Søg i 1200 opslag:

08/08/2022

Godt køb i Champagne & Co

Du kan snart få Champagne til 150-200 hos mange kæder. Men bruset er faktisk sjældent værd at stikke næsen i. Så glæd dig over Jacquart til 179 i Føtex. Den er meget bedre end Perelada eller Calvet, selvom den ikke er 3 gange så god! 

Sommervarmen er på vej tilbage, så måske er der gæstebud i weekenden med Chamapgne Jacquart til velkomst... Desuden er konfirmationerne på vej, og her er Champagne er oplagt, mens Perelada's cava er populær (mens konfirmanden foretrækker Gemma Asti!). 

      Har også været en tur i Irma, hvor den hvide viognier er spændende som også den røde Lecciaia Ciliegiolo. Plus en pussig nero di troia

Føtex, Bedste KØB: Champagne Jacquart "Mosaïque"
Godt KØB: Cava Perelada brut - Asti "Gemma" - Moscato d'Asti Gemma - Crémant Calvet Brut + rosé - Dr Pauly rød/hvid/rosé 
Irma: Godt KØB: Viognier "le Breuvage" - Lecciaia "Ciliegiolo", Toscana  - Nero di Troia - Art Nostros rød/hvid - Spier "Million Trees" rød/hvid

Cava Perelada, brut, kr/fl v 2: 50,- 

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25.august
Brut har god frugt og ren, tør smag med lille syre . 
      Perelada er et stort, veldrevet familiehus, som har base på slottet af samme navn tæt på Roses ved Costa Brava lige syd for grænsen til Frankrig. Men druerne kommer nok fra hele Spanien og er iøvrigt lavet i Penedès syd for Barcelona. Men godt køb! 

Asti "Gemma", Spumante... 50,-

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25.august
Dens sødme gør den egnet, hvis du vil vænne konfirmanderne til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung (min flaske var tappet februar 2022 og meget ældre bør tapning ikke være). Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Til samme pris le Arche Prosecco (2 fl. 100, 4*), en ganske ok brus (Extra Dry = let sødme). Foretrækker Perelada brut eller Calvet crémant. 


Gemma Moscato d'Asti "Fiorita", kr/fl v 2: 50,- 

2 fl: 100, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25.august
Jeg har sagt pæne ord om Gemma's Asti men den knap så b(e)rusende frizzante er ofte bedre. Denne siges endda at komme fra særlig skråning, Fiorita. Herlig aroma med masser af bær, fin sødme, balanceret af fint brus. Til frugtdesserten eller apéritif.  Vinen skal nydes ung. 

Crémant Calvet, Brut eller rosé, kr/fl v 2: 60,- 

2 fl: 120, Godt KØB + **** (4/5)Føtex, indtil torsdag 25.august
Bordeaux. Etiketten er flot, men meget andet er der ikke at sige om crémant'en, selvom den er godt køb. Den hvide har en ren duft uden større karakter, som går igen i smagen. Vinen laves på Champagne-metoden, men er lavet på Bordeaux-druer, typisk rød cabernet og hvid semillon. Køb kun brut, som i øvrigt ikke er så tør, at det gør noget. Den tørre rosé er nok bedre, men ikke smagt. 5* i BT. 
      Historien om Calvet er næsten bedre end vinen: i 1870 kom den første Calvet til Bordeaux for at sælge Rhône, i særdeleshed Hermitage, som var populær hos de andre vinhuse, som mente at Bordeaux ville smage bedre, hvis den blev blandet med lidt Hermitage. Dengang helt lovligt, men det fortsatte vist også, da det blev forbudt!       
      Med tiden blev Calvet et vigtigt hus, som også ekspanderer med smukt hus i Bourgogne, som stadig ses (dog uden navnet Calvet) på ringvejen i Beaune. Efter nogle slemme år blev navnet i 2007 købt af GCF gruppen. GCF har også navne som Dulong (Irma), Alexis Lichine (Netto), og Louis Eschenauer (Vinmedmere). Så formentlig er Netto's Lichine crémant identisk med Irmas og denne vin. Men synes Calvet-etiketten er flottere!  

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 179,-

Brut (tør), bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Brut er en god Champagne, som har lidt mere raffinement, elegance og længde end den ellers gode Montaudon herover. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vinen fra de store huse, på godt og ondt. 
¨      Jeg har gode minder om Jackie (kælenavn til huset, ligesom Bolly er Bollinger og Molly er Moët), som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Huset har 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen et godt ry og får 3* af Juhlin. 
      Montaudon er del af huset og er lidt af et fund til 99 (den er ret tæt på). 

   Foto: I 2009 flyttede Jacquart til Brimont, et palads fra 1897, som før da var hovedsæde for Ruinart. Som jeg besøgte i 1986, da min far fik en orden i Champagne! 

      Føtex tilbyder også Jacquart Rosé (219, 5*), god, men ikke merprisen værd. 
      Desuden Mesnil Grand Cru (219, 4*), en god chardonnay Champagne fra kooperativ i  Mesnil. For 
 høj pris -foretrækker Jacquart. 



Dr. Pauly, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 38,33 

6 fl: 229Riesling Dr Pauly (tør), Riesling "Noble House" (sødlig), Rød Pinot Noir, Pink Riesling rosé (sødlig), Tyskland
Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25.august
Det måtte komme! Den ambitiøse Dr Pauly har haft stor succes med sin hvide riesling -ikke fra hjemegnen Mosel, men fra det mere ydmyge Rheinhessen- så kom en slet ikke ringe rød Pinot Noir sidste år. Og i år kombinerer vi så den sødlige riesling med 5-10% rød pinot og kalder den pink Riesling! 
      Trocken er en god tør vin -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag -en favorit nu til denne meget tiltalende pris.  Den sødlige Noble er lige så god, mens den røde pinot er herlig ´, Rosé ikke smagt. Supertilbud til 33 er nu blevet til 38. Stadig godt køb. 

