Søg i 1200 opslag:

04/08/2022

Herlig Nobile sætter Chianti på plads!

Jeg har i snart 50 år elsket vinen med navnet "Vino Nobile" -"Den ædle vin"- fra Montepulciano og næsten lige så længe undret mig over, at den fås til så lav pris. Vinen var indtil 1940erne dyrere end naboen Brunello, som den i øvrigt ligner til forveksling. I dag kan du få en flot Riserva til 59! 

Bilka har andre spændende vine i deres tilbudsavis (i denne uge har lillebror Føtex dog flere!). Fra Italien anbefales Gemma Barolo (lavere end Føtex' tilbud!), mens Frankrig byder på tør, frisk Alsace fra Ribeauvillé til en 50. Også værd at købe er Fleury's GSM, en Rhone-kopi fra lillebror til Guigal. 

      Den bedste fra Chile Montgras Day One kræver både medlemskab af Wine Club og Bilka-app, men til gengæld får du en flot vin til 50 kr, som hæver sig meget over australsk Banrock Reserve! , og så er det tid til gensyn med Faustino I Gran Reserva (til samme pris som Føtex). 

Bedste KØB: Vino Nobile Riserva Vecchia Cantina - Gemma Barolo - MontGras "Day One" rød (*) - Louis Bernard Rhone + Villages - Fleury "GSM" - Faustino I, Rioja Gran Reserva - 
Godt KØB: Louis Bernard Chateauneuf du Pape - Cadis Amarone - Alsace "E. Traber" - Banrock Station reserve rød/hvid
Værd at smage: Graham Bech Brut/rosé

Vino Nobile Riserva, Vecchia Cantina... 59,- 

Montepulciano,  Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka, indtil torsdag 18.august
Vino Nobile er en "super-Chianti", adskilt fra nabo Brunello af landevejen mod Rom. Nobile (inkl. Riserva) er bedste vin, Rosso Montepulciano er næstbedst, mens den 3. bedste vin sælges som Chianti. Vecchia Cantina riserva lagrer 30 måneder i eg (store fade) og siden en tid på flaske. Til 60 er vinen lidt af et fund.   
       Vecchia Cantina får i dag gode ratings uden at være prangende. Den almindelige 2018 får 88p/100 af Rydberg i Ekstrabladet, mens Riserva 2015 (set i butik) er rigtig god med solid fylde og pæn dybde, fast smag uden at overdrive og rigtig pæn frugt. Bl.a. 90p/Falstaff, 3* i Veronelli og 17p/20 i Vinum. Vecchia Cantina er det lokale kooperativ med 700 medlemmer, som har en god del af æren for at gøre regionen til Italiens første "DOCG". 
      Foto: byen Montepulciano syd for Siena er absolut et besøg værd. 
Monica Larner fra Robert Parker giver 2011 88p. Vinen er meget bedre, end jeg husker, rund, kraftig, med intens aroma med god dybde og længde. Men giv den lidt luft. 

      Bilka tilbyder til samme pris Gnarly Head zinfandel og Pepperbox shiraz (59, 3*), pleasere, som dog ikke begejstre. 

Gemma Barolo... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 18.august
Set i 2018, som er meget bedre for Barolo end den ildesete 2017 (som dog viste sig at blive rigtig god. Også Gemma er ganske god). Trods regn i juni blev vejret tæt på idéelt med lune dage og kølige nætter. 
      Gemma er god (ikke stor) Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.

     Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.
      Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af italiensk vin. Huset ejer efterhånden 25 hektar i Barolo, hvoraf 65% er plantet med nebbiolo. Desuden købes vin ind udefra. 

Cadis Amarone, Valpolicella... 99,-

Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 18.august

Ikke en vin for mig, men som Amarone et godt køb. Letbenet, men rimelig typisk, kraftig, fyldig, med svesker og krydderi i duften + til den tørre side -et plus for mig! Et andet plus er, at vinen er tappet af ejeren selv, Cadis, et kooperativ, som ligger i Soave, godt nok på den anden side af den smukke by Verona. 

MontGras "Day One" rød... 50,-*

*: medlem af Wine Club + Bilka+ app, cabernet, merlot eller pinot noir, Chile (normalt v 2: 79,50)
Bedste KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Jeg holder egentlig meget af Montgras' vine, men foretrækker egentlig de klassiske Antu (rød) og Amaral (hvid) frem for denne nye serie. De må dog være perfekte til en grill bøf en lun sensommeraften! 

Day One kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

      P.t. har jeg kun set cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -tappet uden lagring i eg (!), frugtig, tør, ret stærk, men blød. Merlot ikke smagt, men skal være temmelig god, fra det lune Colhagua.  

