Søg i 1200 opslag:

23/08/2022

Superpris på god rosé til sensommeren...

I denne uge er det næsten mere sommer end vi havde i juli. Så når du kan få en række fine pink vine til en god pris, kan det være værd at købe. Og så husk, at pink er en herlig vin at drikke, når efterårets mørke har sænket sig -både til frokost og som et minde om dengang, det var sommer! 

Vi er mange, der drikker rosé året rundt som en god ledsager til paëlla, tapas, suppe og de fleste frokostretter -og hvorfor ikke grillet laks? I Frankrig har de i 20 år drukket mere rosé end hvid. Så langt er jeg ikke nået endnu. 

      Men de er også bedst til rosé i Frankrig. Der laves god rosé i Spanien, også lidt i Italien og enkelte andre lande, men Frankrig er klar nr 1 for rosé med mere aroma, syre og friskhed i pink vin. 

      Historisk har Tavel været nr 1, og det er da også det eneste område i Verden, hvor det kun er rosé, der har "appellation". Her laves både rød og hvid, som kun må sælges som Rhone, ikke Tavel! 

      Men ellers er det Provence (inkl Bandol), der fører i kvalitet, selvom Languedoc er begyndt at lave god rosé.  

N.B: Vinene skal bestilles på web, men kan leveres til butik -eller bestilles til levering med madvarer fra Coop. 

Godt KØBBeaulieu rosé "Cuvée Alexandre" - Montrose "Cap 180" - Sancerre rosé Jean Demont

La Baume rosé, Languedoc, kr/fl v 6: 41,50 

6 fl: 249, Bedste KØB + **** (4/5), Mad.Coop.dk, restvin (normalt 119)
2020. Ofte er rosé bedst inden for et år, men denne med glasprop bør bevare sin frugt lidt længere -så giv den en chance. 
      Meget frugtig med lidt jordvin og fersken. Middel fyldig med masser af bær i smagen -egentlig god også uden mad. Bør nok nydes nu. 

    La Baume var i 1880 en af regionens største vingårde, men ved besøg lægger jeg mest mærke til de australske spor i form af gigantiske tanke med fadkældre, hvor druer fra de over 200 hektar domæne bliver til vin. Vingården var en forpost for australske Hardy's, som havde planlagt en invasion af vinens moderland. Millioner blev hældt i la Baume's vingård og bygninger, før man i 2003 solgte til Joseph Helfrich. Han har tjent formuer på billig whisky, Cognac og Alsace samt især konsumvin som JP Chenet, men han sikrer nu sit eftermæle ved at lave god vin på egne vingårde som la Baume.

Amido "Baussières", Tavel rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + ***** (5/5), Mad.Coop.dk, restvin (normalt 109)
Jeg kender knap nok denne vingård, som ellers er mere kendt for ok Rhone end for Tavel. Vinen er en af Meffre's bedre vine, og det er godt nok for mig. Formentlig en god vin, måske mere fylde end aroma. Og superris for Tavel! 

Jas d'Esclans Rosé, Cru Classé, kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, Bedste KØB + ***** (5/5), Mad.Coop.dk, restvin (normalt 129)
2020 øko Provence. Vinen har altid været en af mine favoritter med sin rige parfume og store legance -og en fin syre sikrer, at 2020 burde være i top i dag. Men kan se, at redacteur Peter Winding fra Vinbladet var knap så begejstret (87/100, maj 21), men jeg holder nu på mit. 


Ch. Beaulieu rosé "Cuvée Alexandre", kr/fl v 6: 66,50 

6 fl: 399, Godt KØB + ***** (5/5), Mad.Coop.dk, restvin (før 199?)
Aix en Provence. 2020 får 91p/WineEnthusiast, men 2021 er lidt friskere i frugten og måske bedre lige nu. Kun smagt i ældre årgang, der var flot med masser af frugt i smag og næse, god fylde og pæn længde med lidt syre. Ikke i top, men en rigtig god rosé. Druerne er typisk Provence: grenache, syrah, cinsault og cabernet. 
      Beaulieu er det største slot i Aix en Provence med 300 hektar, knap halvdelen plantet med vin. Slottet er lidt unikt ved sin jord, der er ler/kalk + basalt, da en vulkan ulmer under jorden -den eneste i Provence. Slottet selv er stort og flot og har i mange år tilhørt greverne af Provence. I dag er det indrettet som luksushotel.  

Montrose "Cap 180" rosé, kr/fl v.6: 41,50

6 fl: 249, godt KØB + ***** (5/5), Mad.Coop.dk, restvin 

2020 øko. Jeg husker Montrose for gode sydfranske landvine. Men der er sket noget her, selvom denne vin formentlig er lavet af indkøbte druer. Ikke smagt -men Brugsens ord lyder godt: "Ufrugtet, ren rosé, en af de rosé-typer, der smager af havet (men selvfølgelig ikke af saltvand). Kan du lide vin, hvor sødmen trækker sig helt i baggrunden til fordel for smag af muslingeskal, kridt, usødet bærsaft og smag af våde sten, så er dette en virkelig fremragende vin. Det her er en rigtig østersvin! Meget præcis og stilsikker vin." 
 

Sancerre rosé "Jean Demont", kr/fl v 6: 66,50

6 fl: 399, godt KØB + **** (4/5), Mad.Coop.dk, restvin (normalt 129)
2020. Jeg ville nok ikke vælge denne vin, men kan se, at den (i maj 2021) får 5* af Ekstrabladet og 88p/100 af Winding i Vinbladet: "Lille, ren duft, frisk med hindbær. Frisk smag, middel fylde, frisk eftersmag med ren frugt og fin syre". Den lyserøde Sancerre er 100% pinot noir. 

Mad.Coop.dk tilbyder også Rudolf Müller Dornfelder rosé (3*, v 6: 33,17), en sødlig rosé fra den tyske favorit drue Dornfelder. Jeg vil ikke bruge penge på den, heller ikke til min tante!