Søg i 1200 opslag:

25/08/2022

Fint brus til Irmas fødselsdag!

Irma fejrer fødselsdag. 136 år er bestemt ikke et rundt tal, men det er mange år, så det fejres med mange gode vine til rimelige priser -fra en klassisk Bordeaux over superflot Bordeaux-blend fra Chile til lækre spaniere og fint brus! 

Irma's tilbud gælder indtil søndag. Jeg overvejer stærkt Joseph Perrier's 2009 Champagne, men også den gode Ex'hib rosé, som er som skabt til en let frokostret med eller uden laks. Jeg kan da også anbefale den nye Mancuso garnacha fra Spanien, som må være en seriøs konkurrent til Tosalet fra Priorat. Men jeg er en traditionel herre, så jeg vil nok gå med den klassiske Caronnne 2016 Haut-Médoc. Vinen skal nok have 1-2 år mere for at tæmme tanninerne, men med mad er den nok i top allerede. Bør næsten smages sammen med Chile's Coyam, som er tæt på fund til 79! 

Bedste KØB: Dulong Crémant Bordeaux Brut + rosé - Joseph Perrier Vintage 2009 - Caronne Sainte-Gemme "l'Orage" - Coyam Bordeaux-blend øko - Tosalet Priorat rød - Ex'hib rosé Cap d'Agde
Godt KØB: Villa Marcello Prosecco - Mancuso "Garnacha" - Tosalet Priorat "Carignan" - Oráculo Ribera del Duero - Cuvée Dissenay pinot noir + chardonnay - Falasco Ripasso Valpolicella - Guigal Cotes du Rhone - Era Grüner Veltliner - Cognac Combeau VSOP + Calvados Père Francois VSOP

Coyam Bordeaux-blend, øko...  79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Set i 2017, Chile. En diskret etiket for blend fra det lune Colchagua -62% Bordeaux-druer som carmenère, cabernet og merlot + petit-verdot + 38% syrah, som lagrer et år i nyere franske egefade. Ret flot, mørk, rig og intens aroma med krydderi og frugt, meget fyldig, afrundet, men ikke fad -moden nu og nok et par år frem
      93p/Vinous og 93p/Tim Atkin viser, at mange kan lide den (snitpris på Wine-Searcher siger 171 kr worldwide). Vinen kommer fra Emiliana, den økologiske del af giganten Concha y Toro. 

Tosalet, Priorat "Vinyes Velles", kr/fl v 6: 74,83

2018, 6 fl: 349, bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august
Som stærk Sydrhône, blot blødere i stilIndbydende krydret duft + lidt mineraler, urter og frugt, der hindrer vinen i at blive kedelig. En god vin på den kommercielle måde, som i 2018 er belønnet med 91p/Guía Peñin og 4* i Ekstrabladet. 
      Fås også som hvid, som laves af hvid garnacha i den langt mindre ansete nabo Terra Alta. Vinen herfra koster normalt det halve af Priorat -højest. Kun smagt én gang, nydelig, men uspændende. 

      Priorat ligger ved Tarragona syd for Barcelona og er et næsten mytisk område (har navn efter kloster!), som dog i dag er blevet meget fashionabelt -engang levede det af at lave Portvins-kopier! Druerne er klassisk Rhône -garnacha og cariñena suppleret med cabernet. 

       Vinen laves af Hammeken Cellars, måske det største danskejede vinhus uden for Danmark, som leverer op mod 30 millioner fl/år. De ejer ingen vinmarker (endnu), men får vinen lavet efter deres ønsker i kældre rundt om i hele Spanien. 

Tosalet 2014, Priorat "Carignan"... 179,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop, indtil søndag 28.august

En kraftkarl på 15,5%, fastere end amarone, med en overdådig rig bouquet. Vinen er storebror til den almindelige Tosalet, 100% gamle carignan vinstokke. Den gamle 2013 var lidt træt synes jeg, trods 93p/WineSpectator. 2014 bør nok også nydes nu -men generelt foretrækker jeg vinen som 5-7 årig. 

Mancuso "Garnacha", Cariñena... 89,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop, indtil søndag 28.august

Cariñena ligger over Ebro floden midt mellem Rioja og Katalonien. Et tørt, varmt område, som skal være fødested for druen garnacha (grenache i Rhone). Men vinene er markant billigere her, men vinmager Jorge Navascuès viser, at området i kvalitet ikke står tilbage for naboerne. Kender ikke årgang, men kan se, at 2018 har fået 92p/Parker med ordene: 
      "a new middle-range Garnach... It had a long maceration after fermenting with indigenous yeast. It matured mostly in 3,000-liter concrete, with only 35% of the volume put in 500-liter oak barrels until bottling. It feels quite primary, grapey, with ripe berry aromas and a medium to full-bodied palate with abundant, slightly dusty tannins and a chalky texture. It has the ripe flavors of the Garnacha from the zone that is somehow halfway between the style of those from Gredos and the ones from Priorat. 6,000 bottles produced."

