Søg i 1200 opslag:

19/08/2022

God Bordeaux behøver ikke være dyr

Du går ikke ind i discount markedet for at finde guld, men basisvarer til lave priser. Som ikke må afskrække kunderne. 

Så jeg må takke Fakta for at holde fast i Bouteilley, som er en klassisk Bordeaux langt fra dagens sødlige Rip'Amaroner. 

Bouteilley viser -hver uge, men især i denne uge- at Bordeaux bestemt ikke er for dyr!Vinen er pænt afrundet -egentlig ikke ulig Barolo Gemma, som også er ret blød for Barolo. Samme Gemma leverer en Asti Spumante, som appellerer til næste måneds konfirmander med en stor Magnum til en lav pris. Vinen er bedre end den anden moscato, Fresca, som kommer med pga for lav pris.  

      Men ellers er der ikke meget nyt i Bilka, som deler opslaget med Fakta og Lidl (en god shiraz fra det fine Barossa). 

Bedste KØB: Bouteilley Côtes de Bordeaux - Shiraz Barossa Valley Lidl - Dr Pauly rød/hvid
Godt KØB: Gemma Barolo - Cadis Amarone - Asti Gemma 150cl - Fresca Moscato frizzante 

Château Bouteilley, Côtes de Bordeaux.... 45,-

2019, bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 24.august 

En af Faktas gode, faste vine, som er meget anderledes end tidens sødlige appassimento'er! En ganske klassisk, men åben og ligefrem Bordeaux, god frugt og middelfyldig, rank smag, som faktisk har en vis elegance. Lidt tilbageholdende, men lover godt! 

      Og så er vinen god til mad -og bliver bedre med endnu et par år på langs. Et rigtig godt køb -globalpris for vinen er op mod 100 kr (WineSearcher). 

      Årgang kan variere, men er 2019 i min lokale Fakta, en stor årgang med fyldige, afrundede vine med ret indbydende frugt. 
      Foto: Slottet ligger hverken i Pomerol eller Margaux, så prisen er anderledes lav. Slottet ligger blot 15 minutters kørsel fra Bordeaux by tæt på, hvor floderne Garonne og Dordogne mødes og bliver til Gironde. Slottet har tilhørt familien Guillot siden 1617, lidt af en bedrift. 


Savanha Mariella's, rød/hvid/rosé... 39,-

 *** (3/5), Fakta, indtil onsdag 24.august
Kender ikke Fakta's vine så godt som jeg måske burde. Men vil tro, at denne vin er identisk med de andre Savanha vine, som kan ses i Brugsen, selvom de ikke bærer titlen "Mariella". 

Rød med pæn fylde og frugt ("Juicy", saftig kaldes den), rosé og hvid er begge tørre, men ren i smagen. 

      Vinene laves (også) af Spier af basis-druer, formentlig med ret højt udbytte. Pinotage, cinsaut og shiraz til rød (pinotage til rosé) og især chenin blanc til hvid. Ingen eg, tapning i Danmark. 

Shiraz, Barossa Valley, Lidl... 39,-

Bedste KØB + **** (4/5), Lidl, fra torsdag 18.august-lørdag 20.august
Åben frugtig næse med lidt krydderi, fyldig, blød, pænt lang -meget flot til prisen. Barossa er et af de fine områder i Australien, nord for Adelaide. Meget bedre end de normale Cimarossa vine.

Gemma Barolo... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.september
Gemma er helt ok Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, en vis stramhed, men med en moderne Barolo’s bløde tanniner. Den kræver 3-5 år og vil nok leve i 10-15 år. Set i 2018, som trods regn i juni bød på idéelt vejr med lune dage og kølige nætter. 
     Søren Frank giver i ”Barolo” Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma’s kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.

Cadis Amarone, Valpolicella... 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 1.september
Ikke en vin for mig, men som Amarone et godt køb. Letbenet, men rimelig typisk, kraftig, fyldig, med svesker og krydderi i duften + til den tørre side -et plus for mig! Vinen er tappet af ejeren, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave på den anden side af den smukke by Verona. 

Asti "Gemma", Spumante, Magnum... 99,-

150cl,  Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 1.september

Den STORE flaske er flot, indholder yderst drikbar sødligt brus med rig moscato aroma. Men det kræver en fest -gerne med konfirmander, der skal vænnes til at nyde alkohol! En god spumante, som nydes ung, helst inden for et år fra tapning. Rig aroma af druer, sød, men rimeligt frisk, ren og pænt lang. God til frugtdesserter mv.  

Fresca Moscato frizzante pink/hvid, kr/fl v 4: 24,75

4 fl: 99, Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 1.september

Prisen er faktisk mistænkeligt lav, og vinen ikke smagt, men vover alligevel: du går ikke fejl af moscatoens rige bæraroma og sødme, som knap holdes i skak af lidt brus (frizzante, ikke fuldt brus). Slet ikke så italiensk som navnet antyder -for denne er fra Spanien, hvor der er en masse moscato omkring València. 


Dr. Pauly, rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 36,50

6 fl: 219Riesling Dr Pauly (tør), Riesling "Noble House" (sødlig), Rød Pinot Noir, Pink Riesling (sødlig), Tyskland

Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 1.september

Det måtte komme! Den ambitiøse Dr Pauly har haft succes med sin hvide riesling -ikke fra hjemegnen Mosel, men fra det mere ydmyge Rheinhessen. For et år siden kom rød Pinot Noir sidste år. Og i år kombinerer vi så den sødlige riesling med 5-10% rød pinot og kalder den pink Riesling! 
      Trocken er favorit: en god tør vin -intens, ren riesling aroma, sprød, frisk og let, men med nydelig eftersmag. Den sødlige Noble er lige så god, mens den røde pinot har pæn hindbær i næsen og en let til fyldig smag, måske ikke helt ren, men meget flot til prisen.

Vil du være VINKENDER(ist)

Hvis du har læst så langt, så har du måske lyst til at få advis, når næste indlæg kommer. 


Send din e-mail-adresse til mig her! 


 Så opretter jeg dig. Du får mail
-og en appetitvækker på næste blogindlæg 
i din mailbox. 

Du bliver ganske gratis du medlem af en lille eksklusiv kreds  af vinelskende fattigrøve (kun få måneder over 6000 læsere). Jeg får ingen støtte fra hverken importører eller kæder 

(suk! Et par gratis prøver vil dog være velkommen!)