Søg i 1200 opslag:

18/08/2022

Argentina hitter (igen) i Irma

Argentina har alle dage været "Fremtidens vinland" eller "Det næste store hit", og landet leverer i sandhed vine af høj klasse -ofte til utroligt lav pris! 
Don David og Clos de los Siete i Irma er formidable vine, som burde koste det dobbelte, hvis der stod Californien, Italien eller Frankrig som adresse! 

Og jeg undrer mig lidt: vinene har samme tilbudspris som for 1-2 år siden. Modsat f.eks. smør og fløde, som har fået et gevaldigt nøk opad i pris, selvom varerne hentes i Danmark! 
      Modsat har Don og Siete en laaaang, bekostelig rejse først flere dage i lastvogn til Buenos Aires og siden med skib til Danmark, alt sammen til dagens skyhøje fragtrater! 

      Irma har andre gode køb. Prøv også Morel's fine Rhone (Chapoutier i forklædning) og de 2 Ribera del Duero vine, som ikke er i top, men til gengæld i bund prismæssigt! Men se listen herunder... 

Bedste KØB: Rhone Pierre Henri Morel - Don David Calchaqui rød/hvid - Clos de los Siete 
Godt KØB: Valderivero "Roble" Ribera del Duero - Campanas Navarra "Seleccion Especial" - 

Condado de Oriza Ribera del Duero - Falasco Ripasso - Falasco Ripasso - J. Lohr California, rød/hvid - les Anges sauvignon - Sarotto Piemonte bianco - Landgraf rød/hvid 

Don David, Calchaqui rød/hvid, kr/fl v 2: 49,50 

2 fl: 99, Rød malbec eller cabernet, hvid torrontès eller chardonnay, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 24.august

"Don"' vinene vokser næsten så langt mod nord du kan komme i Argentina og så højt oppe, som vin kan gro -1700 meter over havet, som der står på etiketten. 

   

Regionen er Cafayate, som ligger, hvor Argentina mødes med Bolivia, Paraguay og Chile, måske den smukkeste vinregion, jeg aldrig har besøgt -præget af mystiske underskønne bjerge, vilde skove og stegende hede ørkener. Her er varme dage og iskolde nætter, tørt (120 mm nedbør i en våd årgang (!) modsat de 800-900 som Danmark får. 
      Cafayate er et yndet turistmål, og her ligger også en halv snes vinhuse -bl.a. Michel Torino's Esteco- som deler den smukke by med lamaer og andet godt.

      Esteco er et af de ældre vinhuse, grundlagt 1892 af franskmanden Don David Michel. 
      Malbec og cabernet har overdådig frugt, krydret, men med fin struktur og ganske lang smag. For mig er de lige gode og har da også begge fået 89p/Tim Atkin i både 2019 og 20 -en score, der typisk for vinene! 

Torrontès er en tør, fyldig hvid med underfuld aroma af kandiseret frugt, nektarin, lavet på Argentinas hvide signatur-drue, som kan ligne traminer lidt. Torrontès ses i dag næsten kun i dette afsides område. Den er næsten udryddet i hjemegnen omkring Santiago de Compostela i Galicien. Alle årgangene 2019-2021 har fået 90p eller mere af ansete lokale Descorchados, meget flot til denne pris! 
Chardonnay skal også være god, den fik som torrontès 5* i Vinavisen i ældre år. 2020 fik 91p/Tim Atkin. 

Clos de los Siete, by Michel Rolland... 99,-

2018/19 Valle de Uco, Mendoza, Argentina

Bedste KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtionsdag 24.august

Meget dyb, meget indbydende aroma af mørk frugt og sød eg, magtfuld, men frisk og lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. Årgang kan variere, men vinen skuffer aldrig. 2018 fik 92p hos Falstaff og WineEnthusiast, 90p/Spectator, 2019 fik 92p/TimAtkin.
      55% malbec + merlot, cabernets, petit-verdot og syrah. Gror i Vistaflores 1100 meter o.h. med tæt plantning (5500 planter/ha) og blot 29 hl/ha, dvs. hver vinstok giver blot ca. 1/2 liter vin. 
      100% Michel Rolland metode: Druerne sorteres 2 gange. Lang kølig maceration før gæring, ingen pumper. 70% får malolaktisk gæring og lagring i små egefade (1/3 nye), resten i tank. Ingen klaring, ingen filtration.    
      Michel Rolland er født i Pomerol, men blev nok den mest indflydelsesrige vinkonsulenter i regionen, og de mange vine -med Ausone i spidsen- han har hjulpet til verden overskygger helt hans egen Bon Pasteur Pomerol. Sammen med hustruen Dany rådgiver han vingårde i 13 lande. Han er nu officielt gået på pension, men mon han helt kan holde fingrene fra vinen. Jeg tvivler! 
      "De 7's clos" var oprindelig et samarbejde mellem 7 ejere, Michel Rolland + 6 andre slotsejere fra bl.a. Léoville-Poyferré og Clos l'Église i Pomerol. De lavede hver deres vin -og Rolland lavede denne vin af resten. I dag bruges det meste til denne vin.

