Søg i 1200 opslag:

29/08/2022

Superkøb i Spanien (igen) og klassisk St Émilion

Jeg troede naivt, at det var meget dyrere at sejle en flaske fra fjerne Chile til Danmark end at køre en lillebitte pakke smør fra Ringsted til København. Men nej -køreturen til København fordyrer smørret med 200%, mens en flaske god vin fra Chile ikke ændrer pris af en måned på havet! 

Ugens bedste i discountkæderne er Indomita fra Chile (Fakta) samt en serie spanske vine -hvor El Coto og Nuestro er klassikere lige under toppen, mens Barbadillo er en af de gode hverdagsvine, som Spanien er så dygtig til. Iøvrigt måske især den lyserøde, som kommer fra det kølige Somontano ved foden af Pyrenæerne (Rema1000). 

      Det varme Valdepeñas er et udpræget dagligvinsområde, hvor Felix Solis leverer mere end acceptable vine. Diego de Almagro er både en conquistador og en forglemmelig vin, men topvinen "Familia" er ganske ok og meget flot til 39. 

      I Meny lægger jeg især mærke til Ascumbas, en ret ny ejendom i St.Émilion, som leverer flot vin til en overraskende lav pris. 

Bedste KØB: Indomita Gran Reserva rød/hvid - Barbadillo Somontano rosé 
Godt KØB: El Coto Rioja crianza - Nuestro Ribera del Duero - Barbadillo rød/hvid - Cimarosa chardonnay-colombard - Diego de Almagro "Familia" - Modello Masi - Faustino V Rioja

Meny: Bedste KØB: Ascumbas Grand Cru St Emilion
Godt KØB: Cameleon rød/hvid, Barbaresco "Magno"

 

Indomita, Gran Reserva rød/hvid... 35,-

cabernet-sauvignon, pinot noir, sauvignon blanc, Chile
Bedste KØB + **** (4/5), Fakta, indtil onsdag 31.august

Cabernet fra lune Maipo med rund fylde og god frugt og pæn længde. Faktisk rigtig god. 2020 får 88p/Descorchados.
Den røde pinot og den hvide sauvignon trives ved "Cool Climate", og det får de i Casablanca nær det kolde Stillehav. Pinot '19 var ret lys, men med god bærduft og lidt tør, kort smag, som dog blev meget bedre i glasset med fine noter. Hvid sauvignon med herlig krydret frugt og ren, tør, sprød smag. 2021 får 89p/Tim Atkin. 


Foto: selveste Rihanna på besøg hos Indomita. Jeg ved ikke om hun er vild med netop de vine? Gode er de, men hendes besøg har måske også noget at gøre med, at huset sælger en masse vin -lager til 36 millioner flasker! Huset startede i 2006 og ejes af Bethia.

El Coto, Rioja crianza... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 3.september
En ligefrem indbydende og lækker vin, ikke så intens og højrøstet som Nuestro herunder, men den smager godt.    
      Coto ligger i Oyón i Alavesa tæt på Faustino, som jævnligt optræder i denne blog -og deler ejer med Baron de Ley, som sælges af Bilka og Føtex. Alle har det til fælles, at vinene i reglen kommer fra eget domæne og leverer meget vin til pengene. Denne crianza har fået 92p af James Suckling (for gavmildt, synes jeg). 

Foto: Coto blev grundlagt under den store Rioja-revolution i 1970erne og var en tid den største bodega i Rioja. Etiketterne er kendetegnet med en gravering, altid med en kronhjort.

Nuestro, Ribera del Duero "Roble"... 59,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Rema1000, indtil lørdag 3.september
Ganske udmærket vingård i Fuentecésped ved Duero floden. Vinen har lagret i små egefade -en ganske flot vin, ikke sværvægter, men intens og med flot bærduft (brom og hindbær). Godt køb. 


Barbadillo rød/hvid/rosé... 29,-

Bedste KØB + **** (4/5), Rema1000, indtil lørdag 3.september

Gå efter den lyserøde, som med sin aroma, tørhed og friskhed viser, at den kommer fra det ret kølige Somontano -i de spanske Pyrenæer! Her har Barbadilla en stor vingård.  

