Søg i 1200 opslag:

17/12/2022

Julevinen 2022: 21 vine til julemaden!

En perfekt julevin er ikke så svært. Den må ikke være for sur -men slet ikke tør- den må ikke være for stærk, men heller ikke tynd. 

Så faktisk kan alle rødvinene herunder bruges -dog vil vi ikke anbefale Bordeaux' Caronne Sainte Gemme (66,50 v 6 i Irma), men vinen er så godt et køb, at den må med! Barolo'en er heller ikke i top, men helt ok og et topkøb. 

Men helt i top er Mancuso fra Spanien (Irma), Chateauneuf du Pape "Cristia Collection" (Meny) og Corte Manara Amarone (Føtex). 
De andre er også egnede, ikke mindst Zisola (Føtex). Husk blot at køle vinen ned ved servering -en kælderkold rødvin (14-15 grader- giver bedre balance i måltidet. Har du (som jeg) ingen kælder, så et par timer i køleskab eller en tur på altanen.  
      Ris à l'amande er perfekt til Portvin, f.eks. Offley LBV 2015 Port (79 i Føtex). Et alternativt valg kunen være en Brachetto Nivasco (sød mousserende rød, 50 i Føtex). 

Hermed ugens 21 bedste vintilbud i de danske supermarkeder... 

Alle vinene er tappet i vinområdet, om andet ikke er nævnt. 

Vine under 50 kr

Primitivo "Peuceta", Puglia... 35,-

*** (3/5), Lidl, søndag 18.12-mandag 26.12.
Helt ok til anden. En nydelig primitivo med frugt og fylde og uden unødvendig sødme. Tappet i Puglia. Kender dog ikke firmaet, som ligger vest for Bari. 

Banrock Station Reserve rød/hvid... 35,- 

rød shiraz-cabernet, hvid verdelho-chardonnay, Murray, Australien (tappet i England)

*** (3/5), Netto, indtil mandag 26.december

Jeg bliver næppe vild med disse vine, som er behagelige kommercielle vine fra varmt klima til en god pris. 
Rød cabernet + shiraz er mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid er lidt sjovere -på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer friskhed. 
      Banrock Station
 er en af Australiens største vinmarker -dækker 1800 hektar i en blok, hvoraf 600 er plantet med vin. Sådan en mark kan kun eksistere langs Murray-floden, som løber gennem tørt, ørkenlignende land tæt på Kingston -en anden stor vingård i Australien. 
  

Trapiche "Pure" rød/hvid... 40,-

Rød malbec og hvid sauvignon Valle de Uco, rød Pinot Noir Patagonia, Argentina

**** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

”Pure” er ren, gæret druevin uden egelagring, som lægger vægt på ren moden frugt i duft og smag. 
Rød malbec fra Uco, et særligt (godt) område ved foden af det højeste bjerg i Amerika (både nord og syd). åben, rig frugt, solid, afrundet fylde, en enkel vin, men meget indbydende!  Kritikerne kan også lide den -20201 og 2020 har fået 90p/Tim Atkin, 2019 har fået hhv 89/Descorchados og 90p/Falstaff.       Den hvide sauvignon har god frugt, men ikke samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 2019 har fået 88p/Descorchados.      
      Den nye Pinot Noir gror mod syd i Patagonien. Ret mørk farve, nydelig duft, ikke specielt pinot, men ren, ganske fyldig og blød -den kaldes en Bourgogne-dræber, men er lidt for død til at leve op til disse ord. Men i top til 40 kr.

Mucho Más rød/hvid... 40,-

*** (3/5), Netto, indtil lørdag 26. december

Mucho Más minder til forveksling om "Kingpin" (samme pris, i Bilka). .   
     Den røde glæder mig ved rund kraft og god frugt -slet ikke det solbrændte, triste, som plagede vinene fra det hede, tørre Mancha syd for Madrid. Druen er tempranillo + lidt syrah + lidt eg. Excellent køb. Den hvide laves på druerne verdejo, sauvignon + lidt chardonnay, som får en kold gæring og 2.3 måneder "sur lie". Forbavsende frisk med god aroma, tør, middel fylde -flot for vin fra så varmt et område.


Moscato d'Asti "Fiorita", kr/fl v 3: 40,-

3 fl: 120,  **** (4/5), Bilka, indtil fredag 23.december
Gemma leverer ok Barolo og god spumante. Men den knap så b(e)rusende Moscato frizzante er ofte bedre, da alt for meget brus kan skjule fejl i vinen. Denne siges at komme fra særlig skråning, Fiorita. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til apéritif eller frisk frugt, desværre ikke sød og tung nok til mandelris!  


Vine 50-70 kr

Pasqua, Valpolicella Ripasso... 50,- 

Superiore, **** (4/5), Rema1000, indtil fredag 23. december
God ripasso med åben frugt og pæn fylde uden sødme. Kommerciel og nydelig. 

