Søg i 1200 opslag:

12/08/2022

Chile vin kan overgå vin fra Californien!

For mange er Chile stadig et synonym for billig vin. Og for mig trist vin præget af stilket duft. Men det har ændret sig de sidste 10-15 år -og de bedste som Terrunyo står ikke i skyggen af hverken California eller Europa. 

Terrunyo står p.t. til samme pris som californiske Three Finger Jack (99 kr), men Terrunyo er klasser bedre, mens Three Finger Jack mest udmærker sig ved flasken, som er så tung, at 3 fingre næppe kan løfte den! 

      Men Coop har stadig billig vin fra Sydamerika, men de er rigtig gode i dag, både økologiske Adobe (35) og Mascota (50 kr) fra Argentina. 

      Andre gode vine er Spier PS fra Sydafrika og Italiens Storia di Famiglia og Ibis Barbera -samt ikke mindst den herlige hvide, tørre Lenz Moser fra Østrig. Og så er der lidt stærkt i form af gammel Cognac og Single Malt til blot 199.    

Bedste VIN: Terrunyo 2019 carmenère
Bedste KØB: Adobe rød/hvid/rosé - La Mascota rød/hvid/rosé - Grüner Veltliner "Lenz Moser" 
Godt KØB: Diablo Red "666" + cabernet - Spier "P.S" grand reserve rød/hvid - Chianti Classico "Storia di Famiglia" - Barbera d'Asti "Ibis" - Three Finger Jack California - Glenlivet 12 år - Normandin XO Cognac - Famous Grouse whisky

Emiliana "Adobe", rød/hvid/rosé... 35,-

rød cabernet, carmenère eller pinot noir, hvid gewurztraminer, viognier eller chardonnay, rosé cabernet-syrah, økologisk, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august
Vil tro, Adobe er identisk eller tæt på Irma's Novas. Samme Emiliana, samme Reserva (og samme Coop). Men p.t. en del billigere i Brugsen! 

      Det er et par år siden jeg smagte dem sidst (uden større entusiasme), men kan se, at '19 carmenère fik 5* i Politiken og gavmilde Vinavisen har givet en stribe af dem 5*. Og hvor meget gewurztraminer kan du få til 35? Eller viognier?  Cabernet har fået 88p/CellarTracker. 

      Ikke alle vine har den brede betegnelse "Central Valley" -kan se, at den nye pinot noir kommer fra det kølige Bio Bio, måske det sydligste område i Chile. Smagte rosé (fra Rapel) i sommeren, og den var faktisk god, med pæn frugt og friskhed, med lidt syre til at balancere en lille sødme.   

      Brugsen tilbyder også Clarkson eød/hvid/rosé (6 fl. 249, 3*), som meget forvirrende præsenteres sp, em "Estate" vin, dvs. fra én ejendom. Den strækker sig vidt -for nogle vine er fra California, andre fra Washington! Hmmm. Dansk tappet. Smagt 2 gange, ikke min smag. 


Terrunyo 2019 carmenère, Chile... 99,-

Bedste VIN + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtiorsdag 18.august, , normalpris 199,95 

Med Terrunyo er blandt de bedste 1% af vinene fra Chile og matcher stor vin fra Californien og Europa. Tilmed er prisen rimelig -og til 100 lidt af et fund. 

      For knap 20 år siden begyndte giganten Concha & Toro at lede efter de parceller, hvor de enkelte druer kunne levere den ypperste vin -her Peuma parcel 27 i Cachapoal, hvor Chiles signatur-drue carmenère excellerer. 

      2019 Carmenère er meget tæt på toppen. 5* fra Rydberg i Ekstrabladet: En tæt og koncentreret vin med brombær, let urtet, lakrids og vanilje i smagen. Flot intensitet og en meget velbalanceret flot carmenere. Lang afslutning.” Lige så imponerent er 93p/Parker: "The most impressive Carmenere... The 14.5% goes unnoticeable and comes through as balanced and fresh". Også 93p fra Tim Atkin og 90p fra Spectator. 

      Vinene er blandt de bedste fra Concha & Toro (foto), som nok er bedst kendt for billig vin som Sunrise, Frontera og de marginalt bedre Casillero del Diablo, Emiliana osv.  

