Søg i 1200 opslag:

26/08/2022

En sensommer fuld af vinøse farver i Brugsen

Efteråret banker på døren, men det er stadig lunt derude. Og selv på en regnvejrsdag kan der være brug for en lækker rosé eller solide vine, mens vi står og varmer os foran grillen! 

Superbrugsen og Kvickly har mange gode tilbud, men der mangler lidt udfordring... Marea fra Chile er tæt på -både rød og hvid er meget flotte- men ellers er det gode, solide vine til rimelige priser. 

      Holder meget af Rosé d'Adimant, som er topkøb til 50, og drikker gerne HandCraft og Guv'nor, når de bliver stillet foran mig. Og til en kølig aften drikker jeg gerne dansk-ejede Carmel de Haux fra Bordeaux, som er tæt på topkøb. 

Bedste KØB: Rosé d'Adimant St.Guilhem le Désert - Handcraft rød/hvid - Casillero del Diablo rød/hvid/rosé  
Godt KØBPasas, rød-hvid-rosé - Laroche rød/hvid - Felix Solis "the Guv'nor" - Marea syrah + chardonnay - Yealands Single Block sauvignon - Spier "Private Collection" rød/hvid - Emiliana Sparkling organic brut - Carmel Mingot de Haux Bordeaux


Rosé d'Adimant, St.Guilhem le Désert, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299, bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september

Et rigtig godt køb i rosé på smuk flaske, lukket med nydelig glasprop. Indholdet lever dog op til det udvendige! En lys, let rosé med pæn aroma og blød smag, som dog balanceres af en fin syre. God både med og uden mad. 

      Vinen kommer fra særligt område i Sydfrankrig, St.Guilhem le Désert, som ligger i bjergene lidt  nord for Aniane, udødeliggjort af den (for) kostbare Daumas Gassac.  Udstyr ligner LYV ikke så lidt, og vinen kommer også fra samme kælder. Men Adimant er bedre!  

HandCraft rød/hvid, California... 50,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, hvid chardonnay, rosé zinfandel, California

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september

HandCraft et et godt bud, hvis du vil du smage vin fra "Over There"Den får Verdens 3. største vinmærke, Gallo's Barefoot, til at blive helt platfodet! Undskyld. 

     HandCraft kommer fra familiefirmaet Delicato, som er et stort firma, men en dværg i forhold til Gallo. 
      Pinot har nydelig hindbærnæse og middelfyldig, afrundet smag med frugt og blød tannin. Middellang smag. Skovenberg var gavmild med testvinder og 5* i Vinbladet. Den lave pris 59 hjalp måske lidt. 
      En ret frisk, ren chardonnay og en kraftig, afrundet cabZinfandel er rigtig god, krydret, kraftig, men ikke tung. Den sødlige rosé vil jeg ikke bruge penge på.        
      På etiketten står der "Artisan Collection", men du bør ikke forvente "håndlavet" vin, når firmaet leverer 10+ millioner liter/år. 

      Delicato er et af de største familieejede vingårde, grundlagt 1924 af en siciliansk immigrant, som pudsigt nok var det problematiske familienavn Indelicato. Huset fik hurtigt nyt navn -Delicato- og har ikke set sig tilbage, siden det blev legalt at sælge vin i 1934. Familien ejer stadig huset med 2400 hektar vin + indkøb af vin og druer til et stort antal mærker, inkl. Francis Ford Coppola, Z. Alexander Brown og mere basisagtige vine som "1924". 

      De "håndlavede" vine er designet mest til kvinder af chefvinmager Alicia Ysais (foto) sammen med Cheryl Indelicato (3.generation i vinhuset).

Casillero del Diablo, rød/hvid/rosé... 35,- 

rød cabernet-sauvignon, merlot eller carmenère, hvid chardonnay eller sauvignon blanc, rosé shiraz  
Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september, normalt 79,95/fl

Til prisen er vinene uovertrufne, ikke mindst de røde cabernet, carmenère (guldmedalje) og sauvignon. Rosé ikke smagt (5*/Vinavisen). Vinene er "Reserva", så en tand højere oppe end standard-Chile..      