      Pasqua er et af de historiske huse ved Verona, som stadig ejes af familien Pasqua. De er vokset ganske voldsomt de senere år -husker dem, da det var Skjold Burne, der solgte vinene. I dag laves omkring 14 millioner flasker om året (mest pinot grigio, men også lidt vin fra Puglia, uha) -og så amarone og ripasso, som er de faste vine.


Ju, Ventoux, kr/fl v 2: 55,-

2 fl: 110, **** (4/5), Meny, indtil fredag 23.december

2019. Det vindomsuste Mont Ventoux kan ses i hele Rhone-dalen og kendes som et af de ikoniske bjerge i "Tour de France". Her gror en vin, engang letbenet, lys vin uden frugt eller stil, en fattig kusine til de andre vine fra Rhone. 
      Det har ændret sig, som denne vin viser -en middelkraftig vin med ren, præcis aroma med lige tilpas krydderi, en fast, men rund smag af middel længde. 89p/WineEnthusiast: "Twists of sun-dried garrigue lend smokiness to plump but pristine black cherry and plum in this bold, fruity red. Edged by touches of char and camphor, the juicy, opulent wine finishes on a sizzle of warmth. Best now–2025". 
       Vingård i Cairanne, der også ejer jord længere østpå, og leverer til kooperativet Princes i Chateauneuf.


Trapiche "Medalla", malbec eller chardonnay... 55,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Trapiche tapper 100.000 fl. Hver dag! Alligevel er vinene gode -basisvinen er drikbare, og de bedre "Pure" og Oak Cask er (i klassen 40-45 kr) svære at slå. Medalla er endnu en tak op og laves i ret små mængder (under 200.000 fl. vin/år) fra de bedste parceller.       
      Malbec har lidt eg, men er især flot i sin frugt, kraftig og pænt lang, og dejlig allerede. 2017 fik 89p/Parker. 2018 5*/6 i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay 2019 fik  92p/Parker.

Caronne Sainte-Gemme "l'Orage", v. 6 fl: 66,50

6 fl: 399, 2016 Haut-Médocnormalt 129
Bedste KØB + **** (4/5), indtil Irma og Mad.Coop, indtil fredag 23.december

Jeg foretrækker nok Labat 2018 herover, men glem ikke denne mere klassiske vin i den fine årgang 2016. l’Orage er en slags 2.vin fra Caronne. God dyb farve med let modning, positiv frugt, som er ved at udvikle sig til bouquet med fine noter, afrundet og lang. Formentlig bedre om 2-3 år.        
     Jeg vil også hellere drikke denne vin end den normale Caronne 2013 (179), mens den nye 2018 Caronne (249) er en klasse over -en meget lækker vin, stadig ung- og ikke topkøb.  

Vine 70-99 kr

Offley LBV Port... 79,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil fredag 23.december

Set i 2015. ”Sent tappet årgang” betyder simpelthen god vin af den sorte, kraftige type, som er blevet tappet senere. Egentlig en slags blød Vintage, en temmelig god mørk vin -ikke vintage- som kan nydes nu (eller om nogle år) -mørk, fyldig, frugtig, lang smag. Ganske perfekt til ris à l'amande, 
      Offley er søsterhus til Sandeman, og vinene ligner til forveksling. Efternavnet er Forrester efter den legendariske baron James Forrester -ven med dona Antonia Ferreira- som druknede på Douro floden, da hans pengebælter med guld tyngede ham ned! Hans adelsmærke er det kort, han tegnede over Douro-dalen, som stadig ses. 

Mancuso "Garnacha", Cariñena... 89,-

***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtil fredag 23.december

2019. En ganske perfekt julevin med afrundet frugt, solid fylde og god længde. 2019 fik 93p/Parker. Cariñena ligger over Ebro floden midt mellem Rioja og Katalonien. Et tørt, varmt område, som skal være fødested for druen garnacha (grenache i Rhone). Ofte behandles druen som en konsumdrue, men vinmager Jorge Navascuès viser, at området i kvalitet ikke står tilbage for Priorat eller Rhone. Kun lille del af vinen lagres i eg, men alligevel en imponerende vin! ´Årligt tappes omkring 6000 fl. 

Trivento "Golden Reserve", malbec... 89,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvicklyindtil 31.december

2019. Topvin fra Concha & Toros argentinske hus. Fra Luján de Cuyo i bjergene over Mendoza og lavet i Bordeaux'agtig stil, men en lidt bredere og blødere stil. 2019 fik 5* fra Ekstrabladet: ”Pæn koncentration og pæn intensitet med blommer, lakrids og vaniljenoter i smagen. Flot klassisk malbec.” Også 91p/Tim Atkin og så god som 2017 og 18 (begge 91p/Parker). 

Chateauneuf du Pape "Cristia Collection"... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil fredag 23. december

Cristia er en god vingård med 20 hektar vin i Châteauneuf, men ”Collection” er -som prisen antyder!- ikke fra domænet, men købt fra andre vinbønder. Men slet ikke ringe, med afrundet fylde og god grenache-aroma. Et mellemvægter uden stor karakter, men typisk for Chateauneuf og et godt køb for vin tappet i selve området. 

