Søg i 1200 opslag:

07/08/2022

Superkøb i god Rioja samt herlig Toscana og Chile!

Føtex har en række rigtig gode vinkøb de næste uger. Mest interessant er nok Rioja-kassen fra Baron de Ley, som byder påp 6 flasker -2 hver af de flotte Club Privado, Reserva og Gran Reserva. Men der er mange andre gode køb.

Kæderne har sat priserne for meget op de sidste par måneder, så nu har de travlt med at lave nogle rigtig gode køb for at lokke os til at købe igen. F.eks. Trapiche Oak Cask (36,50 v 6 fl) og den fine Grigio fra Chianti (79) samt ikke mindst Chiles fine "T.H.", som er af høj kvalitet til blot 79.

     Der er også en flot Amaral hvid fra Chile, som også fås som brus (49,50 v 2) samt god hvid Bourgogne og Alsace. Der er faktisk flere andre vine, som du må vente at læse til næste blogindlæg!  

Bedste KØB: Baron de Ley "6 fl. Value Box" - Undurraga "T.H." syrah + sauvignon blanc - Il Grigio Chianti Classico Riserva - Trapiche "oak cask" rød/hvid -  Faustino I Rioja Gran Reserva 
Godt KØB: San Felice "Bell'Aja" Bolgheri - Macon Azé "la Burgondie" - Ironstone reserve zinfandel + chardonnay - Gemma Barolo - La Tonnelle Haut-Médoc - Kingpin rød/hvid - Alsace Grand Cru Traber - Banrock Station chardonnay - Jameson Irish Whiskey

Baron de Ley "6 fl. Value Box", kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 2992 fl. hvefr af Club Privado crianza, Reserva og Gran Reserva, Rioja

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.august

Efter en pause har Føtex igen en "Value" kasse til en favorabel pris, hvor alene de 2 flasker Gran Reserva ofte vil koste 300 kr -hvad der giver 4 andre flasker oveni! Den "officielle" pris er ca. 700 kr, men vinene er ofte på tilbud. 

      Club Privado er en rigtig god crianza fuld af frugt og fylde, æn længde. 2018 fik 89p/TimAtkin. Reserva er en af mine mangeårige favoritter -ikke dyb og koncentreret, men den har en charme, bouquet og blød fylde uden at være ligegyldig. Den unge 201´7 har med rette fået 91p/100 af både Peñin og Tim Atkin.


      Den ældre Gran Reserva har fået hele 24 måneder i små egefade og mindst 36 måneder på flaske. En mere fløjlsagtig, moden vin, som tiltaler rigtig mange -selv mig, der ikke er fan af gammel vin! 

      Spanske Mundial de Vinos har et "tilbud" til omtrent samme pris. Men her er kun 4 flasker, 1 fl. hver af crianza og reserva + 1 hvid og rosé. Ingen Gran Reserva og slet ikke 2 af hver! 

      Baron de Ley er et af de få huse med et domæne stort nok til, at hele høsten kommer fra egne marker. Det sikrer stabilitet og kvalitet. 

Undurraga "T.H." syrah eller sauvignon blanc... 79,-

Chile, Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex,  normalt: 149, indtil torsdag 25.august

Kraftig syrah med overdådig frugt, ganske kompleks, god dybde og fin længde med blød tannin. Herlig tør sauvignon blanc, som matcher en langt dyrere vin fra New Zealand -frisk og sprød, lang smag. Parker gav 93+p/100 til syrah i 2019,  mens den hvide sauvignon fra Lo Abarca 2020 fik 92p og 2019 91p. Andre smagere er helt enige. Så mange points koster normalt dyrt! "T.H." for "Terroir Hunter", dvs. fra særligt gode områder -og bedre vin. 

Foto: Undurraga er et af de større huse i Chile, grundlagt i 1885 af baskiske indvandrere, som det specielle navn antyder (som hos andre huse i Chile grundlagt af baskere, bl.a. Erràzuriz). Huset var hurtig med eksport til USA, og allerede i 1975 solgte Erik Sørensen Vin Undurraga, som dog i 90erne gik konsumvejen. Huset ejer 1800 hektar vin.

  

I 2007 begyndte de igen at lave gode vine -og "T.H."(Terroir Hunter) er blandt de bedste, fra navngivne vinmarker, tapet i små mængder, typisk omkring 15.000 af hver, antal anført på etiket! Disse 2 kommer fra Leyda, et fint, køligt område nær Stillehavet. Foto viser en af husets kældre.  

Il Grigio, Chianti Classico Riserva... 79,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august

Set i 2018, som fik 92p/Falstaff. For RobertParker (ved Monica Larner) er Grigio en af Italiens "ultimativt bedste køb". Vinen koster i USA  $ 27 (170 kr + moms). I dag ses 2017 og 2018, som også er fremragende.  
      Grigio er en af Sallings gamle favoritter og en Riserva, der forener det civiliserede med det kommercielle i en lækker Chianti! 
      Dyb farve, god duft med krydderier og urter, tør, nydelig fylde og pæn længde -lidt tør tannin til sidst, typisk sangiovese, men grundlæggende blød. Flot allerede, men har godt af 2-4 år. 