Cotes du Rhone, Pierre Henri Morel, kr/fl v 6: 49,83

6 fl. 299, bedste KØB + ***** (5/5)Irma og Mad.Coopindtionsdag 24.august

Den almindelige Rhone er ny i Morel's stadig voksende sortiment, men ligner den Morel's Signargues eller moderhus Chapoutier's Belleruche, er den et sikkert Best Buy! 

      Pierre Henri Morel var i årrække leder af Chapoutier i det nordlige Rhône, men begyndte i 2008 at sælge vin under eget navn -fra Chapoutiers kældre i det sydlige Rhône (Chapoutier er også ejer). Huset køber vin udefra som Meffre, Guigal og andre. Men Chapoutier har noget af et ry at leve op til -og de vine, jeg har smagt, har alle været flotte (og gode køb).  

Valderivero "Roble", Ribera del Duero... v. 2 fl. 59,50

fl 119, godt KØB + **** (4/5),  Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 24.august

En Duero i den billigere ende, som laves af Faustino Rivero familien fra Rioja. Deres vine er normalt i den jævne ende, men jeg har egentlig tillid til denne vin, da den kommer fra familiens egen vingård i Nava del Roa i hjertet af området. "Roble" = eg, og vinen har lagret  lagret ca. 5 måneder i små egefade. Jeg er lovet en fyldig, meget frugtig vin, kraftig og afrundet.
     Nok en lidt mere seriøs Duero end Condado herunder! 

Campanas, Navarra "Seleccion Especial"... kr/fl v 2; 44,50

2 fl: 89, godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 24.august

Jeg har ikke smagt rødvinen, en bedre udgave af den almindelige -ganske gode- Campanas, et historisk (1864) mærke, som ejes af familien Manzanos, hurtigt voksende -ungt- hus i Rioja såvel som i hjemegnen Navarra. 
Den røde er blevet rost i ældre årgang, men ikke smagt i nyere år. En kraftig vin med fast stil og intens duft plus en middellang afrundet eftersmag med lidt alder. 
Den lyserøde er god, tør, frisk og neutral på den gode måde. Campanas var i 1950erne også pioner for rosé i Navarra. 2018 fik 87p/Guía Peñin. 

Condado de Oriza, Ribera del Duero... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89godt KØB + *** (3/5), Irma og Mad.Coop.dk, indtil onsdag 24.august

Ribera del Duero leverer alle typer vin, fra en svinedyr Pingus til denne ganske akceptable daglige vin fra giganten Felix Solis. Samme tinto fino (tempranillo), ingen eg og med blommer i frugten, pæn fylde, kort eftersmag. En god daglig til frikadellen eller skinken! Nydes kælderkold.  

Falasco, Ripasso Valpolicella, kr/fl v. 6 fl... 54,83

6 fl: 32 9, godt KØB + **** (4/5), Irma, fra tirsdag-søndag 23-28/8 -en god ripasso med fedme og fylde, men uden sødladenhed. Vinen er et mærke fra det store Valpantena kooperativ i bjergene over Verona. Generelt laves fine vine her, og denne ripasso er et godt køb. 

      Vinen er en gave fra Irma i anledning af kædens 136 års jubilæum (de nævner dog ikke, at du i sidste efterår kunne få den 30 kr billigere pr 6 fl!).  

      Valpantena er den centrale del af Valpolicella stik nord for Verona og leverer rigtig god Valpolicella. Kooperativet samler druer fra 750 hektarer og leverer god vin, som af og til kan være forbavsende tæt på egnens andet store hus, Bertani

J. Lohr, California, rød/hvid.. 99,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma og Mad.Coopindtil torsdag 25.august 

Cabernet-Sauvignon Paso Robles, chardonnay. sauvignon blanc, riesling, alle Arrayo Seco, Monterey


      Druerne kommer fra de kystnære -køligere områder- hvor druerne er bedre og dyrere. 80% af Californiens vin kommer fra Lodi og andre resten af Central Valley -mere anonyme, men ofte alkoholtunge californiere, du ser til lave priser herhjemme. Vi snobber mener, vine herfra kun er egnet til rosiner ("Sun Maid") evt vin til 3 liter dunke!
      Lohr er en god gammel kending for Irma-fans. En (meget) stor vingård i Arrayo Seco nær Monterey og Paso Robles (lidt nord for Solvang), to rigtig gode områder i Central Coast. 