La Mascota, rød/hvid/rosé, Argentina... 50,-

Rød cabernet-sauvignon eller malbechvid chardonnay eller rosé, Valle de Uco Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5) Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august

Kreeret af Rodolfo Sadler, som også står bag OPI, som er kommerciel i den bedste forstand. Mascota er en tak bedre. Den laves i knap så store mængder på basis af finca La Mascota (foto).

      Cabernet har fået 88-90+p/100 af pålidelige lokale Descorchados i de sidste 3 årgange. Den aktuelle 2018 får 91p/Descorchados. Nye årgange af malbec får også pæne ratings, latterligt til vin til så lav pris!

      Den hvide vil med aroma og fylde tiltale chard-fans -men foretrækker de to rødvine: lækker malbec med frugt og friskhed, og cabernet er også rigtig flot. De røde har dyb farve, silkebløde tanniner med fin frugt, lidt mere krydret i cab'en. Rosé lidt skuffende (burde være 2022). 

Diablo, Red "666" eller cabernet, kr/fl v 2: 64,50

2 fl 129, Rød 2018 cabernet-sauvignon eller 2021 Red Blend "666", 2020 Chardonnay, Chile

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august, normalt: 169.95
Sort humor! En sort cab eller en rød "Dark" til Mørkets Fyrste, Djævelen! 
      "666" syrah-malbec er lagret 6 måneder, 6 uger, 6 dage -666 = djævelens tal! Dybt farvet, intens aroma af moden frugt; fløjlsagtig, kraftig, afrundet, men med fine mineralske noter -djævelsk attraktiv, burde jeg vel sige? 
      Den sorte 2018 cab bliver rost af Henrik Oldenburg (17p/20) med ordene: "ikke så dyster og uhyggelig, som navnet antyder, men mørk og dyb, og yndere af egetræ, kokos, røg, tobak, engelsk lakrids og vanille skal nok få deres lyst styret. Den er også saftig, med frugtige hilsener fra solbær og hyldebær, den er tæt og syresvag og let drikkelig."
     Fås også som Chardonnay "Golden", som er lagret på æg-formede beholdere af stål og cement. Med sin lille sødme ikke en vin, jeg vil bruge penge på. 

Grüner Veltliner "Lenz Moser"... 50,- 

Østrig, , bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august
2021. Ikke helt så overbevisende om Sant Thias (Rema1000), men at foretrække for Nitthaus (Meny), selvom denne er dyrere. Og så kostede den 55 i Netto i juli, så meget for Nettopris! 
      Frisk og let vin med rig aroma og stor friskhed -ikke veltliner i top, men rigtig god til prisen.
Lenz Moser (1905-78) revolutionerede vindyrkningen, da han fandt på at lade planterne vokse højt og med længere mellem hver plante. Det betød mindre skade ved frost, mindre arbejde og godt udbytte, selvom der var færre vinstokke pr hektar. Hans metoder ses i dag over hele verden.
     Hans vingård (foto) har siden 1986 tilhørt VOG, der har gjort firmaet til det største i Østrig. 

Spier "P.S" grand reserve rød/hvid... 59,-

rød og hvid blend, Sydafrika (tappet i Danmark)
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august

Rød 2020 på shiraz, cabernet sauvignon, merlot og pinotage siges at lagre 12 måneder i eg og skal være en klasse over Vintage og Signature "Collection". 2019 var testvinder i både Vinbladet og hos Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Mørke krydrede noter i duften. Meget frugtig i smagen med skovbær, violer og krydderier. Pæn koncentration og intensitet i smagen. Krydret afslutning." 2020 ikke smagt. 

       Den hvide er chenin blanc og chardonnay fra kølige områder. Meget frisk, aromatisk og stilig. 5* i Vinavisen. Få om nogen køber til normalprisen 139,95, men 50 kr er meget lav pris. Tappet i Danmark (og du finder -heller- ikke denne vin på Spiers web.

Chianti Classico "Storia di Famiglia"... 59,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august

En god Chianti med afrundet fylde og positiv ren duft med bær og krydderi, ganske runde tanniner for sangiovese druen -en god vin til vinterens solide retter. Nydes ved 18 grader. Denne Classico er ofte rigtig god, således fik 2017 91p/Falstaff. 
     Cecchi har netop haft 125 års jubilæum som familiehus. Huset er dog først begyndt at vokse i de senere år, hvor de fandt ud af at sælge middelmådig toskaner vin til de store kæder.