      Riserva er lagret 2 år i store + små fade, årligt 250-300.000 flasker fra ejeren. 2017 fik 92p/Parker, 2016 92p/Parker, mens 2015 bl.a. fik 3 glas i Gambero Rosso. 

San Felice "Bell'Aja", Bolgheri... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Bolgheri har et ry som en art 1.Cru i Toscana, takket være bl.a. Sassicaia (2000+ kr/fl). Denne er et bedre køb, som kommer fra Bell’Aja, San Felice nye vingård i Bolgheri. 
      Vingården er stadig lille (6 hektar) og vinstokkene unge (5-10 år), men de første årgange har fået pæn ros i guiderne (omkring 90p/100 tl 2017 og 18). En flot vin på druerne merlot og cabernet i en magtfuld, men blid udgave med fine nuancer i frugt og eftersmag. Kan formentlig gemmes mange år, men jeg vil nyde den nu. 

Trapiche "oak cask", frit valg v 6 fl: 36,50

rød malbec, pinot noir og cabernet, hvid chardonnay, Argentina

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Jeg foretrækker faktisk disse vine for Alamos -selvom denne sært nok sælges dyrere i Danmark (modsat resten af verden). Men begge er  indbydende kommercielle vine uden større dikkedarer. Der er ikke meget eg i "Oak Cask" -typisk lagres 30% af høsten i eg, resten ser kun stål, og det er helt ok med mig. 

Trapiche var pioner for Argentina i Danmark, og jeg solgte Trapiche i 1970erne! Den almindelige vin til eksport er ok, men denne "Oak Cask" er en klasse bedre, lidt under "Pure" i kvalitet. Vinene er fra udvalgte vinstokke, plantet højt -over 750 meter, dvs. med varme dage og ret kølige nætter. 

Malbec -en mørk, fyldig vin med herlig sød bærduft. Meget letdrikkelig og godt køb. Ganske lille præg af eg. '18 fik 90p/Descorchados, '19 90p/Falstaff. Cabernet er lidt mere krydret i stil, for mig knap så gennemført som malbec, men stadig utrolig flot til prisen. 
Pinot Noir smager ikke af pinot (dvs ikke af Bourgogne). Men du får en blød, fyldig, men ret simpel vin med let krydret duft til en god pris.  
Chardonnay -har jeg ikke smagt, men Rydberg giver den 88p/100 + 5*/6 i årgang 2020: "Masser af fadpræg i duft og smag. Modne ferskner, tropisk frugt og vanilje i smagen. Simpel ligefrem vin, men til prisen ganske pænt glas". 

Føtex tilbyder Catena rød malbec + hvid chardonnay (109, 4*). Kender ikke årgang. Vinene er alt for dyre, men rigtig gode -langt fra Catenas top. Noget bedre end Alamos- også lidt (10-15 kr?) bedre end Trapiche herover, måske tæt på Trapiche Medalla (men den kunne du få for 60 kr!). 

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, godt KØB + **** (4/5) Føtex, indtil torsdag 25.august 
Rigtig gode vine til lav pris! Rød af tempranillo og syrah, indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde
Hvid er mix af sauvignon, verdejo og chardonnay, som er lagret "med eg", dvs. egechips eller egestave i tanken. Lige meget -god vin med åben, rig frugt, fyldig, middel lang, måske lidt fersk eftersmag -men hvem lægger mærke til det, når man ser den smukke flaske og etiket? 
      Vinene laves af Felix Solis i hjemegnen Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen sælges blot som bordvin og har derfor ikke årgang. 

Ironstone reserve zinfandel eller chardonnay... 79,- 

California, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. august

Flot rød med fløjlsagtig fylde og krydret duft, som dog har nuancer og dybde. 2018 fik 5* i Ekstrabladet. Den hvide chardonnay har jeg ikke haft lyst til at købe. 


Jeg har aldrig rost Ironstone, sært, da jeg i reglen er glad for familieejede vinhuse, og Ironstone er 100% familieejet og drevet,  grundlagt 1948 og stadig ejet af familien Kautz. Reserve er deres bedre (men ikke allerbedste) vine, og det anføres på zinfandel, at der "kun" er tappet ca. 7400 kasser en bagatel for firma, der årligt sælger mange millioner flasker! 
     Kautz kontrollerer 2000 hektar i Lodi og omegn (de nedre skråninger af Sierra Nevada, dvs. meget varme dage og kølige nætter), som er kerneområde for zinfandel (og andre "varme" druer) snarere end chardonnay. 

      Ironstone er flot sted at besøge, hvis du (igen) kan komme til California. Vi er tæt på Sacramento -de har imponerende kældre hugget ud i bjerget. Foto: gamle "Zin" vinstokke i Lodi. 

