Søg i 1200 opslag:

01/06/2022

Legendarisk argentiner og billig Champagne!

Op til Pinse tilbyder Irma den legendariske Clos de los Siete i den nye årgang 2018, som lover rigtig godt. Og skal der Champagne i glasset, er  Louis Laurent ganske ok til 139. 

Men lidt sjovere er Simple Life vinene fra California, som fås til priser, der er særdeles rimelig. Men endnu sjovere er måske Neleman's rene macabeo. Jeg skyller efter en med Pascal Combeau XO Cognac

Bedste KØB: Simple Life California rød/hvid
Godt KØB: Champagne Louis Laurent - Neleman "Flipside" macabeo -  - Pascal Combeau XO Cognac - Dorado 12 år Demerara Rom

 

Champagne Louis Laurent.... 139,-

Brut, godt KØB + **** (4/5),  Irma eller coop.dk, indtil lørdag 4.juni

En god pris på Champagne, men boblerne er hverken Louis Roederer eller Laurent-Perrier, men et undermærke fra et større hus. Ikke smagt i adskillige år, men huskes som hverken værre eller bedre end crémant og anden basis-Champagne, men navnet Champagne er et plus! Fik 4 glas af Politiken for 1-2 år siden. En letbenet, ung partyvin. Måske lidt bedre i dag gr. krise efter corona...?

Clos de los Siete, by Michel Rolland... 99,-

2018 Valle de Uco, Mendoza, Argentina

Bedste VIN + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 4.juni
Meget dyb, meget indbydende aroma af mørk frugt og sød eg, magtfuld, men frisk og lang. Flot vin nu og de kommende 3-4 år. 
Bl.a. 92p hos Falstaff og WineEnthusiast. Ikke smagt af Parker endnu. 
      2018 er lidt "køligere" i stil og for mig lidt bedre end den ellers gode 2017, som stadig ses i en Irma eller to. 55% malbec + merlot, cabernets, petit-verdot og syrah. Gror i Vistaflores 1100 meter o.h. med tæt plantning (5500 planter/ha) og blot 29 hl/ha, dvs. hver vinstok giver blot ca. 1/2 liter vin. 
      100% Michel Rolland metode: Druerne sorteres 2 gange. Lang kølig maceration før gæring, ingen pumper. 70% får malolaktisk gæring og lagring i små egefade (1/3 nye), resten i tank. Ingen klaring, ingen filtration.    
      Michel Rolland er født i Pomerol, men blev nok den mest indflydelsesrige vinkonsulenter i regionen, og de mange vine -med Ausone i spidsen- han har hjulpet til verden overskygger helt hans egen Bon Pasteur Pomerol. Sammen med hustruen Dany rådgiver han vingårde i 13 lande. Han er nu officielt gået på pension, men mon han helt kan holde fingrene fra vinen. Jeg tvivler! 
      "De 7's clos" var oprindelig et samarbejde mellem 7 ejere, Michel Rolland + 6 andre slotsejere fra bl.a. Léoville-Poyferré og Clos l'Église i Pomerol. De lavede hver deres vin -og Rolland lavede denne vin af resten. I dag bruges det meste til denne vin.

Simple Life, California, rød/hvid, kr/fl v 2: 66,50

6 fl: 399, cabernet sauvignon, pinot noir, chardonnay eller rosé, normalt:149,95
Bedste KØB + **** (4/5)Irma og coop.dk, indtil lørdag 4.juni

Målet er at levere simple, let drikkelige vine til et godt enkelt liv, og missionen lykkes -men ikke just til hverdagspris, når prisen er 150! 
      Vine som disse kan aldrig begejstre, men rød cabernet er glimrende, med god frugt og rund blød fylde. 2019 fik 88p/WineEnthusiast
       Den hvide er kommerciel, men lidt trættende, mens den røde pinot er lys, let og frisk -slet ikke dårlig. Topkøb til 66, men ikke vin, du kunne drømme om at betale 150 for (hvad karakteren 87p/WineEnthusiast til 2020) også afspejler. 

      Vinen laves af 4. generation af familien Sebastiani, som har lavet vin i det kølige Sonoma siden 1904. Broderparten af huset -og navnet Sebastiani- blev efter bitter familiefejde overtaget af det store hus Foley i 2008,, så i dag laver resten af familien vin i en mere simpel udgave. Druerne kommer fra kølige områder omkring Sonoma + det noget lunere Lodi. 

Neleman "Flipside" macabeo, kr/fl v 2: 59,50

2 fl: 119,  València, økologiskgodt KØB + **** (4/5), Irma, spotvare fra 2.juni
Ikke smagt endnu, men vil tro, vinen er frisk og rimeligt sprød med diskret aroma. Irma nævner også saltet præg -prøv evt til østers og/eller rogn. 
      Hollænderen Derrick Neleman købte for nogle år siden et nedlagt kooperativ i Casas del Rey, en lille by i Utiel-Requena, som i dag er bolig for blot 30 borgere. Han har også en anden kælder i den sydlige del af València området og leverer en lang række vine  lavet på moderne vis. I València bruges bruges macabeo som andre steder (Rioja, Catalunya) til at give syre til cava, mens den i Frankrig bruges til neutral hvidvin i Frankrig. 

Pascal Combeau XO Cognac ... 199,-

Godt KØB + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 4.juni

En god Cognac trods den lave pris. XO skal lagres mindst 5 år, men denne har fået hele 10 år -god bouquet, afrundet smag uden for meget sødme. Pascal Combeau er grundlagt i 1838, men er i dag del af det gamle hus Gautier, som igen ejes af Marie Brizard, kendt likører som Apry og Anisette (som har givet navn til den legendariske sanger i Savage Rose!). 

El Dorado 12 år Demerara Rom... 249,- 

Godt KØB  + ***** (5/5), Irma, indtil lørdag 4.juni
En perfekt rom til fanatikerne -for mig en klasse over Zacapa og andre fra de rigtig store huse. Rommen kommer fra sukkerrør langs Demerara floden i Guyana og destilleres i pot still. Mens de fleste lagrer i solera er denne lagret 100% i 12 år. En eget kraftig rom, som nok hører til blandt de bedste. Men ses hos andre til pris ikke meget højere.  

Glenfiddich 12 år, Single Malt Whisky... 249,-

**** (4/5), Irma, indtil lørdag 4.juni

Du kunne for et par måneder siden få den i Føtex til uhørte 179, men 249 er ok pris, men alt andet end topkøb! Hvis du ikke er til de medicinske Islays eller alkoholisk single cask, er Glenfiddich en god begynder-Malt, ret let, indbydende duft uden meget røg, let sødme, behagelig og venlig -og det er ikke blasfemi at give den en isterning! WineEnthusiast og Whisky Advocate har givet den hhv. 93p og 86p (mere end mange af de dyre). 
      Glenfiddich skabte i 1970-80erne stort set egenhændigt det marked for Single Malt, som vi har i dag. Så alle de sære Speyside og Islays kan sende en venlig tanke til Glenfiddich!