Søg i 1200 opslag:

15/08/2022

Rødvin, bobler, hvid -alt det vinøse til en god fest...

Står du og mangler en masse vin til en fest i år, er Baron de Ley's "value" box til 299 svær at komme udenom. Alene de 2 "Gran" koster normalt 300, så de 4 andre flasker er en sidegevinst!

Og faktisk har Føtex rigtig mange gode køb lige nu -som bør kunne dække alt vinøst til en fest!   

Til velkomst er chilenske Amaral Brut svær at overgå. Den har en meget flot aroma, mere tør end Prosecco. Du kunne også prøve Australiens Tanunda Premium Brut, men check årgang (helst ikke over 3 år). Og ellers kan d tage skridtet op til Jacquart "Mosaïque" Champagne (i næste opslag). 

Der er rigtig mange gode rødvine, hvor Trapiche "Oak Cask" er mere end godkendt, mens du kan gå op på Chile's "TH", hvis du vil have vin tæt på toppen. Fra Italien er il Grigio Riserva en Chianti Classico med klasse -men nok bedre om 1-2 år. 

Her er revideret udgave af Føtex del 1, del 2 følger med andre særligt gode tilbud.  

Bedste KØB: Baron de Ley "6 fl. Value Box" - TH syrah + sauvignon blanc - Il Grigio Chianti Classico Riserva - Trapiche "oak cask" rød/hvid - Amaral hvid/brus 
Godt KØB: San Felice "Bell'Aja" Bolgheri - Kingpin rød/hvid - Tanunda Barossa + Premium Sparkling - Tanunda "Triathlon" - Tanunda Cabernet-Merlot 

Baron de Ley "6 fl. Value Box", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 2992 fl. Club Privado crianza, 2 Reserva og 2 Gran Reserva, Rioja

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.august

Denne "Value" kasse er et topkøb. De 2 flasker Gran Reserva koster (ikke tilbud) normalt 300 kr -så du kan siges at få 4 andre flasker oveni! Den "officielle" pris er ca. 700 kr, men vinene er dog ofte på tilbud. 

      Alle vinene er kommercielle på den gode måde, undtagen "Privado", som laves i små mængder og er lidt fastere. Nok bedre om et par år.  

      Club Privado er en rigtig god crianza fuld af frugt og fylde, ret fast, pæn længde. 2018 fik 89p/TimAtkin. 

      Reserva er en mangeårig favorit -ikke dyb og koncentreret, men den har en charme, bouquet og blød fylde uden at være ligegyldig. Den unge 2017 har med rette fået 91p/100 af både Peñin og Tim Atkin.

      Den ældre Gran Reserva har fået hele 24 måneder i små egefade og mindst 36 måneder på flaske. En mere fløjlsagtig, moden vin, som tiltaler rigtig mange -selv mig, der ikke er fan af gammel vin! 

      Spanske Mundial de Vinos har et "tilbud" til omtrent samme pris. Men her er kun 4 flasker, 1 fl. hver af crianza og reserva + 1 hvid og rosé. Ingen Gran Reserva og slet ikke 2 af hver! 
      Baron de Ley er et af de få huse med et domæne stort nok til, at hele høsten kommer fra egne marker. Det sikrer kvalitet og stabilitet år efter år. 

      Salling's "Value Box" er en blandet omgang. Jeg husker med glæde Faustino kassen, men har siden set kasser med 6 fl. Capolavaro og 6 My Way (ligegyldig dansk tappet industrivin fra California). Men i går så jeg en anden kending -nu tilmed til utrolig lav pris... 

6 fl. Salentein Argentina (4 Barrel Selection, 2 af topvinen Numina). Sidste år et fund til 349, nu set til latterlige 215 kr i en lokal Føtex. Markedspris globalt er op mod 700 kr. 

Jeg vil ikke røbe hvilken Føtex -men finder du den ikke, leverer Baron de Ley (299), Trapiche "Oak" (219) eller Kingpin (249) alle meget god vin til pengene! Og måske er der rester af andre -gode- kasser i din lokale Føtex. 

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 79,-

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex,  normalt: 149, indtil torsdag 25.august

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019,  mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p og 2019 91p. Andre smagere er helt enige. Så mange points koster normalt dyrt! "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin. 

Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (som hos andre huse i Chile grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). Huset var hurtig med eksport til USA, og allerede i 1975 solgte Erik Sørensen Vin Undurraga, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin.

  

I 2007 begyndte de igen at lave gode vine -og "T.H."(Terroir Hunter) er blandt de bedste, fra navngivne vinmarker, tapet i små mængder, typisk omkring 15.000 af hver, antal anført på etiket! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. Foto viser en af husets kældre.  

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august

Set i 2018, som fik 92p/Falstaff. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb". Vinen koster i USA  $ 27 (170 kr + moms). I dag ses 2017 og 2018, som også er fremragende.  
      Grigio er en af Sallings gamle favoritter og en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 

      Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren. 2017 fik 92p/Parker, 2016 92p/Parker, mens 2015 bl.a. fik 3 glas i Gambero Rosso. 