Hammeken "Oráculo", Ribera del Duero... 179,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.coop, indtil søndag 28.august

Set i 2015. For mig er etiketten næsten det bedste -den er smuk med sit lækre globus præg! Men det skal minde os om oraklet, der taler sandhed (om end med dunkelt sprog). Vinen er storebror til Hammekens andre Ribera vine. 100% carinyena fra 80-årige vinstokke, fulde 2 år i egefade osv. 
      For fans af moden vin, men lige lovlig mættende for mig. Næsten sort, meget rig duft medmasser af mørk frugt; magtfuld, fed. Smagt i 2010, i dag ses mest 2015, der har fået 91p/Guía Peñin (men også 96p af gavmilde Decanter award). 

Exhib, Cap d'Agde rosé, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5),   Irma eller coop.dk,indtil søndag 28.august

Set i 2021, men ikke smagt siden en god 2019 var god sidste år, og min rating er baseret på en yngre årgang, da 2019 nok har mistet charmen i dag!
      Smuk lys rosa farve, indbydende diskret aroma med positiv frugt, lidt lemon, pæn lang smag med både frugtsødme, tørhed og fine syrer under. Nydelig vin til salaten eller en grillet laks.  

      Nogle skyr flashy udstyr som her, men ikke mig! Vinen har (for mig!) et ekstremt charmerende navn, etiket og flaske -som passer perfekt til Cap d'Agde, der har afløst St Tropez som Frankrigs partyzone nr ét. Cap d'Agde er en lille og ikke særligt flashy by, men her er en nudistferieby og en masse klubber.

      Byen ligger ved Middelhavet tæt på smukke Sête lige præcis der, hvor den lange smalle landtange langs indsøen Thau slutter. Vinen laves formentlig af et kooperativ, og vinen laves af druer som cinsault, grenache og den lidt sjældnere terret.

Caronne Sainte-Gemme "l'Orage", Haut-Médoc, v. 6 fl: 66,50

2016, 6 fl: 399, Bordeaux, normalt 129
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Caronne er en rigtig god "Bourgeois" i Médoc, anset for at være tæt på 5.Cru -ikke så sært, når kun en smal bæk adskiller vingården fra Gruaud-Larose 2.Cru og Lagrange 3.Cru i det fine St.Julien. 
      l'Orage ("Tordenvejr") er ikke slottets bedste vin, da en del kommer fra parceller vest for slottet, som måske er særligt udsat for torden og hagl (jvf navnet). Her er jorden lidt tungere med mere ler og limsten og giver ikke giver så forfinet vin. 

Årgang 2016 er en rigtig god årgang -især i Médoc: 
      God dyb farve med let modning, indbydende frugt, som er ved at udvikle sig til bouquet med fine noter, afrundet og lang. Formentlig bedre om 2-3 år, men herlig allerede. 
      Jeg vil hellere drikke denne vin end Caronne's topvin, som i årgang 2013 slet ikke er 179 værd! 

      En historie om sort uheld! 

Det stilfulde slot blev 1900 købt af brødrene Emile og Eugène Borie. Sønnerne Eugène's sønner solgte deres halvpart til Emile og købte først Batailley (5.Cru) og siden Ducru-Beaucaillou (2.Cru). Som dengang ikke var meget dyrere end Caronne. 
      Slægten ejer stadig alle disse slotte, så hvis jeg var Francois Nony Borie, vil jeg nok være lidt misundelig på fætter Jean-Eugène Borie. For du kan få 20-25 flasker Caronne for én Ducru i dag... Og der er ikke nær så stor forskel på vinene.  

Dulong, Crémant de Bordeaux, kr/fl v 6: 58,17

6 fl: 349Brut, Rosé eller Demi-Sec

Bedste KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Dette skum gør ingen fortræd, men vil ikke begejstre. Nydeligt brus, let grøn, men ganske attraktiv frugt, rosé måske endog bedre, tør, men ikke så det bider. Vinen er fra giganten GCFs Dulong, og GCF ejer også Calvet (som sælges af konkurrenten Salling-gruppen), den har pænere etiket, men de to vine er formentlig identiske. Men i sidste ende foretrækker jeg en Crémant fra Alsace eller Loire. Druerne er Bordeaux' cabernet, merlot, semillon osv. 

