Søg i 1200 opslag:

21/08/2022

Superb argentiner og en kriminel Oz

Når du skal betale samme pris for en sødsuppe hyldest til gangsteren Lucky Luciano som for en Unámine, er det et lille bevis for, at forbrydelse betaler sig!  

Alle er enige om, at Unámine ("unaminous"), er en stor vin, et klassisk Bordeaux-blend fra Uco ved foden af Amerikas højeste bjerge. Og folk med forstand på vin er også enige om, at australske Kings of Prohibition ikke er god. 

      Vinen er en hyldest til Lucky Luciano, den første mafia konge i USA. Det er næsten værre end forbrydelse at forlange samme pris for de 2 vine!    

Superbrugsen og Kvickly har dog flere gode vine fra Sydamerika -Trivento (med god rød og hvid malbec) samt Duette pinot noir, som er frugtig og let trods høj alkohol. Og så er der et par gode franske og italienske vine, bl.a. den fine Plan de Dieu ("Guds Plan") fra Rhone. 

      I den billige ende er der Hardy's Crest fra Australien til 35 -og den kan jeg faktisk bedre lide end Kings of Prohibition. At den kan sælges til 79, er bevis på, at forbrydelse betaler sig. Desværre!  

Bedste KØB:  Mascota "Unámine" - la Chasse "Plan de Dieu" - Hardy's Crest rød/hvid

Godt KØB: GM Aix en Provence rosé - Black Blaze "G.S.M." - Trivento Reserve rød/hvid - Duette pinot noir - Amarone "Terre di Verona" 

Mascota "Unámine", Gran Vino ... 79,- 

Bedste KØB + ***** (5/5)Superbrugsen,´og Kvickly, indtil torsdag 25.august      

Set i 2017, som fik 95p/James Suckling og er meget overbevisende med nuanceret aroma, god dybde og længde. Kraftig, men ikke tung, med fine tanniner under frugt. Perfekt lige nu, men det haster ikke. 

Jeg er glad for alle vinene fra Mascota, både OPI og Mascota -plus topvin Unámine, alle lavet af Rodolfo “Opi” Sadler. Vinen kommer  fra de bedste parceller i det fine Uco, godt 300.000 fl/år. Jeg er totalt enig -"unanimous"- med de kritikere, der har smagt denne vin. 
      Et blend af cabernet-sauvignon (60%) med cabernet-franc (15%) og malbec (25%) med malolaktisk gæring og lagring i nyere eg. Rydberg gav den 5* i Ekstrabladet. 2016 fik 91p/Parker.  

Til samme pris Kings of Prohibition australsk shiraz (79, 2*). Flasken er ikke min favorit, vinen er sikkert drikbar i små doser. Men hvordan kan sådan en fabriksvin koste det samme som Unámine? En typisk sødlig sværvægter.

     Navn og flaske er en hyldest til Lucky Luciano, gangsterkonge under Forbudstiden i USA. Lucky Luciano var en gangster af værste klasse (trods et vist venskab med Frank Sinatra), som blev første og eneste nationale leder af mafiaen i USA. Han sad i fængsel under 2.verdenskrig, men blev hevet ud for at overtale mafiaen i Syditalien til at bekæmpe nazisterne. Men hvad han laver i en vin fra Australien, ved jeg ikke! 

       Vinen fås også i andre gangster varianter som Bugsy Malone (cabernet) og Al Capone (blend) samt en hvid Stelle Beloumant efer en brændevinssmugler i Nevada. De ses ikke i Danmark. 

      Vinen laves af australske Calabria Family Wines. Skulle Mafiaen have lyst at investere nogle af deres sorte penge i vin, ville et vinfirma med dét navn være logisk. Men det er måske for åbenlyst at ale navne at vælge netop Calabria, en provins i Syditalien styret af en af de mest berygtede mafiaer.  

Trivento Reserve rød/hvid.... 50,-

rød Malbec, hvid malbec eller chardonnay, Argentina

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august 

Den røde Trivento er altid god, fyldig, rund, lidt kommerciel, men med frugt og pæn længde. Den får pænt ratings, i 2020 91p/Descorchados,. 
Hvid argentinsk køber jeg sjældent, bortset fra torrontès. Men har smagt en del professionelt. 

      Men Trivento's hvide malbec skiller sig ud - en tør hvid på den sorte malbec drue. 2020 var en tør hvidvin med rig aroma (kirsebær/hindbær/æble) og frisk syre, måske lidt kort, men nok bedre end chardonnay. 

      Hvid laves af sorte druer, hvor skallerne (der giver farven) fjernes før en lang og kølig (10 gr) gæring. 2920 fik 90o/Descorchados. 

      Trivento ("Tre Vinde") har navn efter husets første vingård, "3 Vinde". I dag er huset et af de store og ejes af giganten Concha y Toro på den anden side af Andes bjergene. 

Viña Indomita "Duette", pinot noir ... 50,-

Chile, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august 

Et rigtig godt køb i en mild Bourgogne-stil! Chile har i det kølige Casablanca ved Stillehavet et perfekt klima til pinot såvel som chardonnay og sauvignon. Her ligger det smukke  Indomita, et af de uafhængige huse (dvs. ikke med i Concha y Toro-gruppen).
      Vinen er let trods de 14% alkohol, men stadig rigtig god med typisk hindbærnæse og en vis elegance i eftersmagen. Nyere årgange har fået 89-91p/100 af lokale Descorchados. 

