Vi fejrer i år Mateus rosé, som fylder 80 år og på godt og ondt er den (eneste?) bordvin, der har sat Portugal på vinkortet. For os såkaldte vinkendere er den perlende rosé (og hvid) et yndet hadeprojekt, men faktisk er vinen slet ikke ringe -og netop nu et godt køb til en sommerfest...
Mateus rosé/hvid, kr/fl v 6: 33,17
let perlende, 6 fl: 199, Godt KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 23.juniMateus er markant mindre sød end tidligere, men det er stadig en begyndervin! Den lyserøde har en lidt sødlig, men ellers positiv frugt, middelfyldig, let sødlig smag, som balanceres af boblerne. Meget let drikkelig med beskeden restsødme.
Foretrækker den hvide, som har en ren frugt, en let, ren smag med endnu mindre sødme end pinkien (10g/l).
Til prisen rigtig godt køb, men 6 flasker kræver en lille fest, synes jeg!
Mateus er en rigtig begyndervin, og det var præcis hvad Fernando Van Zeller for 80 år siden ville med vinen -en vin, som kunne sælges i USA og Norden, som ellers ikke drak vin. Efter 2.verdenskrig begyndte eksporten.
Markedet var der -og succes'en var så stor, at Sogrape blev Portugals suverænt største vinhus med penge nok til at købe anerkendte vinhuse som Sandeman, Ferreira, Offley og andre. Undervejs fik vinen ros fra uventet kant: “My only regret is that when I flew around the moon, I wasn’t drinking Mateus” -Borman, den første amerikaner, der så Månens bagside.
Andre fans set med Mateus i hånd er Steve Jobs (Apple), Graham Nash (på cover til album) og Jimi Hendrix (foto). Og Mateus har siden 1999 været en favorit for dronning Elizabeth II. Med 70 år på tronen tyder noget på, at vin er sundt!
Gemma Barolo... 99,-
Bedste KØB + ***** (5/5), Bilka, indtil torsdag 23.juniSet i 2018, som skal være meget bedre for Barolo end den ildesete 2017 (som dog er ofte ganske god hos dygtige vinmagere). Gemma er god (ikke stor) Barolo. Typisk murstensfarve og interessant duft med læder og frugt, men stadig en vis stramhed. Men med en moderne Barolo's bløde tanniner. Den kræver ikke 10-20 år. Søren Frank giver i "Barolo" Gemma 3*, det samme som Oddero og andre velkendte huse -og mere end f.eks. Batasiolo. Jeg er ikke enig med Søren Frank om alt, men trækker lidt på ham, da jeg ikke er Barolo-tifosi! Jeg foretrækker til hver en tid Gemma's kommercielle, fyldige stil for fanatikernes supertannin-vine med lys farve og bidende syre. Barolo tifosis kender måske ikke Gemma, som er et ret nyt hus, ejet af Piacentini, en gigant i eksport af Amarone & Co.
Brunello Poggio Forte, Montalcino... 99,-
Brunello laves på en sangiovese klon og giver i reglen vin med en markant garvesyre, som kun delvis blødgøres af 2-3 år i eg. Vinen har kraften og frugten -og serverer du vinen kælderkold, tror jeg, du vil blive mere end tilfreds til både and og bøf.
Poggio Forte er 2.vinen fra Quercecchio, en af de større vingårde i Montalcino. En typisk, men ikke bemærkelsesværdig brunello. Jeg vil tro, at Poggio Forte er identisk med Qercecchio. Vinen er fremragende køb til denne pris.
MontGras "Day One" eller Amaral, frit valg... 65,-
Chile, Godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Day One er tæt på perfekt til en grillbøf. Kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug!
P.t. har jeg kun set cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -frugtig, tør, ret stærk, men blød, god til prisen.
Hvid Amaral chardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder (for hus, der leverer 7 mill. fl/år!), typisk 50.000-120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand. Årgang 2020 fik af Descorchados hhv 92p/100 (Sauvignon) og 90p (chardonnay).
Day One er tæt på perfekt til en grillbøf. Kommer fra de bedste områder til hver druesort -cabernet fra Maipo, carmenère fra det lune Colchagua, pinot og de hvide fra det kølige Leyda eller Casablanca osv. På alle etiketter er anført den dato -"Day One"- hvor druesaksen (placeret midt på etiketten) er kommet i brug!
P.t. har jeg kun set cabernet -rund kraft, krydret duft, pænt lang, fast- og pinot noir -frugtig, tør, ret stærk, men blød, god til prisen.
Hvid Amaral chardonnay eller sauvignon fra Leyda laves i mindre mængder (for hus, der leverer 7 mill. fl/år!), typisk 50.000-120.000 flasker årligt. Ingen mærkbar eg, men meget ren aroma, friskhed og god længde. Leyda er et af de kølige, nye områder, som nok kan leverer Chile vin, der kan rivalisere New Zealand. Årgang 2020 fik af Descorchados hhv 92p/100 (Sauvignon) og 90p (chardonnay).
Vidal-Fleury "G.S.M.", kr/fl v 12: 41,63
12 fl: 499, Bedste KØB + *** (3/5), Bilka, indtil torsdag 23.juniÅrgang 2009 var det første skridt for Guigal (der ejer Vidal-Fleury) uden for Rhone, da vinen købes ind i Languedoc. En tidlig årgang var faktisk rigtig god, men har ikke smagt den siden. To læsere er delte -Mike fandt den flot, mens Annemarie var skuffet -"fyldig, men ikke meget andet". Men du kan næppe forlange mere til 41,63 kr.
Kingpin rød/hvid, Spanien, kr/fl v 6: 41,50
6 fl: 249, godt KØB + **** (4/5), Bilka, indtil torsdag 23.juni
Druerne tempranillo + lidt syrah og cabernet kommer fra Felix Solis i Mancha, Spaniens og Verdens suverænt største (daglig) vinområde. Vinen er en bordvin uden årgang, men huset oplyser, at vine fra køligere (finere) områder indgår i vinen, som lagres med eg (og måske i eg). Men uanset hvad præsenterer Kingpin sig flot og smager rigtig godt med indbydende duft, lidt dybde, afrundet, kraftig smag og pæn længde. Fornemmer lille druesødme, men vinen virker tør. Den hvide laves på sauvignon, chardonnay og verdejo (akkurat som hvid Guv'nor). Fyldig, ren og forbavsende frisk for et varmt klima. Men ikke helt i klasse med den røde.
Til samme pris Capolavaro Appassimento og Organico, som jeg prøver at undgå. Men har smagt den et par gange uden positiv indtryk.