Søg i 1200 opslag:

18/08/2022

Du sparer sjældent ved kundeklubber

Du sparer bestemt ikke altid penge ved at være medlem af kundeklubber. F.eks. kunne du får et par uger siden få Day One til 50 kr i Bilka. Men det kræver både Bilka+ og medlemskab af vinklubben, ellers var prisen 80 kr! 

Nu har lillesøster Føtex vinene til samme pris -helt uden restriktioner. Jeg har faktisk flere gange oplevet, at disse kundeklubber er uden interesse!  

Føtex har mange andre gode tilbud, bl.a. San Felice's fine Chianti Classico, som år efter år roses i alle  guider. Prisen er steget, men i Danmark er prisen stadig lavere end i f.eks. Italien og Tyskland (for slet ikke at nævne USA). 

      Og så kan du få storebror Gran Selezione Riserva til 119 -før Putins krig var tilbudsprisen 139, men jeg vil ikke give ham æren for det gode tilbud! 
     I en sparetid holder jeg også af de daglige vine fra le Arche, ikke mindst den hvide Garda og den lette røde Bardolino. Jeg drikke dem gerne -og foretrækker dem faktisk for de mere bamsede Amarone.
      Og til 39 er vinene rigtig gode køb. Så har du måske råd til Jacquart Champagne, som til 179 kr er lidt af et fund. 

Bedste KØB: MontGras "Day One" - San Felice Chianti Classico - Champagne Jacquart "Mosaïque
Godt KØB: San Felice il Grigio "Gran Selezione" - Le Arche rød/hvid/rosé -  le Arche Ripasso - Macon Azé "la Burgondie" - Traber Alsace Grand Cru 

MontGras "Day One" rød... 50,-

cabernet sauvignon, merlot eller pinot noir, Chile 
Bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 1.september
Day One kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, merlot og carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

      P.t. har jeg kun set cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -tappet uden lagring i eg (!), frugtig, tør, ret stærk, men blød. Merlot ikke smagt, men skal være temmelig god, fra det lune Colchagua. P.S: Savner carmenère, en god udgave af den svære drue, som er Chile's signaturdrue..  

San Felice Chianti Classico, kr/fl v 2: 64,50

2 fl: 129, bedste KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 1.september
Salling gruppen har lavet prisloft på mange varer. Men nogle af pengene hentes vist på denne vin, som var på tilbud i april til 49! Vinen er dog stadig topkøb, da den er noget dyrere i andre lande. 
       Set i 2019, men 2020 må være på vej. Nydelig fylde og pæn længde, og til hakkebøf, pasta og pizza.  Denne vin er slottets unge Chianti, beregnet til at nyde ung. 
      2019 fik både 6*/6 i Jyll.Posten, 92p/Falstaff , 90p/Spectator samt 91p/WineEnthusiast: "Easygoing and enjoyable, pretty aromas of violet, eucalyptus and wild berry. The smooth palate boasts ripe raspberry, juicy black cherry and star anise accompanied by pliant, polished tannins. Drink through 2024"
      San Felice er en stor vingård i det sydlige Classico, som siden 1980erne har været ejet af forsikringsgiganten Allianz. En mangeårig favorit fra Salling gruppen, med rette. Vingården laver rigtig god vin, som generelt bliver solgt til meget lave priser i Danmark. 

San Felice il Grigio "Gran Selezione" Riserva... 119,- 

Chianti Classico, godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 1.september

En særlig udvalgt Riserva (40.000 fl) fra 3 af de bedste parceller på San Felice, lidt ”bredere” og dybere end den ellers flotte normale Grigio riserva. 2017 fik 94p/Spectator (lidt for højt, måske), mens 2016 fik 96p/JamesSuckling, 92p/Parker og 2015 fik 93p/Parker. 