Hardy's Crest, rød/hvid/rosé... 35,-

rød cabernet-shiraz-merlot, hvid chardonnay-sauvignon, rosé, Australia
Bedste KØB + **** (4/5),  Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august

Hardy's kendes mest for dagligvin som "Nottage Hill" og "VR". Crest er et trin op, William Hardy er to trin op. Vi ser for sjældent andet end disse middelvine fra huset med den glorværdige fortid. 

      Den røde "Crest" er blend af cabernet, shiraz og merlot, ikke tosset, en pleaser uden større karakter. Den lyserøde er på samme druer, ej smagt. Den hvide er tør, middel fyldig, men husker den som uden friskhed og spræl. Men til 35kr dog et godt køb.  Og trøst dig -med skruelåg og glas er vinen bedre end i plastikpose med pap!

Hardy's er et af de ældste huse i Australien, som plantede de første vinstokke så tidligt som 1854, meget få år efter, at Adelaide blev grundlagt som en modelby uden de straffefanger, som hærgede Sydney og Melbourne! 

      Hardy’s var pionér og levede op til Imperiets drøm om Australien som leverandør af vin til den engelske overklasse. Huset fik medaljer -netop i Frankrig- så tidligt som 1880erne. Huset blev fra 1900 ledet af en Osborn, som tjente penge nok til at grundlægge d’Arenberg i 1912. 

      Herefter startede fusionerne, og huset blev mest baseret på dagligvin, som det passer sig for grundlæggeren af Accolade, Verdens (vist nok) næststørste vinfirma. 

Flot fransk og blød italiener


la Chasse "Plan de Dieu", Rhône Villages... 59,- 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august
Set i 2019/20. En god Rhone! En solid grenache-syrah med nydelig kraft og længde, krydret ren frugt og afrundet smag. Hvis du bor på Sjælland og er 60+, husker du måske Plan-de-Dieu Rhône,  tappet i Danmark for Irma. Dengang nærmest et mærke for billig Rhone, som i dag er blevet til Village med lavere udbytte pr vinstok og bedre vin -men stadig fra Gabriel Meffre! 

GM Aix en Provence rosé... 59,-

Godt KØB **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august

En nydelig rosé med diskret frugt, tør, middelfyldig og ren smag -simpel, god madvin. GM står for Gabriel Meffre i Gigondas, som også leverer Chasse Rhone. Etienne Meffre leder stadig huset, som dog er ejet af familien Jeanjean. Generelt pålidelig vin.

Black Blaze "G.S.M."... 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august
Som Languedoc fra omegnen af Minervois og "De sorte Bjerge" er den god med frugt og masser af fylde. GSM = druerne Grenache,  Syrah og Mourvèdre. Det nydelige udstyr får vinen til at se dyr ud (Coop søgte også at sælge den til 100!). 


Amarone "Terre di Verona"... 109,- 

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly indtil torsdag 25.august
Som amarone er den på det jævne -kun Coop's eget blad Vin&Co har givet den 5*.  Fra kooperativ i Verona og Valpantena. Nydelig og kommerciel, mindre sød end mange. 

Piccini "Memoro" rød/hvid/rosé... 45,- 

**** (4/5), Superbrugsen og Kvicklytil torsdag 25.august

Piccini eer mest kendt for Chianti, men du kan godt bilde mig ind, at huset sælger mere af denne vin, som er et bland af vin fra hele Italien -inkl. Toscana! En pleaser bedre end en kedelig Chianti, og for mig bedre end de mange Rip'amaroner-vine.

     Mario Piccini leverer hver 10. flaske Chianti plus en masse andre vine, ialt op mod 20 millioner fl/år. Så langt det meste købes udefra. 
      Memoro er som italiensk bordvin uden årgang (du kan måske få idé om alder ved at nærlæse L-nummer på bagetiket med bl.a.  tappedato). Fås også på 3 liter box, som er mere anonym gr filtrering. 

      Den røde er blend af syditalienske druer som primitivo, montepulciano og nero d'avola med merlot. En fyldig, glat og frugtig vin, meget letløbende trods pæne procenter. 

      Den hvide er især på franske druer som viognier og chardonnay + italienske vermentino og pecorino (nej, ikke ost, men en drue fra Abruzzo). Ganske frisk og frugtig,, måske med en snert af sødme, men det kan skyldes frugten. Rosé ikke smagt. 

Chiaro Zinfandel, kr/fl v 6: 49,83 

6 fl: 299, *** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august
Ikke en vin, jeg vil øde mine penge væk på. Et godt bud er endnu en forglemmelig sværvægts sødsuppe-primitivo fra Italiens sydlige hæl, som vil glæde fra første glas -og så ikke mere. Men en flot, tung flaske! Kommer fra Irma's gamle leverandør Botter øst for Venedig.  3* for prisen (normalprisen 100 er hen i vejret). 
      Men ok, jeg drikke lige så gerne denne som Why Not? Premium Zin (6 fl: 399, 3*), alt for høj pris. 

Laugel Cremant d'Alsace hvid/rosé... 79,-

*** (3/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 25.august
Jeg er sjældent begejstret for billig crémant (eller billig Champagne!). Denne crémant var godt køb til 64,50 i juni, men ikke til 79. 
      Husker den hvide som en rimelig tør vin med pænt brus, som skæmmedes af svagt umodne druer camoufleret af lille restsødme. Den lyserøde fandt jeg (dengang!) bedre, med nydelig frugt af jordbær! 
       Måske er vinene bedre i dag, hvor Laugel (del af GCF) oven på Corona-krisen har fået adgang til lidt bedre druer og måske gr manglende salg har lagret vinen lidt længere end de 9 måneder, loven kræver.