      Cabernet er flot, middel til fuld krop, indbydende duft med bær og lidt eg, pæn og nydelig -ikke de store dikkedarer, men det smager godt! 2018 fik 91p/WineEnthusiast, 2016 fik 88p/Parker.

      Chardonnay er ok, til alt held med lidt syre, takket være de lidt kølige Arrayo Seco druer. 2019 fik 90p/WineEnthusiast, 2018 89p/Spectator. Sauvignon og riesling ej smagt, men dem laver vi nok bedre i Europa.

Lidt hvidt til en forsinket sommer! 

Sarotto Piemonte Bianco... kr/fl. v.6: 49,83

2 fl: 299, godt KØB + ***** (5/5) Irma og Mad.Coopindtionsdag 24.august
Kun smagt én gang, men kunne lide den -frisk vin med god frugt (muscat), men ganske frisk og på den tørre side, med kun lille sødme i eftersmagen. Vinen laves af Sarotto på lige dele cortese (Gavi-druen) og Moscato (Asti-druen). 
      Irma tilbyder også Vinrè, hvid sauvignon fra Giordano (2 fl. 119). Skal også komme fra Piemonte, hvad dog ikke ses på etiket. Ej smagt.  96-99p fra Luca Maroni, hvad der ikke beroliger mig. 

Les Anges Sauvignon Loire... kr/fl v 2: 44,50

2 fl: 89, godt KØB + *** (3/5),  Irma og Mad.Coopindtil torsdag 25.august 

En herlig vin oven på en tung californisk chardonnay/aldrende sauvignon. Lidt ung, skarp, men med god aroma -et godt alternativ til New Zealand, som ofte kan være lovligt voldsomme i aromaen. Vinen kommer fra Loire, som også er hjemsted for Sancerre. 
      En god Sancerre er langt bedre, men det er -desværre- ikke al Sancerre, der er bedre end denne, der kommer fra kooperativ. Håber på 2021, da vinen bor nydes ung. 2018 fik 5* i Vinavisen, men den er forhåbentlig udsolgt! 

Landgraf, rød, hvid, rosé... kr/fl v.2: 69,50

2 fl: 139, øko, rød Pinot Noir eller rosé (tør), Riesling Feinherb (halvtør) eller Kabinett (sødlig), Rheinhessen  
Godt KØB + **** (4/5), Irma og Mad.Coopindtil torsdag 25.august 

Feinherb er flot, frugtig, frisk og sprød med lige den snert af sødme, der gør den utrolig madegnet, f.eks. til sushi eller en salat. 

      SmagpåVin og Vinavisen giver den sødlige Kabinett 5*. Ret let, 9,5% alkohol, med frisk syre -sikkert en vinder! Rosé fik 5* af Jesper Bo Bendtsen i SmagpåVin med ordene: "Den åbner med et lille pift og let perlende, i glasset. Noter af jordbær, ribs og rabarber. I smagen er den tør, stadig med let perlende fornemmelse på tungen og dejlige noter af røde bær." 
Den røde Spätburgunder -pinot noir i Bourgogne- er 5* værd, plus tysk rød, stadig lidt sjælden (især hvis den skal være god)! Fine bær i duft og smag. Formentlig bedre i dag end i foråret, da jeg smagte den. 

Vingården ligger i Saulheim i Rheinhessen og har 20 hektar med god vin efter økologiske metoder, som laves til vin af det unge begavede ægtepar Katrin og André Landgrafder har fået hele 4* i den respekterede tyske guide, Eichelmann.  

Champagne Joseph Perrier "Cuvée Royale"...  219,-

Brut/tør, **** (4/5),Irma og Mad.Coopindtil torsdag 25.august 
En letbenet god Brut med indbydende aroma, ren og sprød, -afrundet af 7 g/l restsødme. Ikke just topkøb, men god til prisen uden at imponere. 89p/Ekstrabladet, hvor Rydberg skriver"Grønne æbler i duft. Let, frisk champagne. Vellavet med en pæn mousse. Frugtig afslutning."  Mærket er et af de historiske i Champagne, charme snarere end raffinement, sådan lidt i stil med Ruinart.