges ofte som "Cuvée Royale" til minde om en af kunderne, dronning Victoria! 

Joseph Perrier 2012 Vintage ...  299,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december
Kan du finde 2009 Vintage, så køb -denne vin lagrer godt. Vintage er historisk husets fineste Champagne, men i dag overgået af diverse luksus-cuvées i små mængder. 2012 er dog også ret sjælden -knap 30.000 fl. Dosage er nede på 3g/l. 

91p/Spectator: "Sleek and creamy Champagne, with a bright note alongside the accessible green pear, blanched almond and ground ginger notes. 2,400 cases made". Også 93p/WineEnhusiast og 94p/JamesSuckling (begge  af og til ret gavmilde). 

Joseph Perrier "Organic" extra brut... 279,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december
Har ikke smagt denne nye cuvée, som end ikke optræder på husets egen web. Joseph Perrier har fået alvorlige ambitioner: økologisk drift + extra brut 5 g dosage/l (mellem brut og brut nature),  92p/JamesSuckling, 5* i Ekstrabladet sep21: "Flot klassisk næse med brødkrummer. Flotte vedvarende bobler og bagved fersken, gule æbler og let autolysis-karakter... med denne får man mere end man betaler for.”

Joseph Perrier "Côte à Bras" Vintage ... 449,-

***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december

Set i 2013. Nej, der er ingen "Bra" (brystholder) i denne Champagne -"bras" (fransk for arm) er en lille skråning i Cumières 1.Cru -lidt vest for Dizy- som kan levere superb Champagne, som selv til 449 er tæt på topkøb! 100% pinot noir, 7 år sur lie på flaske, 0 dosage. Jeg misunder dig hvis du har smagt den! 

Le Mesnil Grand Cru Blanc de Blancs... 209,-

**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31. december. 

Let, ganske elegant, god frugt, lidt tung, måske, men fint brus og nydelig længde. Kommer fra lille kooperativ i le Mesnil, som er Grand Cru 100% chardonnay, men mangler lidt  i at være i top, men stadig godt køb -en god apéritif Champagne.

Canard-Duchêne, Brut ... 199,- 

Brut,  **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly,  indtil lørdag 31.12.


Canard-Duchêne er med 150 år et af de historiske huse i Champagne. Familien solgte dog ud til giganten LVMH (også Moët, Dom Pérignon, Veuve Clicquot og Ruinart). I 2003 blev mærket solgt til Alain Thiénot, som allerede ejede mærket Marie Stuart og siden overtog Joseph Perrier. Huset har dog fortsat adresse i den charmerende lille by Ludes uden for Reims.

       Våbenskjoldet på etiketten optræder med tilladelse fra den russiske zar, som købte vin af familien Canard sidst i 1800-tallet. På markedet kan du også købe en sabel, for Canard har ry for at være en Champagne, som man sabler, dvs. fjerner toppen med en sabel! Jeg foreslår dog, at du forener dig med et medlem af garderhusarerne! 
En let og frisk Champagne uden de store dikkedarer, men typisk og god. Ikke top, men bestemt værd at drikke til apéritif. 

Canard-Duchêne "Parcelle 181", kr/fl v 3: 299,- 

Øko extra brut,  **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly
Ikke godt køb til denne pris, men de 5 flas i Politiken og andre stjerner er opnået ved tilbudspris omkring 200. Vinen viser, hvor mange huse er på vej hen: Vine fra særligt (godt) parcel og økologisk drift. Men ellers er vinen i stil tæt på den almindelige gode brut. 

Jacquart "Mosaïque"... 199,-

Brut hvid eller  demi-sec 
Godt KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, indtil lørdag 31.december 

Drikker lige så gerne Jacque som Moét (279+), men ikke topkøb. Storebror til montaudon, men 100 kr ekstra er for meget at betale. Men en god Champagne, som har lidt raffinement, elegance og længde. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 
     Jeg har gode minder om Jackie, som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. Et 2.grads kooperativ med 2500 hektar vin, hvoraf god del sælges til de store huse. 

Champagne Stadil "Non Moi"... 299,-

***** (5/5), Bilkaindtil lørdag 31.december 

Prisen er faldet med 50 kr, men er stadig lidt for høj. Vinen laves af lille vingård i omegnen af Reims. Ikke 1.Cru ol. Men dog lavet med omhu. Men hvorfor skal den være så dyr? Design?

Moët & Chandon, brut/demi-sec... 279,-
**** (4/5), Føtex, indtil lørdag 31.december 
Fås også i Irma (299). Verdens mest kendte Champagne på godt og ondt. Vi er mange, der ynder at bashe denne kommercielle supersælger. Den mangler dybde og længde, men... Som andre mærker er den mindre sød nu end tidligere og har faktisk nydelig aroma. Seneste ratings 90p fra både Spectator og WineEnthusiast samt 15p/Vinum (2021).  
Bollinger Special Cuvée... 299,- 
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex og Bilka, indtil lørdag 31.december 
Engang et fyrtårn tæt på Krug, men produktionen er steget gevaldigt (bl.a. med købet af Ayala og i Bourgogne Chanson). Men det store familieejede vinhus laver stadig en meget flot Champagne, som er en klasse over de gængse mærker. Seneste ratings (i 2020) er 92p/100 fra Spectator og WineEnthusiast og 17p/Vinum, meget flot!  


Champagne G. H. Mumm, Cordon Rouge.... 229,95

**** (4/5), Meny, indtil lørdag 31.12

Et bedre køb end Moët til 279 i Føtex og 299 i Irma), men aldrig en favorit for mig.  
      Huset er et af de historiske tophuse, som efter nogle hastige ejerskifter, bl.a. Seagram's, Allied-Domecq og kapitalfond, i de seneste 12-13 år har været ejet af Pernod-Ricard, som generelt er en garant for kvalitet. Spectator giver vinen 90p/100 med pæne ord som sprød og mineralsk samt lidt pære i aroma. Lyder godt!

      I '00erne var flasken med det røde bånd på det jævne, men i dag kan den matche de fleste -og flot ser den jo ud! Huset ejer over 300 hektar fine vinstokke, men 3/4 købes ind -Mumm er et af de 4-5 største huse! Fås også som Demi-Sec (med lyst grønt bånd, engang Cordon Vert!) egnet til kransekage, som jeg aldrig har smagt, desværre!
FotoMumm's kældre. Tirage i hånden anno 1879 -her fjerner man proppen, så bundfaldet fra 2. gæringen kan fjernes og en ny prop med trådnet sættes på. 


Champagne Piper-Heidsieck Vintage 2014... 349,95

***** (5/5), Meny, indtil lørdag 31.12. 

En meget flot Champagne men prisen er for høj, 50 kr dyrere end sidste år i en tid, hvor Champagne priserne generelt er stabile. 2014 er rigtig god, men lidt ung endnu. Måske derfor fik den kun 15p/20 af Revue du Vin, mens Andreas Larsson (Tasted) og Spectator giver vinen 93p/100.  
En smuk klassisk Champagne med fint brus, rig bouquet og god længde -ikke en letvægter, men mere klassisk end Jacquart. Joseph Perrier eller Canard. Piper er bedre end de fleste. Der er 3 huse med navnet Heidsieck, som alle stammer fra det oprindelige Heidsieck & Co, som så dagens lys i 1785 -lige før den fransk revolution, da Champagne galskaben var på sit højeste! De blev senere delt i 3, hvor Charles historisk har været anset for bedst. Men i dag er Piper tæt på, siden huset i 1989 blev købt af Rémy-Cointreau.