Søg i 1200 opslag:

01/08/2022

Sjælden toscaner og god viognier

Irma er som altid leveringsdygtig i vine, du ikke finder andre steder. Du kender nok Toscana, Sydfrankrig, Puglia og Provence, men få kender de vine, Irma har fra områderne...   

Lecciaia er mest kendt for Brunello, som du måske kender -men du kender næppe Ciliegiolo, som er så langt fra Brunello, som tænkes kan -navnet betyder "kirsebær", meget passende! 

      Irma har også en ny viognier samt en Puglia, der -måske- stammer fra Troja. Desuden rigtig gode priser på god rosé og Cattin's Alsace, som er blevet lidt bedre end før. Desuden god spumante og Champagne.  

Viognier "le Breuvage", kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Frankrig, Godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august
2021. Ej smagt, men burde være en nydelig, meget frugtig tør hvid med blød syre og frugt i eftersmag
      LGI leverer flere gode vine til Coop's kæder, bl.a. Cuvée Dissenay rød/hvid. Druerne kommer fra Minervois-egnen gror i køligt ler. Druerne høstes tidligt om morgenen, og under gæringen røres der i mosten -omtrent som det sker ved stor chardonnay- for at give mere aroma. 

Lecciaia "Ciliegiolo", Toscana, kr/fl v 2: 84,50

2019, 2 fl 169Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Vinen viser, hvad der sker i disse år i Toscana (og Italien som helhed). I en menneskealder efterlignede italienerne fransk teknik og vin (hvad de aldrig vil indrømme!), siden lavede de standardvine, man nu er de begyndt at få øjnene op for landets uendelige mængde af originale druer -som ciliegiolo (italiensk for kirsebær). 
      En meget frugtig vin med lidt kirsebær, urt og krydderi, fyldig smag, hvor frugten går igen sammen med frugtsyre og blide tanniner. 

      Lecciaia er mest kendt for Brunello, men har også en vin i naboen Montecucco og har for 10 år siden købt en vingård i det lune Maremma tættere på Middelhavet, hvor denne vin laves. 

      Tilbud i vinter var 90 kr, så vinen er tæt på topkøb til 84,50. Men måske har Irma lidt svært ved at sælge vinen? En skam! 

      Druen ciliegiolo er blot en af mange druer, som har groet i Toscana (og nabo Umbria) i århundreder. Formentlig er druen indfødt -måske en afart af sangiovese (som brunello), mens andre mener den er en forfader til samme sangiovese eller endog kommer fra Spanien. Der gror også en smule af druen i Ligurien. 

Nero di Troia "la Mossa", Puglia, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Italien, Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Er du træt af Puglia's sødmefulde rip'amaroner, så prøv en af de andre fra det største område i Italien, f.eks. på den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. 

      Nero di Troia  har fået mange til at huske Homers "Iliaden" (måske en myte snarere end fakta!): Belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.) sluttede med den trojanske hest, som skjulte soldater, som kunne erobre byen.  

      Bagefter nåede Diomedes med andre flygtninge fra Troja til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Her fandt druen Nero di Troia sit sande hjemland! 

      Nero di Troia blev før brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

 Til samme pris Tesauro "A" Veneto (2 fl. 129, 4*), en ganske ok Amarone-type fra kooperativ. 

      Samt Wine Urban Park, (endnu) en Ripasso-type fra det store Montresor vinhus i Veneto, som leverer middelvin til middelpris (2 fl. 129, 3*, ej smagt). Er sat til normalpris (119), som er hen i vejret -du kan få den for 80 i England, hvor vinen ellers er dyr. 

Il Tauro, Salice Salentino, kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, Italien,*** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Til samme pris en anden vin fra Puglia. Brindisi "Terre della Brunda". Begge nydelige vine med krydret duft og blødhed- Begge er baseret på negroamaro, den lille bitre", der giver en lidt mere elegant vin end primitivo. Vinene ligner hinanden, men måske er "Tyren" -Tauro- lidt fyldigere?  
      Begge vine leveres af Botter, som ikke ligger i Puglia, men ikke langt fra Venedig i Norditalien. De har dog også afdeling i Puglia og skal roses for at levere vine med navn på området, der leverer dem. P.S: Iøvrigt har Botter leveret vin til Irma siden 1970erne og er en af deres ældste leverandører! 

God sommervin i hvid, rød og pink!

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v 6: 49,50

2 fl: 99,  Casablanca, Chile,  normalpris/fl 109,95

Godt KØB + ***** (5/5) Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Indomita (foto) er et sindssygt flot vinhus på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen. Derfor er regionen et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Vinene kaldes Gran Reserva, og her betyder det særligt udvalgte vine -men ikke alder! Og vinene er bedre end rigtig meget Bourgogne til 100+ kr. 

      Skal have lagret et år i fransk eg. Chard '18 fik 88p/Decanter, pinot '17 fik 87p/Thomas Rydberg. I dag er årgangene nok 2019/20, men det gør næppe vinene ringere! 

Den hvide chard imponerer med 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. N.B: Ikke smagt de seneste par år.  

Spier "A Million Trees", rød/hvid... kr/fl v. 6: 33,17

6 fl: 199Rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika, tappet i Danmark

Godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august
Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er næsten for billigt, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

      Irma tilbyder også nogle vine, som umiddelbart lyder som topkøb, men jeg personligt ikke vil købe. Australske Grant Burge Reserve shiraz og chardonnay (2 fl: 99, 3*)  -vil tiltale de fleste og begejstre ingen. Den hvide er måske bedst. 

