Søg i 1200 opslag:

11/12/2022

Klassisk barbera og chardonnay + et glas sød synd!

Bilka har gode vine, der er en omvej værd, men bestemt ikke så mange og spændende vintilbud som Føtex, Irma eller ikke mindst Brugsen. En god barbera, god Bourgogne, herlig Port og ikke mindst en choko-smagende mynte likør, der i ægte og sød synd giver julen kamp til stregen! 

Den røde barbera "Tre Vescovi" er en favorit, du også kan møde i Føtex, men prisen er -som også den hvide Macon Azé utroligt lav. Jeg holder også meget af de spanske Canta Mañanas rød som hvid.

      Smith Woodhouse er en gammel favorit i Portvin, og deres LBV 2009 er et flot glas til prisen. 

      Men holder du af chokolade med pebermynte, er den finske Minttu en oplevelse. Den er meget langt fra Bailey og andre modelikører. Den har karakter og rig aroma + lidt styrke i form af 35% alkohol. Havde ikke noget imod den til kaffen (med lidt after eight, måske!). 

Bedste KØB: Barbera d'Asti "Tre Vescovi" - Macon Azé "Burgondie" - Canta Mañanas Ribera del Duero + Rueda - Montgras "De Vine" rød/hvid - Amarone Righetti classico
Godt KØB: Crémant Francois Martenot Brut + rosé - Smith Woodhouse LBV Port - Minttu Choco Mint liqueur

Barbera d'Asti "Tre Vescovi", kr/fl v 6: 46,50

6 fl: 279Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15.december

Vinen holder 14 % og er kraftig, fast og med rig frugt tæmmet af lagring i store egefade. Trods prisen ikke ueffen til hverken oksemørbrad eller en solid coq au vin -og naturligvis julemaden! Vinen er storebror til Sorí dei Mori. Superiore betyder ikke det store (mindst 12,5% alkohol og et år i store egefade). Nebbiolo er kongen  i Barolo (takket være aroma og eftersmag men på trods af druens blege farve og tørre, tanniske smag. Men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barber a -som her i Vinchio (foto). 

Til samme pris Mindus Reserve (6 fl: 279, 3*), en ret ligegyldig vin, som ikke længere kalder sig Mingus. Man kan håbe, at årsagen er, at det krænker jazz elskere, at en industriel vin fra Australien har påtaget sig navnet på en genial musiker?


Macon Azé ”la Burgondie”... 59,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15.december
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde. 
En lise oven på de firkantede, lidt klodsede chardonnay’er fra f.eks. Californien. Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. Ved en anden lejlighed har jeg drukket Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). Testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet.

Canta Mañanas, Ribera del Duero eller Rueda.. 39,- 

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15.december

De charmerende hane-prydede etiketter er en morgensang fra hanen -"Canta Mañanas". Vinen i flasken kender du måske fra Altos de Tamarón, som igen er identisk med Condado de Oriza i Irma. Alle disse etiketter (og mange flere!) laves af Pagos del Rey, del af Felix Solis, et af Spaniens største vinhuse. 

      Simpel rød og hvid, men gode til prisen! En frugtig, ganske frisk Rueda -men nyd ung!- baseret på den fine verdejo, men vist nok også lidt viura, der giver friskhed, men ikke så meget karakter. Den røde er en fyldig, frugtig tempranillo fra Ribera del Duero, men i en ung, frugtig udgave uden de store dikkedarer. 
      Druerne er bestemt ikke de bedste, men vinene laves efter de mest moderne -og gode- metoder: rødvinen laves med omhu med kold maceration før en relativt kølig gæring for at bevare frugten. Druer til den hvide Rueda høstes i de kølige nattetimer, og mosten får 6-8 timer med skallerne for at give mere aroma.  

MontGras "De Vine", rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Rød cabernet, merlot, pinot noir eller zinfandel, hvis chardonnay eller sauvignon, rosé, Chile 
Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15.december

Montgras leverer god Chile vin, men "De Vine" er kun lidt bedre end basisvinene, flot til prisen, men ikke mere. Men til 33 kr er "De Vine" et topkøb. Trods tekst på web er kun lille del lagret i eg (kun 10% af pinot'en!). 
       Cabernet fra det lune Maipo, Colchagua og naboer er god, som også de hvide, ikke mindst sauvignon'en især fra det kølige San Antonio.

Amarone , Righetti classico.... 99,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Bilka og Netto, indtil torsdag 15.december

En amarone for begyndere, og det er rigeligt for mig! Frugtig og kraftig snarere end bred, rig, let sødlig frugt over en del syre. Mangler en Amarones frugt og koncentration. Men er til alt held ikke sød (5,5 g/l). Prisen er ekstremt lav for amarone fra hus, der bor i selve regionen. 

      Amarone fans rynker på næsen af Righetti, som de mener, har solgt ud af de sande Amarone-idealer. Og sandt er det, at et ret lille hus i dag leverer store mængder Amarone til lav pris (men jeg undrer mig mere over, at Valpolicella som helhed er i stand til at sælge så meget amarone!). 

Silvano Piacentini Ripasso... 59,-

**** (4/5), Bilkaindtil torsdag 15.december
Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende Rubens'agtige amaroner med dens Rubens'agtige styrke. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. Bilka mener den er lagret 15 måneder på store egetanke. Det smages dog ikke. 

Crémant Francois Martenot, Brut eller rosé... 75,-

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 15.december

En ganske god crémant til en rimelig pris, men den blev solgt til 60 forrige år, så køb ikke for mange! Hvid brut har fint brus og ren, lidt ung aroma med lidt grønt, let og sprød, nydelig smag. Rosé ikke smagt. men får meget ros af andre.  Vinene har som Moillard fået årgang, men er typisk 2020 (eller 2021 for ny levering), dvs. helt ung, som crémant desværre ofte er. 
      Vinen kommer fra Helfrich's GCF gruppe, som leverer crémant og andet til de fleste kæder. Så denne er formentlig identisk med Moillard (Brugsen) og Maison de Crémant (Irma).  

Smith Woodhouse LBV Port... 119,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 15.december
Set i 2009. For mig har Smith Woodhouse altid leveret en af de bedste LBV'er (sent tappet Vintage Port), som var en god erstatning for den dyre Vintage. Mørk, intens frugt, god og lang -herlig til dessert med chokolade eller en gammel ost. Vinen er lagret 4-5 år, så bundfaldet er væk ved tapning. Vinen kan dog gemmes -som det smages i denne 12-13 år gamle vin. 90p/Spectator, for lavt, synes jeg. 

Minttu Choco Mint liqueur... 75,-*

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15.december (*: med Bilka+ app) 
35%, 50cl. Den dufter og smager som After Eight -med 35% alkohol til at give både aroma og eftersmag et spark og balancere sødmen. En rigtig god likør fra Finland, som nydes kold evt sammen med kaffen. 
      En personlig favorit, som minder om min ungdoms Hallgarten Chocolate Mint, en likør pionér, der forsvandt engang i 1980erne. Suk! 

O.P.Anderson Original aquavit... 79,-

**** (4/5), Bilka, indtil torsdag 15.december
Med kælenavnet "Prima" (ordet før aquavit på etiket) er en rigtig god økologisk snaps, som for mig er en af de bedste på markedet sammen med Rød Aalborg og Julesnapsen. Klassisk kommen duft og smag, mildnet af lidt lagring på træfade. Fås også som "Klar", som jeg slet ikke er (klar) til.