      Der laves omkring 30 millioner (!) flasker rød cabernet, og i det lys er kvaliteten imponerende. 2020 får 90p/Descorchados med ordene: "This is a fruity cabernet, delicious in its expression of red fruits with a texture rich in soft and creamy tannins. An everyday red with excellent value for money". 2019 fik 87p/Spectator, dvs. godt køb til 60 og superkøb til 35. 

      Carmenère er Chiles signaturdrue og kræver omhu og lunt klima. Men den er heller ikke ringe, 2020: 85p/Spectator: "Juicy raspberry core, with aromas of jalapeño that jump out of the glass. Packs plenty of peppery notes on the finish. Drink now"

      Jeg drikker dem, hvis de bliver stillet foran mig, men bliver aldrig vilde med dem. Forvent korrekte rødvine med mørk bæraroma, middel fylde og afrundet eftersmag -måske lidt grønt i næsen hos merlot. Man har fortalt mig, at rosé er let sødlig, mens chardonnay er korrekt, tør og ren. Kun et par af dem smagt det seneste år.
      Når du en dag en rejse til det skønne Chile, så book et besøg hos Concha & Toro. Huset er gigantisk, men sjovt at besøge -og så ligger det tæt på Santiago. Her hører du legenden... 

      I 1883 plantede don Melchor vinstokke fra Frankrig, som leverede hans bedste vine, som han gemte i et særlig kælder -cabinet på fransk/tysk og casillero på spansk. Men trods en lås for døren forsvandt der hele tiden flasker... Og et rygte blev spredt, at det var djævelen, der drak vinen. Et mærke var født! 

Pasas, rød-hvid-rosé... 35,- 

rød/rosé 
monastrell, hvid blend, Yecla, Spanien 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september, normalt 69,95
Frugtig krydret rød, nydelig hvid på macabeo + lidt chardonnay og viognier, rosé tør, men ikke smagt. 
       God spansk basisvin fra Hammeken i Alicante, nok det største dansk-ejede vinhus, som årligt sælger omkring 30 millioner flasker fra hele Spanien. Vinene laves i kældre rundt om i Spanien (i Yecla har de historisk brugt Castaño, som ses i Føtex!), men sælges under eget navn. 

Bedste KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september, normalt 69,95


"L" Laroche, chardonnay eller pinot noir... 50,-

Godt KØB + **** (4/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september

I 2009 fusionerede Laroche i Chablis med giganten Jeanjean, et af de største huse i Languedoc og Rhône, men bevarede en vis selvstændighed. Vinen er dog tappet i Languedoc, formentlig af Jeanjean. De fås også på 3 liter box, men er bedre på glasflaske. Vinene er pæne, men bestemt ikke prangende. Ganske frisk og stilig chardonnay, afrundet, men frugtig pinot. 

Felix Solis "the Guv'nor", tempranillo..  39,-

Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september, normalt 79,95

"Guv'nor" eller "Mester" ("Husets Herre"?)  kommer fra Felix Solis, et af Spaniens 2 største huse. Vinene ligner i smag og udstyr KingPin fra Føtex og Bilka (som koster 80 kr, men som Guv'nor ofte er på tilbud til 40-50). En mørk, fyldig, men afrundet vin med krydret frugt med lidt eg og pænt lang smag. 
      Felix Solis er grundlagt 1952 i Valdepeñas og har været mest kendt for Viña Albali. Men i løbet af de seneste 20 år har huset med et vist held opgraderet vinene med "Pagos del Rey". De laver stadig masser af korrekt, men kedelig vin fra Mancha, men også prisbillig vin fra fashionable områder som  Rueda, Ribera del Duero og Toro, hvor huset også har et vinmuseum (foto), som absolut er besøg værd.
      "Guv'nor" er rigtig flot i design (det får vinen til at smage bedre, synes jeg!). Et blend af tempranillo og syrah, mest fra Mancha, men sikkert også lidt fra Toro. Vinen er lavet efter de mest moderne metoder, hvor vinen efter gæringen ryger direkte i små egefade, hvor den får malolaktisk gæring og lagrer 3-4 måneder. Ikke mere eg, og det ville også være synd. Godt køb.