Viognier "le Breuvage", kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119, Frankrig, Godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august
2021. Ej smagt, men burde være en nydelig, meget frugtig tør hvid med blød syre og frugt i eftersmag
      LGI leverer flere gode vine til Coop's kæder, bl.a. Cuvée Dissenay rød/hvid. Druerne kommer fra Minervois-egnen gror i køligt ler. Druerne høstes tidligt om morgenen, og under gæringen røres der i mosten -omtrent som det sker ved stor chardonnay- for at give mere aroma. 

Lecciaia "Ciliegiolo", Toscana, kr/fl v 2: 84,50

2019, 2 fl 169Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Vinen viser, hvad der sker i disse år i Toscana (og Italien som helhed). I en menneskealder efterlignede italienerne fransk teknik og vin (hvad de aldrig vil indrømme!), siden lavede de standardvine, man nu er de begyndt at få øjnene op for landets uendelige mængde af originale druer -som ciliegiolo (italiensk for kirsebær). 
      En meget frugtig vin med lidt kirsebær, urt og krydderi, fyldig smag, hvor frugten går igen sammen med frugtsyre og blide tanniner. 

      Lecciaia er mest kendt for Brunello, men har også en vin i naboen Montecucco og har for 10 år siden købt en vingård i det lune Maremma tættere på Middelhavet, hvor denne vin laves. 

      Tilbud i vinter var 90 kr, så vinen er tæt på topkøb til 84,50. Men måske har Irma lidt svært ved at sælge vinen? En skam! 

      Druen ciliegiolo er blot en af mange druer, som har groet i Toscana (og nabo Umbria) i århundreder. Formentlig er druen indfødt -måske en afart af sangiovese (som brunello), mens andre mener den er en forfader til samme sangiovese eller endog kommer fra Spanien. Der gror også en smule af druen i Ligurien. 

Nero di Troia "la Mossa", Puglia, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, Italien, Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Er du træt af Puglia's sødmefulde rip'amaroner, så prøv en af de andre fra det største område i Italien, f.eks. på den lokale drue, Nero de Troia: Dyb farve, indbydende duft af modne bær, frugtig snarere end krydret, fyldig, silkeagtig og pænt lang. 

      Nero di Troia  har fået mange til at huske Homers "Iliaden" (måske en myte snarere end fakta!): Belejringen af Troja (ca. 1000-1200 f.v.t.) sluttede med den trojanske hest, som skjulte soldater, som kunne erobre byen.  

      Bagefter nåede Diomedes med andre flygtninge fra Troja til Puglia og slog sig ned ved Ofanto floden med et par  souvenirs fra hjemlandet, bl.a. et par vinstokke. Her fandt druen Nero di Troia sit sande hjemland! 

      Nero di Troia blev før brugt til konsumvin, men nye kloner og lavere udbytte viser, at druen kan levere rigtig god vin. Denne er god og om muligt endnu mere drikbar end Aglianico, som Giordano også leverer en ganske blid udgave af.  

Art Nostros, pinot noir eller chardonnay... kr/fl v 6: 49,50

2 fl: 99,  Casablanca, Chile

Godt KØB + ***** (5/5) Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august

Indomita (foto) er et sindssygt flot vinhus på bakket område ikke langt fra Stillehavet i Casablanca. Her er klimaet ret køligt, og tågen vælter ind fra det kolde Stillehav om morgenen. Derfor er regionen et af Chiles fremmeste områder for Bourgogne-kopier à la chardonnay og pinot. Vinene kaldes Gran Reserva, og her betyder det udvalgt vine -ikke alder! 

      Skal have lagret et år i fransk eg. Chard '18 fik 88p/Decanter, pinot '17 fik 87p/Thomas Rydberg. I dag er årgangene nok 2019/20, men det gør næppe vinene ringere! 

Den hvide chard imponerer med 14% alkohol, men der er syre under og et let strejf af eg. Selv jeg, der generelt hader chard, kan få den ned pga syren. Den røde er bedre (for mig), ret lys, meget jord/hindbær i næsen, ret blød, krydret, men ret frisk stil. Nyd kælderkold til de fleste retter. N.B: Ikke smagt de seneste par år.  

Spier "A Million Trees", rød/hvid... kr/fl v. 6: 33,17

6 fl: 199Rød Pinotage, hvid chardonnay, Sydafrika, tappet i Danmark

Godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop, indtil onsdag 10.august
Normalprisen (84,95) er "rabat-høj" (så der er plads til 50% rabat). Men 33 kr er næsten for billigt, selvom vinen har mistet lidt ved tapning herhjemme. Den hvide er ganske uskadelig og ok, den røde på Sydafrikas "nationaldrue" pinotage (pinot noir x cinsault) er meget frugtig og ren i en middelfyldig, afrundet stil. Nydes kælderkold. 

      Irma tilbyder også nogle vine, som umiddelbart lyder som topkøb, men jeg personligt ikke vil købe. Australske Grant Burge Reserve shiraz og chardonnay (2 fl: 99, 3*)  -vil tiltale de fleste og begejstre ingen. Den hvide er måske bedst.