Søg i 1200 opslag:

22/08/2022

4 af tidens vinøse favoritter...

I Meny kan du sammenligne 4 af tidens mest populære vine: En klassisk Rioja, en (god) Ripasso, Wanted Zin!, en af de billige designer vine fra Syditalien samt en solid Rhone, vinen jeg ofte byder den, der vil have en Rip'Amarone. 

Faustino I (tilmed med særlig 75 års etiket) er langt den bedste vin (og billigere end i Spanien). Men de unge vindrikkere in spe vil tømme flasken med Wanted først! Jeg kan også godt lide le Ragose Ripasso, som er mere "ægte" end mange -og uden sødme af betydning. 

      Til gengæld vil der ikke være mange fans til Roc de Binet fra St Émilion -som engang i 70erne ville have kostet 2-3 gange mere end Ripasso'en. Trist. 

Bedste KØB: Faustino I Rioja Gran Reserva "75"
Godt KØB: Le Ragose Ripasso -  Roc de Binet Montagne St Emilion - Vaucroze Cotes du Rhone - Rhone Grande Reserve - The Wanted Zin Zinfandel

Faustino I, Rioja Gran Reserva "75"... 99,95

Bedste KØB + ***** (5/5)Meny, indtil torsdag 25.august

Vinen ser anderledes (og måske pænere?) ud, men er nok identisk med den normale Faustino I. Tappet i anledning af Julio Faustino Martinez ' 75 års fødselsdag. Altid topkøb til 100. Er netop kommet hjem fra Spanien, hvor jeg så den i både restaurant (225 kr) og supermarked (Corte Inglès, 150 kr) samt i spansk webbutik til samme pris. 

      Dyrere end mange f.eks. Murrieta Reserva, som koster 160-250 i supermarked herhjemme (og 300 hos Laudrup, men det må vist være toppen!). Murrieta er en bedre vin, men åbenbart bedre køb i Spanien end herhjemme! 
      Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 12 år
      Vinen er lavet af tempranillo + små mængder graciano og mazuelo og lagret 11 måneder i fransk eg og 14 i amerikansk eg før tapning og siden et par år på flaske. Meget bedre end brunello'er og amaroner i denne prisklasse.  

Le Ragose, Ripasso Valpolicella... 79.95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.august
En vin med rig frugtaroma, rank, fast, middelfyldig vin med lidt fedme holdt i skak af fast syre -dybere og mere spændende end de overfede vine, som ofte ses. 
      Jeg har ikke smagt denne "Classico" så ofte, som jeg burde, men har altid haft respekt for le Ragose, der var blandt de første "New Wave" vingårde i et traditionelt Valpolicella. 
       Ejeren var konsulent for flere kooperativer, inden han sammen med hustruen Marta købte en forladt vingård i 1969 i Classico nær grænsen til Valpantena. De 55 hektar ligger ret højt (250-400 meter) og ledes i dag af sønnerne Paolo and Marco Galli, som leverer lige så fine vine. Parker's Monica Larner gav 2015
90+p/100.


 Roc de Binet, Montagne St Émilion... 79,95

Set i 2015, godt KØB + **** (4/5) Meny, indtil torsdag 25.august

Ej smagt i denne årgang, men ældre vine var ganske gode i en afrundet, moden stil. 2015 er god årgang, så jeg vover pelsen og anbefaler denne vin, som bl.a. har fået sølvmedalje i Lyon. 

      Du bør få en klassisk merlot med åben bouquet, middel fylde og pænt lang smag. Måske lidt tør gr sen aftapning, men nok tæt på modenhed nu. 

      Vingården er en af de historiske i Montagne, 6-7 km nord for middelalderbyen Saint Émilion. I dag er vingården dog ganske lille i med blot 7,5 hektar vin, plantet med 85% merlot, resten cabernet. 

Vaucroze, Cotes du Rhone, kr/fl v 3 fl: 66,67 

3 fl. 200, 2019/20, Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 25.august

Endnu en af de gode vine fra kooperativet Cellier des Princes, som leverer mange af Meny's Rhone vine. Også denne er god -meget frugtig og let krydret, kraftig, men pæn dybde, hvor 90% grenache får lidt friskhed fra 10% carignan. Vingården har været ejet af familien Choveton siden 1960 og ligger i Sorgues nær grænsen til Chateauneuf. 

Til samme pris også Pinot Grigio "Corte Giara" (3 fl. 200, 3-4*), som laves af Allegrini af indkøb vin og druer fra Venezie (hele Nordøstitalien). 

Cellier des Princes, Rhone rød/hvid... 59,95

Cotes du Rhone rød Grande Reserve, hvid Sélection
Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil  torsdag 25.august 
Kooperativet Cellier des Princes leverer mange gange mere ydmyg Rhone som denne -moderne, fyldig vellavet rød på grenache. Slet ikke Chateauneuf -og heller ikke Vaucroze herover!- men en god vin til rimelig pris. Også ganske frisk tør hvid. 


The Wanted Zin, Zinfandel, kr/fl v 6: 48.33

6 fl: 289,95, rød og rosé Zinfandel, hvid chardonnay, Puglia, Italien 

Godt KØB + *** (3/5), Meny, indtil torsdag 25.august

Mange vil elske denne syditaliener med en blød fylde og krydret, let sødlig drueduft og en "fabrikeret" kort, rimeligt tør smag uden kanterHvid ej smagt. Undgå pink. 

Etiket og design signalerer USA og Wild West, men vinen laves af  druen primitivo som modner tidligt og i rigelige mængder i Puglia, Italiens største vinområde. 
      Indtil 90erne blev vinen til vermouth hos Martini & Co Torino, men i dag er den ganske legalt kommet til ære og værdighed som zinfandel og leverandør af Amarone-lookalikes til lav pris, ofte tappet i Norditalien.  
      Wanted laves af Orion i Trentino nord for Garda-søen, et ungt hus (2010) med vinmagere, som rejser rundt i hele Italien og laver vin i andres kældre -mærker som Wanted (i 5 varianter), Premo, Zensa (alle i Meny) + andre mærker hos andre vinhandlere. Alle i samme meget kommercielle stil. 
       Jeg er ikke vild med massevin som denne, men må indrømme, at de er god til deres arbejde!