Søg i 1200 opslag:

22/08/2022

God barbera til bundpris og solid Duero!

Neo er en ret lille vingård, men alligevel leverer velkendt Ribera del Duero til Lidl ikke kun i Spanien, men også i Danmark og formentlig flere andre lande. Derfor skal du næppe tro, at vinen kommer fra Neo's egen vingård. De 12 hektar kan næppe levere mere end 60.000 fl. Det er nok mindre, end hvad Lidl alene køber. 

Så Neo køber nok masser af druer og vin fra naboer til glæde for tørstiger sjæle i hele Europa. Lidl's Neo er en rigtig god crianza, som matcher masser af Duero til dobbelt pris. 
      Fra Italien kan jeg anbefale Barbera d'Asti fra Netto. En dejlig stor flasker med 100 cl til blot 40 kr (dvs. 30 kr for 75cl). Vinen er en ung, solid landvin af de gode med frugt og pæn længde -faktisk drømmen om en vin til en risotto eller paëlla!
      I Rema1000 kan du finde en anden italiener, Pasqua's sicilianske landvin. Den er blødere og mere krydret, men bestemt ikke mere drikbar. 

Bedste KØBNeo Ribera del Duero - Barbera d'Asti "Vinchio" 100 cl - Trapiche Pure + Impure 

Godt KØB: Tanunda "Triathlon" rød - Vanitá rød nero d'avola + hvid pecorino - Pasqua rød/hvid Sicilia øko

Neo, Ribera del Duero... 45,-

crianza, bedste KØB + ***** (5/5), Lidl, indtil lørdag 27. august

Et tegn på den krise, Spanien oplever ikke kun pga covid-19. Vinen blev for få år siden solgt for 150+ kr!  Den unge 2018 er lidt rå endnu, men har alligevel fået hele 92p/Guía Peñin*, og det er uhørt til denne pris.
      Flot, med overdådig frugt og nydelig lang, afbalanceret smag. Stadig ung, men med sin balancerede kraft en god madvin. Nok bedre om 2-3 år. En pålidelig vin, som i 2017 91p/100 af Peñin, Spaniens mest kendte vinguide. 2016 fik 5* i Ekstrabladet af Rydberg (som også er forfatter til ”Spaniens Vine”).
      Neo er en rigtig god lille vingård med 12 hektar, grundlagt i 1999 af 3 venner, der har rock såvel som musik til fælles. Se denne lille film om vingården
      *: etiket nævner 90p, men det er faktisk 92p med ordene: "Cereza oscuro, Aroma: tostado, especiado, cacao fino, fruta negra, Boca: sabroso, tostado, fino amargor"

Barbera d'Asti "Vinchio", 100 cl... 40,-

Bedste KØB + *** (3/5), Netto, indtil fredag 26.august

P.S: 40 for 1 liter = 30 for 75cl.  Jeg har rost vinen fra dette kooperativ før (bl.a. Sorí dei Mori i Føtex og Bilka), og denne ungdommelige frugtige barbera tøver jeg ikke med at anbefale.. 

En ærlig barbera er perfekt til en risotto eller endog en pizza! Rustik snarere end poesi, en grov håndværker med ru fingre! Fyldig, frugtig, lidt tannin -nyd kælderkold. 

      Druen nebbiolo er kongen i Barolo og omegn (takket være aroma og eftersmag men trods af druens blege farve og tørre garvesyre). Men en halv times kørsel mod nord er stjernen den mørklødede barbera -som her i Vinchio (foto). Mange huse i Barolo henter såmænd barbera her. Byens Coop har 200 medlemmer i de nederste Alper og de vine, jeg har smagt herfra, har alle været gode.      

Tanunda "Triathlon" rød... 50,-

Rød grenache-shiraz-merlot eller  cabernet-shiraz-merlot, South Australia

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 26.august

Den historiske vingård ligger i Barossa, men henter i dag god del af vinen uden for denne berømte region. Vinene er blends af 3 druer (deraf navnet Triathlon) og druerne er bedre. Tappet i England. 

      Rød grenache-shiraz-merlot:  et Rhône/Châteauneuf-blend af grenache og shiraz med merlot som outsider. Rund, stærk, men ret blød. 
      Rød cabernet-shiraz-merlot: Mørkere i farve -cabernet fornægter sig ikke- en snert mere fylde og lidt dybere tone i næsen og lidt mere struktur. Årgang 2020 fik 5* i Ekstrabladet. 
      Fås også som pink (shiraz-grenache) og hvid chardonnay, begge uden større interesse. 

Trapiche "Pure" eller "Impure"... 50,-

"Pure" rød malbec, hvid sauvignon, Malbec "Impure", Argentina
Bedste KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 26.august

Vinene var på tilbud til 40 kr lige før Putin's "special operation" i februar, men er stadig topkøb til 50. Druerne kommer fra Uco, et af de bedre områder i Mendoza, ca. en times kørsel syd for Mendoza by ved foden af Amerikas (nord/syd) højeste bjerg. 

Rød Pure har åben, rig frugt, solid, afrundet fylde og lang smag med positiv frugt. Kritikerne kan også lide den.  Impure" -mørk, bred, stor og rig, men tør og pænt lang med snert af eg, for mig mindre markant end Pure. Siges ellers at være samme vin som "Pure", blot lagret 10 måneder i små egefade. Falstaff giver 2018 hele 91p/100.  
      Den hvide Pure Sauvignon har god frugt, men ikke helt samme præcision og sprøde friskhed som god sauvignon fra New Zealand og Frankrig. 

Vanitá, rød nero d'avola eller hvid pecorino ... 50,- 

øko, godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 26.august

Frugtig, let krydret, middelfyldig nero d'avola fra Sicilien og en rigt duftende (mirabel, blomst) frugtig, ganske elegant hvid fra Abruzzo på den unikke pecorino drue (ej at forveksle med osten af samme navn). Den superbe drue er unik for området stik øst for Rom og er i dag i topform efter  længe at være anset for uddød. 
      Farnese leverer vinene. Ledet af Valentino Sciotto (foto). Jeg kendte ham i '00erne, da han lavede montepulciano fra Abruzzo. Siden fik han en pengestærk partner i modehuset Benetton. Men vin eer ikke så profitabel som modetøj, så i dag ejer en amerikansk fond, Platinum, majoriteten.
      Farnese leverer god vin til en rimelig pris. Både nero og den hvide pecorino har fået 88-90p af respekterede kritikere.

Pasqua rød/hvid Sicilia øko ... 39,- 

rød nero d'avola-shiraz, hvid chardonnay-grillo, Sicilia Italien
Godt KØB + *** (3/5), Rema1000, indtil lørdag 27.august
Pasqua er mest kendt for middelgod Amarone & Co, men har som andre store huse også investeret længere sydpå, hvor druerne altid bliver modne -her i Trapani på Siciliens vestkyst ikke langt fra Marsala. Klimaet er tørt og varmt, perfekt til et liv uden sprøjtegifte! 
Kun smagt den hvide, som er ganske udmærket med rig aroma (urt, fersken) og fyldig, tør smag med lidt syre. 80% chardonnay, 20% grillo. Den røde burde også være rigtig god, blandet af lokale nero med shiraz.