Barbera d'Asti "Ibis"... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august
Ikke en vin, du kan finde på Sarotto's web, dvs. vinen købes ind udefra. Ej smagt, men nok rimeligt god -har da fået guldmedalje i Berlin. Frugtig og kraftig, men lidt for rund til at være barbera classic, dvs. med meget frugtsyre
      Fås også som hvid (Cortese, men bordvin, smagt sidste år, neutral, men ren og frisk) og rosé (ej smagt). Vinene er formentlig identisk med Sarotto-vinene i Irma, rød barbera og Challis i hvid og rosé (som koster op mod 100, når den ikke er på tilbud), så du kan lige så godt købe dem i Superbrugsen! 

Why Not? rød/hvid/rosé, v.2 fl: 64,50

2 fl: 129, rød Negroamaro-Zinfandel original eller organic, hvid pinot grigio, rosé, Italien 

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august

Prisen er for høj (og normalprisen 129,95 er latterlig), men vinen er god -ikke kønsløs. Mørk, fyldig, rund, men ikke sød, med ren, krydret frugt og en snert af syre i eftersmagen. Meget bedre end de dansk-tappede Capolavaro Appassimento (6 fl. 299, 2*). Har ikke smagt den økologiske røde, desværre!

      Pinkien er sødlig (dvs. trist, når vinen er fra Puglia), mens den hvide grigio fra Veneto er til den halvtørre side (10 g/l) og ikke spændende. 

Three Finger Jack, California, frit valg... 99,-

cabernet sauvignon, Zinfandel "Old Vine" og Red Blend
Godt KØB + *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august
En distanceblænder af en vin (og flaske) til dig, der holder af voldsom aroma af bær og røg, potente alkoholiske hestekræfter for fuld udblæsning
      Det første glas imponerer især cab og zin, trods en lidt kort eftersmag (men kun smagt én gang af uegnet glas). Andre vil elske et mix med sødlig, krydret duft af merlot, Syrah, Petite Sirah, Tempranillo og Tannat lagret i fade brugt til rom (!). Ikke en vin, jeg vil bruge min sparsomme pension på! 
      Og så er flasken så tung, at du ikke kan nøjes med 3 fingre for at holde om den.  Ejer Delicato er nærmest Gallo Light -dvs. billig vin, men knap så meget (100 mill mod Gallos 900 mill fl/år). De laver også bedre vin, bl.a. Francis Ford Coppola, men de fleste er som denne fra egnen omkring Lodi i den varme Central Valley. 

Hardy’s "VR", rød/hvid/rosé... 35,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august
De får 3* for pris, men jeg ville personligt ikke købe -livet er for kort til polerede, kedelige vine som disse. De gør ingen fortræd, men de røde (måske især shiraz) er dog ganske ok.  

Glenlivet 12 år Single Malt Whisky... 199,-
40% Speyside, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august

Det første -legale- destilleri og som sådan den mest berømte (men nok ikke bedste) Single Malt. "Double Oak" (lagret i 2 typer eg, 6 år i hvert fad) giver en blid all-rounder med let sødme. Også godt køb -den 3 år ældre Glenlivet 15 koster 514!  
      Nyere ratings 93p/Tastings, 88p/WhiskyAdvocate. Kan se på nettet, at den har fået 4,3/5 på Vivino /o.l.), som gav den dyrere Highland Park Viking's 12 år 3,5/5 og den superbe Glenfarclas 12 år 4 -så meget for brugerstyrede guides! 
Coop tilbyder også Famous Grouse Blended Whisky (99, 4*), rigtig god til prisen. 

Normandin XO Extra, Cognac ... 199,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 18.august

For mig det bedste tilbud i Cognac, da denne Cognac  ikke kun er lagret de 5 år, som loven kræver af XO (VSOP kan nøjes med 4 år), men hele 10 år, som det fremgår af etiketten. Men i øvrigt en glimrende Cognac med rig bouquet med rancio snarere end karamel og afrundet, pænt lang smag.