Søg i 1200 opslag:

10/06/2022

Mateus 80 -og Barolo 2018

Vi fejrer i år Mateus rosé, som fylder 80 år og på godt og ondt er den (eneste?) bordvin, der har sat Portugal på vinkortet. For os såkaldte vinkendere er den perlende rosé (og hvid) et yndet hadeprojekt, men faktisk er vinen slet ikke ringe -og netop nu et godt køb til en sommerfest... 

Bilka har fået 2018 Barolo på lager fra Gemma, som skal være bedre end 2017 -og til 99 et godt køb. Som også Brunello Poggio Forte og Vidal-Fleury's GSM, der ikke kommer fra Rhone modsat de andre fra huset. 
      Den hvide Fournier Sancerre er perfekt til de nye asparges, men for os fattigrøve kan Montgras' Amaral også bruges (mens de røde Day One er gode til en aften med grillet kød.

Bedste KØB: Gemma Barolo - Brunello Poggio Forte - Vidal-Fleury "G.S.M." - 
Godt KØB: Mateus rosé/hvid - MontGras "Day One" - Amaral hvid - Kingpin rød/hvid - Fournier, Sancerre + Pouilly-Fumé

Mateus rosé/hvid, kr/fl v 6: 33,17

let perlende, 6 fl: 199Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Mateus er markant mindre sød end tidligere, men det er stadig en begyndervin! 

      Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig smag, som balanceres af boblerne. Meget let drikkelig med beskeden  restsødme.

      Foretrækker den hvide, som har en ren frugt, en let, ren smag med endnu mindre sødme end pinkien (10g/l). 

      Til prisen rigtig godt køb, men 6 flasker kræver en lille fest, synes jeg! 

      Mateus er en rigtig begyndervin, og det var præcis hvad Fernando Van Zeller for 80 år siden ville med vinen -en vin, som kunne sælges i USA og Norden, som ellers ikke drak vin. Efter 2.verdenskrig begyndte eksporten. 

       Man valgte en flaske ikke ulig den tyske bocksbeutel, mens etiketten prydedes af familiens Casa de Mateus, et eventyrsmukt hus lidt uden for Vila Real i udkanten af Portvinsområdet. Skulle du komme forbi, er både hus og park rigeligt omvejen værd!  

      Markedet var der -og succes'en var så stor, at Sogrape blev Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.

       Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (på cover til album) og Jimi Hendrix (foto). Og Mateus har siden 1999 været en favorit for dronning Elizabeth II. Med 70 år på tronen tyder noget på, at vin er sundt!  


Gemma Barolo... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Set i 2018, som skal være meget bedre for Barolo end den ildesete 2017 (som dog er ofte ganske god hos dygtige vinmagere). 
      Gemma er god (ikke stor) Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år.
     Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes  supertannin-vine med lys farve og bidende syre.
      Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af Amarone & Co. 

Brunello Poggio Forte, Montalcino... 99,-

Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni

Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.  

      Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.

MontGras "Day One" eller Amaral, frit valg... 65,- 

Chile, Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni

Day One er tæt på perfekt til en grillbøf. Kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug! 

      P.t. har jeg kun set cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -frugtig, tør, ret stærk, men blød, god til prisen.  

     Hvid Amarachardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder (for hus, der leverer 7 mill. fl/år!), typisk 50.000-120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand. Årgang 2020 fik af Descorchados hhv 92p/100 (Sauvignon) og  90p (chardonnay). 

Vidal-Fleury "G.S.M.", kr/fl v 12: 41,63

12 fl: 499, Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Årgang 2009 var det første skridt for Guigal (der ejer Vidal-Fleury) uden for Rhone, da vinen købes ind i Languedoc. En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -"fyldig, men ikke meget andet". Men du kan næppe forlange mere til 41,63 kr.  

Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50

6 fl: 249, godt KØB + **** (4/5),  Bilka, indtil torsdag 23.juni

Druerne tempranillo + lidt syrah og cabernet kommer fra Felix Solis i Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen er en bordvin uden årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder indgår i vinen, som lagres med eg (og måske i eg). 
      Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Fornemmer lille druesødme, men vinen virker tør. 
       Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde. 

Til samme pris Capolavaro Appassimento og Organico, som jeg prøver at undgå. Men har smagt den et par gange uden positiv indtryk.

Drostdy Hof rød/hvid/rosé, kr/fl v 6: 33,17

6 fl: 199, Sydafrika, *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Har besøgt huset på bygningen, som er typisk koloniarkitektur. Men vinen er et masseprodukt, som ikke gør fortræd. Jeg kan egentlig meget godt lide den hvide chenin blanc, som er halvtør og frugtig. Tappet i England. 

Fournier, Sancerre eller Pouilly-Fumé... 119,- 

Godt KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni

Til en sommerdag med eller uden asparges vil tør hvid som disse to være perfekt. Set i 2020 (og måske 2021), alle i topform.

      Knastør, men med rig aroma, lidt citrongræs, solbær og grape -sprød og frisk. Sancerre er ofte lidt dyrere, men der er lidt mere fylde i Fumé.  
      Fournier er et stort hus i Sancerre, som begyndte i 1950erne med et par hektar. I dag har huset 60 hektar. Vinene er ikke i top, men en helt anden klasse end f.eks. Calvet, som du normalt vil finde hos Salling-gruppen til kun et par kroner mindre. Normalprisen 199 er for høj