Superbrugsen og Kvickly tilbyder også   -her foretrækker jeg Guv'nor. 

Marea syrah eller chardonnay, Leyda ... 89,-

økologiskgodt KØB + ***** (5/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag  1.september
En af Chile's store nye "Cool Climate" vine laves af det private Luis Felipe Edwards. 
         Denne syrah har en helt anderledes intensitet og dyb de i smagen -og det skyldes ikke kun det kølige klima i Leyda nær Stillehavet! Den har fået høje karakterer af mange kritikere, og 2018 fik 5* af pålidelige Rydberg i Ekstrabladet med ordene: "Næsten sort med kølige krydrede noter i duften. Animalske træk i smagen med sorte blåbær, lakrids og sort peber. Spændende og vellavet vin med en flot intensitet og længde." Alle nye år (2018-19-20) har fået 93p af pålidelige, lokale Descorchados. Vi er tæt på Terrunyo, dvs. bedste vin, men Terrunyo er for mig et mulehår bedre!  
       Den hvide chardonnay gærer med naturgær (udover økologien!) og gærer også i små egefade. Den er ikke så gumpetung som mange, men stadig til den bløde side. 

Yealands Sauvignon blanc "Single Block" S1 eller L5 ... 89,-

New Zealand, godt KØB + ***** (5/5)Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag  1.september

Omkring 4 af 5 flasker fra New Zealand kommer fra blot 2-3 huse, som sælger under mange navne til danske kæder. Yealands, er et uafhængigt hus, som også sælges i Irma (Crossings) og Hole Vinlager (BabyDoll). 
     Vinene laves af Nathalie Christensen (oldebarn af dansk indvandre i 1872). Druerne kommer fra stor vinmark i Awatere, ret køligt område nær kysteb. 

      De bedste parceller leverer vine til disse to vine, som er marginalt bedre end de almindelige vine -uden at imponere. Men godt køb til 89. L5 er lidt mere raffineret og mindre ligefrem, skrev jeg om ældre årgang. Ikke smagt i 2019 (92p/Parker) eller 2020. Generelt: 
      Overdådig rig aroma med stenfrugt og ananas, middel fylde og ganske lang smag med fin syre. Nydes ung, inden for 3-4 år.  

Spier "Private Collection" rød/hvid, kr/fl v 6: 49,83

6 fl: 299. Rød Pinotage eller Shirazhvid chenin blanc eller chardonnay, Western Cape Sydafrika 
Godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september
Noget bedre end de almindelige Spier-vine du ser i Brugsen, men ikke normalprisen 129,95 værd! Kun smagt en ganske dejlig hvid chenin, simpel, men ren og frisk, og den blommeagtige pinotage, som er frugtig, krydret og blød. 
      Spier er ret lille vingård, som dog laver en masse vin, hvor en god del i mange år har fundet vej til Brugsen.


Emiliana Sparkling, organic brut ... 89,-

økologiskgodt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september
Ser flot ud med den blottede prop og stilige etiket. Druerne er pinot og chardonnay fra kølige marker i Casablanca og med brus efter Champagne-metoden. Vinen har fået pæne noter, bl.a. 92p af den gavmilde Suckling i 2018 og i 2021 5* af Rydberg i Ekstrabladet (til 79, ikke 89). Ej smagt desværre.  

Carmel de Haux, Cotes de Bordeaux... 45,-

2019, godt KØB + **** (4/5), Superbrugsen og Kvickly, indtil torsdag 1.september

Carmel de Mingot var i 1600 tallet et kloster i Cotes de Bordeaux, som i dag en del af det danske-ejede Haux. På bagetiketten kan du blive medejer af slottet! 

      Middelfyldig, ganske indbydende vin, et let grønt præg, som forsvinder i glas eller på flaske i løbet af et år eller to. Med mad er vinen dog rigtig god. Jeg kan vældig godt lide denne 2019 (som ældre år), som er klassisk Bordeaux, dvs. med lidt bid, men med positiv aroma og god længde -meget bedre end de "små" Bordeax'er jeg husker fra min ungdom.