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl) er Bolgheri en art 1.Cru i Toscana, Bell'Aja er et bedre køb, som kommer fra San Felice nye vingård i Bolgheri. 
      Vingården er stadig lille (6 hektar) og vinstokkene unge (5-10 år), men de første årgange har fået pæn ros i guiderne (omkring 90p/100 tl 2017 og 18). En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes mange år, men jeg vil nyde den nu. 

Trapiche "oak cask" rød/hvid, v 6 fl: 36,50

6 fl: 219, rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. august

Jeg foretrækker faktisk disse vine for Alamos -selvom denne sært nok sælges dyrere i Danmark (modsat resten af verden). Men begge er  indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig. 

Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. Vinene er fra udvalgte vinstokke, plantet højt -over 750 meter, dvs. med varme dage og ret kølige nætter. Årgangen er mest den nye 2021, ej smagt endnu. 

Malbec -en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados, '19 90p/Falstaff. Cabernet er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men stadig utrolig flot til prisen. 
Pinot Noir smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med let krydret duft til en god pris.  
Chardonnay -har jeg ikke smagt, men Rydberg giver den 88p/100 + 5*/6 i årgang 2020: "Masser af fadpræg i duft og smag. Modne ferskner, tropisk frugt og vanilje i smagen. Simpel ligefrem vin, men til prisen ganske pænt glas". 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, godt KØB + **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 25.august 
Rigtig gode vine til lav pris! Rød af tempranillo og syrah, indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
Hvid er mix af sauvignon, verdejo og chardonnay, som er lagret "med eg", dvs. egechips eller egestave i tanken. Lige meget -god vin med åben, rig frugt, fyldig, middel lang, måske lidt fersk eftersmag -men hvem lægger mærke til det, når man ser den smukke flaske og etiket? 

Amaral hvid/brus, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Hvid chardonnay eller sauvignon, Sparkling brut. Montgras, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Meget flotte vine i ret små mængder. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder i Chile, som kan ligne Marlborough i New Zealand. 
      Sauvignon er lækker, rig og sprød (2021 har fået 91p/Descorchados). Chardonnay ej smagt (2020: 90p/Descorchados) som heller ikke den nye sparkling (brut), hvor chardonnay mixes med sauvignon. Sjov at smage, men skal drikkes ung.  

Tanunda "Barossa" eller "Chateau" sparkling, kr/fl v 2: 74,50

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil  torsdag 25.august 
Den røde shiraz er typisk fyldig Barossa, som dog mangler det sidste for at være i top. Stadig absolut godkendt! Har ikke smagt den brusende tørre Blanc de Blancs Premium, men kan se, at den koster 180 kr i Australien, så til 74,50 er den vist lidt af et fund! Fint brus, ren aroma af æbler, tropisk frugt og lemon, middel fylde, ren smag med nydelig eftersmag -godt brus! Druer fra Eden med lidt køligere klima end Barossa. 

Tanunda "Triathlon", frit valg, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, Rød grenache-shiraz-merlot eller  cabernet-shiraz-merlot, hvid chardonnay eller rosé, South Australia

Godt KØB + **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 25.august 

Triathlon" er lidt dyrere, men også bedre end basisvinen nederst. Den historiske vingård ligger i Barossa, men henter i dag god del af vinen uden for denne berømte region. Vinene er blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon) og druerne er bedre. Tappet i England. 

      Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
      Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. Årgang 2020 fik 5* i Ekstrabladet. 

Tanunda "Matthews Road" rød, kr/fl v 2: 59,50

2 f: 119, rød cabernet eller shiraz, Barossa-Coonawarra, South Australia
Bedste KØB + **** (4/5) Føtex, indtil  torsdag 25.august
Tanunda er på få år er blevet et af de store fra Australien. Det er gået så stærkt, at huset i dag må hente en stor del af sine druer udefra. Matthew's Road var oprindelig en mark i Barossa, men i dag er gode del af druerne fra Coonawarra adskillige timers kørsel sydpå. Men til gengæld et godt område!
     Kender ikke shiraz, men cabernet'en var rigtig god i ældre år (med Barossa druer), meget frugtig, fyldig og lang, rigtig god. 2016 fik 92p/WineEnthusiast.  Bør være topkøb! 

Château Tanunda, Cabernet-Merlot, kr/fl v 2: 39,50

2 f: 79Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil  torsdag 25.august 
En meget poleret vin, som ikke gør fortræd, men heller ikke begejstrer. Men vellavet og flot til prisen. Fås også som ligegyldig hvid. Flasket i England. 

Banrock Station chardonnay... 30,-

** (2/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
En ok vin, hvis du står og mangler vin til madlavning! Vinen er bestemt drikkelig, men jeg vil foretrække Trapiche eller Kingpin. Så jeg har ikke smagt den, men formentlig er den en mere simpel udgave af "Reserve". Dvs. korrekt, med neutral aroma og lidt grøn syre.