Søg i 1200 opslag:

06/12/2022

Discountvin: Stærk vin i supertung flaske, men hvor er Stellenhof?

Stellenhof har en superflot etiket og er "Enkeltmarks" sværvægter på en supertung flaske. Men hvor ligger Stellenhof? 600 km fra vinmarken... 

Mange er glade for denne vin. Men for mig mindre sjov end Mariella's, ugens billigste til blot 29 kr.

Ugens bedste fra discount kæderne er for mig Neo fra Duero (Lidl), men Tertre du Moulin 2019 fra er tæt på og godt køb for den ofte dyre St Emilion

      Fra Chile kommer Indomita, som begge er vine med meget mere karakter end de lave priser. 

       Men jeg har ikke glemt historien om Stellenhof og andre smukke etiketter fra Sydafrika. Vine fra "single vineyards" med flotte etiketter og lovende navne. Stellenhof er en safari lodge, som slet ikke laver vin! 

Bedste KØB: Savanha rød/hvid/rosé - Neo Ribera del Duero - Tertre du Moulin St Émilion
Godt KØB: Indomita Gran Reserva rød/hvid - Indomita rød/hvid - Silvano Piacentini Ripasso - Vidal-Fleury Rhone - Bourgogne Mont Epin

Savanha Mariella's rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + *** (3/5), Coop365, indtil onsdag 7.december 
Denne vin er formentlig identisk med Savanha vinene i Brugsen, selvom de ikke bærer titlen ”Mariella”. Rød med pæn fylde og frugt (”Juicy”, saftig kaldes den) af druerne pinotage, cinsaut og shiraz, rosé og hvid (mest af chenin blanc) er begge tørre, men ren i smagen om end uden karakter. Men hvor meget kan du forlange til 29?  
     Coop's mangeårige leverandør Spier står bag disse basisvine. Tapning i Danmark. 
     For mig mere behagelig at drikke end sværvægterne Stellenhof og Silverboom (se nederst). 

Indomita, rød/hvid... 35,-          
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid sauvignon, Chile
Godt KØB + *** (4/5), Coop365, indtil onsdag 7.december
Helt enkle vine, men velsmagende og med nydelig frugt. Pinot'en var testvinder (4*) i BT. Har kun smagt den hvide sauvignon, som var frisk og sprød. Vingården drives bæredygtigt -"sustainable"- som det stolt nævnes på etiket. Men vinen er (endnu) ikke økologisk. 

 

Indomita Gran Reserva rød/hvid... 39,-          
cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid sauvignon, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 14.december

Cabernet fra lune Maipo med  fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. 2020 får 88p/Descorchados.
        Den røde pinot og den hvide sauvignon trives ved "Cool Climate", og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Pinot '19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag. 2021 får 89p/Tim Atkin. 
Calem Port, tawny eller hvid.. 50,-          
*** (3/5), Coop365, (indtil onsdag 7.december), Fakta, (indtil onsdag 14.december)
Ganske ok basis Port, ung og sød med lidt vag frugt. Men formentlig hverken værre eller bedre end lignende vin fra Burmester, Feuerheerd, Barros eller andre fra samme tappebånd. 

Neo, Ribera del Duero... 59,-

crianza, bedste KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 10.december

Et tegn på den krise, Spanien oplever ikke kun pga covid-19. Vinen blev for få år siden solgt for 150+ kr!  Den unge 2019 er flot, med overdådig frugt og nydelig lang, afbalanceret smag. Stadig ung, men med sin balancerede kraft en god madvin. Nok bedre om 2-3 år. 
      En pålidelig vin, som år efter år får 90-92 p/100 af Peñin, Spaniens mest kendte vinguide. 2016 fik 5* i Ekstrabladet af Rydberg (som også er forfatter til ”Spaniens Vine”).
      Neo er en rigtig god lille vingård med 12 hektar, grundlagt i 1999 af 3 venner, der har rock såvel som musik til fælles. 