Cattin Alsace, frit valg... kr/fl. v.2: 74,50 

2 fl. 149, riesling, pinot gris eller gewurztraminerøkologisk

Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 10.august

En ganske lækker riesling med sprød frugt, let til middel fylde, stor elegance og god eftersmag. ret tør (4,5 g/l). Pinot gris'en har mere fylde og mere friskhed end mange, elegant med en lille restsødme (14 g/l). Gewurz er for mig lidt klodset, en del restsødme (21 g/l), men god til f.eks. thai mad. De første to er gode køb. 
      Familien Cattin kom fra Schweiz i 1600-tallet (som mange i Alsace) og bosatte sig i Voegtlinshoffen over Éguisheim syd for Colmar. (Mindst) to dele af familien laver vin, Théo og Joseph. Théo ejer 20 hektar og får druer fra yderligere 40, som bliver til ganske god vin, en god del i dag økologisk. Vingården ledes af den unge Jacques Cattin og hustruen Anaïs Sirop (foto). 

Cattin Hatschbourg grand cru, frit valg... 99,-

Riesling 2019, pinot gris 2018 eller gewurztraminer, Alsace, Frankrig
Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 10.august

De bedste skråninger i Alsace har titlen Grand Cru. En af de rigtig gode, men mindre kendte er Hatchbourg nær Éguisheim på blid skråning vendt sydøst. Ret tung jord giver vin med en del syre. Her er familien Cattin en af de vigtige ejere. 
      Riesling er lækker, tør, rig aroma, ret let, fin syre, god længde. Set i 2019. 2018 fik  92p/WineEnthusiast, 2016 89p/Spectator. 
      Har kun smagt pinot gris i ældre årgang, som var flot, fyldig, rig og lang, med en del restsødme, kun svagt balanceret af lidt syre. Set i 2017 med 90p/WineEnthusiast. Traminer'en har samme sødme, men også fin rosenaroma, der gør den egnet til frugtdesserter.  

Tavel Lafond "Roc-Épine", kr/fl v.2: 84,50 

2 fl: 169økologiskBedste KØB + ***** (5/5)Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

2020/21. Da kongen af gastronomien Brillat-Savarin skulle sige noget pænt om rosé, så snakkede han om Tavel, og det forstås! Området er et af de ældste "Crus" i Rhône-dalen udover unikt at være det eneste område i Frankrig, hvor kun rosé må være byens navn! Byen leverer også  rød og hvid, som ikke må sælges som Tavel, men kun Rhone. 
      Familien Lafond var forrest i den nye bølge af Tavel. De har delt sig i 3 grene (Mordorée, Corne-Loup og Roc-Épine), som alle leverer rigtig god rosé. Druen er grenache + lidt cinsault og syrah. Kældrene er hypermoderne. 

      2021 er ikke smagt, men 2020 holder, takket være skruelåg. Farven er dyb for rosé, med en livlig og rig aroma af urter; smagen er fyldig for rosé, med frugt og syre under frugten
      Prisen er lav for Tavel, som ofte koster over 100 -ofte endog ikke så god som denne. De andre kæder tager p.t. over 100 for Tavel. Ja, moderkæden Coop har Tavel fra Gabriel Meffre -til 129. Og den måler sig ikke med Lafond.   

Saint-Martin, Provence Cru Classé... 99,-

2020/21, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Andre presser sig på, men maleriske Provence leverer stadig det meste rosé i Frankrig.
Saint-Martin er Cru Classé (en liste over gode vingårde i 1955) og skiller sig ud ved at have tilhørt samme familie siden 1740 -og hvor slottet går i arv fra mor til datter! Så det er lige før, denne vin er (en noget tynd formulering!) dobbelt pink, hm!  
      Ægte "saumon", meget lys laksefarvet- og det elsker jeg! Fyldig, frisk og frugtig, med lidt jordbær i duften. Vin på én gang med lethed og smag foruden en overdådig rig frugt.
      Foto: Datter Emilie Perenanda. Slottet virker også som et lille hotel. Slottet ligger lidt nord for motorvej A8 mellem Fréjus og Brignoles. 

Prosecco "Carlo V", hvid eller pink spumante.... kr/fl. v.3: 59,33 

3 fl: 179, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 10.august

Prosecco må ikke tages for alvorligt! Hvid er ukompliceret ligefrem spumante med friskhed og duft af æbler -men i sidste ende uden dybde, Drik den ung for æbleagtig aroma og sprød syre. Men let at drikke alene eller med aperol, Campari's billigere og knap så bitre lillesøster. Denne fra 2.grads kooperativ i Montecchio er god og tør. 5* i Vinavisen i denne uge. 
      Pink prosecco er hvid prosecco med et tilskud af rød pinot noir. Og det klæder den egentlig godt. God frugt, fint lille brus, lidt dybere aroma, tør og ren. 

Champagne Joseph Perrier "Blanc de Blancs" ... 279.-

Brut, ***** (5/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august
100% chardonnay (normal Champagne er 60-75 % pinot og 25-40% chardonnay). Let, frisk, en anelse tørrere. 5* af Ekstrabladet og 17p/20 af Oldenburg. Ikke topkøb. 

Champagne Joseph Perrier "Brut Rosé"... 279,-

**** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august 
Meningerne er delte om denne lyserøde Champagne (hvor Champagnen er hvid, men bliver tilsat 12% rødvin efter 2. gæringen). Ekstrabladet og Oldenburg (18p/20) sætter den meget højt, men jeg var ikke helt så begejstret. God til lam, mener Oldenburg.  Prisen er sat op, så vinen er ikke just topkøb i dag.