Clos de los Siete, by Michel Rolland... 99,-

2019 Valle de Uco, Mendoza, Argentina

Bedste KØB ***** (5/5)Irma og Mad.Coop, indtil fredag 23.december

2019 er ny, men du kan stadig finde den flotte 2018. Meget dyb, meget indbydende aroma af mørk frugt og sød eg, magtfuld, men frisk og lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. Både 2019 og 2018 har fået 92p/TimAtkin (2019 også 94p/JamesSuckling). 
      55% malbec + merlot, cabernets, petit-verdot og syrah. Gror i Vistaflores 1100 meter o.h. med tæt plantning (5500/ha) og blot 29 hl/ha, dvs. hver vinstok giver blot 1/2 liter vin.       
     100% Michel Rolland metode: Druerne sorteres 2 gange. Lang kølig maceration før gæring, ingen pumper. 70% får malolaktisk gæring og lagring i små egefade (1/3 nye), resten i tank. Ingen klaring, ingen filtration.          
      Michel Rolland er født i Pomerol, men blev nok den mest indflydelsesrige vinkonsulenter i regionen, og de mange vine -med Ausone i spidsen- han har hjulpet til verden overskygger helt hans egen Bon Pasteur Pomerol. Sammen med hustruen Dany har han rådgivet vingårde i 13 lande. Han er nu officielt på pension, men mon han helt kan holde fingrene fra vinen. 

Faustino I, Rioja Gran Reserva..... 99,-

2010, ***** (5/5), Føtex og Bilka, indtil fredag 23.december

En god julevin! Dyb moden farve, indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang, men en ungdommelig smag antyder at vinen udover2-3 år i små egefade også har lagret en tid i stål før tapning. 94p/WineEnthusiast, 93p/Guía Peñin, 91p/Spectator, 90p/Tim Atkin. Formentlig bedre om 3-4 år og holdbar i 10. 

Mazzei "Zisola", nero d'avola... 99,-

Sicilia, ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december

Samme Mazzei har i knap 20 år lavet vin på Sicilien og ejer smukt slot og vingård i billedskønne Noto. Zisola er ren nero med meget lidt eg -en superflot, meget frugtig og fyldig vin, der kan nydes ung. Kender ikke Irmas årgang, men mon ikke den kan matche 2019, som Parker giver 91p?

Vine over 100 kr

Ladoix, Domaine Carillon...  139,-

2017, **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil lørdag 31.december

Ladoix er et fund i klassisk Bourgogne og pinot noir. Ladoix er ganske lille og ligger ved Corton Grand Cru. Vi er på fladere jord, men stadig en flot vin i en blidere stil, tæt på moden nu. 2017 fik 88p/WineEnthusiast.
      Marguerite Carillon har intet at gøre med Carillon i Puligny, men er domæne kreeret af Helfrich fra giganten GCF (som bl.a. også ejer Moillard, Pierre André, Moingeon, Francois Martenot mv). Har ikke tillid til négoce vinene, men domæne vinene er en anden sag! 

Corte Manara, Amarone Valpolicella... 149,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil fredag 23. december
Manara er en god vingård i Classico, et par nøk op fra le Arche, Lamberti & Co. 
      Meget rig aroma med bær og frugt, magtfuld (16 %), med koncentreret bær, ganske elegant og med kun meget svag sødme -slet ingen dårlig ledsager til det sure og søde juleaften eller blot en mortensand. 
      Vingården Manara er familieejet siden 1950, men begyndte først at tappe selv i 1990erne. Den  ledes af 3 brødre og ejer 12 hektar i Classico. Det meste købes dog ind fra naboer i Negrar, Marano og San Pietro. Druerne tørres i ca. 3 måneder før gæring og lagring i store "botte" i små 2 år. Den blev for 3 år siden valgt som årets julevin i Vinbladet. 

Chateauneuf du Pape Roger Sabon... 199,95

2020 Olivets***** (5/5), Meny, indtil fredag 23.december

92-94p/Parker: "Very flattering to taste... 2020... Olivets boasts layered, nuanced aromas of fresh flowers and ripe raspberries. Full-bodied and rich, yet silky, this blend of 80% Grenache, 10% Cinsault and 10% Syrah finishes long, with just a touch of warmth. Delicious CdP for early drinking."
      Jeg har en svaghed for denne vin, som var en af de første store Neuf vine, jeg smagte i 70erne (mener det var 1967, men det er længe siden!). Men husker en klassisk spraglet etiket, ikke denne (for mig) lidt ferske etiket. Men en flot vin nu -frugt- eller om 3-5 år, for længde og bouquet. 

Presidential colheita 1990 Port, i trækasse... 249,-

***** (5/5)Bilka, indtil fredag 23.december

Den over 30 år gamle 1990 er en rigtig god Port med rig bouquet, ret sød, men lang. Mærket er et af flere fra C. da Silva, et mindre kendt Portvinshus, der leverer god tawny til en rimelig pris.