Alsace "E. Traber"... 50,-

Hvid Riesling, Gewurztraminer, Pinot Gris, Pinot Blanc eller Rosé Pinot Noir
Godt KØB + **** (4/5)Bilka, indtil torsdag 18.august

Basis-Alsace lidt bedre end mange... Riesling er altid god -ren aroma med lidt blomst, ret let, frisk og sprød. Pinot gris kan være bedre, men en snert af sødme kan skæmme den lidt, modsat den sprøde pinot blanc. Gewurz og pinot noir er kun smagt én gang og hurtigt glemt. Men alle er rigtig gode køb og langt bedre end de Laugel og andre mærker, hvor etiketten er flottere for at skjule en ofte kedsommelig vin. 

       Et af flere mærker fra  det store kooperativ i Ribeauvillé (foto herover) der lidt ufortjent står i skyggen af sin nabo Riqueqihr.  Der kommer færre turister her, hvad vi er nogle, der er glade for. 
      Vinene er lige så gode, selvom byens bedste ikke  er fra kooperativet, men fra uafhængige vingårde som Zind-Humbrecht og Trimbach. Men stadig leverer kooperativet meget god vin, som dog ofte sælges til andre på tank. 

Rhone 2020, Louis Bernard ... 35,10

Rhone Villages 2020, Louis Bernard ... 40,50

Chateauneuf du Pape 2019, Louis Bernard ... 115,-

Bedste KØB + **** (4/5), Føtex og Bilka, restvare
Du kan stadig finde disse vine i Føtex og Bilka, også i webshop. Årgang kan variere (Villages har jeg købt i både 2018, 19 og 20!). Hvid og rosé skal købes i 2020/21. 
Rhone og Villages er med skruelåg, og vinene virker ved åbning noget lukkede -bedre dagen efter. Jeg tror, vinen er tappet samtidig med vin med prop -og de har glemt at reducere mængden af svovl (den skal i reglen være max. 50% af vin med prop).  
Men begge er stadig rigtig flotte vine med rankhed og masser af frugt. Lad vinen stå i glas og nyd duften, især i Village'n, der har mere koncentration. Chateauneuf købt, men ikke smagt (endnu) har fået 90p/Spectator. 

JV Fleury "GSM", kr/fl v 12: 37,-

12 fl: 444Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18.august
I 2009 tog Guigal (der ejer Fleury) en alvorlig beslutning, da han første gang bevægede sig uden for Rhone -denne vin har "appellation France", men købes reelt ind i Languedoc. En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -"fyldig, men ikke meget andet". Til 37 kr får du dog meget vin! 

Faustino I, Rioja Gran Reserva... 109,-

Bedste KØB + ***** (5/5)Bilka og Føtex, indtil torsdag 18.august

Set i 2009/10- Vinen er ofte på tilbud og værd at købe -den kan skuffe lige efter køb, da den kræver et par år på flaske efter køb. Dyb farve med modne nuancer, en indbydende duft med god dybde og modent krydderi, ganske fyldig og lang med god modenhed, som man kan forvente efter 10 år. Meget bedre end de brunello'er og amaroner, du af og til kan få til samme pris! 
      Vinen koster 18€ i Spanien (135 kr). Årgangen har været 2009 (93p/WineEnthusiast), men mm ikke 2010 er på vej, med 93p/Guía Peñin og 91p/WineSpectator.   


Banrock Station Reserve rød/hvid, k/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, rød cabernet/shiraz, hvid chardonnay/verdelho, Riverland, Australia

Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 18.august
Mange kan lide disse fyldige, opulente vine mere end mig! Kommer fra konsumfirma i det varme Riverland, som har et vigtigt vådområde (og naturpark). som det støtter. Reserve er lidt bedre end den almindelige udgave.   

       Den røde cabernet + shiraz er dog god, mørk, kraftig, frugtig, krydret, blød tanniner -kedelig i længden. Hvid på druen chardonnay (trist) + verdelho (Madeira-drue) giver en intens aroma, som takket være lidt syre sikrer en anelse friskhed. 

Graham Bech Brut/rosé...  99,- 

Cap Classique, Sydafrika, **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 18.august

Rigtig godt brus fra Sydafrika på Champagne-metoden lavet på lige dele pinot og chardonnay -både hvid og rosé. Kun smagt den hvide, elegant, sprød og frisk, med positiv Champagne'agtig aroma og pæn længde. Vinen virker tør trods dosage 9 g/l. 

      Graham Beck er et af de bedre mærker i brus fra Sydafrika, selvom han bor i det varme Robertson (80% af druerne er fra eget domæne). Men lang lagring på flaske -med rester fra 2.gæring på flaske- giver aroma og friskhed. Faktisk i klasse med god crémant eller mindre Champagne.