Le Arche rød/hvid/rosé... 39,-

rød Bardolino eller Rossogrande, hvid Garda garganega-pinot grigio, rosé Bardolino, Italia

Godt KØB + *** (3/5), Føtex, indtil torsdag 1.september
Den hvide Garda er tør og ren, til den diskrete side, men ren og frisk. Den røde Rossogrande er en let Ripasso-type, meget nem at drikke uden mad. Foretrækker den letbenede, men rent//frugtige Bardolino, en herlig sommervin. Rosé Bardolino "Chiaretto" ("kirsebær") er typisk let, tør, ren og neutral

le Arche Ripasso Valpolicella...- 50,-

Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 1.september
Piacentini’s billigere ripasso er en mørk, fyldig vin med fint bærkrydderi, drikbar, men letbenet. Der er god tannin, som skjules af en ganske lille restsødme, som ikke generer. 

Amarone "le Arche", Valpolicella... 109,-

**** (4/5), Føtex, indtil torsdag 1.september 
Jeg er grundlæggende træt af amarone. "Amaro" betyder bitter, men der er mere sødme end bitterhed over denne vin, som jeg finder vammel efter det første glas! Men prisen er ok. Foretrækker egentlig den letbenede ripasso til 50! 

Klassisk Bourgogne og Alsace, god brus 

Macon Azé "la Burgondie", kr/fl v 2: 74,50

2 fl: 149, Godt KØB + **** (4/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Vinen kunne præ-Putin fås til 59, men er stadig godt køb trods 25% stigning, 
Lys, ren aroma, sprød frisk, men nydelig fylde, god stil og længde -en chardonnay fra Bourgogne, som er en lise oven på de firkantede, lidt vamle chard'er fra f.eks. Alamos og ikke mindst Californien. 
      Vinen kommer fra et lokalt kooperativ, som leverer det meste vin fra denne lille kommune, der har 163 hektar vin. For 3-4 år siden drak jeg Azé fra Louis Jadot. Tror næsten jeg foretrækker kooperativ-vinen.

Føtex og Bilka tilbyder også Chablis "Calvet" (109,4*/5). Har mere tillid til Macon Azé og storebror Montagny, selvom Chablis'en formentlig er ok (trods skyhøj normalpris på 200+!). 

Alsace Grand Cru, Traber...  109,-

Riesling Schoenenbourg eller Pinot Gris Brand
Godt KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august

Traber er del af kooperativet i smukke Ribeauvillé og leverer god vin, om end ikke i top. Begge Grands Crus eer blandt de mest ansete i Alsace, kendt gennem århundreder. 

Riesling laves på det legendariske Schönenbourg over Riquewihr (foto), som er perfekt til denne drue. En tør, meget elegant og flot vin, med lidt kraft (14%), men også god syre. 
Pinot Gris laves på Brand, der hæver sig over det smukke Turckheim. Bjerget anses for bedst til riesling, men også god til pinot. En tør, magtfuld vin med rig aroma og blød, men tør smag. Årgang 2016 var ugens bedste vin i Ekstrabladet.  

Champagne Jacquart "Mosaïque"... 179,-

Brut (tør), bedste KØB + ***** (5/5), Føtex, indtil torsdag 25. august
Brut er en god Champagne, som har lidt mere raffinement, elegance og længde end den ellers gode Montaudon herover. Fint brus, indbydende aroma, ret let, pænt lang, med elegance og ren eftersmag uden for stor dosage (9 g/l restsødme). 
      Navnet Mosaïque hentyder til den mosaik af vine, der indgår i vinen (huset får druer fra 60 af Champagnes 150 crus). 40% chardonnay, 60% pinot (meunier og noir), på flaske 3 år med 25% ældre reserve vin. For mig er Jacquart på niveau med vinen fra de store huse, på godt og ondt. 
¨      Jeg har gode minder om Jackie (kælenavn til huset, ligesom Bolly er Bollinger og Molly er Moët), som jeg har besøgt et par gange, første gang i 1978, hvor huset stadig boede i lidt triste lokaler i sidegade i Reims. 
      Huset har 1800 medlemmer med 2500 hektar vin, og huset leverer op i form af vin til de store huse. Der er andre store kooperativer som Palmer, Nicolas Feuillatte og Saint Gall, men Jacquart nyder trods størrelsen et godt ry og får 3* af Juhlin. 
      Montaudon er del af huset og er lidt af et fund til 99 (den er ret tæt på). 

   Foto: I 2009 flyttede Jacquart til Brimont, et palads fra 1897, som før da var hovedsæde for Ruinart. Som jeg besøgte i 1986, da min far fik en orden i Champagne!