La Tonnelle, Haut-Médoc... 79,-

set i 2018, Bordeauxgodt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Jeg har ikke smagt denne vin i mange år og tror, den er bedre i dag. 2018 har fået 6* i JP og 91p/Andreas Larsson -flot for denne prisklasse. Familien Fabre ejer en lang række ejendomme i baglandet til St Estèphe, bl.a. Tonnelle siden 1982. Vinen laves i moderne stil, som kan nydes ung -men jeg vil dog give dette 60% cabernet blend 3-4 år endnu

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Føtex, indtil torsdag 25.august (også i Bilka til 18.august)

Set i 2009/10- Vinen er ofte på tilbud og værd at købe -den kan skuffe lige efter køb, da den kræver et par år på flaske efter køb. Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, du af og til kan få til samme pris! 
      Vinen koster 18€ i Spanien (135 kr). Årgangen har været 2009 (93p/WineEnthusiast), men mm ikke 2010 er på vej, med 93p/Guía Peñin og 91p/WineSpectator.   

Gemma Barolo... 109,-

Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25.august
Fås i Bilka til 99, men stadig godt køb! Gemma er rigtig god, både i 2018 og den knap så flamboyante 2017, der ikke er matche for 2018, som trods regn i juni bød på tæt på idéelt vejr med lune dage og kølige nætter. 
      Gemma er god (ikke stor) Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.

     Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre. Vingården ejes af Silvano Piacentini (fra bl.a. le Arche) og administreres af sønnen, som gør et godt arbejde med vin fra 25 hektar i Barolo. 

Tør rank hvid og nyt brus

Amaral hvid/brus, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Hvid chardonnay eller sauvignon, Sparkling brut. Montgras, Chile
Bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Meget flotte vine, som laves i mindre mængder, typisk 120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget flot aroma, friskhed og længde. Leyda er et af de kølige områder, som har fået Chile til at rivalisere New Zealand. 
      Sauvignon er lækker, rig og sprød (2021 har fået 91p/Descorchados). Chardonnay ej smagt (2020: 90p/Descorchados) som heller ikke den nye sparkling, lavet på chardonnay og sauvignon. Sjov at smage, men skal drikkes ung.  

Macon Azé "la Burgondie", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Vinen kunne præ-Putin fås til 59, men er stadig godt køb trods 25% stigning, 
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. 
      Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. For 3-4 år siden drak jeg Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen (som nok leverer druer til begge, men her til lavere pris!). I dag nok 2020, men forgængere var fuldt fortjent testvinder i Vinbladet og 5* i Ekstrabladet. 

Føtex og Bilka tilbyder også Chablis "Calvet" (109,4*), sikkert ganske ok vin, men har mere tillid til Macon Azé og storebror Montagny. 

Alsace Grand Cru, Traber...  109,-

Riesling Schoenenbourg eller Pinot Gris Brand
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august

Giganten GCF har smukke graverede flasker Grand Cru, men Traber, del af kooperativet i smukke Ribeauvillé, leverer for mig bedre vin, om end ikke i top. Begge Grands Crus eer blandt de mest kendte og historiske i Alsace. 

Riesling laves på det legendariske Schoenenbourg over Riquewihr, som er perfekt til denne drue. En tør, meget elegant og flot vin, med lidt kraft (14%), men også god syre. 
Pinot Gris laves på Brand i Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, men dele er også god til pinot. En tør, magtfuld vin med rig aroma og blød, men tør smag. Årgang 2016 var ugens bedste vin i Ekstrabladet.  

Banrock Station chardonnay... 30,-

** (2/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
En ok vin, hvis du står og mangler vin til en sauce! Vinen er bestemt drikkelig, men jeg vil foretrække Montgras' "De Vine" hvid (Bilka) eller Spier's billige i Irma (begge 33 v 6). Så jeg har ikke smagt den, men formentlig er den en mere simpel udgave af "Reserve". Dvs. korrekt, med neutral aroma og lidt grøn syre.  

Jameson Irish Whiskey... 99,-

Triple Distilled, godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Tullamore Dew er sært nok 20 kr dyrere på tilbud i Føtex. Jameson er for mig en klasse over Tullamore. 
      Det er en rigtig god whiskey til begyndere - Den er rig og ren i aroma, let (typisk for irsk), men ren og lang i smagen. Så kom ikke og sig, at al billig whisky smager af det samme!
Men måske er jeg forudindtaget, da jeg har været på tur på det gamle destilleri i Bow street, Dublin (foto).  

      Føtex tilbyder også Glenfiddich Single Malt 12 år (249, 4*), behagesyg, men god begynder-Malt, Kahlúa  kaffelikør (119, 4*), en klassisk likør samt Diplomatico Reserva Exclusiva (299, 3*), en blød, kraftig rom fra Venezuela, men alt for dyr.