      Barbadillo er mest kendt for Sherry (og brandy!), og både rød og hvid laves i Sherry-området. Den røde laves af den klassiske tempranillo, mens hvidvinen blander Sherry-druen palomino med Rueda-druen verdejo (der efterhånden ses i alle områder fra Rioja til... nåja, Sherry!). De er gode til prisen, men et varmt, tørt klima er ikke fremmende for raffinement, så de er ikke i klasse med den lyserøde. 

      Den røde er udmærket, pæn og nydelig, vil glæde flere end den vil skuffe. Den hvide har en vis friskhed og aroma, men er lidt kort i smagen
      Og... det er lidt usædvanligt at smage en bordvin fra Sherry-området! Sherry er ikke så populær længere, så stadig flere vinstokke bruges til vine som disse. 

      Til samme pris tilbyder Rema1000 Santa Carolina "Estellas" (29, 3*). Vinene er blends af flere druer. Ej smagt,vinene er basisvine. Vent hellere, til Rema1000 tilbyder Carolina Reserva vinene, som er en klasse bedre. 

Cimarosa chardonnay-colombard... 29,-

Sydafrika, godt KØB + *** (3/5), Lidl, indtil onsdag 31.august
En af de bedre hvide Cimarosa vine og bedre end etiketten. Tør, ganske frisk, pæn frugt, middel fylde, lidt syre -god både med og uden vin. Nydelig til prisen. Tappet i Tyskland. 

Diego de Almagro "Familia"... 39,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 2.september

Pæn farve; nydelig aroma af krydderi, sol og frugt, middel fylde, blød, en vis længde -ingen særlig karakter, men bestemt drikkelig. Andre er mere positive, kan se at SmagPåVin i 2017 gav  2008 5*. 

     En klasse over både den almindelige Diego og Reserva og finere end den almindelige Gran Reserva. ´
      Et af mærkerne fra Felix Solis' vinkælder ved Ciudad Real, hvor han presser op til 7,5 millioner kilo druer. Hver dag. Kældrene er en fabrik, men bestemt et besøg værd  Et af mærkerne fra Felix Solis' vinkælder ved Ciudad Real, hvor han presser op til 7,5 millioner kilo druer. Hver dag. Kældrene er en fabrik, men bestemt et besøg værd  
      Diego de Almagro var en halvkriminel gadedreng, som blev en af conquistadorerne, som besejrede inca'erne i Sydamerika. Han eer mest kendt for Peru, grundlagde Quito i Ecuador -og blev henrettet af Pizarro efter monetære uenigheder! 

     Netto tilbyder til samme pris Delapierre Cava (Seco/halvsød, 39, 3*, et undermærke fra Codorniu opkaldt efter gammel kældermester). Desuden Calvet "Prestige" Bordeaux rød (39, 23*, ej smagt, men tror ikke rigtig på den). 

Masi "Modello", corvina eller pinot grigio.. 40,-

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 2.september
Masi er mest kendt for CampoFiorin og Amarone, men huset leverer over 12 millioner flasker/år, knap halvdelen er fra Veneto, som omfatter hjemegnen Valpolicella (som leverer de 400.000 flasker Amarone). 
      Modello er husets basisvin, den røde et forsøg på at lave typisk Valpolicella af druen corvina, men hentet uden for denne dyre region. Vinen er god, med kirsebær i duft og smag, som er frisk og let. Servér kælderkold. En god ledsager til lettere retter. 
      Hvid er arketypisk italiensk grigio. Tør, let (12%) uden større aroma eller karakter, men til gengæld ren og friskDruerne må hentes i hele TriVenezie (fra Verona indtil Slovenien).