Villa Marcello Prosecco, Extra Dry, kr/fl v 2: 79,50

2 fl: 159, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.coop, indtil søndag 28.august

Ser utrolig flot ud, men vinen er formentlig ikke bedre end crémant herover. Men udstyr er til 5*, smagen næsten også.  

      Vinen laves af Giovanni Mazzei, som har skabt så fine vine på familien gamle ejendom i Chianti. Så jeg håber på mere af denne end anden prosecco (som grundlæggende er en simpel, men charmerende vin). Vinen fik 88p/Falstaff (i 2018). Vent en rimeligt tør spumante med intens aroma af æble og frugt, let, men meget sprød. 
      Villa Marcello er et af gammelt jagtslot nær Treviso fra sidst i 1600-tallet, som gennem 200 år har tilhørt familien Marcello, en vigtig familie i Venedig. 
      Alessandra Marcello er moder til Giovanni Mazzei, der nu laver vinen fra 26,5 hektar vin. Druerne er glera (85%) og pinot blanc. Vinen har 2.gæring på tank og lagrer sur lie 60 dage før tapning under tryk. 


Champagne Joseph Perrier "Vintage 2009"... 249,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Indtil nytår var Joseph Perriers Vintage et topkøb, men med ny højere pris (449) købelysten helt. Men i anledning af fødselsdagen er prisen meget attraktiv -en 13 år gammel Champagne i fineste form. Den ny 2009 Vintage er langt bedre køb end den uforskammet dyre Joséphine. Historisk har Vintage været husets bedste Champagne fra ét særligt godt år. '09 ikke smagt, den er formentlig lige så perfekt som 2008. 

Cuvée Dissenay, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v.6: 48,17 

6 fl. 289godt KØB + **** (4/5)Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Sydfrankrig. Det bedste er næsten den klassisk smukke etiket, der har lånt en del fra Louis Latour -og druerne stammer også fra Bourgogne, selvom der i dag formentlig gror endnu mere i Languedoc. En god del af Latour's vin kommer forresten også fra Sydfrankrig. Leverandøren LGI er mere marketing end vin, som den henter i kældre rundt i Languedoc og skræddersyr til kunderne. 

     Vinene er pæne og nydelige -en let eget, enkel chardonnay med god friskhed og afrundet længde, mens den røde har styrke, men er let til bens og med tyde

Guigal, Cotes du Rhone... kr/fl v. 2:... 74,50

2 fl. 149, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Årgang kan variere, men set i 2016, som er mere drikbare end 2010-12, som ses i Føtex/Bilka. Faktisk en rigtig god Rhone, trods de multillioner flasker, der tappes hvert år. Typisk Rhône med intens frugt (brombær, krydderi), middel til stor fylde og silkebløde tanniner. Lige dele syrah og grenache/mourvedre med lidt tid i egefade. Perfekt nu og 2016 skal ikke gemmes længere. 

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 54,83

6 fl: 329, godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

En god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ over Verona. Generelt laves fine vine her, og denne ripasso er et rigtig godt køb. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens store hus, Bertani

Era Grüner Veltliner, kr/fl v 6:  33,17
6 fl: 199godt KØB + *** (3/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august
Slet  ikke et fund til prisen, men hvor meget kan du forlange til 33? Vinen er østrigsk, men tappet i Tyskland af Peter Mertes i Bernkastel, måske Tysklands største vinhus. 
     Mangler veltliner'ens peber'agtige sprøde rige aroma, men ok tør hvid med ren smag og vis friskhed. Men selv en jævn østriger er ikke ringe! Fås også som rosé, ikke smagt, men nok mindre interessant. 

Calvados "Père Francois" VSOP... 139,-

godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Calvados laves omkring Caen i Normandiet og er destilleret æblecider. Jeg har tillid til VSOP, som er lagret mindst 4 år, mens normal Calva kan nøjes med 2 år.

Pascal Combeau VSOP Cognac ... 139,-

godt KØB + **** (4/5), Irma eller coop.dk, indtil søndag 28.august

Helt ok Cognac til lav pris. Positiv frugt, enkel, med let sødme og ren eftersmag. Pascal Combeau var engang et mærke i egen ret (1838). Siden blev firmaet del af Gautier, i dag del af likørgiganten Marie Brizard, kendt for bl.a. Anisette (som den legendariske sanger i Savage Rose er har fået navn efter!).