       De er ambitiøse, men har også humor til fælles -og glæden ved tegneserie -som denne figur Mazinger Z, en figur i japansk tegneserie, som i fuld figur vogter indgangen til den intime, men fine og moderne kælder.. Se denne lille film om vingården

Villa Borghetti, Bardolino eller pinot grigio... 39,- 

Bedste KØB + **** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 10.december

Lovlig letbenet til anden, men den lette Bardolino fra Garda søen er tør, frugtig og ren -til samme pris sødlig rød Puglia "La Passo" (kan få selv juleanden til at døse, medmindre den serveres ret kold). 
      Bardolino er ikke kunst, men en behagelig ledsager til en salat eller pizza. Den hvid pinot grigio til samme rimelige pris er bedre end jeg huskede den, med pæn frugt. Det lover godt, at tapperen Pasqua bor ved netop Bardolino. 

Silvano Piacentini Ripasso... 59,-

Godt KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 9.december
Foretrækker denne middelfyldige, tørre, frugtige Ripasso for de svulmende, voldsomme Rubens'agtige amaroner. En ganske udmærket vin til en gryderet eller risotto -server kælderkold. 15 måneder i store egefade (?) smages ikke. Kun smagt én gang, fornemmede en anelse sødme i slutningen, men ok. 

Tertre du Moulin, Grand Cru St Émilion ... 99,-

Bedste KØB + **** (4/5),  Netto, indtil fredag 9.december
Set i 2019. En klassisk merlot med god fylde, frugt og mærkbare, men p.t. bløde tanniner. Den skal have fået 12 måneder i ny eg, men det er svært at smage. Nyd den nu for frugten, eller gem 3-4 år og nyd bouquet'en. Navnet er et mærke, som kan bruges til flere vine af sælgeren GCF (som jeg ellers ikke roser). Denne vin er tappet på vingården i Montagne af den dygtige hr Coudroy.  

Vidal-Fleury Cotes du Rhone.. 59,-          
Godt KØB + **** (4/5),  Netto, indtil fredag 9.december
Kender ikke årgang (har set både 2016 og 2013), men bør ikke være ældre end 2017. En ganske ok Rhone med solid fylde -formentlig lidt mindre eg og styrke end Guigal's Rhone, som tappes i samme kælder. 
Bourgogne "Mont Épin".. 99,-        
Godt KØB + **** (4/5),  Netto, indtil fredag 9.december
En enkel, men sympatisk chardonnay fra stort domæne i Macon. Egefri, frisk og sprød. 
Stellenhof rød/hvid/rosé.. .39,-        
** (2/5),  Netto, indtil fredag 9.december
Jeg har prøvet denne "single vineyard" vin nogle gange. Flere venner er glade for denne let sødladne, stærke (15%) rødvin, som dog (trods en lille sødme) er ret slank i smagen. Men ikke mig. Jeg trøster  kig med, at glasflasken nok er bedre end vinen i pap/plastikpose. Rosé og hvid ikke smagt. 
      Foir mig er etiketten det bedste -men den er også flot! 

      Navnet Stellenhof kunne få svage sjæle til at tro, at denne "single vineyard" vin kommer fra Stellenbosch. Men det er ikke tilfældet -og etiket har da også Swartland som oprindelse. Men det er også et godt område, men mindre kendt end Stellenbosch, hvor der ligger nogle meget store "single vineyards".   

      Stellenhof er bestemt ikke et frit opfundet fantasinavn, men et smukt resort ved en elefantpark. ligger dog ikke i Stellenbosch og forresten heller ikke i Swartland, hvor vinen kommer fra. 

      Stellenhof ligger faktisk én fuld dagsrejse længere mod øst (600 km) -meget langt fra både Stellenbosch og Swartland. Nærmeste by er ikke Cape Town, men Port Elizabeth. 
      Forresten lever Stellenhof ikke af vin, men af safari gæster, som ofte bor i nogle sjove lerklinede hytter, som ligner trullierne i Syditalien!  Stellenhof er tappet i Danmark (Globus).      
      Taster Wine leverer en lignende vin, Silverboom (6 fl. 249, 2* i Bilka). Fås i Aldi med navnet Avenhoof).        
      Silverboom er heller ikke et fantasinavn -det er tilmed også et (lille) hotel. Silverboom ligger heller ikke i Swartland og laver heller ikke vin. Men ligger dog tæt på vinmarker.