Landemans Cabernet/shiraz og Chardonnay... 40,-

*** (3/5), Netto, indtil fredag 2.september -vil sige ja til gratis prøve, men ikke selv bruge penge på den. Men skal passe meget på ikke at undervurdere den (var blandt dem, der i 1993 roste Bin 65 chardonnay foran dyr Bourgogne!). Men der eer sket med de seneste 30 år. Lindeman er ændret fra et australsk hus til at levere vine fa flere lande (oftest tappet i England). Disse 2 kommer fra Australien, men søsteren chardonnay/chenin er fra Sydafrika. Næppe samme vinmager? 

Faustino V, Rioja Reserva... 59,- 

Godt KØB + **** (4/5), Netto, indtil fredag 2.september

P.t. billigere i Bilka (6 fl. 299), men også godt køb i Netto. 
Faustino V er som Reserva ikke så fin som Gran Reserva, men dyrere og bedre end Faustino's crianza og den ulagrede Faustino VII. 
      Faustino er et af de få huse, hvor al Reserva kommer fra egne marker i Oyón og Laguardia, to af de rigtig gode byer i Alavesa, for mange det bedste område i Rioja. 
Ikke smagt de sidste par år, men 2013 var for mig ikke på højde med de Reservas jeg drak i 1980erne. Men en god Rioja med indbydende aroma, begyndende modenhed, rund fylde og pæn eftersmag. Stadig lidt bid, så et år eller to kan kun gøre vinen bedre. 


Ch. Ascumbas, Grand Cru St Emilion... 99,95

Bedste KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 1.september 

Ikke smagt og årgang kan variere. Men virker lovende og en god pris for Grand Cru -i Tyskland og Frankrig er prisen 120-150 kr. Formentlig en afrundet vin med god fylde og åben rig drueduft. Vinen kan nydes ung, men vil normalt være bedst efter 5-6 år. 

      Slottet er meget nyt (2013), men har sit navn efter det ældgamle navn, som havde før munken Aemilius bosatte sig her for små 2000 år siden! I 2013 blev vingården købt af Jean-Pierre Gintrac, ét parcel på 5 hektar plantet med 70% merlot og 30% cabernet. Vinen laves traditionel med lagring i små egefade.
      Slottet ligger i den sydlige del af området på let sandjord. Generelt ikke anset for så god, men en af naboerne er La Fleur Morange, som er ny Cru Classé.  

Bousquet "Cameleon", rød/hvid, øko... 59,95

Malbec, cabernet sauvignon eller chardonnay, Argentina

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 1.september 

Vinene ser stort set ikke eg, så de kan ligne Trapiche's Pure, men er måske et mulehår bedre! De røde har en masse frugt og fylde og ren eftersmag med masser af bær. Malbec er mest frugtig, med masser af bær oven på blød tannin. Cabernet virker mere mineralsk, med har en lille snert fra lagring 6 måneder med egestave eller egechips. Chardonnay er ikke smagt i mange år. Økologisk drift. 

       Jean Bousquet er en af mange franskmænd, der kom til Argentina i 1997 efter råd fra Lurton i Bordeaux. Han plantede 279 hektar vinstokke ved Tupungato i 1200 meters højde. Masser af sol og kolde nætter, hvor druerne modne i sandjord. I dag assisteres han af næste generation. Cameleon kun smagt én gang, men husker gode ældre årgange af selve Bouquet vinene, som var flotte. Men Cameleon er nu også ret god -og topkøb til 60. 

Barbaresco "Magno", Sansilvestro... 89,95

Godt KØB + **** (4/5), Meny, indtil torsdag 1.september 

Senest smagt i 2005 (!), men andre har rost nyere årgange. Men Sansilvestro er specialist i Piemonte -godt nabo i naboen Barolo- og sælger modsat mange andre ikke vine fra f.eks. Puglia (endnu?). Ældre årgange var gode og gode køb i den støvede, stramme stil, som yndes af masochistiske nebbiolo-tifosis. Huset ejer 7 hektar (!), men får druer fra 40 mindre vinbrug, bl.a. i Barbaresco. Jeg husker en flot duft efter en halv time i glasset. Årgang 2017 er ikke så god som 2016 (så led efter denne!), men stadig mange gode vine.